Pisani istorijski izvori za srpsku istoriju u originalu i prepisu (1. Srednji vek)

Mihajlo Sirijac, 12. vek, https://archive.org/stream/MichelLeSyrien2/michael_the_syrian2#page/n364/mode/1up

“La cruelle inimitié entre les Romains et les Perses s’était prolongée pendant vingt ans. Les Romains furent attaqués de nouveau par les peuples des maudits barbares à chevelure inculte, qu’on appelle Avares qui s’ébranlèrent et s’avancèrent des extrémités de l’Orient, et aussi par le peuple occidental des Esclavons et par d’autres qu’on appelait Longobards. Ceux-ci étaient aussi sous la domination de Khâgan, roi des Avares.

Сурово непријатељство између Римљана и Персијанаца трајало је двадесет година. Римљане су поново напали проклети људи дуге косе, звани Авари, који су напредовали са истока, а такође и западни народ Словена и други који су се звали Лонгобарди. Они су такође били под доминацијом Кагана, краља Авара.

Jovan iz Nikijua, 7. vek, francuski prevod sa koptskog, http://remacle.org/bloodwolf/historiens/jeannikiou/chronique4.htm

On rapporte, au sujet de l'empire romain, que les rois de ce temps, avec des barbares, des peuples étrangers et des Illyriens, ravageaient les villes des chrétiens et emmenaient les habitants captifs. Seule la ville de Thessalonique fut épargnée, car ses murs étaient solides et, grâce à la protection de Dieu, les peuples étrangers ne réussirent pas à s'en emparer ; mais toute la province fut dépeuplée.

Извештава се, о Римском царству, да су краљеви овог времена, заједно са варварима, страним народима и Илирима, пустошили градове хришћана и становнике одводили у заробљеништво. Поштеден је само град Солун, јер су његови зидови били чврсти и, захваљујући Божјој заштити, страни народи нису успели да га заузму; али је цела провинција била опустошена.

Обавештен о свему, краљ Стефан, желећи као хришћанин да избегне крвопролиће, упути писмо бугарскоме цару молећи га да одустане од проливања крви. У том писму он писаше: "Зашто си кренуо да погибији излажеш бугарски и српски народ? Што је Богом даровано теби, то ти имаш у својим рукама, и буди задовољан тиме, а туђе не жели, не жели оно што је Бог даровао другима. Ако си пак толико ратоборан, онда иди у рат против иновераца, а не на Христове људе, чији сам по благодати Христовој пастир, који те ничим није увредио. Помисли, колико се крви има пролити, колико мајки уцвелити, колика телеса са обе стране бити изложена птицама и зверима за храну? Опомени се, колико ће одговарати Богу онај који их је погубио! Остави нас на миру. Сам владајући оним што теби припада, врати се к својима. Јер они који желе да отму туђе, изгубиће и своје. Тако суди Свевидеће Око".

Već samo ilirsko ime jedan je od odjeka opisane prakse korišćenja antičkih
etnonima u svrhu imenovanja savremenih etničkih ili drugih (na primer, jezičkih)
zajednica u ranom novom veku. Najstariji pomen stanovnika Balkana pod
ovim imenom potiče iz 1441. godine – u trogirskom arhivu na jednom dokumentu
pisanom italijanskim jezikom stoji napomena da je reč o prevodu sa
originala pisanog "ilirskim ili slovenskim jezikom i pismom" ("in sermone et
alphabeto Illiriacho seu Slavonico") (Katičić 1988, 671).

Iustiniani Vita, Ivan Tomko Marnavic, 17. vek

just1.jpg
just2.jpg

Идеја протоилиризма је зачета у Италији у 14-15 веку као њихова природна тежња за уједињењем што су пренели и на остатак свог некадашњег царства Илирик и Далмацију. Он био неки вид духовне ренесансе који је добио и политичку затим геополитичку компоненту. Домаћи писци га масовно прихватају као интеглани део своје културе и као природну тежњу за античком културом са којом се ми јесмо интегрисали и додирнули материјално и духовно како каже историчар књижевности Јован Деретић не овај нови већ старији.Пошто преко интелектуалних кругова протоилиризам заузима и научну форму и став у 15-16 веку постоји стална тенденција ка илиризацији извора и повезивање Словеа са антиком јер су се многи словенски говорници природно и културолошки осећали као настављачи и деца те епохе. Никад није потпуно нестао тај зли наратив Словена који су уништили античку културу староседелаца.
Како Острогорски каже процес доласка Словена и њихово трајно насељавање је донело за собом прекид антике и уводи Рим у реформације које ће се означити као средњи век. Јер су Словени што намерно што случајно језички и физички одсекли природну комуникацију између источног и западног Рима.
Сви писци су имали проблем надомешћавања континуитета антике од 7-9 века и нису нашли да премосте и нађу решење до Мавра Орбина који је ипак по налогу Ватикана то сјајсно учинио.
Код Срба је тај покрет зачивео доласком у АУ после Бечких ратова идеја Ватикана је и била да се Словени ослободе Турака под заједничким именом без религиозне дефинисаности Илири.
Мислим да овде извесни племић Ђорђе у АУ заборавих му презиме који је по налогу Ватикана кренуо да шири ту идеју међу Србима који нису имали западноевропски стил и античко покриће у овоме је учествовао и сам патријарх Арсеније Чарнојевић који се сукобио са тим Ђорђем јер је себе сматрао и потписивао се као патријарх Јустинијанове приме и направио такав заокрет ка панславизму који је већ наступао на западу изродио се из пољског и чешког сарматизма. Срби у АУ враћају савизам у функцију не варвара већ славник потомака Словена Срба наследника Јустинијананове приме и његовог поретка. Зато се види прекид континуитета у протоилиризму па се на неко време враћају Словени затим опед Илири из Ватикана.
Панилиризам је већ добио снажну политичку аконотацију и форму и природно се трансформисао у југословенство а и сам протоилиризам и Дукљанин су носили клицу југословенства у себи као сећање на Батонов устанак када су по први пут у историји Илирири јединствено наступили у устанку против Римљана.

