Parlez-vous français?

Ovo pitanje mi se bas svidja i jedva cekam da citam odgovore!
by Tam@ra " Ево, питање за обоје (пошто живите у Фр.): како се сналазите тамо као странци, јесте ли се икад успјели сасвим уклопити или се још осјећа да нешто вам недостаје, и сл. Иако то зависи од особе до особе, како коме то пада, а и Французи су се навикли на мноштво странаца, опет ту буде искрица..."

Da, jako je teško naći bilo kakvu literaturu na francuskom, ne samo knjige, nego i časopise, udžbenike za učenje... Ja sam imao tu sreću da naiđem na tu antikvarnicu, bogatu starim, prašnjavim knjigama koje su desetinama godina čekale da dođem i odnesem ih. ;) Još uvijek čitam uz pomoć riječnika, ali mi je on mnogo manje potreban nego na primjer prije 7-8 mjeseci. Po tome najbolje znam da se krećem sa mrtve tačke, da koliko - toliko napredujem. Za one nižerazredne romančiće riječnik mi skoro nije ni potreban. Tu je prilično ograničen fond riječi i fraza, tako da ih je lako zapamtiti.

Ali me neprijatno iznenadila ta informacija da su za ovdašnju komunikaciju dozvoljeni samo srpski i engleski jezik. Odakle ta diskriminacija? Je li to samo zato što nijedan moderator nezna francuski pa mu je tako onemogućeno održavanje javnog reda i mira, ili postoji neki dublji razlog? :think:

Да, сад се сјетих једне књижице што сам ју давно читала, Quatre soldats - Hubert Mingareli. Није ми ни једном затребао рјечник, али је толико досадна да ју једноставно нисам могла до краја прочитати, без обзира што је лака...

И мене је исто изненадило то са језицима на Крстарици, баш ми је безвезно, Али добро, сад смо под окриљем hanibala, неће нам ништа. :) Alors, continuez comme ça!

j'ai la nationalité francaise mais je vais jamais me sentir francaise
peut etre c'est parce que je suis dans la region qui accepte mal les etrangers,je ne sais mais pour moi est tres difficile de gagner confiance d'un francais.quand tu parles de qq chose il pensent que tu racontes n'importe quoi,et ils sont etonée quand ils decouvrent que t'as parle la verite
exemple:j'etais responsable de rayon dans la parfumerie sephora.si je dis a une cliente que cette creme est parfaite pour ca peau elle va plutot croire une francaise-vendeuse que a moj serbe-responsable de cette francaise
et ils avait du mal a accepter q'une serbe peut etre chef a une francaise :) :) :)
avant j'ai vecu en italie,et la c'est complement une autre histoire,j'etasi beaucoup mieux accpetée
une recette-un de ces jours
a +

@karpos

Што се тиче оних линкова што си био постављао... ОК, али ја некако нисам љубитељ ремикса и сличних ствари, па од француске музике (коју једва да слушам јер ми није нешто посебно али нађе се и добрих пјесмица) много волим Débout sur le zinc

Poslednja izmena:
Bonjour , mademoiselle :!:
OLA LA ala se diskusija razvila :ok:
Oni miksevi su za letnje raspolozenje , more, setnja obalom ........

Odgledao sam - Fille sur le pont, La , :ok: Vanessa a pogotovo Daniel :super:

Ako nisi gledala preporucujem ti filmove sa Jean Renom.

Empire des loups, L' (2005)

Salut mon cher, bienvenu! Alors, c'était comment en vacances? Живнула мало ова тема, добро је.
Драго ми је да ти се допао филм, а ја ћу потражити ове на неки начин (мада ми је прилично тешко доћи до њих овдје...)

Невјероватно, и ја сам исто у некој поруци током твог одсуства поставила Aux Champs Elysés :)

Salut mon cher, bienvenu! Alors, c'était comment en vacances? Живнула мало ова тема, добро је.
Драго ми је да ти се допао филм, а ја ћу потражити ове на неки начин (мада ми је прилично тешко доћи до њих овдје...)

Невјероватно, и ја сам исто у некој поруци током твог одсуства поставила Aux Champs Elysés :)

Proradilo sesto culo :rumenko: U zadnjoj :dash:

Gde je to ovde ako nije tajna!

@hanibal77

C'est incroyable ce que tu nous as raconté, vraiment...Et comment ils sachent que tu es serbe?Je ne commprends pas :think:
Дакле, све у свему, не могу се наши људи осјећати 100% прихваћеним у Француској. Мада ме чуди помало и то за Италију, нисам знала да су такви.

