Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ovo ti je znak prisutnog taloga i peska u vecim kolicinam u bubrezima..ako ne povecas unos tecnosti mozes da imas ozbiljnih problema.

...cek, kad sam bila na UZ bubrega (doduse ne tako skoro) nisam imala nikakav
ni talog ni bilo sta slicno, lekar mi je doslovce rekao da pijem samo onoliko koliko
sam zedna, cak je naglasio da ne treba preterivati sa vodom, a to je bio odgovor
na moje pitanje, da li je lose to sto ne mogu da popijem vise od litar vode na dan....

...ja se stvarno trudim bez obzira na to, da popijem bar taj litar ili malo vise, kako
kad, i to pijem na silu...hrana mi je uglavnom ne slana, slatko izbegavam, i nisam
zedna..mada sam cula i znam da ako vodu pijes kad si zedan, je znak da si vec
dehidrirao....

...ujutro kad se probudim, prvo pijem casu vode, pa onda sve ostalo, po redu,
ali moguce da je to malo i da se ipak moji bubrezi bune, videcu to sa svojom
doktorkom....

ni talog ni bilo sta slicno, lekar mi je doslovce rekao da pijem samo onoliko koliko
sam zedna, cak je naglasio da ne treba preterivati sa vodom, a to je bio odgovor
na moje pitanje, da li je lose to sto ne mogu da popijem vise od litar vode na dan....

...ja se stvarno trudim bez obzira na to, da popijem bar taj litar ili malo vise, kako
kad, i to pijem na silu...hrana mi je uglavnom ne slana, slatko izbegavam, i nisam
dehidrirao....

doktorkom....

kad unosis slano, pa pijes vodu kao posledicu toga ta so ti tu vodu veze, pa budes sva naduvena i otecena..
voda, lagana limunada, biljni cajevi su neophodni kao uneta tecnost..ne racunam supe, corbe i ostalu vodu unetu hranom..
kad piskis izbacis kolicinu vode iz sistema..tu vodu treba nadoknaditi odmah ili bubrezi trpe..
svaki put posle odlaska u toalet, unesi 2,5 dl tescnosti..to je mera.

Afro , od skoro sam sasvim slucajno pronasla nacin da pijem dovoljno (2 l) vode, a da mi prija.

Pijem vodu iz flase, ali one sa sirokim grlom (npr. flasa Nes tea). Ne mogu iz case, ne mogu iz obicne flase, ali ovako ide savrseno, popijem po pola litre u cugu. A ranije sam pila po casu dnevno.

Mozda i ti samo treba da pronadjes nacin kako ti vise prija.

Inace treba podhitno da pocnem sa bilo kakvom vrstom dijete, samo jos da nadjem volju za to i sve ce biti ok. :aha:

kad unosis slano, pa pijes vodu kao posledicu toga ta so ti tu vodu veze, pa budes sva naduvena i otecena..
voda, lagana limunada, biljni cajevi su neophodni kao uneta tecnost..ne racunam supe, corbe i ostalu vodu unetu hranom..
kad piskis izbacis kolicinu vode iz sistema..tu vodu treba nadoknaditi odmah ili bubrezi trpe..
svaki put posle odlaska u toalet, unesi 2,5 dl tescnosti..to je mera.

...ja i ovako oticem, al to je opet od stitne..uh zlo mi je vise od nje...a, rekoh
vec da jedem skoro potpuno neslano, ili sa jako malo soli, da je do toga ja
vodu nikad ne bih ni pila, ovo sto pijem, pijem sto znam da moram, ali mi je
bezukusna, cesto mi bude muka dok to progutam...cedim sokove kad god
mogu, cajeve doduse bas nesto ne pijem..ali se stvarno mucim sa vodom,
koliko god znala da moram...

...jednom sam cula da vodu ako pijes na slilu, kao posle nekog vremena
organizam naviken pa sam trazi..e kod mene nije taj slucaj, jer da jeste
onda bi pila kao letos bar 2L dnevno....