Овај рад је добар и кратак што ћу ти дати има их много али по мени овде је сасвим довољно.

Међутим илиризам нема никакве везе или бар нема никакве потврде са трибалством. Трибалство остаје мистерија за себе и мислим да треба скупити све изворе на једном месту да би се нешто можда укачило.
Да Трибали и Срби метафорички деле исту судбину и негативну аконотацију код блиских суседа је видљиво и данас насупрот историјском развитку , нивоу и историји.
2 судбине испреплетане истим нитима као судбина Хазара који су доживели исту судбину Јевреја узевши њихову веру.

Тибор Живковић на једном месту говори да су нестали извори нарочито црквени од 9-11-12 века и мисли да то није случајност а да их је морало бити мени се чини да овде оптужује Немањиће за нестанак извора о ранијој црквеној организацији.
Ја сам сигуран да је гомила извора аријанских или богомилских нестало и уништено приликом њиховог обрачуна са Нмањом не знам да ли су и намерно уништили историјска документа.
Ово би значило мада су многи сумњали али нису написали да Немањићи немају никакво племенито порекло већ су наметнути у садејству Византије и Угара онда би природно и уништили све изворе који би касније упућивали на тако нешто.
Остало је и даље парадокс да у времену где су све европске династије истицали своје што славније порекло и родослове наша владарска кућа Немањић крије и затире своје порекло што је мало рећи чудно,.

Prilozi

06z46-3.jpg

Овде је нетачно да су Грци заборавили на Анте већ је део њих Јустинијан населио на царску земљу у 6. веку можда и раније. Ствари које нам Прокопије преноси збор са Словенима , прича о Хилвилду и многе појединости о религији и начину живота и ратовању сумњам да је боравио преко Дунава међу њима већ се то изгледа догодило или овде или је присуствовао већу Анта и Словена када су Анти позвани да буду федерати.
Они се много раније помињу као Анди а пошто сумњају да је то егзодерм грчки а на њиховом месту ће се касније формирати Русија Новогордска , Кијевска па Московска.

Мавро Орбин као и неки други домаћи писци разликују Србе од Рашана , Србе су ставили око Београда , новог Брда и других места а Рашане као дивљи народ уз Саву , Дунав и Дрину.

Мавро Орбин је извео тезу попут некиг руских археолога да Срби са обале Азоровог мора који су дошли у 4. веку повели су и неке Московљане са собом који ће се звати Рашани.додаје да су неки Московљани доли овде пре нове ере и њих су назвали трачани.
краља Бодина зове краљем Срба и Рашана.
Ако је ендоним за Анте Рус или Рас а у време сарматско-дачанских ратова преко Карпата су им стигли у помоћ бели Сармати или Роксалини многи мисле да је то порекло руског имена онад би Анти на овим територијама били Рашани а Рашка прва Русија пре Новогордске.
Иако нестају из извора 602. Ираклије ће 30 година касније нсоити титулу антикос попут Јустинијана краљ Анта.Њима су сигурно припадали и Језерити и Милинзи на Пелопонезу. Велики део Анта је погрчен а на читавом тлу Балкана појављују се антске фибуле као и обележја домицијалног становништва неки Словени који су се у 6, веку стопили и попримили културу староседелаца и немогуће их је одвојити од њих осим неких словенских обичаја приликом сахрањивања које су показивали и остављали у гробовима.

Veoma znacajan izvor!

Jovan Lidijski je sredinom 6.veka zapisao sledece, https://books.google.rs/books?id=d7...g#v=onepage&q="λεγομένους Τριβαλλούς"&f=false

τείρωνας δὲ τοὺς ταπεινούς. ὁποίους εἶναι συμβαίνει καθ' ἡμᾶς τοὺς λεγομένους Τριβαλλούς· οὕτως δὲ τοὺς Βέσσους Ἀρριανὸς ἐν τοῖς Περὶ Ἀλεξάνδρου προσηγόρευσεν.

jovan1.JPG

jovan2.JPG

Prevod:
Tironima zovu potcinjene, primer za to su Tribali danasnjeg vremena. To je nazivv kojim je Arijan opisao Bese u njegovoj knjizi o Aleksandru.

