Po čemu se Jehovini svedoci razlikuju od pravoslavne vere?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bog nam daje izbor izmedju dva puta
jedan je sirok put kojim ide vecina i on vodi u unistenje
a drugi je uzak put kojim ide manjina i koji vodi u zivot, vecna zivot.

izbor je na nama

“Jer su široka vrata i širok put što vode u propast, i mnogo ih ima koji njim idu.
Kao što su uska vrata i tijesan put što vode u život, i malo ih je koji ga nalaze” (Matej 7:13, 14).

Svedoci ne poducavaju, oni NAMECU DRUGIMA svoju veru....
E, stvarno su nametljivi. Zapeli mi jedni pre nekog vremena na buskoj, valjda skontali da sam tip čoveka koji hoće svakog da sasluša. A busa kao za inat dugo nije bilo, letnji red vožnje pa su ređi. Udaviše me tako kao zmija žabu. Neki kongres valjda trebao da bude pa me zvali da dođem.
Kad je stigao autobus gledao sam u onog vozača kao u božijeg spasitelja. :lol:

E, stvarno su nametljivi. Zapeli mi jedni pre nekog vremena na buskoj, valjda skontali da sam tip čoveka koji hoće svakog da sasluša. A busa kao za inat dugo nije bilo, letnji red vožnje pa su ređi. Udaviše me tako kao zmija žabu. Neki kongres valjda trebao da bude pa me zvali da dođem.
Kako si ti nezahvalan. Da si imao ispravan stav oni bi te spasili :)

Kazes zvali te da dodjes na kongres?
Pa kako si to izdrzao. Saosecam se sa tobom :)
Bio si strpljiv da saslusas nekoga par minuta svaka ti cast.
Izvini sta je tu nametljivo?

Ne znam sta si dokazao?
Ja sam objasnila sta je sta
Iznela sam sve iz Biblije kako je.
sad ce internet explorer da ukapira, pa ce ti on objasniti da li sam ili nisam dokazao sta je vas trzisni moral, zasto izbegavas da navedes da se radi o laznim prorocima kad pridikujes o zlim plodovima ako nije zbog savesti, i zasto kod vas originalan prevod, doslovan stoji u fusnoti koja je suprotna sa tvojim bogatstvom duha https://forum.krstarica.com/threads/dusa-u-religiji.762674/page-11#post-38157276 ako ne zato da se bolje prodate, bolje izreklamirate, sakrijete sta vas razoblicuje ili cak izopacite originalan tekst, ali ga zbog zigosane svesti cusnete u fusnotu, koju ti nisi ni izucila, pa si se prevarila tvrdeci suprotno od nje - sedi, 1.

sad ce internet explorer da ukapira, pa ce ti on objasniti da li sam ili nisam dokazao sta je vas trzisni moral, zasto izbegavas da navedes da se radi o laznim prorocima kad pridikujes o zlim plodovima ako nije zbog savesti, i zasto kod vas originalan prevod, doslovan stoji u fusnoti koja je suprotna sa tvojim bogatstvom duha https://forum.krstarica.com/threads/dusa-u-religiji.762674/page-11#post-38157276 ako ne zato da se bolje prodate, bolje izreklamirate, sakrijete sta vas razoblicuje ili cak izopacite originalan tekst, ali ga zbog zigosane svesti cusnete u fusnotu, koju ti nisi ni izucila, pa si se prevarila tvrdeci suprotno od nje - sedi, 1.
Jel znas ti sta se desi kad iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz godine u godinu citas iz casopisa, pa onda ti neko postavi pitanje sta si procitao, pa ti prepricas ono sto si procitao? Desavaju se razni procesi u mozgu. To ti se manifestuje tako sto se plasis da otvoris link, ne zelis da istrazis, svi koji ti se suprostavljaju misljenjem su sluge djavola. To sto se izbegavaju neke teme to je isto posledica. Ja to ne bih shvatao previse licno.
Iskreno da ti kazem, nisam siguran ni da li da one silne niske udarce shvatam licno.

Imas kod JS taj termin koji se zove "teokratski rat", kad su u tom ratu oni smeju da lazu, da izmisljaju i da se koriste svim mogucim metodama da odbrane organizaciju.

