Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pogača Cvet od saseiolje http://oljinekulinarije.blogspot.com/2009/10/pogaca-cvet.html

Sastojci

testo
1.5 kg. brašna
500 ml. mleka
250 ml. ulja
3 jaja
60 gr. kvasca
2 kašike šećera
2 kašike soli

i još:
šoljica otopljenog margarina za premazivanje slojeva
2 žumanca i 2 kašičice mleka za premazivanje pogače
mak, seme lana i susama za posipanje

Zamesiti testo i podeliti ga ovako. Najmanji deo ostaviti sa strane za središnj deo pogače.Veću polovinu testa podeliti na pet dela,premesiti ih u vidu lopte i razvijati u krug, premazati rastopljenim margarinom,slagati jedan na drugi do petog,a peti razviti malo šire, ne mazati margarinom već krajeve podvući ispod prva četri da se dobije pogačica. Pažljivo premestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju, pa iseći na osmine ostavljaljući po santimetar do ruba tepsije

Razlistati od sredine ka rubu

Isti postupak razvijanja kora ponoviti i sa drugom manjom polovinom testa i smestiti je u sredinu tepsije.Takođe i nju iseći na osmine vodeći računo o mestu sećenja,kad se razlista latice dolaze između prvog reda

Onaj najmanji deo testa oblikovati u kuglu i smestiti u rupu od pogače. Razmutiti žumanca sa mlekom ipremazati pogaču.Središnji deo posuti makom, unutrašnje latice lanom,a krajnje susamom.

picture.php

Pogača Uskršnji zeka

picture.php

picture.php

po Minjinom receptu, mada ovaj moj zeka više liči na macu:sad2:, nešto mu nisam potreFila izraz lica, oči su mu prevelike,:think: ali sad šta je tu je, izvežbaću se do sledeće prilike...:manikir: moraću na privatne časove iz crtanja kod moje ćere,:rotf: nadam se da neće preskupo da me košta:zcepanje:

Ovu krunu sam pravila za Uskrs, a mama je napravila divnu pogaču. Malo nam se boje ne poklapaju. Kruna je izdržala neko vreme, a onda su je moja bratanica i moj Andrej smazali.:zcepanje:
Budućatašto, hvala za ideju:zag:

Princezice baš mi je drago da si ukazala poverenje i napravila je:super:, a još mi je posebno drago da su mali anđelčići pojeli krunu, pravi su, Samo te nisam razumela kad kažeš da nam se boje ne poklapaju:dontunderstand: :think:Ako si je uslikala postavi sličicu da vidim kako je ispala:cmok::cmok2::zag:

Evo od mene nešto...Fenomenalan je, kao pravi!!

BUREK

Sastojci:

600-700 g debljih kora
0.5 l vode
2 kašike masti
3 kašike ulja
2 kašikice soli
oko 200 gr sira (ja stavim i manje, jer volim prazan burek)

U pola litre vode staviti 2 kašičice soli, 2 kašike supene masti i 3 kašike ulja.. To se prokuva. U tepsiju podmazanu staviti dve kore (treba da vise sa strane) poprskane ovom tečnošću (tečnost ne žaliti, jer burek ne sme da bude suv). Zatim zgužvati tri kore i jednu do druge stavljati preko one prve, pa posuti sirom i obavezno vodom, i masnoćom. Onda opet tri zgužvane kore, poprskati dobro, ali bez sira, pa tri kore, poprskati i sa sirom. Na kraju "zatvoriti" burek onim korama što vise, dobro je namazati tečnošću i peći. Posle 15-tak minuta, izvaditi je okrenuti - ono što je bilo gore ide dole) i peći još 15-tak minuta. Burek je predivan. Mi volimo sa sirom i prazan, ali možete staviti bilo koji fil...meso, pečurke...

Prijatno!

PUTER KIFLE

3 jaja (+ 2-3 žumanca za premazivanje)
kašika soli
0,5 l mleka
1 kvasac
kašikica šećera
1 kg brašna
250 gr putera

Staviti kvasac da se digne (pola litre mlakog mleka+kvasac+kasikica secera+kašika soli)
Dodati 3 zumanca, 3 belanca ulupana u sneg, i oko 1 kg brasna. Ostavi se da nadodje testo. Zatim se nadoslo testo razvije sto tanje i na njega se izrenda puter (smrznut). Testo urolati i ostaviti desetak minuta. Praviti 5-6 obgica, podeliti ih na trouglove, i urolati ih u kiflice. Kiflice redjati u podmazanu tepsiju, otaviti ih najmanje 2 sata, pa onda tek ukljuciti rernu na 200C. Kiflice premazati sa 2-3 žumanca, posoliti i posuti susamom i peci. Možete ih filovati šunkom i kačkavaljem, ali meni su najlepše prazne.
od ove mere izadje 2 pleha!

PRIJATNO!!

Back