...nista, mucicu se ako ce mi od toga biti bolje, valjda i naviknem ko zna...

Afro , od skoro sam sasvim slucajno pronasla nacin da pijem dovoljno (2 l) vode, a da mi prija.

Pijem vodu iz flase, ali one sa sirokim grlom (npr. flasa Nes tea). Ne mogu iz case, ne mogu iz obicne flase, ali ovako ide savrseno, popijem po pola litre u cugu. A ranije sam pila po casu dnevno.

Mozda i ti samo treba da pronadjes nacin kako ti vise prija.

Inace treba podhitno da pocnem sa bilo kakvom vrstom dijete, samo jos da nadjem volju za to i sve ce biti ok. :aha:

....eeeeeeee...Cru to je to, ja sam je letos tako pila, i bilo je sasvim normalno
da u toku dana ispraznim bar 4 te flasice vode, hladne iz frizidera, a onda sam
ne znam ni sama zasto te flasice pobacala....

...i meni je tako prijalo, i cudila sam se kako to odjednom mogu da popijem
toliko vode....danas cu kupiti jednu flasicu vode (ni jednu nemam u kuci) pa
da vidimo......mozda ce opet delovati....

ovo ti je znak prisutnog taloga i peska u vecim kolicinam u bubrezima..ako ne povecas unos tecnosti mozes da imas ozbiljnih problema.

meni je slicno rekla doktorica, mene ne bole bubrezi,al izgleda da se natalozilo pjeska. :/
a ja jos imam i problem sa niskim pritiskom. znaci vodu moram piti u ogromnim kolicinama.
na jedvite-jade popijem po 1l dnevno.. onda to pokusavam nadoknaditi chajem, ali voda mi je uzas.

naspem sebi chashu vode, popijem gutljaj, ostalo prospem. :/

sam zedna, cak je naglasio da ne treba preterivati sa vodom,
a to je bio odgovor

dehidrirao....

doktorkom....
Нисам неки одушевљени љубитељ лекара, али подржавам ово мишљење.
Пиј када си жедна и немој се обливати водом.
Ми смо функционални организми и не би се развијали све ове милионе година да имамо тако очигледну грешку као што је неосетљивост на дехидрацију.
Упореди претерано обливање водом са маратоном.
Веома ценим ону пословицу која каже:Машина се квари кад ради, а људски организам кад не ради!
Али без претеривања у физичкој активности.
Зато и претерано обливање водом сматрам грешком, јер ту воду неко мора да ,,одради", а то су бубрези, који се тиме беспотребно и претерано оптерећују.
Е па као што нема маратонца, сем Емила Затопека и Паваа Нурмија(треба 2 а), који је добацио 70+ година(ајд сад, Абебе Бикила је био на добром путу, само га ударио камион на улици у Адис Абеби, ебга), управо због претераног физичког оптерећивања, исто тако се не можеш обливати непотребно водом без угрожавања здравља.
Пиј када си жедна, једи када си гладна!

Нисам неки одушевљени љубитељ лекара, али подржавам ово мишљење.
Пиј када си жедна и немој се обливати водом.
Ми смо функционални организми и не би се развијали све ове милионе година да имамо тако очигледну грешку као што је неосетљивост на дехидрацију.
Упореди претерано обливање водом са маратоном.
Веома ценим ону пословицу која каже:Машина се квари кад ради, а људски организам кад не ради!
Али без претеривања у физичкој активности.
Зато и претерано обливање водом сматрам грешком, јер ту воду неко мора да ,,одради", а то су бубрези, који се тиме беспотребно и претерано оптерећују.
Е па као што нема маратонца, сем Емила Затопека и Паваа Нурмија(треба 2 а), који је добацио 70+ година(ајд сад, Абебе Бикила је био на добром путу, само га ударио камион на улици у Адис Абеби, ебга), управо због претераног физичког оптерећивања, исто тако се не можеш обливати непотребно водом без угрожавања здравља.
Пиј када си жедна, једи када си гладна!