Ako je Ariana mene okarakterisala kao slugu djavola, ja ne sumnjam da je ona u svojoj glavi vec "ratuje".

Imas kod JS taj termin koji se zove "teokratski rat", kad su u tom ratu oni smeju da lazu, da izmisljaju i da se koriste svim mogucim metodama da odbrane organizaciju.

Ako je Ariana mene okarakterisala kao slugu djavola, ja ne sumnjam da je ona u svojoj glavi vec "ratuje".
pa i ti malo ratujes, u svakom slucaju sad je aktuelna savest, a ona zna da pece, ili ti mislis da neki ljudi nemaju uopste savest?

Jel znas ti sta se desi kad iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, iz godine u godinu citas iz casopisa, pa onda ti neko postavi pitanje sta si procitao, pa ti prepricas ono sto si procitao? Desavaju se razni procesi u mozgu. To ti se manifestuje tako sto se plasis da otvoris link, ne zelis da istrazis, svi koji ti se suprostavljaju misljenjem su sluge djavola. To sto se izbegavaju neke teme to je isto posledica. Ja to ne bih shvatao previse licno.
Iskreno da ti kazem, nisam siguran ni da li da one silne niske udarce shvatam licno.

Ovo je spominjao i Glasnik?
O čemu se tu radi?

Ovo je spominjao i Glasnik?
O čemu se tu radi?
Problematika: Jehovini svedoci tvrde kako se drze visokih moralnih merila. To naravno ukljucuje i naredbu da ne sme da se laze, nego da se samo govori istina. Posto ih je to vise puta dovelo u neprijatnu situaciju moralo se nekako to merilo ublaziti i prilagoditi. Da ne pricamo o neprakticnosti pricanja istine kada se nalazis u zemlji gde si zabranjen.

Da bi prevazisli taj problem obratili su posebnu paznju na sledece stihove:

Кад бисте били од света, онда би свет своје љубио; а како нисте од света, него вас ја од света избрах, зато мрзи на вас свет. Jovan 15:19
Не дајте светиње псима; нити мећите бисера свог пред свиње, да га не погазе ногама својим, и вративши се не растргну вас. Matej 7:6
Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове: будите дакле мудри као змије и безазлени као голубови. Matej 10:16

Zvanicno oni to tumace kao: Niste duzni da dajete informacije onima koji na njih nemaju pravo.
Prakticno: Pravo na informacije ima samo organizacija i nju ne smes da lazes. Sve ostale smes da slazes ako je to u interesu organizacije.

Zvanicno: Ne sme da se laze na sudu. Sme samo da se cuti ako je pitanje skakljivo.
Prakticno: Snimci sa sudskih procesa pokazuju da itekako lazu.

Zvanicno: Lazi su stvarno lazi ako su iz sebicnih razloga i da bi se nanela povreda drugima.
Prakticno: Ovde vidimo cak i pravljenje sopstvene definicije lazi. To je jedna od mentalnih taktika. JS kad te laze on je ubedjen da ustvari ne laze.
A ovo o povredjivanju se odnosi samo na medjusobne odnose unutar organizacije. Za organizaciju smes da lazes bez obzira da li ces nekoga povrediti.

Sve u svemu, onog momenta kad se predje iz moda "propovedam ti" u mod "ratujem sa tobom" dozvoljene su sve taktike i fore. To se tumaci kao zmijska mudrost. A sama znas kako zmija zna da ujede.

pa i ti malo ratujes, u svakom slucaju sad je aktuelna savest, a ona zna da pece, ili ti mislis da neki ljudi nemaju uopste savest?
Obrisase mi prethodni odgovor, kazu vredjam licno. Evo da probam opet. Ja sam izmedju ostalog, nalog otvorio i zbog toga da bih pricao istinu o JS, naravno moze se to protumaciti kao ratovanje. Mislim da je razlika sto ja iznosim cinjenice i ne koristim se svim mogucim taktikama i niskim udarcima. I nadam se da ne ostavljam dojam licemernosti. A mislim da je savest prisutna kod svih ljudi (necemo uzimati u obzir izuzetke).

Poslednja izmena:
pece te savest pa brzebolje copypaste, razumem, radi ako ce ti biti lakse, ali pobegla si i sakrila prethodno DOKAZAH.

