Podrska za dijetu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poz` svima. :bye:
Nisam iscitala sve postove, mozda je vec neko imao slicnu situaciju, ali evo da i ja izlozim svoju.
Otkad znam za sebe, tj. od 9. god., nekog ranog puberteta, variram sa kilazom. (Sad imam 27 god.)
Probala X dijeta, i "efikasnih sredstava" da ih sad ne "reklamiram"...
Elem...
Na svoju stalnu visinu od 175 cm, imala sam od, za mene idealnih 66, do groznih 87kg. (Sad 72kg, a hocu 68 ili 66, ali polako, bitno je odrzavati da ne ide "vaga gore")
Sreca je sto sam skladno gradjena, pa se nikad ne bi reklo, i kad sam bila u najdebljoj fazi.
Takodje je sreca sto se, relativno zdravo hranim. Kile su kod mene, bile posljedica nagomilanog stresa, problema, pa u skladu s tim "zatvaranje u sebe", sto automatski povlaci i naglu neaktivnost, i jos i opstipaciju koja je negdje malo i genetska (spor metabolizam).
Prije 2 god sam podvukla crtu, rascistila u glavi.
Procitala knjiga na temu ishrane i zdravlja od Makrobiotike, Ishranom do pobjede, Ishrana po krvnim grupama, Vitaminska biblija,...
Znaci, shvatila sam sta mi ne prija od hrane, iako je volim, ali me poslije nadima, deblja...i da ljudi koji variraju sa kilazom, iz bilo kog razloga moraju uvesti disciplinu.

I tako vec 2 god. doruckujem voce, cim ustanem uzmem 1 svezu sezonsku vocku plus malo suvog-marelice (kajsije), bademe, smokve, suvo grozdje...zavisi sta vec uzmem. Uz to nes kafu ili caj neki, bez secera.
Uzina mi je opet neko voce i manji sendvic. ili 1 bonzito, pereca.
Rucam sta vec ima, samo pazim na kolicinu, ne jedem hljeb uz rucak, ili jako malo, i trudim se da ne kombinujem proteine i UH.
Pijem kafu popodne, opet nes ili esspreso sa mlijekom.
Za veceru jogurt ili kefir i mljeveni lan (ili/i susam, cimet, sjeme bundeve....) stavim nekad, a nekad ne.
Trudim se kad imam vremena a sama pravim hljeb ili zemicke, nekad obicno bijelo brasno, nekad integralno + sjemenke. ko jedem kupovni hljeb, vise volim stari, jer kad je svjez, smetaju mi "gljive iz pekarskog kvasca"+ tona aditiva.
Ako se desi da je neki rodjendan/proslava, i da se opustim, sutra sam na vocu ili vodi ili salati, uglavnom restrikcija po pitanju hrane.
Skoro sam sporovela i 5-todnevno gladovanje sa javorovim sirupom, i meni se ispostavio pun pogodak, namjeravam i ubuduce 1-2 godisnje. Ne radi mrsanja, vec ubrzavanja metabolizma i ciscenja debelog crijeva.

Namirnice koje su zdrave, i koje meni prijaju, i mogu se spremati na razne nacine, a pri tome su i jeftine, i preko citave godine se mogu naci: gljiva bukovaca, vrganj (suvi za pravljenje supa/corba), kefir,proso, pasulj, jecam (gerslo), kad je sezona-spinat, kopriva (zara)...
Zacini koji "mijenjaju jelo": kari (curry), ljuta mljevena paprika, ruzmarin, bosiljak, origano, vlasac, timijan, komorac....

Izvinjavam se na malo duzem postu, ali dobronamjerno je, ako se neko prepozna, i iskoristi neku informaciju.
Da, napominjem da ne jedem ni meso "kopnenih zivotinja", samo ribu, ali to vec duze, 6 godina, pa samim tim ni mesne preradjevine-pastete, kobasice, hrenovke, itd.
Buduci da sam od 18-te dobrovoljni davalac krvi, zdrava sam (kuc ,kuc, kuc), tako da one teorije o slaboj krvnoj slici i zeljezu i mesu, padaju u vodu.
Svako dobro.

.....ja sam danas posle nesice...imala obaveze koje nisam mogla da
odlažem...
.....kad sam se vratila, malo zakasneli doručak par viršli sa jako tankim
parčetom nekog lepog integralnog hleba...
.....za ručak par kašika rižota s' pečurkama.....

......nadam se da neću večerati, a ako budem gladna ima malo grožđa..

