Паклене муке по учењу Светих Отаца Цркве

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Владан ИПХ

Veoma poznat
Poruka
13.429
Адске Муке по учењу Светих Отаца Цркве1. Шта су то будућа мучења? (Свети Јован Златоусти)​Будућа блага превазилазе сваки ум, не само речи; а противречно њима, иако изражавамо речима, обичнима за нас – јер тамо је, по речима Писма, огањ, мрак, ланци, неумирући црв – које означавају не само то, што изражавају, већ нешто друго, много ужасније. Да би се убедио у то, обрати сада пажњу прво на ово. Ако је тамо огањ, реци ми, на који начин је тамо и мрак? Видиш ли да је он, много ужаснији од овдашњег? Он се не гаси, зато се и зове неугасивим.

Представимо, какво би мучење било, горети непрестано, налазити се у мраку, постојано испуштати вапаје, шкргутати зубима и не бити услишен? Како је бити паљен заједно са убицама целог света, ништа не видети и не бити виђен, већ у сред таквог мноштва, сматрати себе усамљеним? Јер мрак и одсуство светлости не дозвољавају нам, да распознајемо чак ни ближње, већ ће сваки бити у оном стању, као да једини страда. [1]2. О бесконачности мучења у геени. (Свети Јован Златоусти)​Свим људима се поставља питање: да ли ће бити краја огњу у геени?

Христос нам је открио да тај огањ нема краја: „где црв њихов не умире и огањ се не гаси“ (Мк. 9:46). Видим, да сте се најежили, али шта да се ради? Бог је заповедио непрестано објављујемо то. Међутим, ако желите, то за вас неће бити непријатно. „Хоћеш ли да се не бојиш власти? Чини добро“ (Рим. 13:3).

Стога, ви нас можете слушати, не само без страха, већ и са задовољством. Христос говори о онима, који Га нису нахранили: „И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни“ (Матеј 25:46). Немој ми говорити, где је ту праведност, ако мучење неће имати краја? Када Бог чини нешто, повинуј се Његовим одлукама и не потчињавај их људском умовању.

При томе, зар није праведно, ако човек, добивши од почетка хиљаде блага, а затим се учинивши достојни казне, не умудривши се ни од претњи, ни од доброчинстава, буде подвргнут казни?

Ако желиш праведност, онда смо по закону правде требали да још у почетку тренутно погинемо; али и тада је Бог чинио не по закону правде, већ је деловањем човекољубља Његовог било то, чему смо подвргнути. Бог ти је обећао блага већа од раја; још их није дао, да се ти не би улењио у време подвига, и да не би ослабио у својим подвизима.

Адам, учинивши један грех, навукао је на себе смрт, а ми сваки дан чинимо на хиљаде грехова. Ако је он, учинивши један грех, навукао на себе толико зла и увео смрту свет, онда чему се нећемо ми подвргнути, постојано живећи у греху, иако и очекујући Небо уместо раја?

Ако је примивши мање осуђен, и ништа га није могло оправдати, то тим ћемо се више ми, призвани ка највишем и грешећи више од њега, подвргнути неиздрживим мучењима, које ће бити вечне. [2]
 
3. Различити степени мучења.​
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/adske_muke.htm

Различита су мучења, како сте слушали у Јеванђељу. Зато је тама најкрајња (Мт. 8:12) у посебном месту; геена огњена (Мт. 5:22) – је друго место; шкргут зуба (Мт. 13:42) – друго; неумирући црв (Мк. 9:48) – једно, преисподња (Фил. 2:10) – друго. На ова мучења ће бити распоређени несрећници, сваки у мери својих прегрешења.

Како су греси различити, тако су и мучења различита!

Другачије се мучи прељубник, другачије блудник, другачије – убица, другачије – лопов и другачије – пијаница. Они који су себе оскврнили јересима ће чути: да се узме безбожник, да не види славе Господње! (Ис. 26:10).

Ко је имао непријатељство са другим, наћи се себи неумољиву осуду и као мрзитељ, биће послан у таму најкрајњу, јер је мрзео Христа, Који је рекао: љубите један другог и праштајте један другоме.

Туга ће тада бити блуднику, туга прељубочинцу, туга пијаници, туга врачари и гатарама. Туга онима, који пију вино са весељем и плесовима, туга онима који су се оскврнили јеретичким хулама, туга онима, који су изгубили време покајања у смеху и забавама. Туга онима који оправдавају нечастивога ради дарова, туга који узимају плату радницима, јер узимајући му то, исто је и пролити му крв.