Besi su veoma dobro atestirani u ranom srednjem veku, kao narod na cijem jeziku je sluzena liturgija, pored grckog, latinskog i jermenskog.
Pojam Tiron je u tadasnjem recniku oznacavao regruta, odnosno najnizeg u vojnoj hijerarhiji. Iznad njih su bili profesionalni vojnici i oficiri.

Dakle covek je u dve recenice opisao tri fundamentalne cinjenice:

1. Tribali postoje sredinom 6.veka i nalaze se u granicama carstva.
  2. Tribali i Besi su srodni narodi, mozda je cak rec o istom narodu.
  3. Tribali su u 6. veku cinili osnovu rimske pesadije, oni su upravo ti koji su nosili obucu tzv. serbule

Маријинско јевађеље, фрагмент се данас чува у Аустријској националној библиотеци у Бечу (Österreichische Nationalbibliothek, I Josefsplatz 1) пoд каталошким бројем Cod. Slav. 146. (Sammlung von Handschriften und alten Drucken). Потиче из X века и представља најстарији сачувани споменик писан старословенским језиком у коме се јављају црте српског народног језика.
Пронађено је средином XIX века у светогорском манастиру Свете Марије, по коме је и добио име. Има 174 листа, од којих су само два листа, дакле фрагмент, у Националној библиотеци Аустрије у Бечу, а 172 листа Маријиног јеванђеља налазе се у Руској државној библиотеци у Москви.

Линк аустријска библиотека
https://digital.onb.ac.at/RepViewer/viewer.faces?doc=DTL_3534236&order=1&view=SINGLE

Књига Ватрослава Јагића о Маријанском јеванђељу
https://archive.org/details/quattuorevangel00unkngoog/page/n39/mode/2up

Tribali su u 6. veku cinili osnovu rimske pesadije, oni su upravo ti koji su nosili obucu tzv. serbule
Jovan Lidijski je u 6.veku naveo Tribale kao primer vojnika koji se u latinskom zargonu nazivaju Tironima.

Evo nekoliko opisa Tirona u delima Jovana Lidijskog, https://books.google.rs/books?id=CC...ce=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

• διά γαρ πενίαν και μόνην διδούσιν εαυτούς οι λεγόμενοι τίρωνες είς υπηρεσίας των αληθώς στρατευομένων , ου μήν άξιοι τέως στρατιώται καλείσθαι ή όλως εν αριθμό [τέως ] τετάχθαι δια [ δε] το πτωχών της τύχης και άπειρον της μάχης

Siromastvo je razlog zasto Tironi stupaju u vojnu sluzbu kao sluge onih koji sluze kao profesionalni vojnici.

• οι διπούνδιοι, οιονεί νεοστράτευτοι , ούς και τιρωνας από του στρατεύεσθαι δι' ένδειαν τροφής Ιταλοί καλούσι. δι πουνδίους δε αυτούς εκάλουν από των άρτι παραγγελλόντων εν 15 στρατεία: ου γάρ -- διπουνδίους δε αυτούς εκάλουν εκ του δύο μόνοις νομίσμασιν αρκουμένους υπομένειν στρατεύεσθαι · δι πούνδιον γαρ το διώβoλον Ρωμαίοις έθος καλείν .

Дипундe, што значи „нови војници“, Италијани такође називају Тиронима због чињенице да служе због потребе за опстанком. И звали су их Дипунди због тога што су недавно позвани на војну службу; јер [није] није [случај]. . . и звали су их Дипундии из чињенице да су служили и задовољавали се са платама од само два новчића - јер су Римљани два новчића обично називали дипундиус.

• τούτους Ιταλοί τίρωνας εκάλεσαν από τού τείρε σθαι και ταλαιπωρείν εν τώ δουλεύειν . Αθηναίους γαρ εν άπα σιν οι Ρωμαίοι ζηλώσαντες ούτω και αυτοί τον δήμον διέθηκαν. ταύτη γαρ και τρίβους τας φυλάς επωνόμασαν εκ της εις τρείς μοίρας της πολιτείας διανομής.
Italijani su ove ljude nazvali Tironima, a naziv je potekao od nevolje i patnje uzrokovane sluzenjem drugom coveku. Obzirom da su se Rimljani ugledali na Atinjane u svemu, oni su takodje i organizovali svoje stanovnistvo po njihovom modelu. To je i razlog zasto su svoje plemenske vodje nazvali tribunima......

