Duša u religiji

Pretpostavljam da je i ta tema o maloj deci prezvakana milion puta. Ali evo da i ja izrazim svoje misljenje.
Nakon svega sto sam proziveo, i pored toga sto sam imao srece, mislim da se ne bih nikad izvukao da sam zadrzao taj mentalni sklop "ovce" i "deteta".
Moze biti da kultovi to tumace pogresno i izvrnuto, i za svoju korist.
U svakom slucaju stoji i da ovce kao i deca daju blanko poverenje, i to poverenje je veoma lako zloupotrebiti.
I dan danas mi nije najjasnije zasto je Isus savetovao da budemo kao deca. Meni se cini da je hteo da cilja na deciju iskrenost, ali ovako je nastala totalna konfuzija.

Pretpostavljam da je i ta tema o maloj deci prezvakana milion puta. Ali evo da i ja izrazim svoje misljenje.
Nakon svega sto sam proziveo, i pored toga sto sam imao srece, mislim da se ne bih nikad izvukao da sam zadrzao taj mentalni sklop "ovce" i "deteta".
U svakom slucaju stoji i da ovce kao i deca daju blanko poverenje, i to poverenje je veoma lako zloupotrebiti.
I dan danas mi nije najjasnije zasto je Isus savetovao da budemo kao deca. Meni se cini da je hteo da cilja na deciju iskrenost, ali ovako je nastala totalna konfuzija.

Vidiš da si shvatio. Deca su iskrena, čista...

Da si ostao kao dete ostao bi tamo gde su ti bliznji
i gde je mir ljubav i dobrota
deca ne klevecu nisu namazana i lukava
deca su cista, sretna dobra puna ljubavi i poverenja

buduci da si se meni obratio, tj. citirao me, a u istom kontekstu ne znam da li ti je promaklo
"Hvala ti,Oče,Gospode neba i zemlje,što si ovo sakrio od mudrih i razboritih a otkrio to bezazlenima. Da Oče,jer je tako bila volja tvoja".
ja mislim da ovi citati, jos jedan cini mi se moramo posebno da obradimo, da vidimo kontekst sta je to sakrio - otkrio, pa bi onda opet diosli do padra i njegovog otkrivenja - koje zove pokrivenje.
ja sam vec citirao iste stihove negde ovde na pdf religija, umesto bezazleni stoji prosti
25. У то време одговори Исус, и рече: Хвалим Те, Оче, Господе неба и земље, што си ово сакрио од премудрих и разумних а казао си простима.
26. Да, Оче, јер је тако била воља Твоја.
Матеј, глава 11

ja ne mislim da se radi o blanko poverenju, vec o tome da se gradjese mudrima, pa poludese, da su premudro i razborito tumacili, pa sam ih ja prost satro
da me teraju da idem malo na bogosloviju ako vec bolje znam od njihovih profesora i autoriteta, a zaboravljaju ovu volju Ocevu citiranu.

Poslednja izmena:
To bio trebalo da znaci da tu nema sta puno da se tumaci? Procitaj prihvati i nemoj mnogo analizirati sta i kako ?
Ovaj odgovor otvara vise pitanja nego sto ih zatvara.
jel su prvi hriscani bili neki skolovani ili prosti ljudi? nije bilo manje cenjenog zanimanja od pastirskog, i pastiri su ti koji su dosli da vide bebu Isusa... i kada je porastao, sa skolovanima se sporio, sa pismoznalcima...
ti kada si poceo da citas jevandjelje valjda si poceo od lakseg i jasnog, ali ako bas hoces da budes uslovljen nekim tumacem, ti readi tako... evo ti arianu, optuzuje me da pogresno tumacim, a ja joj kazem ne ja shvatam doslovno, i na kraju se ispostavi da kod jw u fusnoti pise citiram DOSLOVNO - SIROMASNI DUHOM, a mene ona ubedjuje jer nije videla fusnotu da su blazeni/srecni BOGATI, ILI KOJI SE BOGATE DUHOM, tako su preveli - pa ko je lud ovde.. znaci umesto da razume doslovno, ona, js tumace suprotno, izopaciteljski, anti, antihriscanski, a ja kazem zato ne tumaci nikako, bolje nego da izopacujes,shvati doslovno, ili uzmi nesto lakse za shvatanje