.....e sad da li je to mnogo ili dovoljno ne znam ja sam sita, a ne osećam
da sam se nešto prejela...:think:

Hvala na dobrodoslici. :zag:
Sad citam i ostale vase postove, uvijek nesto novo ima se sazna....:ok:

Zaboravih da dodam super ucinkovite vjezbice koje radim cim ustanem, malo se protegnem, i navece, oduzimaju 5 min., a tako prijaju ("drmnu" bolje nego kafa ;) ), "udje se u stos" nakon 5 dana (manje/vise), dok se misici i tetive malo ne naviknu na taj sistem...vecina vjerovatno zna, ali evo link za 5 Tibetanaca (ciko bas i nije reprezentativan, ali je savitljiv i i razgiban i... :rumenko:)

Poslednja izmena:
Joj, da samo vidis mene :rumenko:
Nemam ogledalo, pa mi brat, kad me vidi, prvo prevrce ocima :roll:, onda kaze-da se samo vidis na sta licis :hahaha: Idi u teretanu, trci...aha, on, dusa moja "glista konfekcija" (pokupio bolju genetiku sa te strane), ide u teretanu, i jeste bas vitak (191cm/83kg), ali mu drzanje nikakvo, bas kao pomenuta glista...
Ja to iskuliram, i trudim se, osjecam se bolje kad se bar malo razgibam, protegnem, imam osjecaj da imam bolje drzanje (stojim/sjedim pravo-bravo, bravo) u stilu "vjezbom do savrsenstva"...:klap: ili pak autosugestijom? :zper:

Ma osjecam se ja odlicno i poslije 100 trbusnjaka, ali treba se natjerati pa to odraditi...:dash:
Ovo mi je pod "moram" :sad2:
Inace boli vrat kad se dugo sjedi (za knjigom, kompom, sporetom), ledja...
A ne oduzima puno vremena, malo zagrijati se ono "skolski" i na pravac na "Tibet" :super:
Eeee, onaj red-rad-disciplina kad se uhvati tempo, a sto li se ispusti...:think:

Drage moje,

da svratim da vas pozdravim i da se izjadam koliko jedem proteklih dana
Sreca pa vaga jos nije reagovala, ali jedem za medalju
Kad se vrati koleginica, nema vise izgovora, malo ce mi popustiti tempo na poslu, i nazad na dijetu
Stvarno Ljubinka nema smisla

dobro veče moje dame,
odavno me nije bilo, tempo mi je ubistven...
nisam više na "onoj" dijeti sa dinjama i lubenicama
sad samo vodim računa šta jedem
danas:
doručak: tri nektarine
ručak: mladi beli sir i paradajz, sa trećinom đevreka
užinam sad, ne verujem da ću još nešto jesti-lubenice
dve nesice sa mlekom se podrazumevaju, ostalo piće-ogromne količine vode

Pozdrav dijetalke!
Ja jedva nasla vremena da se javnem, sezonu privodimo kraju,
spremamo se za putovanje brodom u Split kod mojih :heart:
Trudim se da se krecem sto vise mogu, i dalje je neizostavna
vecernja setnja od sat vremena (sad pravim pauzu u net kafeu :p )
Na plazu idem kad imam vremena, svaka 3-4 dana, ali se tada posteno isplivam...
Ljubim vas :*

Ne znam koliko ce vam ovo pomoci, ali pricala sam sa mojom najboljom drugaricom koja je nutricionista o dijetama.
Prva asocijacija na dijetu mi je glad, ali mi ona kaze da covek tokom dijete uopste ne mora da bude gladan.
Pre svega zato sto ima 5 obroka, dorucak, rucak, vecera i dve uzine.
Pitaj je ja, pa sta na primer se jede za veceru? Jel ne treba da se vecera?
Za veceru moze na primer, meso i cinija salate. I da je najveca greska ne vecerati, narocito za ljude koji kasno lezu.
Koliko sam ja shvatila, najteza stvar je organizacija. Treba se organizovati i stici pojesti 5 obroka. To je najteze, s obizor na ritam po kojem svi zivimo i nemamo vremena za sebe.
Ako vas nesto zanima, mogu da je pitam:)

jeste, al sam onda uveče pojela još parče crnog hleba sa ela sirom i kao flis papir tankom pršutom i parčence cheese cake-a:rumenko:
evo pijem nesicu i jedem breskve...
ponela kuvani kupus na posao za ručak, kad bude zamirisao u kancelariji:zcepanje:

...opet mislim da to nije neka količina...jedino taj chees malo tu smeta, al' znaš
kako ja to kažem, živa duša mora ponekad malo:lol:
....jooooj...kad ti ulete koleginice da traže maalooooo...:rotf::rotf:

čovječe.... nevjerovatno! :D
smršala je polovinu svoje težine...