Kada Prokopije opisuje napade Slovena svi ti napadi imaju zajednicku crtu, Sloveni prelaze Dunav. Ti Sloveni se kod Prokopija nazivaju imenom Sklaveni.
Jovan Malala je pisao nedugo posle Prokopija. On je napadace, koji odgovaraju Prokopijevim Slovenima nazvao Hunima. Bilo mi je to sumnjivo, ali na kraju krajeva nije bilo neobicno da tadasnji autori mesaju Slovene, Avare i Hune, pa rekoh sebi da je to uradio i Malala. Medjutim na jednom mestu Malala je ustvrdio kako su Huni i Sklavi napali Trakiju.
Tada sam se zapitao ako su se Sklaveni skrivali medju Hunima ko su sada ovi Sklavi. Pa sam onda hipotetisao da bi prevod trebao da glasi Huni i tracki Sklavi, naravno Slaven se usprotivio ;) i sada moram da priznam da je bio u pravu.
Prevod treba da glasi Huni i Sklavi su napali Trakiju ali dve stvari su ovde bitne;
  • Malala je prvi pisac koji uvodi pojam Sklavi
  • Ovo je prvi napad Slovena na Trakiju koji nije isao preko Dunava
Uvek sam sumnjao da Prokopijevi Sklaveni i Malalini Sklavi nisu isti subjekti. Lampica se upalila kada sam kod jednog autora video da su srednjevekovni izvori cesto pravili konfuziju izmedju dva pojma: Suavi i Sklavi. Da li su Sklavi mozda zapravo Suavi?

U tom smislu postoji veoooma zanimljin izvestaj Prokopija o Suavima koji nisu bili pod franackom, vec pod vlascu Gota, i koji su ziveli negde u dalmatinskom zaledju, izmedju Alpa na zapadu i Panonaca i Dacana (Prokopijevi Dacani su ziveli juzno od Dunava) na istoku.

Citat, https://topostext.org/work/666

And beyond that point is Liburnia, and Istria, and the land of the Veneti extending to the city of Ravenna. But above them are the Siscii and Suavi, not those who are subjects of the Franks, but another group), who inhabit the interior. And beyond these are settled the Carnii and Norici. On the right of these dwell the Dacians and Pannonians, who hold a number of towns, including Singidunum and Sirmium, and extend as far as the Ister River. Now these peoples north of the Ionian Gulf were ruled by the Goths at the beginning of this war,

Vrlo verovatno ovi Prokopijevi Suavi postaju Sklavi kod Malale, koji napadaju Trakiju ne prelazeci Dunav.

Kada Prokopije opisuje napade Slovena svi ti napadi imaju zajednicku crtu, Sloveni prelaze Dunav. Ti Sloveni se kod Prokopija nazivaju imenom Sklaveni.
Jovan Malala je pisao nedugo posle Prokopija. On je napadace, koji odgovaraju Prokopijevim Slovenima nazvao Hunima. Bilo mi je to sumnjivo, ali na kraju krajeva nije bilo neobicno da tadasnji autori mesaju Slovene, Avare i Hune, pa rekoh sebi da je to uradio i Malala. Medjutim na jednom mestu Malala je ustvrdio kako su Huni i Sklavi napali Trakiju.
Tada sam se zapitao ako su se Sklaveni skrivali medju Hunima ko su sada ovi Sklavi. Pa sam onda hipotetisao da bi prevod trebao da glasi Huni i tracki Sklavi, naravno Slaven se usprotivio ;) i sada moram da priznam da je bio u pravu.
Prevod treba da glasi Huni i Sklavi su napali Trakiju ali dve stvari su ovde bitne;
Uvek sam sumnjao da Prokopijevi Sklaveni i Malalini Sklavi nisu isti subjekti. Lampica se upalila kada sam kod jednog autora video da su srednjevekovni izvori cesto pravili konfuziju izmedju dva pojma: Suavi i Sklavi. Da li su Sklavi mozda zapravo Suavi?

U tom smislu postoji veoooma zanimljin izvestaj Prokopija o Suavima koji nisu bili pod franackom, vec pod vlascu Gota, i koji su ziveli negde u dalmatinskom zaledju, izmedju Alpa na zapadu i Panonaca i Dacana (Prokopijevi Dacani su ziveli juzno od Dunava) na istoku.

And beyond that point is Liburnia, and Istria, and the land of the Veneti extending to the city of Ravenna. But above them are the Siscii and Suavi, not those who are subjects of the Franks, but another group), who inhabit the interior. And beyond these are settled the Carnii and Norici. On the right of these dwell the Dacians and Pannonians, who hold a number of towns, including Singidunum and Sirmium, and extend as far as the Ister River. Now these peoples north of the Ionian Gulf were ruled by the Goths at the beginning of this war,

Vrlo verovatno ovi Prokopijevi Suavi postaju Sklavi kod Malale, koji napadaju Trakiju ne prelazeci Dunav.
И на мапама се Суеви/Суеби лоцирају на нашим пределима

https://www.davidrumsey.com/luna/se...6~1180429:L-Empire-Romain-d-Orient,-Roye--des

ostrogoti.jpg

Ово би било јако интересантно јако јер ми није пало на памет иако смо приметили да Склави и Склавени нису исто сад теба видети где су Скави.
Прокопије зна да Дамацију суву држе Сишчани и Сваби не они потчињени Францима већ други!

Он не зна за ове у Галицији али оба света Мартина знају јер су покрстили Суабе у Галицији и Панонији из аријанства у правоверје.
Колико се то слаже са Склавима где их лоцирају?

Ово би било јако интересантно јако јер ми није пало на памет иако смо приметили да Склави и Склавени нису исто сад теба видети где су Скави.
Прокопије зна да Дамацију суву држе Сишчани и Сваби не они потчињени Францима већ други!

