Паклене муке по учењу Светих Отаца Цркве

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Владане, ко ће бити патријарх СПЦ ?:roll:

Кандидати :

Амфилохије и Григорије

па сада шта мислиш о томе ?:think:

Ако папа дође у Србији код Амфилохија ?:dash:
Брате није тема. Григорије(млађи је и сервилнији). После њега иде раскол, јер је гадан и неприкривени екумниста(њега чак ни борци изнутра неће трпети, чак ни под паролама о неопходном ''јединству'').

А са Амфилохијем би исход био најгори по Србију, и сам знаш да је муљао са Милом и компанијом.Можеш да замислиш шта би искомбиновао са папом.:azdaja:

Владане, да ли си ти духовник са дугогодишњим искуством?
Зато се и трудим да што мање ''своје'' пишем. Ето ти цитати и исправно учење Јована Златоустог, Светог Саве, Василија Великог па се са њима прегањај да не разумеју православље и веру Христову на прави начин.

Зато се и трудим да што мање ''своје'' пишем. Ето ти цитати и исправно учење Јована Златоустог, Светог Саве, Василија Великог па се са њима прегањај да не разумеју православље и веру Христову на прави начин.

Владо, ти си такозвани ревнитељ ?:) ко, они са "борба за веру! ;)

Примећујем да не пишеш пуно својим речима, него да цитираш Свете Оце. Али ствар је у томе, да ли имаш довољно искустава да духовно саветујеш људе комбинованим коришћењем цитата различитих Светих Отаца?

Владо, ти си такозвани ревнитељ ?:) ко, они са "борба за веру! ;)
Нисам, ја сам ИПХ(зилот).Таса нас је крстио ''акакијевци''.

Отишао сам из СПЦ јер сам својим очима видео зло и знам шта се све муља.

Ponekad sam i sumnjao u svoju odluku da napustim SPC.
Hvala ti,pomogao si mi odagnao si sve moje sumnje.

Шта може бити болније од Пакла? Ништа није вредније него страх од пакла, јер ће нам страх од пакла донети круну спасенија... Где страх постоји, тамо је ревност у давању милостиње, и снага молитве, и сузе топле и честе, и тешки уздисаји испуњени скрушеношћу. Јер ништа тако не изједа грех и чини врлине да се умножавају и цветају као стално стање страховања. Тако да је немогуће ономе ко не живи у страху да чини правилно, а са друге стране немогуће је да човек који живи у страху може отићи у погрешно.
+Св. Јован Златоусти+

E, ako će spaseni biti oni koji se boje pakla, bolje da ne budem među spasenima. To bi značilo da ću biti okružen ljudima koji nisu pravedni zbog bogoljublja i čovekoljublja, već zbog straha od kazne. Naravno, neće biti tako.

Нисам, ја сам ИПХ(зилот).Таса нас је крстио ''акакијевци''.

Отишао сам из СПЦ јер сам својим очима видео зло и знам шта се све муља.

А што онда ови са СПЦ то никако не виде ?:roll:

Пред очима им стоји Амфилохије и Папа , и опет не виде...:eek:

Шта мислиш , јер Никанор банатски добар ревнитељ ? :)

Примећујем да не пишеш пуно својим речима, него да цитираш Свете Оце. Али ствар је у томе, да ли имаш довољно искустава да духовно саветујеш људе комбинованим коришћењем цитата различитих Светих Отаца?
То искуство имају они које цитирам, мени су они учитељи, а не ја њима.Дакле искуство њихово су они нама пренели да би недвосмислено појмили о Православном учењу.

Нема ту комбинованог цитирања, сви цитати светих отаца су у ИСТОМ ДУХУ, ДУХУ ИСТИНЕ. Нема ту мешања лажи са истином (ко код екумениста) већ искључиво свето Предање Православне Цркве.

Истину изречену из уста отаца разуме свако ко уме да чита, врло је једноставна, прецизна, недвосмисленам искључива(искључује лажи и зло).

Људи нису свесни колико својим лупањем и прижељкивањем раскола саблажњавају неупућене у вери, за што ће дати одговор на дан Суда.