Ко је на земљи грабљењима увредио Бога и скривао своја дела, тај ће бити бачен у таму најкрајњу, где неће бити ни зрака светлости. Ко је у свом срцу скривао лукавство, а у уму својм – завист, њега чека стршна дубина, пуна огња.

Ко се предавао гневу и није пуштао у срце своје љубав, чак мрзео ближњега – тај ће бити предан на жестока мучења демонима. Ко није делио хлеба свог са потребитима, није успокојавао мученога неком потребом, тај ће громко призивати посред мука, али га нико неће услишити и неће га утешити. Ко је при свом богатству живео сластољубиво и раскошно, а није отварао врата своја сиромасима, тај ће у пламену молити за себе капи воде, али му нико неће наквасити усне...

Ко је усне своје оскврнио злословљем и језик свој – богохулством, тај ће потонути у злосмрадни муљ и биће лишен могућности да отвори уста.:rtfm::rtfm::rtfm:

Ко је грабио и угњетавао друге и неправедним добитком богатио дом свој, њега ће ка себи повући немилостиви демони: шкргут зуба ће бити његово стање. Кога је распаљивала срамна похота сладострашћа, тај ће заједно са сатаном вечно горети у геени.

Ко је преступао забране свештеника и газио заповести Самога Бога, тај ће бити подвргнут најтежем и најужаснијем из свих мучења... :rtfm:Тада ће грешни и праведни бити одвојени једни од других, и поћи на пут, са кога нема повратка.

Одвојени ће бити некад владајући: почеће да плачу они, као деца и биће изгнани као несрећници. Одвојени ће бити монаси који су живели у немару, који су љубили свет и који су размишљали по световном. Разлучени ће бити родитељи од деце, другови од другова. Одвојени ће бити супрузи, који нису одржали постељу чистом. Међутим, нећу говорити више, јер ме већ страх обузима...

Побећи ће тада грешници, изгоњени, принуђени и бичевани свирепим ангелима; побећи ће, шкргућући зубима, и све чешће и чешће огледајући се назад, на праведне, од којих су одвојени. Видеће они ту радост и ту светлост и почеће горко да плачу и, на крају, нестаће из вида. И приближиће се они најстрашнијем месту, где ће опет бити одвојени и распоређени на различите муке.

Свети Јефрем Сирин
 
О животу вечном и мукама вечним

Свети Теофан Затворник


Не гријеше ни преводиоци ни тумачи:

Господ говори о муци вјечној и животу вјечномА сада бих с Божијом помоћи да почнем да васпостављам поколебану вјеру вашу у вјечност мучења и да успокојавам душу вашу.

Ово је ваша недоумица: "Како је могуће да будућа мучења буду вјечна то никако не може бити, то је противно Доброти Божијој".

Прије свега питајте своју вјеру зна ли она да је Бог управо тако одредио? Ако не зна просвјетлите је, указавши јој на непосредне Божије исказе о томе. Господ јасним ријечима, које не допуштају никакво претумачење, каже: "Они иду у муку вјечну".

То каже Господ, Који се нас ради и нашега спасења ради оваплотио, пострадао, умро, васкрсао и вазнео се на небеса и Који сједи са десне стране Оца, да би се и тамо такође заузимао за спасење свих и свакога. Ако, дакле, тако каже Онај коме је толико стало до нашега спасе-ња и Који ништа тако не жели као да се сви спасу ваљда другачије то бити ни не може! Чини се да је тај закључак толико истинит и неизмјенив да никаква колебања не допушта. а ја и ви шта смо учинили? Тако смо се занијели својом недоумицом, да смо посумњали и у изворност Светога Писма и вриједност овог тумачења, говорећи: или тако није написано у изворнику или није добро протумачено. Наша недоумица нам се тако допала, да смо ради ње готови све изокренути! Али, ми ипак располажемо изворним текстом Новозавјетног Писма.

У њему стоји: "Они одлазе у муку вјечну!" Затим, колико год да је превода Новoг Завјета, у свим стоји: "Они одлазе у муку вјечну". И ниједан од преводилаца није помислио и није му на памет пало да некако другачије преведе те страшне ријечи "у муку вјечну". Зато не може подлијегати сумњи да је Гос-под управо тако рекао. Нема се шта ту много тумачити, ријечи су јасне и без тумачења. Невјерујући су покушали да дају ријечи "вјечна" криво тумачење, као да придјев вјечан овдје значи релативну вјечност дуго, дуго, али не без краја, толико дуго да се та дуготрајност показује као вјечност, али ће ипак томе доћи крај.