Он не зна за ове у Галицији али оба света Мартина знају јер су покрстили Суабе у Галицији и Панонији из аријанства у правоверје.
Колико се то слаже са Склавима где их лоцирају?
Suebi Jordanesa i Prokopija se zovu Suavi. Jordanes zna za Suave u Galiciji ali ne zna za one na Balkanu, to je zato sto ih nije pominjao vezano za 6.vek.
Prokopije opisuje stanje pre Justinijanove intervenvije protiv zapadno rimskih Gota, dakle oko 530. godine, i tu navodi Suave kao stanovnike dalmatinskog zaledja. Dakle, to je neki period, kraj 5. ili pocetak 6. veka kada Suavi dolaze na Balkan iz Germanije
Ovi Suavi su zapravo Tacitovi Suebi, koji su i tada, pocetkom nove ere, odrzavali kulturoloske veze sa Dalmacijom.

Da bi se ovi Suavi povezali sa Porfirogenitov pricom, smeta cinjenica da se veruje da su oni bili govornici germanskog jezika. I tako je usvojeno da Porfirogenitovi Srbi nisu Suavi vec neki drugi narod koji se negde stvorio, materijalizovao kao u crtanom filmu, ne zna se gde. I zato se ovde svi svadjamo kao neke budale.

Suebi Jordanesa i Prokopija se zovu Suavi. Jordanes zna za Suave u Galiciji ali ne zna za one na Balkanu, to je zato sto ih nije pominjao vezano za 6.vek.
Prokopije opisuje stanje pre Justinijanove intervenvije protiv zapadno rimskih Gota, dakle oko 530. godine, i tu navodi Suave kao stanovnike dalmatinskog zaledja. Dakle, to je neki period, kraj 5. ili pocetak 6. veka kada Suavi dolaze na Balkan iz Germanije
Ovi Suavi su zapravo Tacitovi Suebi, koji su i tada, pocetkom nove ere, odrzavali kulturoloske veze sa Dalmacijom.

Da bi se ovi Suavi povezali sa Porfirogenitov pricom, smeta cinjenica da se veruje da su oni bili govornici germanskog jezika. I tako je usvojeno da Porfirogenitovi Srbi nisu Suavi vec neki drugi narod koji se negde stvorio, materijalizovao kao u crtanom filmu, ne zna se gde. I zato se ovde svi svadjamo kao neke budale.

Да су Суаби и Суеби исто то се зна оба Мартина сведоче чак и они у Галицији са којима имају оба огранка свест о постојању.
Ја сам описивао на теми о српском етнониму да Хунимунд принц од Галиције подиже Суабе Маркомане и Кваде из Паноније и убијају остроготског краља Валемера краљ остаје Теодомир отац Теодориха великог којег предаје Византији као таоца да му потврде статус федерата у Панонији.
Тада упадају Сауви преко Далмације у Панонију по немачким изворима Хунимунда су опколили на спавању Остроготи код језера Балатон и Теодомоир га је одгајио као сина знајући за његово порекло Остроготи ипак преовладавају Хунимунд одлази у Баварију или Бојурију на планину Херц.
То да су Суеби и Сауви исто то је опште прихваћено међутим не знам изворе о Склавима?

Теодорих велики када освоји Италију и постане римски цар ће поделити поккрајну Далмацију од Драча до Истре или црвену Хрватску:mrgreen:
Горњу ће дати Покрајну Саувију са Саваријом у центру и уз реку Сауву. Према Дукљанину Сурбија и река Сурбија!

Овде је очигледно да се позива на Теодорихову државу оно што не знам где су лоцирани Склави?

Sklavi su Prokopijevi dalmatinski Suavi. Nisam je nesto pametan, to je ocigledno i to su vec tvrdili naucnici, naravno oni zastareli.

У време кад Прокопије сведочи да унутрађњост држе Сишжани и Сваби не они подложни Францим већ други!?
На северу већ постоји српска држава уређена не верујем да је необавештен о томе јер зна да су подређени Францима.
Међутим право је питање као су они разликовали народе у 4. веку Вибијус Секвестер говори да река Алба дели Сурбе од Суеба.
Дакле већ у 4. веку а користио је и старије изворе један део Суеба је славизиран под имено Сурби.
Сад да ли је језик или обележја , оружје , сербуле и тд. да ли им је језик био битан да би идентификовали народ.
Овај огранак у Панонији држи континуитет од Марободове државе прве "протогерманске" државе Маркомана , Квада , Боја.
На оној теми о српском етнониму сам објаснио шта знам и мислим о томе не греши по томе ни Порфирогенит погрешили су са Бојком који су је тражили на севереу јер су се они поделили у древна времена и сасвим могуће да тај мит доносе Срби цару затим прелазе Дунав у стару домовину и покају се траже нову земљу да населе тачно је да Марободова држава је ближе нама али Самов савез покрива ту територију затим Нитрињска кнежевина.

