Pohvalite se III

Pa to je ok.
Dete hoce da se otrgne i krenula je korak po korak.
Prvo da se navikne da ne zivite zajedno, niste u istom gradu, drzavi... pa dok dodje do mastera i ti ces se privici, nek ide u Bangkok... vec cete biti sa prerezanom pupcanom vrpcom... a to je sjajno... za mlade ljude pogotovo :)
Nama je ponajmanje problem odvajanja jer smo uvek razvijali to odvajanje uz redovan kontakt ali svako ide gde može i kada može samo uz dobru koordinaciju.
ja nisam ona majka koja bi pilice pod sebe, dajem vetar u ledja, dok mogu da putujem ići ću da je vidim napravim domacu supu, ledene kocke i sarmu a sve ostalo... njen život. Ne treba da živi moje već svoje snove. Odavno se ja na to navikavam...

Pa time se i mi vodimo, mada ja nisam insisitirala na Barsi niti na Minhenu samo smo u startu odbacili Švicu.
cinjenica da je Nemacka to sto jeste i DS već na drugoj godini oni moraju da obezbede sebi praksu ( škola pomaže u tome) gde prakricno imaju rade i kroz rade uče ono sto će da rade kad i ko završi.
ona je luda za Azijom, njoj je Bangkok grad snova, to je ipak Vodolija i za sada je to drži. Ček dok se zatalebasa, tamo ih u školi ima iz cele Evrope ko zna gde će da završi. Master je važan jer tada bira šta će tačno da radi u okviru tog biznisa koji će da studira. Mogucnosti su mnogobrojne.
Ma samo nek ona gura sta zeli i ako moze...
Pa nek ide de oce ako joj je lepo tamo
Imam ja kolegu koji je otiso u bankok, tamo fura biznis, voli covek sve vezano za tamo....ja da mi poklonis tamo studio rekla bih neka fala, ziga me leva ruka aj neki drugi put :lol:

Ja volim evropu, i to ove ex fasisticka podrucja najvise :lol: centralna i severna....lepo meni keva kaze da mi je tata hitler....ima nesto :lol:

Kako ne!

Meni je Minhen omiljeni grad.
Mali dovoljno, kulturan prilično, stranaca puno, nije skup, način života prijatan, fakulteti sjajni.

Jel znate ljude tamo?

U kom smislu nije skup? Nisam nikad bila i ne znam ljude tamo, ali sam čula da je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, pa zato pitam.

Jednom sam upoređivala cijene u Dablinu i Minhenu jer su ovdje cijene rente nenormalne i svugdje u Njemačkoj su cijene rente niže, pa i u Minhenu, ali da se kupi nekretnina kvadratni metar je duplo skuplji u Minhenu. Ne znam zašto je tolika razlika između rentanja u kupovine. Ispada da se ovdje više isplati kupiti nego iznajmljivati, a u Minhenu obrnuto.

Capture.PNG

Nama je škola dala opcione troškove za sve gradove u kojima se ona nalazi i renta stana u Minhenu je niza od Barcelone npr. Sad život...
oni moraju da imaju godišnju zagarantovanu sumu na kartici sa koje troše za prevoz, za sport ako idu, za hranu itd... sto je negde oko 1000€ mesečno i to je limit.
sad možeš da im das i cash pa da imaju i 20.000€ mesečno jel ali ja mislim da je ta cifra za studentski život sasvim ok za Minhen.

Nama je škola dala opcione troškove za sve gradove u kojima se ona nalazi i renta stana u Minhenu je niza od Barcelone npr. Sad život...
oni moraju da imaju godišnju zagarantovanu sumu na kartici sa koje troše za prevoz, za sport ako idu, za hranu itd... sto je negde oko 1000€ mesečno i to je limit.
sad možeš da im das i cash pa da imaju i 20.000€ mesečno jel ali ja mislim da je ta cifra za studentski život sasvim ok za Minhen.
Ako imas vremena pojasni mi malo...
Iako mi je daleko, ali se nadam da ce moji klinci jednog dana...
Od troskova, sta placas?
Skolarinu? Mesecno? Godisnje?
Knjige?
Stan? Nema doma?
Ovo za 1.000e mesecno su svi njeni mesecni troskovi, sa ili bez skolarine?
Imaju li neke stipendije?

U kom smislu nije skup? Nisam nikad bila i ne znam ljude tamo, ali sam čula da je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, pa zato pitam.

Jednom sam upoređivala cijene u Dablinu i Minhenu jer su ovdje cijene rente nenormalne i svugdje u Njemačkoj su cijene rente niže, pa i u Minhenu, ali da se kupi nekretnina kvadratni metar je duplo skuplji u Minhenu. Ne znam zašto je tolika razlika između rentanja u kupovine. Ispada da se ovdje više isplati kupiti nego iznajmljivati, a u Minhenu obrnuto.

Pogledajte prilog 641446

Nemačka ima puno naših ljudi koji mogu dati tačne informacije. Moje su ipak iz druge ruke, iz bliske druge ruke ali ipak iz druge.

Bivši dečko mi je iz Minhena. Rodjen je tamo i danas tamo živi. Pouzdano znam da je njegov mesečni zakup oko 650evra plus grejanje za stan od 60 kvadrata. On ne mora da se stiska, na solidnoj je poziciji zamenika direktora Zavoda za urbanizam, inženjer po struci sa masterom sa Kolumbije. Bas sam ga opisala u cilju pojašnjenja da ne mora da priteže mesečno. Njegov deo grada je lep.
Sestra radi kao psihijatar, ponovo solidna pozicija, sličnu cenu ima u Hajdelbergu. Taj grad bih lično birala (na taj fakultet sanjam da pošaljem dete).
Nešto lošiji status, minimalno, ima drug koji je doktorirao na elektronici u Minhenu, na njihovom državnom univerzitetu koji nikako nije za potcenjivanje. Njegov standard očekujem da će biti bar duplo bolji za par godina. Naši prijatelji su sada iz Dubaija prešli u Minhen, arhitekte su oboje i po slikama se vidi da sebi mogu dobar život da omoguće. Mislim da svim ljudima koje poznajem profesije idu malo na ruku a da grad ima pristojne cene tako da je zivot vrlo zgodan.
Zavisi možda i od ukusa kakav stan čovek traži. Ovo su normalni stambeni prostori, sestrin je nešto luksuzniji.
Hrana je dobra, nije skupa, gradski prevoz odličan i povoljan, centar grada pešački, muzeji veoma dobri, ponuda kulture koja se ne plaća skupo, izlasci nisu skupi (to pouzdano znam zbog bivšeg), odeća na velikim sniženjima, parkovi prekrasni, ne mora čovek da plaća skupo da bi kvalitetno ziveo...ima dosta burki, kome to smeta. Medjutim, za dvoje visokoskolovanih uverena sam da zime nema i da odnos zarađenog i potrošenog ide u prilog čoveku ali možda je tako samo kod traženijih struka i nakon par godina...ako je čovek stranac.
Meni lično je uvek tamo lepo i lako, mada i Dablin obozavam, sličan je šmek, nezahtevni gradovi po čoveka, ne iscrpljuju bice, ne deluje da ima puno stresa.

Dobro, ne znam koji dio IT si ti, ali znam da su i ovdje na spisku deficitarnih i lako dobiju papire. Ovdje ih ima iz BL koji su preko Cometrada došli.
Ovdje je spisak, pa možda si već na spisku, možda ne moraš da se prekvalifikuješ. Vjerujem da je i u ostalim zemljama slično.
Nađeš poslodavca iz BL, a onda oni odrade ostalo.

Critical Skills Occupations

Back