Parlez-vous français?

Ja sam francuski počeo da učim još od trećeg razreda osnovne pa sve do kraja srednje... znači šest godina u osnovnoj + četiri godine u srednjoj + prvi razred srednje kog sam ponavljao = 11 godina. Ali za to vreme sam tako malo toga naučio da ne znam da sastavim ni rečenicu. Ne zato što sam antitalenat za jezike, nego što mi je ovaj jezik prosto odbojan i ne volim ga. Jednostavno mi je nesimpatičan. Zato se nikad i nisam trudio da ga naučim i savladam.

Što se tiče francuske države i njenog naroda, ni oni mi nisu posebno simpatični. Nemam ništa protiv njih, i znam da je Pariz lep grad, ali lično nemam neku naročitu želju da ga posetim. Što opet ne znači da neću da se predomislim u budućnosti i na kraju ipak posetim ovu zemlju, ili možda unapredim svoj francuski (mada za ovo drugo baš i ne verujem :))

francuzi ne vole mnogo strance pa tako citaju uglavnom svoje autore,slusaju svoju muziku
vole dosta ovu modernu psihologiju,kako se vec zove
najpoznatiji ziv pisac im je marc levy,kojeg ja nisam citala niti planiram(nesto slicno seldonu i taj srceparajuci sund)
jao sto su oni skloni patetici
pogledajte bilo koju reportazu o zivotnoj sudbini to je patetika na kvadrat
na kub bre :lol:
inace su usko obrazovani,meni se cude kad napamet pomnozim dva dvocifrena broja i kazu koji si ti genije :hahaha: prosto ne mogu da veruje da to neko moze,pa jos neko ko nije njihov :lol:
danas mi se desilo ovo:zovem neki broj da ih pitam u vezi sa mojom carte fidelité
i ova me pita kako se zovem,a ja znajuci da nece razumeti moje prezime odmah ga ispelujem(sad cu lupiti neko drugo prezime) "em i te er o ve i se" a ona me pita " a kako se to speluje":dash::dash::dash:

POUR TOI MON AMOUR

Je suis alle au marche aux oiseaux
Et j'ai achete des oiseaux
Pour toi
mon amour
Je suis alle au marche aux fleurs
Et j'ai achete des fleurs
Pour toi
mon amour
Je suis alle au marche a la ferraille
Et j'ai achete des chaines
De lourdes chaines
Pour toi
mon amour
Et puis je suis alle au marche aux esclaves
Et je t'ai cherchee
Mais je ne t'ai pas trouvee
mon amour.

Jacques Prevert

francuzi ne vole mnogo strance pa tako citaju uglavnom svoje autore,slusaju svoju muziku
najpoznatiji ziv pisac im je marc levy,kojeg ja nisam citala niti planiram(nesto slicno seldonu i taj srceparajuci sund)
inace su usko obrazovani,meni se cude kad napamet pomnozim dva dvocifrena broja i kazu koji si ti genije :hahaha: prosto ne mogu da veruje da to neko moze,pa jos neko ko nije njihov :lol:
danas mi se desilo ovo:zovem neki broj da ih pitam u vezi sa mojom carte fidelité
i ova me pita kako se zovem,a ja znajuci da nece razumeti moje prezime odmah ga ispelujem(sad cu lupiti neko drugo prezime) "em i te er o ve i se" a ona me pita " a kako se to speluje":dash::dash::dash:

:hahaha:"Како се то спелује?"...:hahaha:
Ја некако не вјерујем у причу да смо ми наводно много образованији од њих, да је њихово школство ужасно. Можда њима стварно промичу у школству неке ствари на којима ми инсистирамо, али мислим да је много кориснији савладати начин учења који је код нас занемарен, док се то код њих учи, као и аргументована расправа и сл.
Шта знам, све има неке предсности и недостатке...

Ja sam francuski počeo da učim još od trećeg razreda osnovne pa sve do kraja srednje... znači šest godina u osnovnoj + četiri godine u srednjoj + prvi razred srednje kog sam ponavljao = 11 godina. Ali za to vreme sam tako malo toga naučio da ne znam da sastavim ni rečenicu. Ne zato što sam antitalenat za jezike, nego što mi je ovaj jezik prosto odbojan i ne volim ga. Jednostavno mi je nesimpatičan. Zato se nikad i nisam trudio da ga naučim i savladam.