Сад од Прокопија су узели Швабс према словенском значи Швабе како их и данас зову али не спомињу Немце.
Погледај кад будеш имао времена сигурно би могао допунити ја сам ставио костур оквирно међутим сасвим могуће да су од Суеба настали и Срби и Швабе јер према њиховом говорном апарату не могу изговорити Серби или Срби они би изговорили Суеби. Р не функционише код њих и Англосаксонаца али Латини могу изговарати.

У време кад Прокопије сведочи да унутрађњост држе Сишжани и Сваби не они подложни Францим већ други!?
На северу већ постоји српска држава уређена не верујем да је необавештен о томе јер зна да су подређени Францима.
Међутим право је питање као су они разликовали народе у 4. веку Вибијус Секвестер говори да река Алба дели Сурбе од Суеба.
Дакле већ у 4. веку а користио је и старије изворе један део Суеба је славизиран под имено Сурби.
Сад да ли је језик или обележја , оружје , сербуле и тд. да ли им је језик био битан да би идентификовали народ.
Овај огранак у Панонији држи континуитет од Марободове државе прве "протогерманске" државе Маркомана , Квада , Боја.
На оној теми о српском етнониму сам објаснио шта знам и мислим о томе не греши по томе ни Порфирогенит погрешили су са Бојком који су је тражили на севереу јер су се они поделили у древна времена и сасвим могуће да тај мит доносе Срби цару затим прелазе Дунав у стару домовину и покају се траже нову земљу да населе тачно је да Марободова држава је ближе нама али Самов савез покрива ту територију затим Нитрињска кнежевина.

Сад од Прокопија су узели Швабс према словенском значи Швабе како их и данас зову али не спомињу Немце.
Погледај кад будеш имао времена сигурно би могао допунити ја сам ставио костур оквирно међутим сасвим могуће да су од Суеба настали и Срби и Швабе јер према њиховом говорном апарату не могу изговорити Серби или Срби они би изговорили Суеби. Р не функционише код њих и Англосаксонаца али Латини могу изговарати.

Па можда има логике за Србе и за Швабе.... Ако је иоле тачно то о праземљи Бојки из ДАИ-а
Боихомеа и Боивариа, да ли само на основу територије или има етничких веза (наравно у даљој прошлости)....

Па можда има логике за Србе и за Швабе.... Ако је иоле тачно то о праземљи Бојки из ДАИ-а
Боихомеа и Боивариа, да ли само на основу територије или има етничких веза (наравно у даљој прошлости)....

Па има дело Жупанића Плинијеви и Птоломејеви Срби пошто је био и палеолигвиста нашао је на Кавказу претке Срба , Чеха , Хрвата и Саса. Он је говорио да у ери панславизма велика имена као Стојан Новаковић , Нирделе и Јеречек су негирали или запостављали јер би имали велики проблем да докажу њихово словенско порекло одбранио је Порфирогенитове вести да је сасвим могуће да део ословењених Срба долази на Балкан.
Такође је рекао да су Слависти из истог разлога игностисали Вибијуса Секвестара 4. век а извори још раније да река Алба дели Суебе од Сурба.
Дакле како је он протумачио славизиране Сурбе од понемчених Суеба и како је објаснио као и на примеру Франачке од које настају Немачке и Француска име су задржали Романо-Келти док су Немци име Франака нису задржали.
Од интересантнијих ствари а све су књига је кратка приметио је да је на римским кодексима на неколико места име Суеба записано као Серба.

За њим је кренуо Лома исту теорију да су кавкаски Сарбани Порфирогенита потомсци докавкаских Срба на исти начин је осведоћио да је име Северијана или Зурвиана које помиње Баварски географ Серби запазио је код Балканских Срба као и код Лужичких чији језик се није мењао као чешки пољски и остали у суседттву већ у правцу којем су се мењали источноевропски језици. Приметио је велико индијско наслеђе у фолклору песмама и тд да је чак рекао да Срби изгледа Косовски бпој пренели из неке давне битке у Индији.
Јер Свакако да су Сарбани прво били Арјани па су постали Иранци затим Словени и Германи.
О томе сведочи и Ал Масуди и Инб Јакуб да су обичаји код ових Срба као код Индуса они свог вођу спаљују мртвог са коњем.
Кад неко умре жена добровољно се спаљује са њим ако није ожењен жена која га воли добровољно пререже руке обеси се на дрво и спали се са њим. Жене се само једам пут и жене се само једном удају.

Poslednja izmena:
Central_and_Eastern_Europe_at_the_time_of_Augustus_6_AD.jpg

Ово је Марободова држава видимо да је уз Дунав у Панонији.

Sámova_říše.png

Ово Самова држава неки продужетак континуитета у словенском руху али видимо да су ти Срби горе скроз а били су уз Салу још горе
А овде имамо Салу притоку Блатонског језера.

U Makedoniji u mestu Vinica, pronadjena je 1999. godine terakota na kojoj je predstavljen sukob Bugara i Slovena.

terakota1.JPG

terakota2.JPG

Bugari su opisani natpisom BOLGAR a Sloveni natpisom SCLAV. Zbunjuje cinjenica da su natpisi dati u jednini.