....i ja se zaprepastih, išla sam na sajt, i piše svašta, ali da bi pročitale šta je
radila ustvari, treba da se prijavi..ali nisam otkrila gde:confused:

....inače, ovih dana sam opet na supi, pravoj domaćoj, sa dosta povrća, rezanaca
onako....a skuvam je od junećeg mesa...pa prvog dana to meso i rinflajš jedem
kao poseban obrok....a što ostane (mesa uvek bude više), lepo isistnim to meso
i ubacim u supu....za ručak malo više, za večeru malo manje (pola tanjira), i ja
sam sita...jedino sam za doručak jela tanku krišku crnog hleba...
....e, sad ću jedno vreme da doručkujem musli....čisto da promenim, sve mi je
više dojadilo...:think:

Zdravo drage moje
Ja se vratila sa odmora sa 1 kg manje. Nije mnogo ali ja sam zadovoljna. Bila sam u Tunisu i bilo mi je mnogo lepo.
Prijala mi je njihova hrana, a ja sam se trudila da jedem pretežno tamošnje specijalitete. Kus-kus ili pirinač sa raznim prelivima, bareno i dinstano povrće (kupus, šargarepa, krompir,tikvice, patlidžan) poneko parče piletine i ribe. Pa onda razne salate i kombinacije - kupus, paradajz, cvekla, sočivo, leblebije, opet patlidžan i tikvice. Ništa nije masno, niti na bilo koji način previše začinjeno...

Drago mi je da ovde vidim stare vredne drugarice, uspešne u borbi za zdraviju ishranu, a i nove, sa korisnim savetima i iskustvima. Sad ćemo da nastavimo da se družimo.

Zdravo drage moje
Ja se vratila sa odmora sa 1 kg manje. Nije mnogo ali ja sam zadovoljna. Bila sam u Tunisu i bilo mi je mnogo lepo.
Prijala mi je njihova hrana, a ja sam se trudila da jedem pretežno tamošnje specijalitete. Kus-kus ili pirinač sa raznim prelivima, bareno i dinstano povrće (kupus, šargarepa, krompir,tikvice, patlidžan) poneko parče piletine i ribe. Pa onda razne salate i kombinacije - kupus, paradajz, cvekla, sočivo, leblebije, opet patlidžan i tikvice. Ništa nije masno, niti na bilo koji način previše začinjeno...

Drago mi je da ovde vidim stare vredne drugarice, uspešne u borbi za zdraviju ishranu, a i nove, sa korisnim savetima i iskustvima. Sad ćemo da nastavimo da se družimo.

....ooooo....Bi, pa ti već došla...:zag:

....super, baš si se lepo tamo hranila...jesi li neki recept onako bar odokativno
uzela, pa da probamo ovde da pravimo...:lol:

Morala bih malo da prevrtim po glavi kako i šta su oni to spremali jer i ja nameravam malo više tako. Pa ću onda kad malo isprobam da podelim to sa vama.

Nije mi baš sasvim (tj. uopšte) odgovarao ritam, odnosno satnica obroka. Imala sam polupansion, znači samo doručak i večeru. Za doručak sam uspevala da pojedem voće, čega se pridržavam još iz un dijete. Prvih dana su u ponudi bile dinje, a posle lubenice. Ali nisam ostajala samo na tome, nego sam obično jela još i neku kiflu sa parizerom (znam da ne valja, ali nije bio baš neki izbor) ili viršlu ili kuvano jaje. Trudila sam se da ne pojedem baš svaki dan i kroasan, ali nisam baš uvek mogla da odolim, predivni su bili.
Onda obično ponesem još jednu tu kiflicu pa je pojedem kasnije (kao za ručak) sa tunjevinom ili paštetom koje sam ponela, ili napravim sendvič od tog parizera. A ponela sam i neke kiflice i medenjake od kuće, koje su nam potrajale sve vreme, tako da smo i to malo grickale tokom dana.
Onda večera sa svim onim što sam nabrojala, malo previše za uveče... ali mora da se iskoristi prilika da se jede kuvano...
Uz plivanje i dosta šetnje, nije bilo loših posledica :)

....pa da, tu možemo da izvučemo zaključak, da nam fali kretanja....

....sve se lakše potroši kad smo fizički aktivne...evo ja prva priznajem
da mi je to najveća mana...:mrgreen:

....uopšte ne jedem mnogo ali se definitivno jako malo krećem:dash:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back