Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovu pogaču sam videla kada je Vera pravila prilikom posete sestričine i sliku postavila ovde, na ovoj temi.
Zamolila sam je da da objašnjenje i ona je to ubrzo i uradila :heart:, i to vrlo savesno, :ok:, fotografišući čitav postupak.
Da ne bi opterećivala temu, fotografije je postavila u svom albumu.
Ja je imam u glavi od tada i isto toliko želju da je napravim. :)
Kad sam zamesila testo, sedoh ispred kompa da "proučim" uputstvo i uz slike nije bilo teško, ali je malo zbunjujuće što se svi delovi testa zovu "polovinama" a ima ih više...
E sad...
Dođosmo do toga da se teme (pa i postovi i recepti) dupliraju na dve (nekad i više) srodne teme.
Lično mislim da je sve što se nalazi na temi "srpske pogače" moglo da se nađe i na već postojećoj temi (ovoj), eventualno na "slavskim kolačima", ali nisam reagovala jer takođe smatram da ovaj forum treba da uređuju svi njegovi korisnici, pa tako i teme "žive" onoliko koliko su korisnicima zanimljive.
Dakle, prilikom pravljenja ove pogače, nisam preturala po Forumu, samo sam namenski došla na ovu temu i otvorila Verin post.
(A u sledećem postu ću dati svoje objašnjenje kako se pravi ova pogača, bazirano na onom koje je dala Vera, kao i njenim fotografijama). ;)
kad neko hoće da pravi - neka čita pa odabere ono što mu je najjasnije. :)

Postupak za Verinu "suncokret pogaču" (http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13164752&postcount=159):
Testo podeliti na dva dela.
Drugi deo podeliti u odnosu 2:1. Manji deo ostaviti sa strane.
Svaki od dva veća dela (dakle polovinu i 2/3 druge polovine) podeliti na pet jednakih "loptica".
Veće loptice razvući u krug prečnika tepsije (28cm) i svaki komad razvučenog testa premazati margarinom i ređati jedan na drugi. Poslednji ne premazivati.
Isti postupak ponoviti i sa manjim lopticama, s tim što prečnik testa treba da bude oko 20cm.
Veći krug iseći kao na slici http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74710, pa svaki deo presaviti kao na slici http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74711.
Manji krug iseći na 8 delova: http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74712, pa komade testa složiti između onih presavijenih http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74713
Sad uzeti onaj najmanji komad testa, formirati loptu i ubaciti u sredinu http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74714.
Premazati žumancetom, posuti okolo susamom i u sredini makom http://forum.krstarica.com/album.php?albumid=6318&pictureid=74715.

Poslednja izmena:
Dođosmo do toga da se teme (pa i postovi i recepti) dupliraju na dve (nekad i više) srodne teme.
Lično mislim da je sve što se nalazi na temi "srpske pogače" moglo da se nađe i na već postojećoj temi (ovoj), eventualno na "slavskim kolačima", ali nisam reagovala jer takođe smatram da ovaj forum treba da uređuju svi njegovi korisnici, pa tako i teme "žive" onoliko koliko su korisnicima zanimljive.
Dakle, prilikom pravljenja ove pogače, nisam preturala po Forumu, samo sam namenski došla na ovu temu i otvorila Verin post.
(A u sledećem postu ću dati svoje objašnjenje kako se pravi ova pogača, bazirano na onom koje je dala Vera, kao i njenim fotografijama). ;)
kad neko hoće da pravi - neka čita pa odabere ono što mu je najjasnije. :)

Si šefe, šef je uvek u pravu:)

Ja lično obožavam da pravim testa, pogače i dala sam uvod zašto sam otvorila novu temu Srpske pogače, jer kad sam za neke prigodne prilike tražila po netu recepte i ideje za pogače jako malo ili nikako nisam mogla da nađem nešto prikladno.