Oko datovanja nema saglasnosti, sudeci prema oruzju koje ratnici koriste terakota je napravljena u 4-5.veku. Sudeci prema obliku latinicnih slova, datovanje treba pomeriti u jos raniji period.
Medjutim cinjenica da se radi o Bugarima i Slovenima, kao i prisustvo znaka krsta na crtezu cine ovakvo datovanje nemogucim....

Central_and_Eastern_Europe_at_the_time_of_Augustus_6_AD (2).jpg

Срби доносе усмено прдање да живе у бојци где се према грчком изразу са којим се сви слажу живе од вајкада или од самог почетка.
Вероватно би се у та времена тако нешто односило на осивање Рима ако су на то мислили ту су се и налазили.
Усмено предање говори о предању да два брата где је један део остао у старој домовини а други се доселио на Балкан.
Овде бисмо пре могли рећи о деоби Боја који напуштају антички Рим са којим ратују због савеза са Етрурцима пошто су Келти били први ковачи у Риму а прелаз према Етрурцима је угрожавао римске интересе заратили су са Бојима и протерали их један део се враћа у њихову домовину у Чешку а други део наставља уз Дунав где ће их зауставити Дачани.Маркомани по свеу слични Квади наводно долазе са севера и сродни су Суебима
овде се говори да су Маркомани протерали Боје и натерали на сеобу али нема доказа ја мислим да се ту радило о савезу племенском.
Наиме историјски и археолошки народне скупине се одређују према обичајима , религији , језику начину живота према чему етничка компонента није била пресудна.
Халтштат култура гвожђа потиче од Келта и преузели су је Германи з Германе је било карактеристично да верују у Јупитера за Вандале и Суебе култ Нере и мајке земље ово је прво што их не чини Германима религија.Што се тиче Халтштат културе карактеристично је да нема кремације као ексхумације изузетак Хлтата чине долина Рајне и Мајн где је кремација потврђена ту су боравили Маркомани као део Суеба као и Квади који су били малобројнији и нису оставили материјалних трагова биће наравно зато што су се спаљивали. Овај обичај је распрострањен код Илира , Трибала свих Блаканаца и Југословена , Руса и Словена изизетак чине оне најсеверније Балто-словенске групе који се сахрањују у одређеном положају попут осталих Германа и Келта такође и Римљана.
Марободова држава представља прву "протогерманску државу" која је постала конкурент Риму. Рим шаље све легије на Марободову свебску државу али изгледа да су били у неком савезу са Илирима ову иницијативу прекида устанак на Илирику који почиње у Панонији.
Боји по свој прилици осим што се кремирају и рано су знали прераду гвожђа нису геноцидни рано живе у заједници са Трибалима и Илирима чак и на мапи видљиво да рано прелазе Дунав заједно са Трибалима су стравично потребљени од Скордиска Келта коју су имали и обичај канибалства и вероватно људске жртви приликом религиозних обреда. Сасвим извесно да Боји нису Келти али су живели дуго међу њима и познавали су прераду гвожђа за коју је тешко рећи да ли су Илири добили од Скордиска или од Боја.
Било како било устанак Илирика је промено намере Рима да крене на Маробода јер је већи део легија кренуо на илирик а Рим је склопио споразум са Марободом на равноправним основама. Кажу да након 400-500 година обичај кремације нестаје на тлу Марободове државе традиционално код Суеба и не зна се да ли су мигрирали или је обичај нестаје примањем хришћанства.

Направићу кратак преглед историје Маркомана и Квада који не могу доказати али се може указати на неке корисне спојнице.

Додао бих да на мање више сличним територијама али мало западније је настао Самов савез независтан од Франака и Авара пре 626. године , савез настаје 621, чини ми се пре опсаде Цариграда док се аварски савез није рапао и ослабио ова држава је нестала 653. после смрти Сама али не верујем да је због тога јер је Само имао преко 20 жена и много наследника рапсад је вероватно нестао слабљењем Авара који су их држали скупа јер су авари поражени од овог савеза као и Франци који су их очигледно користили као зид према Аварима када су Авари ослабили сметали су Францима на путу за Рим и везом са Ломбардима. Овде би практично значило да су Срби дошли у другој половини 7. века непосредно пре Бугара што ми се чини мало вероватним. На сличним местима ће се формирати Нитринска кнежевина неки виде континуитет са Самом али нема доказа да је из Самове државе настала Великоморавска кнежевина. Срби су имали државу и раније на северу како кажу крајем 5. почетком 6. века ту су и Чеси и Моравци крајем 6. почетком 7. века.

Sámova_říše.png

Маркомани су били германско племе, вероватно у сродству са Свевима. Име су добили вероватно по једном римском пребегу, Марку, који је у време Друзових ратова пребегао међу Германе и ту окупио и ујединио нека племена. По другој теорији, име Маркомана је сложеница и значи људи који живе на граници. Друга етимолигија је вероватнија.[

Маркомани су стигли са Севера, из подручја уз средњу Лабу око 300. п. н. е. на територију реке Мајне, тачније средњу и горњу Мајну у данашњој северној Баварској.[2] Помињу се у Ариовистовој војци 58. године п. н. е.. Када је Друз напао Маркомане, 9. године п. н. е., они су побегли на територију данашње Чешке где су заузели територију келтских племена.[3] Тамо је њихов краљ постао Марбод. Он је формирао једно јако краљевство, које је Октавијан Август сматрао за потенцијалну опасност за Рим.