jel su prvi hriscani bili neki skolovani ili prosti ljudi? nije bilo manje cenjenog zanimanja od pastirskog, i pastiri su ti koji su dosli da vide bebu Isusa... i kada je porastao, sa skolovanima se sporio, sa pismoznalcima...
ti kada si poceo da citas jevandjelje valjda si poceo od lakseg i jasnog, ali ako bas hoces da budes uslovljen nekim tumacem, ti readi tako... evo ti arianu, optuzuje me da pogresno tumacim, a ja joj kazem ne ja shvatam doslovno, i na kraju se ispostavi da kod jw u fusnoti pise citiram DOSLOVNO - SIROMASNI DUHOM, a mene ona ubedjuje jer nije videla fusnotu da su blazeni/srecni BOGATI, ILI KOJI SE BOGATE DUHOM, tako su preveli - pa ko je lud ovde.. znaci umesto da razume doslovno, ona, js tumace suprotno, izopaciteljski, anti, antihriscanski, a ja kazem zato ne tumaci nikako, bolje nego da izopacujes,shvati doslovno, ili uzmi nesto lakse za shvatanje
Ne moras meni pricati sta rade JS.
Nije mi cilj da bilo sta izopacujem.
Za mene je ovo razgibavanje vijuga. Volim da prodiskutujem, da pitam sta mi nije logicno. Kao sto vidis prihvatam svako objasnjenje bez potcenjivanja i podsmeha.
Ako uporedjujes neuke i proste sa pastirima, naspram onih koji su izucili bibliju, onda ti ja sigurno ne spadam u te ucene, ko sto se da primetiti. Zna se kako se postupa prema onima koji su na forumu samo da provociraju, lepo ih izignorises.

Ako je nesto lako za shvatanje, sta ima tu da se diskutuje?

Ne moras meni pricati sta rade JS.
Nije mi cilj da bilo sta izopacujem.
Za mene je ovo razgibavanje vijuga. Volim da prodiskutujem, da pitam sta mi nije logicno. Kao sto vidis prihvatam svako objasnjenje bez potcenjivanja i podsmeha.
Ako uporedjujes neuke i proste sa pastirima, naspram onih koji su izucili bibliju, onda ti ja sigurno ne spadam u te ucene, ko sto se da primetiti. Zna se kako se postupa prema onima koji su na forumu samo da provociraju, lepo ih izignorises.

Ako je nesto lako za shvatanje, sta ima tu da se diskutuje?
ja ne rekoh da ti izopacujes, vec vidi ovde https://forum.krstarica.com/threads...-razlikuju-od-pravoslavne-vere.891667/page-29
Hristov govor o blazenstvima, da ne ulazimo sad sto su js preveli sreca umesto blazenstva
...i...
blazeni siromasni duhom - pise u mojoj bibliji
...i... ja kliknem na https://www.jw.org/sr-latn/publikacije/sveto-pismo/bi12/knjige/matej/5/
jer ne verujem sta mi ariana pise, odakle ovo
i srecni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba sta je ovo, reklama za neki proizvod???
...i... stvarno pise tako, ja vec resio da vise ne diskutujem sa njom, ...jer je tvrdila na bazi tog stiha da su bogati duhom blazeni/srecni [bogat je suprotno od siromasan]
...kad ono - kliknem na zvezdicu i...
Fusnota
Ili: „koji su duhovno gladni“; „koji su svesni da im je potreban Bog (Božje vođstvo)“. Doslovno: „koji su siromašni duhom“ ili „koji preklinju [Boga] za duh“.
znaci, prevodioca JS je opekla savest da bi se neki nasitivsi se 'njihove nauke' pohvalili kako su postali duhovno bogati, zadovoljvsi duhovne potrebe kod js, kao ariana npr, pa je za svaki slucaj stavio i sta je doslovno, a to doslovno je SUPROTNO njenoj tvrdnji.
Eto, pa proveri, razgibaj, te se baci i na drugi primer od juce gde ona krije da Hristos govori kako da prepoznamo lazne proroke, izostavlja LAZNE PROROKE dok drzi pridiku o zlim plodovima, jer je pece savest znajuci da JE js osnivac lazni prorok, prevario ljude da cekaju Hrista na nekoj livadi bese.