Какав раскол?Мани се тога то није тема
Али да се вратимо на тему помоћу сродне теме.
НАГРАЂИВАЊЕ ПРАВЕДНИКА И УВОЂЕЊЕ У ГРАД

Прва пође Христу, од оних са десне стране, Пресвета Богородица, чије је лице сијало као сунце у свој сили својој. Дође близу Господа и поклони Му се. А Господ је сусрете, приклони своју Пречисту главу и рече јој: уђи света моја Мати у радост Сина свог, јер је све ово достојање твоје. А она се смирено поклони Господу и изљуби пречисте руке Његове. Док је она весело и са радошћу улазила у свети Град, запеваше сви анђели и праведници.

После Пресвете Богородице пође свети Јован Крститељ и дванаест светих апостола. Издвојише се њих дванаесторица, обучени у царске хаљине, и пођоше према вратима дотичног Града. А Господ Исус Христос пољуби их у лице са радошћу и рече: уђите у радост Господа свога. Они Му се поклонише и уђоше у свети Град. Анђели пак и за њих прославише Бога.

За апостолима пођоше оних седамдесет ученика Христових, и дођоше по заповести Судије на градска врата. Беху обучени у муњесјајне хаљине, и поклонише се Господу, Он им рече да уђу у Град. Све то видеше они са леве стране, и горко плакаху и чупаху косу са главе, сећајући се својих грехова због којих су изгубили занавек такво благо.

Јевреји који не примише Христа и не примише крштење, почеше изненада и из свег гласа да проклињу праведнога Мојсија говорећи: где је он сада? Не видимо га овде међу нама. Ми не познајемо Онога коме смо требали да будемо покорни, него смо Га се одрекли. И тако тражећи Мојсија, не могоше га наћи, јер и он беше на истом месту са Авраамом, Исаком, Јаковом и са осталим пророцима, са десне стране праведног Судије.

По заповести праведнога Судије, одели се мноштво људи с десне стране, којима су лица била светла као сунце, и који беху обучени у црвене хаљине. То су били свети мученици и мученице за Христа. Дођаше код Господа и поклонише Му се, Он их прими и показа да уђу у свети Град, што они са радошћу учинише. После њих дођоше други људи, светлолики и са сјајним као огањ хаљинама. То су били исповедници праве вере, и они уђоше у радост Господара свога. За исповедницима праве вере дођоше ближе Граду Благовесници. Лица су им била као снег блистава, а хаљине им се сијаху као блистајуће злато. И они уђоше у радост Господара свога.

За благовесницима пође мања група светитеља, чија су лица била светла и блага; обучени беху у беле као снег хаљине. На плећима су им били омофори; то су биле владике и светитељи, којима је Господ заповедио да уђу у славу Његову, а анђели прославише Бога Сведржитеља.

За светитељима дођоше уздржљивци, чија лица беху као бели љиљан. Они се приближише Граду и поклонише Господу. То су били испосници, калуђери, који су се потрудили Христа ради. Господ погледа на десну страну и отуда му дође мноштво калуђера, који се очистише истинским покајањем. Господ и њима показа да уђу у свети Град, подиже руке преко њих, а они прославише у Тројици Једнога Бога.

За калуђерима и испосницима, приђоше Граду и калуђерице, које се Христа ради одрекоше земаљске радости и пођоше за Христом. Господ им заповеди да уђу, те и оне уђоше са радошћу у Град. Одмах за њима дођоше мученици, који су крв своју пролили за Христа и Господ их смести у Град.

Видех и оне који су стајали на левој страни, како урлају од бола и очајања и проклињаху себе и оне који су их на грех наводили. Видевши Славу Господњу и свети Град и оне који улазе у њега, тукли су се у главу и лице, чупајући своју косу.

Затим се опет Господ окрену на десну страну и отуд му дођоше праведници са лицем сјајним као месец у пуној светлости својој; и они уђоше у радост Господа свога.

