A to šta i koliko jedem, to je već individualno, sve to verovatno zavisi i od gena i od metabolizma. Moj najveći problem je što sam ja noćni žderač. Po ceo dan ne jedem ništa sem voća, sokova i kafe, a uveče se najedem i idem u krevet. A to uveče je obično skoro oko ponoći, pa ti vidi.
Prva recenica je u potpunosti tacna. Svakome je genetika i metabolizam razlicit, i tu cinjenicu treba prihvatiti. Ako je neka osoba recimo sklona gojenju, ne postoji mehanizam kojim mozes to otkloniti, vec moras nauciti da zivis sa tim i da se boris.
Sto se tice ostatka, ne mora da znaci da svako jedenje nocu izaziva kontraefekte. No moras da jedes preko dana. Nocu bi trebala iskljucivo da konzumiras proteinsku hranu sa vrlo malo masti, idealno je recimo da pojedes sendvic sa tunjevinom ili sa salatom i malo feta sira, ili npr. da napravis neki sejk od nekog nemasnog mleka i soja pahuljica.
Svaki dan bi trebao da ti pocne ujutru sa kafom (zaboravi one masne nes kombinacije sa mlekom i slagom preko) ili zelenim cajom radi koncentracije a za dorucak pahuljice. Zasto pahuljice, pa zato sto sadrze slozene ugljene hidrate koje ce ti dati energiju do tamo rucka + sadrze sve manje vise esencijalne mikronutijente (npr. psenicne ili heljdine pahuljice sadrze veliku bazu skoro svih esencijalnih vitamina i minerala + recimo heljdine imaju dosta visoku biolsku vrednost pri razgradnji proteina). Jeftine su, a koristis ih tako sto napravis, najbolje neki sejk od 0.3l mesajuci ih sa mlekom i dodas tipa bananu ili plazme keksa ako ti se ne svidja ukus.
Za rucak po meni najbolje je pored neceg corbastog, salate jesti neku testeninu sa sosom (preporuka karbonara, milaneze ili sos od pecuraka) pritom koristite makarone, nikad ih ne prokuvajte do kraja da budu mekane, jer su onda lakse za probavu i za stomak. Od ostalih stvari moze i piletina, kuvani krompir i kupus ili nesto tako slicno, ne mnogo masno.
Za veceru sam vec manje vise rekao, samo proteinska hrana.
Naravno, neophodna je i neka fizicka aktivnost, jer je zdrav organizam kombinacija fizicke aktivnosti i zdrave ishrane. Tesko se moze smrsaviti a da se ne trenira a samo dijte i obrnuto. Najjeftiniji nacin da se smrsa je trcanje, ako to ne mozes pesaci minimum jedan do jedan i po sat. Naravno ko ima vremena, moze i aerobik, teretana i slicno.
Da, primetio sam da je neko i spomenuo kostunjavo voce, tipa pistaci, orasi, bademi slicno. Jeste tacnoej da su zdravi, sadrze veliki procenat masti koje su nezasicene i zdrave ali su uzasno kaloricni pa pazite. 100 gr sirovih pistaca (o ovim u prodaji tek ne treba govoriti) ima vise kalorija nego 100 gr one najmasnije svinjske slanine. Moja preporuka su ipak bademi, zbog visokog procenta vitamina E ( znacajno opusta i relaksira misice i skida umor) koji sadrzi ali ne vise od 20-30 gr dnevno.
P.S. Nadam se da sam malo pomogao, izvinjavam se ako sam zalutao posto ovde samo zene postuju