Što se tiče francuske države i njenog naroda, ni oni mi nisu posebno simpatični. Nemam ništa protiv njih, i znam da je Pariz lep grad, ali lično nemam neku naročitu želju da ga posetim. Što opet ne znači da neću da se predomislim u budućnosti i na kraju ipak posetim ovu zemlju, ili možda unapredim svoj francuski (mada za ovo drugo baš i ne verujem :))

11 година учења нечега никако није мало, баш је штета што ниси успио да усавршиш француски... Али ако је то разлог, онда ОК. Ја сам се тако убијала с њемачким (истина, не толике године), и нисам га никад савладала јер га једноставно не волим!

LE BOUQUET

Que faites-vous la petite fille
Avec ces fleurs fraichement coupees
Que faites-vous la jeune fille
Avec ces fleurs ces fleurs sechees
Que faites-vous la jolie femme
Avec ces fleurs qui se fanent
Que faites-vous la vieille femme
Avec ces fleurs qui meurent

J'attends le vainqueur.

Колико ли сам пута чула (и прочитала) ову реченицу :D

@Isus33
Видиш, заборавили смо били Превера, каква срамота...

Da, da...jezički dostupan i onima koji nemaju visok nivo znanja francuskog. Umetnički neprevazidjen baš po tome što je na tako jednostavan način govorio o velikim temama:worth:

Mislim da se tek u manjim mestima vidi kakvi su zapravo Francuzi i njihov mentalitet. U Parizu turisti jure kao ludi da što više vide, dive se Ajfelovoj kuli, okruženi su drugim turistima iz celog sveta.Niko i ne vidi Francuze.;)

LE TEMPS PERDU

Devant la porte de l'usine
le travailleur soudain s'arrete
le beau temps l'a tire par la veste
et come il se retourne
et regarde le soleil
tout rouge tout rond
souriant dans son ciel de plomb
il cligne de l'oeil
familierement
Dis donc camarade Soleil
tu ne trouves pas
que c'est plutot con
de donner une journee pareille
a un patron?

11 година учења нечега никако није мало, баш је штета што ниси успио да усавршиш француски... Али ако је то разлог, онда ОК. Ја сам се тако убијала с њемачким (истина, не толике године), и нисам га никад савладала јер га једноставно не волим!

Pa i nije baš šteta, nešto ne verujem da će mi biti neophodan u životu. Zna se kojim se jezikom najviše u govori svetu (posle kineskog), i mnogo mi je draže što njega znam :cool:

A vidim da i sama znaš kako je to kad te teraju da učiš neki jezik a ti ga prosto ne voliš. Još sam ja morao duže da se bakćem s njim. Izgleda da je poenta da ako čovek jednostavno nešto ne voli i ne želi da pronikne u to (kao ja francuski a ti nemački), ne pomaže ni ne znam koliko godina učenja.

Pa i nije baš šteta, nešto ne verujem da će mi biti neophodan u životu. Zna se kojim se jezikom najviše u govori svetu (posle kineskog), i mnogo mi je draže što njega znam :cool:

A vidim da i sama znaš kako je to kad te teraju da učiš neki jezik a ti ga prosto ne voliš. Još sam ja morao duže da se bakćem s njim. Izgleda da je poenta da ako čovek jednostavno nešto ne voli i ne želi da pronikne u to (kao ja francuski a ti nemački), ne pomaže ni ne znam koliko godina učenja.

:klap:Слажемо се. ;)
Мислила сам да је штета што си се толике године врзмао око француског узалуд, али шта да се ради...
Код нас стварно ријетко пали тај француски, доста људи га учи онако, ради ћеифа што кажу :D. Али добро, језик никад није сувишан.

Da, da , obično kad se u školi uči engleski i još jedan jezik, taj drugi se potpuno zapostavi. Još ako si imao dosadne časove francuskog,nije ni čudo. Važno je da je tebi svejedno zbog toga. Mada mislim da je šteta, možda ti francuski nekad i zatreba.

Што, l'imparfait је баш једноставан.
Мени је најкомпликованији subjonctif, увијек испустим неку пикантерију...:thumbdown:

Verovatno je mnogima komplikovan zato što ga nema u našem jeziku, treba samo dobro naučiti koji glagoli i veznici zahtevaju subjunktiv.:dash: Francuzi ga koriste, sve po pravilu, ali razumeju šta smo hteli da kažemo i ako ga nekad omašimo, a to je najvažnije.:roll:

Quand on utilise le subjonctif, on interprète, on apprécie la réalité.Le locuteur laisse aux autres la possibilité de penser ou de ne pas penser comme lui.
* Je veux qu'il vienne. (mais lui voudra-t-il venir)

Tu as compris?

Back