После праведника позва Господ Авраама, Исака, Јакова и дванаест старозаветних патријараха, одевених у беле хаљине. Господ и њима показа да уђу у свети Град. Они уђоше и запеваше песму Богу. За њима дође много народа сви су били понизни друг другу и сијаху се као сунце. Господ их похвали за њихову чистоту душе, јер су чували себе, не оскврнивши се од рођења свога. Када су улазили у Град, сви свети анђели прославише Бога. За њима дођоше сви пророци, осим Мојсија и Арона. Пророци су блистали као звезде небеске и весело уђоше у Град.

За пророцима дође много људи који су били милостиви и смерни, лица им бела а главе помазане са јелејем. И они се поклонише Господу, а Он заповеди да уђу у град - Нови Јерусалим. Они су свој живот провели у сузама и посту и тиме задобили милост Божју и улазак у Град.

Затим дође Мојсије и Арон. Лице је Мојсијево било прослављено Славом Божјом а хаљине његове блистале су као муња. Са њим су били Арон, Елеазар и других дванаест пророка, који су први прорицали о Христу. Међу њима су биле све праведне судије Израиљске до пророка Самуила, за њима цар Давид и сви цареви израиљски, који не беху идолопоклоници. И беху ту свих дванаест племена израиљских, који су живели по закону мојсијевом и нису са клањали незнабожачким боговима. И Господ их све уведе у Град.

ttp://www.svetosavlje.org/biblioteka/Smrt/StrasniSud.htm#Sud10

А што онда ови са СПЦ то никако не виде ?:roll:

Пред очима им стоји Амфилохије и Папа , и опет не виде...:eek:

Шта мислиш , јер Никанор банатски добар ревнитељ ? :)
Бољи је од свих епископа СПЦ(чак и од Артемија). Желим му да послуша каноне и да покаже ревност на делу.

А они, који се одељују од општења са својим предстојником због какве јереси, која је од светих сабора, или Отаца осуђена, то јест кад он јавно проповеда јерес и отворено о њој у цркви учи, такви не само што неће подлећи казни по правилима за то, што су прије саборнога разбора оделили се од таквога епископа, него ће напротив бити заслужни части која православнима пристоји. Јер они нису осудили епископе, него назовиепископе и назовиучитеље, нити су расколом порушили јединство Цркве, него напротив похитали су да ослободе Цркву од раскола и раздељења. (15. канон)

Да се помолимо Богу да до тога дође. Жао ми је само што је попио Тасину пропаганду о зилотима. Од екуменизма нема већег зла, искључиво на екуменисте као непријатеље људског спасења се треба фокусирати, а не тући по онима који се екуменизму највише противе.

П.С. Не виде, јер јерес помрачује расуђивање.

То искуство имају они које цитирам, мени су они учитељи, а не ја њима.Дакле искуство њихово су они нама пренели да би недвосмислено појмили о Православном учењу.

Нема ту комбинованог цитирања, сви цитати светих отаца су у ИСТОМ ДУХУ, ДУХУ ИСТИНЕ. Нема ту мешања лажи са истином (ко код екумениста) већ искључиво свето Предање Православне Цркве.

Истину изречену из уста отаца разуме свако ко уме да чита, врло је једноставна, прецизна, недвосмисленам искључива(искључује лажи и зло).

Јесте, али ти некако комбинујеш то искуство, онако како си ти замислио да је био њихов фокус и користис цитате из дела Светих Отаца како би ти започео некакво духовно руковођење оних који тренутно нису чланови Цркве (или бар активни). То твоје духовно руковођење, како и сам видиш изазива двоструку негативну реакцију и то:
1) Реакцију против Светих Отаца. Овде се они исмејавају и извргавају руглу, а за то си одговоран ти, Владане, својим избором цитата, а избор цитата вршио си у скалду са својом концепцијом духовног руковођења "необраћених".
2) Реакцију против учења Православне Цркве, приказујући њене чланове као гомилу истраумираних људи којима је једино пакао на уму и још више удаљио људе о Бога представљајући га као тиранина.

размисли о две ствари:

а) колико си одговоран зато што си саблазнио "необраћене"
б) колико је твој приступ погрешан.

Већ сам ти навео какав су први приступ "необраћенима" имали св.Јован Крститељ и Господ Исус Христос.

Poslednja izmena:
Бољи је од свих епископа СПЦ(чак и од Артемија). Желим му да послуша каноне и да покаже ревност на делу.