Upravo tako. ;)

Moze li neko od vas da postavi sliku kako izgledaju ovsene pahuljice? Hvala

TN_77.JPG

...evo ovako, od jutros popih 4 case vode od 2dcl...jedva ali popih, i mene
vise ne boli nista...eeeeeee..zivote, kupila sam i flasicu vode, da mi bar
padne lakse, jer se mucim dok pijem, do pola case ikako od pola nikako,
cak imam osecaj da cu povrtiti...:dash:

...jos uvek ne uspeh da dobijem DZ da zakazem pregled, ili se niko ne javlja,
ili je zauzeto...zabole ih uvo da malo bar oslobode liniju...:think:

...doruckovala bananu, rucala papaline i neki crni hleb, sa malo cvekle,
tek da se kaze da sam jela salatu, zaboravila da kupim pa se provukoh
nekako....bice njih i za veceru, a izmedju imam kivi, banane, jabuke, pa
cu nesto od toga....

Cao svima!
Oduvek procitam sve u vezi ishrane, pa tako i ovde ima dosta pametnih komentara, sto je bitnije - iz iskustva. Meni genetika podarila idealnu tezinu (bar do sada), ali i nisam neki prozdrljivac, po svaku cenu.
Dobro se snalazim u kuhinji, stalno kuvam sve i svasta, ali jedem samo ono sto mi organizam trazi u momentu. Zapravo vise sam vegeterijanac (samo prasetinu i svinjetinu - ne odbijam nikada :)) Uvek spremam povrce posebno od mesa, posto sin i ja zaobilazimo meso, ali cerka i muz ne mogu bez mesa, cak mislim i da preteruju.Supe, corbice, salate i voce su mi omiljena hrana. Slatkise svakodnevno spremam, ali samo odredjene volim, pa sa njima ponekad nemam mere. Odatle posle - celulit! Inace, kao i affrodita, ne pijem dovoljno vode, jer je i meni grozna kad se prisiljavam. Ponekad iscedim limun, da popravim ukus, pa i tako silom ide. :(
U razgovoru sa nutricionistom, dobila sam objasnjenje da je neophodno piti vodu, a da se ostale unesene tecnosti (supa, kafa, caj, sok,...) ne racunaju kao zamena za vodu.
Zivimo na podneblju gde je ponuda na pijacama dosta kvalitetna, to treba koristiti kao izvor zdravlja. Ali i fizicke aktivnosti su neophodne, a ja osim pesacenja i mog velikog dvorista, gde uvek ima posla - nista drugo pametno ne vezbam, kao nemam vremena, a istina je - da sam nezainteresovana. :)

...evo ovako, od jutros popih 4 case vode od 2dcl...jedva ali popih, i mene
vise ne boli nista...eeeeeee..zivote, kupila sam i flasicu vode, da mi bar
padne lakse, jer se mucim dok pijem, do pola case ikako od pola nikako,
cak imam osecaj da cu povrtiti...:dash:

...jos uvek ne uspeh da dobijem DZ da zakazem pregled, ili se niko ne javlja,
ili je zauzeto...zabole ih uvo da malo bar oslobode liniju...:think:

...doruckovala bananu, rucala papaline i neki crni hleb, sa malo cvekle,
tek da se kaze da sam jela salatu, zaboravila da kupim pa se provukoh
nekako....bice njih i za veceru, a izmedju imam kivi, banane, jabuke, pa
cu nesto od toga....

`davim` se i ja dok pijem vodu, ali moram afro..
imala sam isto simptome koje si opisala letos i nisam reagovala..dok mi se nije zaglavio kamen u kanalu..
posle prezivljenih bolova, veruj da nije problem piti vodu..manje boli..
ne moras cistu vodu..sad kad je zima mozes u 2litra vode da skuvas jednu seckanu jabuku..
samo pustis da prokljuca..voda poprimi miris jabuke, nema dodatih secera, samo aromatizovana voda i lakse se unosi kao kompot..
leti skuvas blagi caj od nane, pa u frizider..ohladjen obogatis sa listicima sveze nane i malo limuna i eto ti ice tea..