Smatram da navedena tema zaslužuje da bude posebno otvorena jer je preglednije za one koje zanima, da ne prevću strane unazad i traže šta im treba. Ali ako ti misliš da nije tako, prebaci je gde smatraš da treba, ionako nije nešto posećena, i izgleda da sam ja jedini interesent za istu, tako da nije ni bitno gde ćeš je staviti.:whistling:

Pored toga ja uvek stavim izvor odakle sam pokupila recept, jer nisam autor recepata već samo slika i ne želim da zloupotrebljavam nečije autorsko pravo. :think:

Baš sam opširna...izvinjavam se, ali ne želim da me neko pograšno shvati, ja samo iznosim svoje mišljenje:hvala::bye:

Buducatasto nije tacno da si ti jedini interesent. I ja obozavam da pravim pogace i jako ih cesto pravim pa sam se bas odusevila ovom temom. To sto kazem da sam ideju pokupila od tebe je tacno jer uvek neko od nekoga nesto pokupi i tesko je naci ko je bas nesto izmislio. Ali to nije ni vazno. Bitno je da se mi lepo druzimo i razmenjujemo iskustva, a samim tim i napredujemo.:D:D

Evo ponovo jedan aligator se našao na našem stolu.
picture.php

Testo je 3 puta premazivano rendanim margarinom, pa preklapano.Nisam nešto vična pravljenju testa,ja to odokativnom metodom.Punjen je sledećim-sitan sir izmešan sa pavlakom, seckanom šunkicom i 2 kis krastavčića.Prvi put kad sam ga pravila, nisam stavljala nadev u glavu i rep.E sad sam to izmenila.

Poslednja izmena:
hello kity evo recept za Pužiće sa marelicama

Recept je iz ove divne knjige uz koju sam još mlada pravila prve korake u kuhinji i učila da budem dobra domaćica…:zcepanje:

1 suvi kvasac ili 30 gr. svežeg
450 gr. brašna
70 gr. margarina
so
70 gr. šećera
1 jaje
kora limuna ili narandže
2 dl. mleka
Nadev:
40 gr. putera
100 gr. suvog gražđa
1 puding od vanile
8 kajsija ili kajsije iz kompota
puter za premazivanje
Priprema

Pomešajte kvasac, šećer, brašno i malo mlake vode i pustite da se podigne.

U brašno razmrvite margarin, dodajte so, šećer, jaje, koricu od limuna ili narandže, podignuti kvasac i mlakim mlekom umesite mekano testo, te ostavite da nadodje.

U međuvremenu skuvajte puding po uputstvu na kesici i ohladite ga .

Ako imate sveže kajsije potopite ih na kratko u vrelu vodu i oljuštite kožu, ocedite, i podelite na pola.

Testo premesite, razvijte u pravougaonu koru dimenzija 30×45, poprskajte rastopljenim puterom, pospite suvim grožđem, savijte u rolat i izrežite na 16 jednakih rolatića, te složite u tepsiju obloženu sa pek papirom.

Pokrivene pužiće ostavite da narastu,, zatim u sredini svakog utisnite da dobijete malo udubljenje, koje napunite pripremljenim pudingom i polovinom kajsije.

Pužiće pecite dok ne porumene i još vruće premažite rastopljenim maslacem.

Prijatno

picture.php

Evo od mene nešto...Fenomenalan je, kao pravi!!

BUREK

Sastojci:

600-700 g debljih kora
0.5 l vode
2 kašike masti
3 kašike ulja
2 kašikice soli
oko 200 gr sira (ja stavim i manje, jer volim prazan burek)

U pola litre vode staviti 2 kašičice soli, 2 kašike supene masti i 3 kašike ulja.. To se prokuva. U tepsiju podmazanu staviti dve kore (treba da vise sa strane) poprskane ovom tečnošću (tečnost ne žaliti, jer burek ne sme da bude suv). Zatim zgužvati tri kore i jednu do druge stavljati preko one prve, pa posuti sirom i obavezno vodom, i masnoćom. Onda opet tri zgužvane kore, poprskati dobro, ali bez sira, pa tri kore, poprskati i sa sirom. Na kraju "zatvoriti" burek onim korama što vise, dobro je namazati tečnošću i peći. Posle 15-tak minuta, izvaditi je okrenuti - ono što je bilo gore ide dole) i peći još 15-tak minuta. Burek je predivan. Mi volimo sa sirom i prazan, ali možete staviti bilo koji fil...meso, pečurke...

Prijatno!

Evo, pravila sam pa eto i slike...
picture.php

Back