Да је такво тумачење неисправно разоткрива друга ту постојећа ријеч у живот вјечни. Живот вјечни и ти кривотумачи разумију као да му неће бити краја. Тако треба схватити и муку вјечну. Оба исказа стоје у једнаком контексту. Оно што се разумије о једноме, не може се порицати о другоме. Ако је без краја живот, и мука је без краја.

Изволите сада упитајте своју дјетињу вјеру види ли она да је Сам Бог рекао да су муке вјечне. Но, како не би видјели? Ако, пак, верује, нека тако вјерује од све душе и сваку томе противну недоумицу одгони даље, не препуштајући јој се неразборито у ропство.


http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/muke_vecne/muke_vecne.htm
 
Не кажњава за све грехе једнако Бог; већ постоје многе и различите казне, према времену, према лицима, према заслугама, разуму и многим другим околностима.

Тежина греха, повећава се од тога, да ли је он учињен свесно, или несвесно; и од места, на шта указује Сам Христос: између храма и жртвеника (Мт. 23:35); и од врсте самих преступа, и од лица.

Слично, ако неко превазилази својим немаром и најгоре људе, што Бог оптужује код Језекиља: „па ни по уредбама незнабожаца који су око вас не чините“ (5:7); када се неко не исправља примерима других; када се неко не користи посебним промишљањем: „Јер да су у Тиру и Сидону била чудеса која су била у вама, давно би се у врећи и пепелу покајали. Али вам кажем: Тиру и Сидону лакше ће бити у Дан Страшног Суда него вама“ (Матеј 11:21-22).

Видиш ли савршену тачност и то, што се за све и исте грехе не добијају исте казне? И ми, ако се не користимо дуготрпљењем Божијим бићемо подвргнути највећој казни. То потврђује Апостол Павле: „Својом дрвености и непокајаним срцем сабираш себи гнев“ (Рим. 2:5). [4]

Свети Јован Златоусти
 
Али, дајмо за тренутак ријеч вашој недоумици и запитајмо је: какво право ти можеш да имаш на постојање? Није ми јасно, одговориће она, како се вјечне муке могу спојити са Добротом Божијом, са безграничним Божијим Милосрђем? Та, ужасно је каква се мука ту указује! Огањ неугасиви, црв неумирући, тама крајња, шкргут зуба! Господе мој! Баћушка! Како ће милостиви Господ гледати на таква истјазања (мучења). Господ нам је заповједио да праштамо па зар Сам неће опростити?! Он се молио на Крсту за оне који сагрјешише противу Њега иајстрашнијим сагрешењем таквим од каквога већега бити не може! Зар је могуће да неће моћи да опрости и у будућем животу?!

Шта да кажемо на такву недоумицу?! Ти заступаш доброту и милосрђе Божије... Али ријеч твоја имала би смисла када би вјечност мука одређивали људи бездушни и неумољиви ригористи! А да би им се основано могло приговорити ваш став не може да се при хвати јер је противан доброти Божијој. Али када је такво одређење вјечности савршио сам Господ, Све-благи и Свемилостиви, да ли би било умјесно као у лице Му говорити: "То не може бити, то је противно Твојој Доброти!" Као да би Господ говорио и радио нешто што не зна?! Зар је Он, изрекавши то о вјечним мукама, престао да буде добар? Наравно да није! А ако није престао да буде добар, онда нема сумње да је такво одређење савршио у складу са својом доброТом. Јер, Бог никада не чини и не говори ништа што би било противно његовим својствима. За дјетињу вјеру ово. објашњење било би сасвим довољно. И ја се њиме успокојавам више него на било каквим другим разјашњењима, што и вама савјетујем.
Свети Тофан Затворник
http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/muke_vecne/kako_spojiti.htm
 
Они, који су чинили зло, васкрснуће на поругу и стид, да би у самима себи видели гнусобу и печате учињених грехова. И може бити, страшније од таме, и вечног огња, тај стид са којим ће бити овековечени грешници, непрестано имајући пред очима својим трагове греха, учињеог у телу, слично некој неизбрисивој боји, која увек остаје у памђењу њихове душе.

Грешници ће бити предани вечном огњу, не оном, какав ми знамо, већ оном, који је познат само Богу.

Свети Јован Дамаскин
 
Ah,evo su i sveto oci,da nas jos jednom opomenu na vecne muke i vatreni oganj.

Bravo,momci,za teme veceras!

Христос нам је открио да тај огањ нема краја: „где црв њихов не умире и огањ се не гаси“ (Мк. 9:46). Видим, да сте се најежили, али шта да се ради? Бог је заповедио да непрестано објављујемо то. Међутим, ако желите, то за вас неће бити непријатно. „Хоћеш ли да се не бојиш власти? Чини добро“ (Рим. 13:3).
 