p.s. i ona je mislila da je nesto lako, da se lako tumaci, ali nije pitanje da li je nesto lako ili nije, vec vam je pristup pogresan; nema tumacenja, - nikako ne moze siromasan da se tumaci kao bogat, crno kao belo, dobro kao zlo - to je izopacivanje, a ono dolazi zbog "tumacenja" umesto doslovnog shvatanja, a lepo pise i kod js - DOSLOVNO

znaci, znaju js sta je doslovno, ali kada se izopaci bolje se sekta prodaje, ljudi dobiju zadovoljstinu, po onoj i antireklama je reklama, a sto se tice ignorisanja, pa nije problem, ne moram ja sa svakim da diskutujem, narocito ne sa onima koji podilazeci ljudskoj sujeti i gordosti uce protivno Hristu, da su blazeni bogati umesto siromasni duhom

Poslednja izmena:
To bio trebalo da znaci da tu nema sta puno da se tumaci? Procitaj prihvati i nemoj mnogo analizirati sta i kako ?
Ovaj odgovor otvara vise pitanja nego sto ih zatvara.
da su jehovini svedoci umesto u fusnoti gde pise 'doslovno siromasan' stavili to gde treba, onda ne bi bilo prodje, slabo bi se prodali, jer ko je lud da se uclanjuje u sektu koja zagovara siromastvo duhom [Judejcima sablazan, a Jelinima ludost] , pa su se setili da izopace, kako bi se bolje plasirali i eliminisali konkurenciju... ali buduci da i njihov trzisni moral ima neke savesti ostavili su u fusnoti kako treba, pa ako treba da se vara da se vara, ali da se zna da znaju i posteno - to su JS

da li ti uopste znas sta znaci pojam siromasan.
ti ne znas sta pise u bibliji u prevodu js, jer ne citas fusnote, vec samo propagandu koju ste stavili u bibliju prepravljajuci je, a koja moze da posluzi za vrbovanje - da, znam sta znaci pojam siromasan, zasto pitas?

:)

Kako te nije zao da postavis takvo pitanje pred nekog "ko je pobedio i pocivseg i trenutnog Patrijarha SPC , a i ceo Sinod SPC" ...?
O Kesarijskom da i ne pricamo ...
bakonja, ne izmisljaj, ja kada pobedim, javljam, a spc ja ne pobedjujem, u pravoslavnoj crkvi je spasenje, jer ni u jednoj drugoj lazno otkrivenje nije izvan svete liturgije - samo u pravoslavnoj.
a sto se tice kesarijskog, meni ne smeta niciji odgovor, ni tvoj ni nekog inoslavnog koji ga isto priznaju, samo je problem sto nikakvog odgovora nema, tvoje ruganje se ne racuna kao odgovor

Poslednja izmena od moderatora:
ti ne znas sta pise u bibliji u prevodu js, jer ne citas fusnote, vec samo propagandu koju ste stavili u bibliju prepravljajuci je, a koja moze da posluzi za vrbovanje - da, znam sta znaci pojam siromasan, zasto pitas?
citam fusnote
ti bi samo da se svadjas jel

a ja sam u veri
hriscanskoj religiji
tako da pazi sta pises
nemas pravo da vredjas tudju veru

citam fusnote
ti bi samo da se svadjas jel

a ja sam u veri
hriscanskoj religiji
tako da pazi sta pises
nemas pravo da vredjas tudju veru
citas kad te ja uputim, u njima pise siromasan, a ti si tvrdila bogat, pa sad ispade da je ne razlikujem pojmove... lud zbunjenog
zasto se vredjas? - to kako ti koristis nije nemoralno, samo kazem da je u pitanju trgovacki moral, moral za vrbovanje potencijalnih konzumenata, jel zivimo u vremenu konzumerizma, to su js dobro primetili, i ti to dbro radis, uopste te ne vredjam, vec te hvalim
p.s. baldisao sam od jurnjave z kucetom iza kuce, po sumi, dobro nikog nije bilo... a sad preturi posluzavnik i pojede ostatak ribljih fileta... a posao me tek ceka... nego. jel znas zasto kazu da je pas covekov najbolji prijatelj?