`davim` se i ja dok pijem vodu, ali moram afro..
imala sam isto simptome koje si opisala letos i nisam reagovala..dok mi se nije zaglavio kamen u kanalu..
posle prezivljenih bolova, veruj da nije problem piti vodu..manje boli..
ne moras cistu vodu..sad kad je zima mozes u 2litra vode da skuvas jednu seckanu jabuku..
samo pustis da prokljuca..voda poprimi miris jabuke, nema dodatih secera, samo aromatizovana voda i lakse se unosi kao kompot..
leti skuvas blagi caj od nane, pa u frizider..ohladjen obogatis sa listicima sveze nane i malo limuna i eto ti ice tea..

..uh onda bar razumes koliko je tesko piti ono sto ti je nekako bezukusno,
da ne kazem neku goru rec...
..mene je stvarno zacudilo to sto su poceli da reaguju bubrezi tek sad, ranije
nikad nisam imala problem sa njima, i taj jedan put kad sam isla na UZ bilo
je na nagovor moje majke koja ima kamenja i peska, moze kucu da izgradi,
pa eto kao da proverim stanje u svojim bubrezima...ni mulj nisam imala..ali
ajde tad sam bila mladja i nisam imala problem ni sa kilazom, ni sa stitno,
a sada sve to imam....

...a, prosto mi je neverovatno da me bol prodje posle 4 case vode...ja sam
vec par dana pila lek protiv bolova, a nije mi na pamet palo da popijem bar
malo vise vode nego inace...:dash:

..uh onda bar razumes koliko je tesko piti ono sto ti je nekako bezukusno,
da ne kazem neku goru rec...
..mene je stvarno zacudilo to sto su poceli da reaguju bubrezi tek sad, ranije
nikad nisam imala problem sa njima, i taj jedan put kad sam isla na UZ bilo
je na nagovor moje majke koja ima kamenja i peska, moze kucu da izgradi,
pa eto kao da proverim stanje u svojim bubrezima...ni mulj nisam imala..ali
ajde tad sam bila mladja i nisam imala problem ni sa kilazom, ni sa stitno,
a sada sve to imam....

...a, prosto mi je neverovatno da me bol prodje posle 4 case vode...ja sam
vec par dana pila lek protiv bolova, a nije mi na pamet palo da popijem bar
malo vise vode nego inace...:dash:

sto bi resavala uzrok kad mozes posledicu ;)

sta je vama devojke,buduce mrsavice a ex debeljuce, pijte vodu ako treba i na silu,voda je osnov svega u prirodi pa tako i u nama!:D
Па и храна је основ свега, па нико не једе тоне непотребне хране.
Ваздух је још пречи, па не хипервентилирамо цео дан.
Колико би то хектолитара дневно течности требало попити???
И на којој се то пијаци купују бубрези???

Па и храна је основ свега, па нико не једе тоне непотребне хране.
Ваздух је још пречи, па не хипервентилирамо цео дан.
Колико би то хектолитара дневно течности требало попити???
И на којој се то пијаци купују бубрези???

koliko ti vode (ne sokova, kafe i supe) popijes dnevno?