Христос нам је открио да тај огањ нема краја: „где црв њихов не умире и огањ се не гаси“ (Мк. 9:46). Видим, да сте се најежили, али шта да се ради? Бог је заповедио да непрестано објављујемо то. Међутим, ако желите, то за вас неће бити непријатно. „Хоћеш ли да се не бојиш власти? Чини добро“ (Рим. 13:3).

Sva sam se najezila!

Bog ti zapovedio?:eek: Doooobro.

Ali,Vladane,vec imas jednu slicnu temu....Pakao,vatra,jeretici,gresnici,ovo ono...
 
Ko će čitati ovolike citate... dajte poentu... jesu li ovo neke pretnje? :roll:
Ма какве претње, реалност!:rtfm:

И онако губиш сваки дан време на глупости са тв-а, причитај барем уводни пост, користиће ти. Можда ти проради глас савести. Онда се нећеш питатаи у чему је поента?

Поента је избећи осуду на вечне муке, управо због НЕМАРНОСТИ И ОКАМЕЊЕНОСТИ СРЦА!

Сви се у паклу кају и моле, али им је џабе!
 
Sva sam se najezila!

Bog ti zapovedio?:eek: Doooobro.

Ali,Vladane,vec imas jednu slicnu temu....Pakao,vatra,jeretici,gresnici,ovo ono...
Нема слична тема(једино нека из нафталина).

Бога нам је (Хришћанима) заповедио а не ми, не играј се речима константно, ово је најозбиљнија тема. Не до ти Бог, да се лично увериш, та мучења су непојмљива људском уму.

А што је најгоре, људи ће бити свесни да су заслужено добили такву казну и да су мноштво пута били упозоравани на такав исход. И плус су се због пролазности лишили вечног блаженства у заједници са Богом у рају(што ће бити друга тема). А тек тамо је лепота непојмљива.

Будућа блага превазилазе сваки ум, не само речи; а противречно њима, иако изражавамо речима, обичнима за нас – јер тамо је, по речима Писма, огањ, мрак, ланци, неумирући црв – које означавају не само то, што изражавају, већ нешто друго, много ужасније.
 
Ма какве претње, реалност!:rtfm:

И онако губиш сваки дан време на глупости са тв-а, причитај барем уводни пост, користиће ти. Можда ти проради глас савести. Онда се нећеш питатаи у чему је поента?

Поента је избећи осуду на вечне муке, управо због НЕМАРНОСТИ И ОКАМЕЊЕНОСТИ СРЦА!

Сви се у паклу кају и моле, али им је џабе!

Pa da se pokajem sada, šta misliš? :think:
 
Нема слична тема(једино нека из нафталина).

Бога нам је (Хришћанима) заповедио а не ми, не играј се речима константно, ово је најозбиљнија тема. Не до ти Бог, да се лично увериш, та мучења су непојмљива људском уму.

А што је најгоре, људи ће бити свесни да су заслужено добили такву казну и да су мноштво пута били упозоравани на такав исход. И плус су се због пролазности лишили вечног блаженства у заједници са Богом у рају(што ће бити друга тема). А тек тамо је лепота непојмљива.

http://forum.krstarica.com/threads/316082 :roll:

Vladane,nema Pakla.
Nema Raja.
Nema Boga.
Get life.
 
A ti znas sta rade u paklu? :zper: :lol:
Па не мораш бити у Њујорку, да би знао како је тамо. Довољно је да ти неки становник тог места каже како је и ако имаш разум и бар зрнце памети, моћићеш да схватиш.

Јел си чула за пренос искуства беседом, причом, гласом?
 
Па не мораш бити у Њујорку, да би знао како је тамо. Довољно је да ти неки становник тог места каже како је и ако имаш разум и бар зрнце памети, моћићеш да схватиш.

Јел си чула за пренос искуства беседом, причом, гласом?

Osnovna razlika izmedju Njujorka i pakla je u tome sto Njujork postoji na karti, stvarni ljudi su bili tamo..........zapisi o paklu su puke izmisljotine, glasovi odande obicne montaze. Ma sta ja ovde kuckam? Ne razumes ti tu razliku........
 
Osnovna razlika izmedju Njujorka i pakla je u tome sto Njujork postoji na karti, stvarni ljudi su bili tamo..........zapisi o paklu su puke izmisljotine, glasovi odande obicne montaze. Ma sta ja ovde kuckam? Ne razumes ti tu razliku........

Неко овде живи по телу.Па неможе да схвати.....
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top