Паклене муке по учењу Светих Отаца Цркве

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
У паклу је једини ''рад'' мучење(плач, шкргут зуба, жеђ, глад и сл...) нема односа са другим створењима, сам се патиш у мраку и то вечно. Обрнуто томе, у рају је једини рад, слављење Бога(појање, молитва, радовање, ликовање) али у заједници са Богом, анђелима и светим људима!

Kako mrak kad gori paklena vatra?:dontunderstand:

E, ako će spaseni biti oni koji se boje pakla, bolje da ne budem među spasenima. To bi značilo da ću biti okružen ljudima koji nisu pravedni zbog bogoljublja i čovekoljublja, već zbog straha od kazne. Naravno, neće biti tako.

Ljepo rečeno,sviđa mi se.
Ni ja ne bih htio biti s takvim poslušnicima iz straha već samo s onima koji iz srca
prihvaćaju dobrotu i ljubav.
O tome ja cjelo vrijeme i govorim ovde.
Da su dva puta jedan je iz straha drugi je iz ljubavi.
Tu su dva Boga i dva puta.
Znači ne trebaš da brineš nećeš biti s njima jer oni štuju drugog Boga.
Boga straholmlata.

Shvatam ja šta ti hoćeš da kažeš. I, slažem se, na kraju će svako stvarno morati da položi račun za ono što je radio, ili propustio da uradi, u životu (drugim rečima, za ono što je bio). Ali, oni opisi muka koje si naveo stvarno nikog neće privući Bogu.
Могу И ПРИВЛАЧЕ брате. Још нисам поставио тему о рају да видиш колико је све повезано када се почне од почетка и од главне ствари у духовном животу(страха Божијег).

Страх од пакла ти је хигијенски - превентивни(избегаваш прљавштину греха, знајући да те она уништава и то заувек), а надање на милост Божију у рају је МОТИВАЦИОНИ фактор(жарко желиш да чиниш добро у нади на још веће добро и то вечно добро. то су ти две граничне линије уског пута Христовог.

Укратко, због спознаје(умне а не искуствене) зла престајеш га чинити(грех је велико зло), а због спознаје добра почињеш чинити добро(слушаш Цркву и Бога, дајеш милостињу, смираваш се, молиш се итд...).

До тога се долази ПОСТЕПЕНО.И то читањем Писма, отаца(јер они Духом Божијим појашњавају оно што није могло стати у Библију због обимне тематике), молитвом и постом.

Све се може када ум схвати колико ја награда и љубав Божија, а колика је казна кад се љубав Божија(која је у испињавању заповести рођена) погази својевољним престипима закона Љубави(Бог је љубав).

Kako mrak kad gori paklena vatra?:dontunderstand:
Барем прве две реченице са почетка теме прочитај:

Будућа блага превазилазе сваки ум, не само речи; а противречно њима, иако изражавамо речима, обичнима за нас – јер тамо је, по речима Писма, огањ, мрак, ланци, неумирући црв – које означавају не само то, што изражавају, већ нешто друго, много ужасније. Да би се убедио у то, обрати сада пажњу прво на ово. Ако је тамо огањ, реци ми, на који начин је тамо и мрак? Видиш ли да је он, много ужаснији од овдашњег? Он се не гаси, зато се и зове неугасивим.

Vredi pročitati uvodne postove ove teme.
Nezamenljivo je iz prve ruke pročitati o usađivanju straha božjeg i kako to shvata primitivni vernik kojem su bližnji vukovi.
No, meni je prvenstveno interesantno kao ilustracija gde zaista možemo tražiti poruke koje se plasiraju ispod praga svesti. Nećemo ih naći u rok muzici. Nalazimo ih u ovakvim tekstovima.

Vredi pročitati uvodne postove ove teme.
Nezamenljivo je iz prve ruke pročitati o usađivanju straha božjeg i kako to shvata primitivni vernik kojem su bližnji vukovi.
No, meni je prvenstveno interesantno kao ilustracija gde zaista možemo tražiti poruke koje se plasiraju ispod praga svesti. Nećemo ih naći u rok muzici. Nalazimo ih u ovakvim tekstovima.

Sublimalna poruka.

Tema je dobra...Ne obradjuje Vladanovo misljenje vec bas ono sto su Sveti Oci o tome rekli tako da su kritike na racun Vladana ovaj put,po meni,nepotrebne...iliti....koga zanima-neka procita...koga ne zanima-ne mora....ni jedni ni drugi necete tim svojim chinjenjem ili nechinjenjem uciniti da pakao prestane da postoji....