Poslednja izmena:

bakonja, ne izmisljaj, ja kada pobedim, javljam, a spc ja ne pobedjujem, u pravoslavnoj crkvi je spasenje, jer ni u jednoj drugoj lazno otkrivenje nije izvan svete liturgije - samo u pravoslavnoj.
a sto se tice kesarijskog, meni ne smeta niciji odgovor, ni tvoj ni nekog inoslavnog koji ga isto priznaju, samo je problem sto nikakvog odgovora nema, tvoje ruganje se ne racuna kao odgovor

Kako "ne pobedjujes" , a ovamo ne prihvatas kompletno izdanje "Novog Zaveta" u izdanju SPC iz 2009. gde se nalazi i "Otkrovenje po Jovanu" i ceo niz citata koje sam ti u vise mahova ponudio kao primer , a koje su koristili Apostoli ?

Ovo sto sam citirao je prepisano iz "Novog Zaveta , Psaltir , Molitvenik" II Izdanje Izdavacki fond SPC Arhiepiskopije Beogradsko - Karlovacke , Beograd 2009.

https://forum.krstarica.com/threads...tovim-laznim-otkrovenjem.890752/post-38047613
bakonja @:

"Sveto Jevandjelje od Mateju:
" "Jer ko hoce zivot svoj da sacuva , izgubice ga; a , ako komizgubi zivot svoj mene radi , naci ce ga" Mt.16.25 (Otk.12.11)
"Ali ko pretrpi do kraja , taj ce se spasiti" Mt.24.13 (Otk..3, 10)

"Jer ce se pojaviti lazni hristosi i lazni proroci , i pokazace znake velike i cudesa da bi prevarili , ako bude moguce i izabrane" Mt.24.24 ( 5 Moj. 13 , 3 - 4 , 2 Tim.2,8.9 ; Otk.13,13)
"I tada ce se pokazati znak Sina Covecijeg na nebu ,; i tada ce proplakati sva plemena na zemlji ; i ugledace Sina Covecijeg gde dolazi na oblacima nebeskim sa silom i sdlavom veliko" Mt.24.30(Dan 7,13,14; Otk. 1.1)
"Tada ce biti Carstvo nebesko kao deset devojaka koje uzese svetilke svoje i izadjose u sretenje zeniku" Mt.25.1(Otk.19,7)

"Sveto Jevandjelje od Luke" :

"A on im rece : Videh satanu gde pade s neba kao munja" Lk. 10.18(Jn.12,31; Otk..12,8,9)
"I pasce od ostrice maca i biuce odvedeni u ropstvo po svim narodima ; i Jerusalim ce gaziti neznabosci dok se ne ispune vremena neznabozaca" Lk.21.24; Otk.11,2; Rim.11, 25
"Tada ce poceti govoriti gorama: Padnite na nas i bregovima ;Pokrijte nas" Lk.23.30; Otk.6,16,9,6 )

"Sveto Jevandjelje od Jovana" :

"U pocetku bese Logos (Rijec)i Logos bijese u Boga , i Logos bijese Bog" Jov.1,1 ; (Otk.19,3; Jn.17,5)
" A u poslednji veliki Praznika stajase Isus i povika govoreci : Ko je zedan , neka dodje meni i pije" Jov.7, 37 ( 3Moj23, 36; Jn.4,10; Is.55; Otk.22,17)
"I opet drugo Pismo govori : Pogledace koga probodose" Jov. 19.37 (Zah.12,10; Otk.1,7 )

