U kom smislu nije skup? Nisam nikad bila i ne znam ljude tamo, ali sam čula da je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, pa zato pitam.
Jednom sam upoređivala cijene u Dablinu i Minhenu jer su ovdje cijene rente nenormalne i svugdje u Njemačkoj su cijene rente niže, pa i u Minhenu, ali da se kupi nekretnina kvadratni metar je duplo skuplji u Minhenu. Ne znam zašto je tolika razlika između rentanja u kupovine. Ispada da se ovdje više isplati kupiti nego iznajmljivati, a u Minhenu obrnuto.
Pogledajte prilog 641446
Nemačka ima puno naših ljudi koji mogu dati tačne informacije. Moje su ipak iz druge ruke, iz bliske druge ruke ali ipak iz druge.
Bivši dečko mi je iz Minhena. Rodjen je tamo i danas tamo živi. Pouzdano znam da je njegov mesečni zakup oko 650evra plus grejanje za stan od 60 kvadrata. On ne mora da se stiska, na solidnoj je poziciji zamenika direktora Zavoda za urbanizam, inženjer po struci sa masterom sa Kolumbije. Bas sam ga opisala u cilju pojašnjenja da ne mora da priteže mesečno. Njegov deo grada je lep.
Sestra radi kao psihijatar, ponovo solidna pozicija, sličnu cenu ima u Hajdelbergu. Taj grad bih lično birala (na taj fakultet sanjam da pošaljem dete).
Nešto lošiji status, minimalno, ima drug koji je doktorirao na elektronici u Minhenu, na njihovom državnom univerzitetu koji nikako nije za potcenjivanje. Njegov standard očekujem da će biti bar duplo bolji za par godina. Naši prijatelji su sada iz Dubaija prešli u Minhen, arhitekte su oboje i po slikama se vidi da sebi mogu dobar život da omoguće. Mislim da svim ljudima koje poznajem profesije idu malo na ruku a da grad ima pristojne cene tako da je zivot vrlo zgodan.
Zavisi možda i od ukusa kakav stan čovek traži. Ovo su normalni stambeni prostori, sestrin je nešto luksuzniji.
Hrana je dobra, nije skupa, gradski prevoz odličan i povoljan, centar grada pešački, muzeji veoma dobri, ponuda kulture koja se ne plaća skupo, izlasci nisu skupi (to pouzdano znam zbog bivšeg), odeća na velikim sniženjima, parkovi prekrasni, ne mora čovek da plaća skupo da bi kvalitetno ziveo...ima dosta burki, kome to smeta. Medjutim, za dvoje visokoskolovanih uverena sam da zime nema i da odnos zarađenog i potrošenog ide u prilog čoveku ali možda je tako samo kod traženijih struka i nakon par godina...ako je čovek stranac.
Meni lično je uvek tamo lepo i lako, mada i Dablin obozavam, sličan je šmek, nezahtevni gradovi po čoveka, ne iscrpljuju bice, ne deluje da ima puno stresa.