Марбод је на територији данашње Чешке практично створио прво германско краљевство, тј. та држава је прва германска држава. Да би се обрачунали са Марбодом након што су Маркомани подигли устанак германских племена на Дунаву против римљана, они су прикупили 12 легија, значи сву восјку из Германије, Реције и Илирика. Римски напад је имао успеха, али је тај напад морао бити заустављен зато што је дошло до устанка у Панонији. Марбод је искористио ову околност и склопио савез са Римом, и то на равноправним основам

396. године, у време Стилихон, Маркомани су се преселили, као римски савезници, на територију данашње источне Аустрије и западне Мађарске, на територији ондашње Паноније. Тада долази и до постепене христијанизације Маркомана. Касније, Маркомани су пали под власт Хуна и борили су се на њиховој страни у бици на Каталаунским пољима, после које се више нису ни враћали у Панонију.
Ово болдовано је нетачно видећемо и зашто!
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Маркомани

Квади
(лат. Quadi, њем. Quaden) су били мање германско племе о коме се мало зна, и то само из забиљешки њихових непријатеља – Римљана. Они нису оставили никакве материјалне трагове по којима би се разликовали од осталих германских племена.

Можда је најраније помињање Квада у „Географији“ грчког аутора Страбоа гдје спомиње свевско племе Koldouoi (лат. Coldui). Према том тексту били су под влашћу Марбода у данашњој Чешкој.

Римљани су забиљежили да су се Квади у 1. вијек прије н. е. селили уз бројније Маркомане, чије име једноставно значи „људи с граница”, са ријеке Мајне низ Дунав јужно, тј. на подручје које је граничило с Римским царством. Квади и Маркомани су се населили на простору данашње Моравске, западне Словачке и јужне Аустрије, одакле су потјерали Келте (око -6. прије н. е.). Маркоманска конфедерација, 6. прије н. е. заједно с Квадима, се борила против цара Тиберија.

Тацит у Германији помиње како су Квади слични Маркоманима у борби, а вође су им племенитог рода из лозе Марбода и Тудруса, претежно из овог другог, и често су прихватале данак (или мито) у виду римског сребра.

Сљедећих 350 година граничили су се са Маркоманима на западу, Прасловенима на сјеверу, сарматским Јазигима (касније и Вандалима) на истоку, те с Римским царством на југу
.

Крајем 2. вијека, цар Марко Аурелије је тијеком „Маркоманских ратова“ војевао и против Квада. Све је започело око 166. године када су Лангобарди прешли Дунав у римску Мезију, што су могли урадити само уз допуштење Квада кроз чији су териториј прешли. Квади су вјеројатно избјегавали сукобе с њима, но када су их Римљани одбацили натраг натериторију Квада започели су чести сукоби с Лангобардима, али и напади преко Дунава на територију Рима.

Само неколико година касније конфедерација Маркомана и Квада је прешла Дунав свладавши римске легије и долином уз Јадранско море дошла до града Аквилеје у сјеверној Италији. Марко Аурелије их је успио наговорити на мир тек 171. године, али већ слиједеће године је напао територију Маркомана, а одмах потом и Квада који су помагали Маркоманским избјеглицама.

Марко Аурелије је скоро изгубио овај рат, али је изненадна олуја омогућила тријумф над Квадима [1] Квади су потпуно поражени до 174. године., али су већ слиједеће, док је Марко Аурелије био заузет побуном у Риму, поновно навирали преко Дунава. Иако је Марко Аурелије успјешно свладао побуну у Риму, тек је 178. године успио одбити Кваде преко Дунава у Чешку.

Одлучна битка против Квада одиграла се 179. године у Лаугарицију под заповједништвом легата и прокуратора Марка Валерија Максимијана из Поетовиа (данашњи Птуј у Словенији)[2] Цар је планирао проширити границе рима преко Карпата и на сјевер у Чешку када је изненада оболио и преминуо у 180. године.

У 4. вијеку, цар Валентинијан је провео већину своје владавине бранећи границу на Рајни против хорда Сармата, Гота и Квада под влашћу краља Габиниуса. Њега је напосљетку убио Марцелин, син Максимина, префекта Галије; и то за преговарачким столом. Легенда каже да је Валентинијан преминуо (375.) од срчаног напада који је изазвала делагација Квада која је преговарала о миру.

Након 400. године у Чешкој су нестали обичаји спаљивања који су били типични за Свевске Германе као што су били Квади. Највјеројатније су се Квади помијешали с другим народима стварајући нови народ - Баварце.

Једна група Квада, Маркомана и Бура 409. године прешла је Пиринеје и населила се у римској провинцији Галицији (данашња Галиција у сјеверној Португалији), гдје су основали Свевско краљевство Галицију. Brakara Augusta, данашњи град Брага у Португалији, постао је њихова пријестолница. Ту се њихов вођа Хермерик заклео на вјерност цару 410. год
.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Квади

Back