Хвала Богу да се око нечег нас тројица сложимо.:klap::bye:

Страх је Господњи на живот; у кога је он, борави сит, нити га зло походи.
(Приче 19, 23)
Не мисли сам о себи да си мудар; бој се Господа и уклањај се ода зла.
(Приче 2. 7.)
Почетак је мудрости страх Господњи; луди презиру мудрост и наставу.
(Јов. 28. 28.;Псалм 111. 10 сих; Прич 9. 10)

Страх Господњи додаје дане, а безбожницима се године прекраћују.(Приче 10. 27.)
Страх је Господњи извор животу да се човек сачува од пругала смртнијех.(Приче 14. 27.)
Боље је мало са страхом Господњим него велико благо са немаром.
(Псалм 37, 16;Приче 16, 8)

Nemoj me zatrpavati besmislenim citatima.

Pitam te: kako možeš voleti onog koga se plašiš?

Tema je dobra...Ne obradjuje Vladanovo misljenje vec bas ono sto su Sveti Oci o tome rekli tako da su kritike na racun Vladana ovaj put,po meni,nepotrebne...iliti....koga zanima-neka procita...koga ne zanima-ne mora....ni jedni ni drugi necete tim svojim chinjenjem ili nechinjenjem uciniti da pakao prestane da postoji....

Tema odražava i mišljenje.

Jeremija, pakao ne postoji... osim u vašoj glavi.

[/SPOILER]

Nemoj me zatrpavati besmislenim citatima.

Pitam te: kako možeš voleti onog koga se plašiš?
Цитати из Библије су бесмислени само безумницима и жртвама 50то годишње комунистичке индоктринације у атеизам(почетни ниво хедонизам, напредни нихилизам, а врхунски ниво је сатанаизам).

Нисам поставио цитате тебе ради, него оних који су у недоумици. Специализовала си се у забадању главе у песак, тако да знам да нема сврхе објашњавати ти нешто за шта сматраш да је бајка и поред милион доказа. Ти да видиш мртве да устају не би веровала у Бога.

Poslednja izmena:
Ljubav i strah ne idu zajedno, a Vladan ni meni nije odgovorio na neka vazna pitanja.

Sve sto neki (vernici) znaju, to je da daju citate, nazalost...
Прочитај онај текст од владике Николаја. Савршена љубав изгони страх то је тачно, али до савршене љубави треба доћи страхом Божијим, који је корен сваке љубави. Савршена љубав воли све људе на планети, а сложићеш се да ниси на том нивоу.

Ја могу да ти одговорим на питања, али ни изблиза добро као што то могу свети оци. И на шта ти то не одговорих?

Теби увек одговарам.:bye:

Цитати из Библије су бесмислени само безумницима и жртвама 50то годишње комунистичке индоктринације у атеизам(почетни ниво хедонизам, напредни нихилзам, а врхунски станаизам).

Нисам поставио цитате тебе ради, него оних који су у недоумици. Специализовала си се у забадању главе у песак, тако да знам да нема сврхе објашњавати ти нешто за шта сматраш да је бајка и поред милион доказа. Ти да видиш мртве да устају не би веровала у Бога.

Zašto što stalno brkate vreme komunizma sa pojmom ateizma?
I nivoe si omašio... ovo što pričaš nema nikakve veze sa ateistima.... ako nešto pričaš, potrudi se da bar upoznaš materiju koju pokušavaš da obradiš. I da bi znao protiv čega se treba boriti... po ovome vidim da nemaš pojma.... ni o čemu.

Ako su neki u nedoumici, misliš da je uterivanje straha u kosti pravi način da im dokažeš da si u pravu? Ja baš ne bih rekla...
Mislim da je tvoja glava u pesku, no nebitno... to tebi ne smeta.
Kakve veze zombiji imaju sa Božom?

Прочитај онај текст од владике Николаја. Савршена љубав изгони страх то је тачно, али до савршене љубави треба доћи страхом Божијим, који је корен сваке љубави. Савршена љубав воли све људе на планети, а сложићеш се да ниси на том нивоу.

Ја могу да ти одговорим на питања, али ни изблиза добро као што то могу свети оци. И на шта ти то не одговорих?

Теби увек одговарам.:bye:

Nisi mi odgovorio na pitanje sa teme o crkvi.

Ne razumem pisanja Svetih otaca, jer su isuvise sveti i isposnici, a mi zivimo u ovom svetu kakvom zivimo. Ne mogu da razumem nekog ko je ceo zivot proveo u manastiru, vec samo reci obicnog coveka.

Zato bolje i nemoj da mi odgovaras citatima, ako tako jedino znas.;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back