А они, који се одељују од општења са својим предстојником због какве јереси, која је од светих сабора, или Отаца осуђена, то јест кад он јавно проповеда јерес и отворено о њој у цркви учи, такви не само што неће подлећи казни по правилима за то, што су прије саборнога разбора оделили се од таквога епископа, него ће напротив бити заслужни части која православнима пристоји. Јер они нису осудили епископе, него назовиепископе и назовиучитеље, нити су расколом порушили јединство Цркве, него напротив похитали су да ослободе Цркву од раскола и раздељења. (15. канон)

Да се помолимо Богу да до тога дође. Жао ми је само што је попио Тасину пропаганду о зилотима. Од екуменизма нема већег зла, искључиво на екуменисте као непријатеље људског спасења се треба фокусирати, а не тући по онима који се екуменизму највише противе.

П.С. Не виде, јер јерес помрачује расуђивање.

:think: Незнам шта да мислим. Ако је против Зилоте(то се односи и на тебе)што га онда хвалиш:dontunderstand:он је ипак у СПЦ:per:

Poslednja izmena:
Јесте, али ти некако комбинујеш то искуство, онако како си ти замислио да је био њихов фокус и користис цитате из дела Светих Отаца како би ти започео некакво духовно руковођење оних који тренутно нису чланови Цркве (или бар активни). То твоје духовно руковођење, како и сам видиш изазива двоструку негативну реакцију и то:
1) Реакцију против Светих Отаца. Овде се они исмејавају и извргавају руглу, а за то си одговоран ти, Владане, својим избором цитата, а избор цитата вршио си у скалду са својом концепцијом духовног руковођења "необраћених".
2) Изазвао си реакцију против учења Православне Цркве, приказујући њене чланове као гомилу истраумираних људи којима је једино пакао на уму и још више удаљио људе о Бога представљајући га као тиранина.

размисли о две ствари:

а) колико си одговоран зато што си саблазнио "необраћене"
б) колико је твој приступ погрешан.

Већ сам ти навео какав су први приступ "необраћенима" имали св.Јован Крститељ и Господ Исус Христос.

Има разних средстава за обраћање.Неког помисао на вечне муке може да продрма неког пак други текстови.Али све од Светих отаца као што постављач успут спомену.

Има разних средстава за обраћање.Неког помисао на вечне муке може да продрма неког пак други текстови.Али све од Светих отаца као што постављач успут спомену.

Не спорим Свете Оце. Да, али зашто се он, претпостављам, недовољног духовног искуства, осетио позваним да бира који ће цитати привући необраћене? При томе иде најризичнијим путем, путем који многе саблажњава и још више удаљује? Такав начин приступа носи велику одговорност, а чини ми се да Владан тога уопште није свестан.

:think: Незнам шта да мислим. Ако је против Зилоте(то се односи и на тебе).Што га Хвалиш:dontunderstand:. Он је ипак у СПЦ:per:
Хвалим његову храброст да назове паписте јеретицима и ђавољим слугама.Али они то мора и на делу показати, а не само на речима.

"Златоусти јасно тврди да су не само јеретици, него и они који су у заједници са њима, непријатељи Божји."
Св. Теодор Студит

Тешко је признати сопствену заблуду без скрушености и смирења. Ово двоје опет долази од послушања Цркви(законима а не јеретичком синоду). А он не испуњава све каноне((Апостолско правило 15,Двократног сабора);
Верни треба да се оделе од епископа и свештеника који отворено проповедају јерес.)

Он је против зилота по инерцији човекоугодништва(никада њему нико од зилота никада ништа лоше није учинио). Мисли да критикујемо људе а не учења људи(која немају везе са православљем). Када би признао да је СПЦ под комунистима одавно упала у јерес, оделио би се од јеретика, по канонима. И спасао би и себе и много својих оваца. Овако због предубеђења да благодати може да се сачува у јереси, самог себе и друге заварава.

Хвалим његову храброст да назове паписте јеретицима и ђавољим слугама.Али они то мора и на делу показати, а не само на речима.