IZ JW BIBLIJE, zasto krijes da se radi o laznim prorocima, ako ne jer te pece savest svesna da im sluzis
Čuvajte se lažnih proroka+ koji dolaze k vama u ovčijem runu,+ a iznutra su grabljivi vukovi.+ 16 Prepoznaćete ih po njihovim plodovima.+ Zar se grožđe bere s trnja ili smokve s čička?

i zasto krijes da je doslovno siromasni duhom kod govora na gori jw fusnota, ako ne da bi zadovoljila potrebu da prodas/podelis svoj proizvod

jw prevodilac zna kako je doslovno, pise u fusnoti DOSLOVNO SIROMASNI DUHOM, ali duhovne POTREBE bolje prodaju sektu na trzistu denominacija. - trzisni moral, nemam nista protiv, samo ne izopacujte ono sto je doslovno.
Sta je tebi problem jel umes ti lepo da pricas bez vredjanja?
Nisam ja duzna ko ti da visim ceo dan na forumu da bi ti odmah odgovorila.
Znas li ti sta je uljudnost i stpljenje i postovanej tudjeg.

Ako nisi znao ti stihovi se mogu primeniti na druge stvari.

Mogu se primeniti na ljudsku licnost.
plodovi su osobine.
I kakve osobine neko ispoljava on je takav.
To ga deklarise.
Takodje plodovi su dela.
Ti stihovi razotrivaju svakog coveka ko je.

Dakle svaki covek sebe deklarise na osnovu plodova - dela.
Matej 7
“Prepoznat ćete ih po plodovima njihovim. Zar se grožđe bere s trnja ili smokve s čička?” (Matej 7:16
dalje se kaze
21 Neće svako tko mi govori: ‘Gospode, Gospode’, ući u kraljevstvo nebesko,
nego onaj tko vrši volju Oca mojega koji je na nebesima.

Eto tu se vidi da nista ne znaci nekome koji se samo deklarise kao vernika
ako nema dela vere - ako ne vrsi Bozju volju.

A JS se razlikuju po tome sto vrse Bozju volju.

A lazni proroci ili lazni ucitelji su ti koji govore a ne rade onako kako Bog zahteva.
Isus ih je razotkrio kao licemere kada je rekao:
Matej 23

3 Zato činite i držite se svega što vam kažu, ali ne činite po njihovim delima[, jer govore, a ne čine.

i ostale karakteristike

8 A vi ne dozvolite da vas zovu učiteljima,*jer jedan je vaš učitelj, a vi ste svi braća.

9 I nikoga na zemlji ne zovite ocem, jer jedan je vaš Otac — onaj koji je na nebesima.

23 „Teško vama, pismoznalci i fariseji, licemeri, jer dajete desetak od nane i kopra i kima,
a zanemarili ste ono što je u Zakonu važnije: pravdu, milosrđe i vernost.

Ovo prvo je trebalo činiti, a ono drugo nije se smelo zanemariti.

24 Slepe vođe, koji cedite piće da ne biste progutali komarca, a gutate kamilu!

25 „Teško vama, pismoznalci i fariseji, licemeri, jer spolja čistite čašu i činiju,
a iznutra su pune grabeža i neumerenosti.

Poslednja izmena:

plodovi su osobine.
To ga deklarise.
Takodje plodovi su dela.

“Prepoznat ćete ih po plodovima njihovim. Zar se grožđe bere s trnja ili smokve s čička?” (Matej 7:16

plodovi su osobine.
To ga deklarise.
Takodje plodovi su dela.

Ti procenjuješ na osnovu pisanja komentara po forumu?

Matej 7,15 Čuvajte se lažnih proroka, koji vam dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivi.
  • Matej 7,16 Po plodovima njihovim poznaćete ih...

sve to da zahvalite laznom otkrivenju, po plodovima njihovim poznajte ih, lazne proroke, a ovo su sve plodovi od tog laznog proroka koji napisa knj.otkr. - u basketu se ovo zove zicer, pa da ne propustim da promasim, bolje da zakucam, poen po poen do pobede

:whistling:

Sta l` ce biti sa "onima koji ukidaju reci i znake iz Biblije" ,...samo da mi je znati ...?

Back