koliko ti vode (ne sokova, kafe i supe) popijes dnevno?
Па види овако, ја нисам добар пример, због режима исхране, и моје и породице.
Ми конзумирамо само пресну храну(поврће, воће, теста, пресно месо, сушено месо, пресна јаја и пресно млеко).
Једном недељно, у недељу иде класичан оброк, бачки ручак обичан, зато што ако си све време на пресној храни онда се јавља алергија(мучнина углавном)кад унесеш термички обрађену храну, тако да пре свега због деце практикујемо тај изузетак.
Иначе ја сам себи увео тај режим од 1996. прво млеко, па доцније јаја, и месо, а воду практично ни не узимам, једну до две чаше дневно, некада нити једну.
Јер сва вода која се унесе у организам потиче из хране(биолошка вода), а не уносим соли сем нешто кроз кисели купус(наша чувена расправа, окршај код бурета купуса:hahaha:)и кроз сушено месо.
Међутим невероватно ми је да се инсистира на, малтене силовању водом, код вас ,,обично" храњених.
Као да организам нема саморегулацију хидратизације(валда би се овако могло рећи).

moram da prokomentarišem ovu sliku, jer koliko sam videla niko nije. Vidite da tu ima 3 vrste pahuljica. Ove levo su razene, vidite da su tamnije. Desno ima dve vrste, gore su za nijansu tamnije i drugačije teksture od ovih dole koje su malo svetlije i nekako glatkije. To su ovsene. A ove gore bi mogle da budu ječmene ili pšenične nisam sigurna.

Па види овако, ја нисам добар пример, због режима исхране, и моје и породице.
Ми конзумирамо само пресну храну(поврће, воће, теста, пресно месо, сушено месо, пресна јаја и пресно млеко).
Једном недељно, у недељу иде класичан оброк, бачки ручак обичан, зато што ако си све време на пресној храни онда се јавља алергија(мучнина углавном)кад унесеш термички обрађену храну, тако да пре свега због деце практикујемо тај изузетак.
Иначе ја сам себи увео тај режим од 1996. прво млеко, па доцније јаја, и месо, а воду практично ни не узимам, једну до две чаше дневно, некада нити једну.
Јер сва вода која се унесе у организам потиче из хране(биолошка вода), а не уносим соли сем нешто кроз кисели купус(наша чувена расправа, окршај код бурета купуса:hahaha:)и кроз сушено месо.
Међутим невероватно ми је да се инсистира на, малтене силовању водом, код вас ,,обично" храњених.
Као да организам нема саморегулацију хидратизације(валда би се овако могло рећи).

lepo si rekao da nisi dobar primer na pocetku..ali ne zbog rezima ishrane..
ja sam dnevno unosila oko 1lit ciste vode..i imala sam formiran kamencic, koji se na kraju zbog velicine zaglavio u kanalu..
i kazu da uzrok nastanka moze da bude razlicit - mlecni proizvodi, meso, povce..sve moze da uzrokuje..
nefrolog mi je rekao da ispod 2lit dnevno ne treba uzimati..u periodu izbacivanja kamena uzimala sam i 5 lit vode..
od tada ispd 2 lit dnevno nisam..i za sada probleme nemam.

Evo sad cu da procitam 443 strane, cas posla. :roll:
Moje misljenje sam napisao, nema potrebe da citam raznorazne nebuloze. Za normalnu kilazu nije potrebna bilo kakva dijeta (uglavnom sve imaju takozvani "jo-jo efekat"), dovoljna je normalna ishrana (ne bih sad definisao ovo "normalna", mrzi me :lol: ), i sto je najbitnije da se covek krece. Dakle, sport, setnja, plivanje, bilo sta. A ko sedi, bulji u TV i misli da ce sa nekom dijetom skinuti kile - grdno je u zaj*bu. Samo toliko od mene.

p.s.: imam 33 godine, 182 cm sam visok, 80 kg tezak. Pijem pivo kao sumanut, jedem pecenje, cevape, kiseli kupus, spanac, masno, posno, bukvalno SVE, ali nikako da naguram do "stotke". Takav organizam, j*biga. Na vagu nisam stao od sistematskog u osnovnoj. :mrgreen:

Prijatelju, za 10-tak godina bices ti lep i deb'o sa sve pivskom trbusinom, bez brige.
Sad ti je metabolizam jos kako-tako brz, ali cek' malo. Bice stotka i kusur. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back