"Златоусти јасно тврди да су не само јеретици, него и они који су у заједници са њима, непријатељи Божји."
Св. Теодор Студит

Тешко је признати сопствену заблуду без скрушености и смирења. Ово двоје опет долази од послушања Цркви(законима а не јеретичком синоду). А он не испуњава све каноне((Апостолско правило 15,Двократног сабора);
Верни треба да се оделе од епископа и свештеника који отворено проповедају јерес.)

Он је против зилота по инерцији човекоугодништва(никада њему нико од зилота никада ништа лоше није учинио). Мисли да критикујемо људе а не учења људи(која немају везе са православљем). Када би признао да је СПЦ под комунистима одавно упала у јерес, оделио би се од јеретика, по канонима. И спасао би и себе и много својих оваца. Овако због предубеђења да благодати може да се сачува у јереси, самог себе и друге заварава.

Значи ви ипак сте на неки начин са нама у СПЦ чим га хвалиш:whistling: :hvala:

E, ako će spaseni biti oni koji se boje pakla, bolje da ne budem među spasenima. To bi značilo da ću biti okružen ljudima koji nisu pravedni zbog bogoljublja i čovekoljublja, već zbog straha od kazne. Naravno, neće biti tako.
Страх Божији има три нивоа. Почетнички је страх роба(страх од вечних мука), средњи страх најамника а крајњи страх сина(да не остане без царства небеског).

Ево да владика Николај појасни где се ти саплићеш:

Страх Господњи
Свети Николај Српски
Љубав и страх

Повод за ово писање дао ми је један проповедник речи Божје, који је саставио једну целу књигу својих беседа. У тој књизи он говори само о љубави према Богу и ближњему а никако не спомиње страх Господњи. Дошао је к мени и питао ме да ли сам читао његову књигу и како ми се свиђа.

„Читао сам“, рекох, „и нашао сам да је врло красно сачињена“.

„Па би ли је хтели препоручити у вашој епархији?“

„А то никако“.

Он се зачуди и упита, зашто књигу не бих препоручио кад налазим да је красно сачињена.

„Зато“, одговорих, „што је Ваша књига за оне који су савршени,:rtfm::rtfm::rtfm: а ја имам грешан народ“.

„Како то? Како за савршене?“

„Ето тако. Ви проповедате љубав, и то је добро. Али је љубав плод на дрвету живота, док је корен тога дрвета страх - страх са вером. Те ја мислим, опростите, да је Ваша проповед без корена“.

„Какав страх?“ - негодоваше мој сабеседник. – „Зар не каже свети апостол Јован: У љубави нема страха?“

„Каже, заиста тако каже онај савршени Јован који је на Тајној Вечери наслонио био главу на прси Онога који је сав љубав. Али читајте даље шта тај Јован говори: ... него савршена љубав изгони страх напоље (I Јов. 4, 18) зато и велим: Ваша је књига за савршене а не за грешне.“

Јел ти сада јасно?

Значи ви ипак сте на неки начин са нама у СПЦ чим га хвалиш:whistling: :hvala:
Имамо љубав ка верницима(таквих је мало у Србији, јер побожности скоро и да нема), али не и према заблудама екуменизма које верници усвајају преко разних Шмемана, Карелина, Берђајева, Таса, Иринеја и сл... Ми смо против епископоцентризма, који хара у СПЦ.

И наравно СПЦ и СИПЦ нису исто.

Poslednja izmena:
Имамо љубав ка верницима(таквих је мало у Србији, јер побожности скоро и да нема), али не и према заблудама екуменизма које верници усвајају преко разних Шмемана, Карелина, Берђајева, Таса, Иринеја и сл... Ми смо против епископоцентризма, који хара у СПЦ.

И наравно СПЦ и СИПЦ нису исто.

Хвала брате, свака част, сада разумем пошто сам дубоко размислио о овоме што си рекао, да се човек не огреши ако пребрзо реагује. Тако и ја мислим: нека иступи Никанор из СПЦ у СИПЦ и тада биће на правом путу!Овако ми делује да само говори а ништа не предузима, како рече Владика Христос "не доноси плода у своје време"!:roll:

Страх Божији има три нивоа. Почетнички је страх роба(страх од вечних мука), средњи страх најамника а крајњи страх сина(да не остане без царства небеског).