"Dela Apostolska" :
"A Petar ga podize govoreci : Ustani i ja sam samocovek" DAP. 10.26
; Otk.19,10 )
"Ako neko ne ljubi Gospoda Isusa Hrista , neka je anatema.
Maran ata." Pr.Posl.Kor. 16.22(Gal.1,8,9:Otk.22,20 )
"Zato izadjite iz njihove sredine i odvojite se , govori Gospod , i ne dohvatajte se necistog , i ja cu vas primiti" 2osl.Kor.6.17(Is.52, 11: Otk.18,4 )
"A gornji Jerusalim slobodan je , i mati je svima nama" posl.Gal.(Jev.12,22:Otk.21,2 )
"Zaista , ubistva , pijanstva, raskalasenosti i slicno ovima za koja vam unapred kazujem , kao sto sam i ranije govorio , da oni koji tako nesto cine nece naslediti Carstva Bozijega" posl.Gal.5.21(Ef.5,5:Otk.22,15 )".

Kako "ne pobedjujes" , a ovamo ne prihvatas kompletno izdanje "Novog Zaveta" u izdanju SPC iz 2009. gde se nalazi i "Otkrovenje po Jovanu" i ceo niz citata koje sam ti u vise mahova ponudio kao primer , a koje su koristili Apostoli ?
au bre ala si ti tvrdoglav, pa zar ti nije padre objasnio da apostoli nisu mpogli da citiraju njega, vec je obrnuto?... ja prihvatam celokupno izdanje
uzmi na primer judu izdajnika, i stavi se u ono vreme i odgovori da li je iko znao da se na njemu ostvaruje zaharija, 30 srebrnjaka CASNA CENA, ne vidi se judina otpadnost, a kamoli izdajstvo
Захарија, глава 11
12. И рекох им: Ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није немојте; и измерише ми плату, тридесет сребрника.

13. И рече ми Господ: Баци лончару ту часну цену којом ме проценише. И узевши тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару.
e, tako i knjiga otkr. dokazivao sam zasto je leteca, pazi prokletstvo na svu zemlju... pa naravno da je trebala da udje u biblijski kanon, evo moje teme http://geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#topic1
Leteća knjiga
ZAHARIJA 5,2-4:
...A ja rekoh: vidim knjigu gde leti, dužina joj 20 lakata, a širina 10 lakata. Tada mi reče: to je prokletstvo koje izadje na svu zemlju, jer svaki koji krade istrebiće se po njoj sa jedne strane, i koji se god kune krivo istrebiće se po njoj sa druge strane. Ja ću je pustiti, govori Gospod nad vojskama, te ce doći na kuću lupezu i na kuću onome koji se kune krivo mojim imenom, i stajaće mu usred kuće i satrće je, i drvlje joj i kamenje.
LAŽNO OTKRIVENJE JE PROKLETSTVO KOJE IZADJE NA SVU ZEMLJU, A EVO I DOKAZA:...​

Nema to veze sa "tvrdoglavoscu" , vec sa cinjenicom ...

A cinjenica je da sam te navedene citate preuzimao iz knjige "Novi Zavet" :

@:
"
Ovo sto sam citirao je prepisano iz "Novog Zaveta , Psaltir , Molitvenik" II Izdanje Izdavacki fond SPC Arhiepiskopije Beogradsko - Karlovacke , Beograd 2009."

Nema to veze sa "tvrdoglavoscu" , vec sa cinjenicom ...

A cinjenica je da sam te navedene citate preuzimao iz knjige "Novi Zavet" :

@:
"
Ovo sto sam citirao je prepisano iz "Novog Zaveta , Psaltir , Molitvenik" II Izdanje Izdavacki fond SPC Arhiepiskopije Beogradsko - Karlovacke , Beograd 2009."

pa svi citiraju, ali hajde objasni mi, kako se tvoje citiranje razlikuje od arijaninog, ili glasnikovog, ili cak od ovih koji i nisu vernici?
ako hoces ja mogu da ti objasnim kako se moje citiranje razlikuje
1 recenica ili vise njih
2. kontekst
3 ne preskacem nista
4. pitam jel sam izostavio recenicu, ili kontekst
i tako sam probao na citatima koje sam ja ppnudio, pa na ciotatima koje si ti ponudio, ali ode sve u vetar, za dzaba sam se trudio, tebe ne zanima diskusija, vec samo da moderises, nisi diskutant ni malo.

Back