D'accord pour la recette, on l'attend. ;) Јеси ли пробала le cake aux deux olives?

Da pesma :!:

Uh, naša supermoderatorka me mnogo rastužila svojom pričom o francuskoj negostoljubivosti. :( Ovo će mnogima od nas ukloniti iluzije koje možda imamo o njima. Ili je možda problem u nama i našem jako lošem rejtingu koji uživamo u svijetu. :think:

Ма, ради пиратерија пуном паром, него слабо допире до ових простора било шта везано за Француску. Ако нађете неки сајт за преузимање филмова, молим вас да ми се обратите. :)

Што се тиче те негостољубивости, она је саставни дио Француза (иако се наравно могу увијек наћу изузеци, али глобално гледајући, тако је). Мало је људи било које нације који у потпуности прихватају странце. А Французе су ових година напали силни странци (највише из Африке), није ни чудо што су одбојни према свима онда. Покушавају испливати, али увијек су они такви, пуни себе, арогантни.
Иначе, код нас има много илузија о Француској, људи вјерују да је тамо можда све много љепше, али реалност је далеко суровија, ето питајте hanibala. ;)

Tam@ra

Na odmoru je bilo dobro, moglo je i bolje, malo smo imali stomacnih problema, dali zbog vode cesmovace , mora ili hrane, ali to je Crna Gora.Oni se vade da je virus:thumbdown:
Malo je prljavo more :thumbdown:Sve u svemu nista narocito:!: Usluga srednje zalosno:!:
Malo se vozili camcem isli na izlete:!:

Ja sam u poslednje dve godine mnogo francuskih filmova kupila po našim supermarketima .Gledala sam Plakar, :klap:a isto tako ja dobar i Dubler sa Danijel Otejom.:ok:
Što se tiče Francuza ne opterećujem se njihovim odnosom prema strancima, volim njihov jezik i kulturu, i trudim se da sve ostane na tome. Ima sigurno arogancije sa njihove strane, hvalisavi su, smatraju da je sve njihovo najbolje, ali to je već njihov problem.
Hanibal je na licu mesta i bolje poznaje situaciju od nas. Ako ništa drugo super je raditi u Sefori.

naravno da cete morati da se pomucite ako zelite da napravite tipicno alzasko jelo choucroute
hehehe
Préparation : 30 minutes
Cuisson : 3 heures

Ingrédients (pour 8 personnes)

1,5 kg de choucroute – 6 pommes de terre - 1 palette de porc fumée – 700 g de carré de porc salé - 6 saucisses de Strasbourg (Knacks) – 400 g de lard fumé – 1 petit jambonneau – 250 g de saucisse blanche –10 quenelles de foie - 100 g de graisse d’oie, de saindoux ou d’huile – 2 oignons – 1 gousse d’ail - 1 feuille de laurier – 10 cl de Riesling – 25 cl de bouillon – 10 baies de genièvre – clous de girofle - sel et poivre

Préparation

• Faites blanchir la choucroute quelques secondes dans de l’eau bouillante
• Laver plusieurs fois la choucroute en prenant soin de la séparer (plus la choucroute sera lavée, moins elle sera acide)
• Presser soigneusement la choucroute pour en retirer toute l’eau
• Dans une cocotte, faire revenir les oignons dans la graisse d’oie et y ajouter la choucroute ainsi qu’un sachet en toile de lin contenant la gousse d’ail, le laurier, les clous de girofle et les baies de genièvre
• Ajouter le bouillon et le Riesling
• Saler et laisser cuire 1 heure à couvert et à feu doux
• Remuer la choucroute et ajouter le lard et le carré de porc
• Laisser à nouveau cuire 1h30 en ajoutant du liquide si nécessaire
• Pendant ce temps, cuire la palette de porc 1h30 dans de l’eau bouillante
• Eplucher les pommes de terre et les placer au dessus du contenu de la cocotte
• Laisser cuire encore 30 minutes
• Pendant ce temps, pocher les saucisses de Strasbourg, le jambonneau et les quenelles de foie. Faire griller par ailleurs la saucisse blanche
• Dresser la choucroute accompagnée de sa garniture sur un plat de service

Vin d’accompagnement

Riesling ou Sylvaner

Uh, uh, uh, tri sata, baš iscrpljujuće.:cry: Rekla bih da se u receptu oseća uticaj Nemačke, što je sasvim u skladu sa prošlošću Alzasa.
Što se tiče jezika, zanima me koliko se francuski jezik u Alzasu razlikuje od standardnog francuskog, ili te razlike uopšte nema.
I za kraj , uživaj u Sefori medju svim onim parfemima.:cool:

Back