Ево да владика Николај појасни где се ти саплићеш:

Страх Господњи
Свети Николај Српски
Љубав и страх

Повод за ово писање дао ми је један проповедник речи Божје, који је саставио једну целу књигу својих беседа. У тој књизи он говори само о љубави према Богу и ближњему а никако не спомиње страх Господњи. Дошао је к мени и питао ме да ли сам читао његову књигу и како ми се свиђа.

„Читао сам“, рекох, „и нашао сам да је врло красно сачињена“.

„Па би ли је хтели препоручити у вашој епархији?“

„А то никако“.

Он се зачуди и упита, зашто књигу не бих препоручио кад налазим да је красно сачињена.

„Зато“, одговорих, „што је Ваша књига за оне који су савршени,:rtfm::rtfm::rtfm: а ја имам грешан народ“.

„Како то? Како за савршене?“

„Ето тако. Ви проповедате љубав, и то је добро. Али је љубав плод на дрвету живота, док је корен тога дрвета страх - страх са вером. Те ја мислим, опростите, да је Ваша проповед без корена“.

„Какав страх?“ - негодоваше мој сабеседник. – „Зар не каже свети апостол Јован: У љубави нема страха?“

„Каже, заиста тако каже онај савршени Јован који је на Тајној Вечери наслонио био главу на прси Онога који је сав љубав. Али читајте даље шта тај Јован говори: ... него савршена љубав изгони страх напоље (I Јов. 4, 18) зато и велим: Ваша је књига за савршене а не за грешне.“

Јел ти сада јасно?

Shvatam ja šta ti hoćeš da kažeš. I, slažem se, na kraju će svako stvarno morati da položi račun za ono što je radio, ili propustio da uradi, u životu (drugim rečima, za ono što je bio). Ali, oni opisi muka koje si naveo stvarno nikog neće privući Bogu.

Хвала брате, свака част, сада разумем пошто сам дубоко размислио о овоме што си рекао, да се човек не огреши ако пребрзо реагује. Тако и ја мислим: нека иступи Никанор из СПЦ у СИПЦ и тада биће на правом путу!Овако ми делује да само говори а ништа не предузима, како рече Владика Христос "не доноси плода у своје време"!:roll:
Нема на чему брате мој. Дужност православних је да се помажу и исправљају међусобно, јер су наши непријатељи духови злобе у поднебесју. Њихове прве жртва се новатори и гордељивци. Плус наша пала природа брже упије зло и обману место радносне вести, па лако падамо. Али има наде, у Божијим смо рукама.

Кротост и трпљење нам требају и наравно молитва са читањем Писма и Светог Предања.

Буди приљежан у читању светих списа, о нарочито у читању Светога Писма. Оно ће одагнати од тебе све нечисте помисли. Ако са усрдношћу будеш читао поменуте списе и испуњавао заповести Божије, Божија милост биће са тобом.
+Свети Атанасије Велики+

Да те дежурни критичари зилота не би саблазнили, немој веровати ни мени, провери сам читајући свете оце И ТО ИСКЉУЧИВО ОНЕ ПРОВЕРЕНЕ(Светог Саву, Јована Златоустог, Серафима Саровског, Јована Кронтштаског. Они нека су ти учитељи.

Чувај се Шмемна, Афанасијева, Јевтића, Мидића, Зизјуласа. Чак ни из радозналости не гвири у њихове бљувотине, зло се много брже прилепи од добра. Пиј воду са извора, она је најчистија!!!

"Води рачуна о речима Отаца као о речима Божијим"
Свети Јевтимије Велики

"Ако се обратимо извору Божанског Предања, одмах ће престати људска заблуда."
Свети Кипријан Картагински

"Учење Светих Отаца Источне Цркве је - истинито; то је учење Духа Светог.
Молим вас, држите се тог учења!"
Свети Игњатије Брјанчанинов

"Немогуће је очистити срце и одагнати непријатељске духове од њега, без честог призивања Исуса Христа"
Свети Исихије Јерусалимски

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back