Паклене муке по учењу Светих Отаца Цркве

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нетрба дозвољавати стрстима на вољу.Не никакво пробање те врсте није добро.Полне болести су показатељ преко кога Бог опомиње људе да треба да се клоне пробања.Наравно проблем је што мало ко од особа оба пола није пробао.Па може на оног који или ону која није пробала да пренесе своју полну болест.

Pa to moze i u braku (cak je najcesce) ako neko vrsi preljubu.

Нетрба дозвољавати стрстима на вољу.Не никакво пробање те врсте није добро.Полне болести су показатељ преко кога Бог опомиње људе да треба да се клоне пробања.Наравно проблем је што мало ко од особа оба пола није пробао.Па може на оног који или ону која није пробала да пренесе своју полну болест.

Kakav je život bez strasti?
Ne treba udovoljiti svakoj, ali definitivno im treba ugađati... pa i ako pogrešiš jednom, dvaput... treći put nećeš.
Bog nam je dao polne bolesti, ali i kondome.

Ал сте ми испамовали тему са блудом, срамота. Па демони нас преко неуздржања чула наводе на тај грех, због кога опет разапињемо Бога и заривамо Му нож у срце. Тешко онима који због краткотрајне насладе лишавају себе вечног блаженства.Тај мења бисере за блато.

Мада вас и не кривим толико. Саблазни су се умножиле управо због лажних учитеља. Коме су учитељу о ''љубави'' Цеце, Карлеуше, Мараје, Тарми Рићмији, Георгијеви, Бјелице, 50 центи итд.., тај је одавно грех усвојио као ''нешто нормално'' и као део процеса сазревања(наравно то сазревање је за кацу и вечни огањ). Да су нас васпитавали побожни учитељи место телевизора, била би здравија нација. Овако због ''младалачке љубави'' имамо 200 000 абортуса годишње. Сваке 4 године сами себи поновимо Јасеновац, толико је блуд ''безазлен''.А о осталим залима која прате блуд, други пут. Ево како неуздржани од предлога демона блуда и прељубе страдају на митарствима(наравно ако имају среће да буду крштени, јер некрштени иде директ у муку):

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/mitari.htm

Тако разговарајући стигосмо до шеснаестог митарства, митарства за блуд. На њему се истражује свако блудничење, и маштање умом о блуду, и размишљање о блуду, и пристајање у мислима на блуд, и наслађивање блудним помислима, и похотљива питања, и страсни додири. Кнез овог митарства сеђаше на свом престолу, обучен у гадну и смрдљиву одећу, пеном крвавом оквашену, којом се он горђаше као царском порфирам. И мноштво ђавола стајаху пред њим. Они кад ме угледаше да сам стигла тамо, до њих, веома се зачудише.

И онда изнесоше записана блудна дела моја, и излобличаваху ме, показујући лица са којима сам грешила у младости својој, и време кад сам грешила дању и ноћу, и места на којима сам који грех учинила. И ја им не могох ништа одговорити, само дрхтах од страха, и стид ме поједе. Тада свети Анђели рекоше ђаволима у одбрану моју: Оставите та давнашња блудна дела; она је остало време свога живота провела подвижнички у чистоти и уздржању.

Ђаволи одговорише: Знамо и ми да је она давно престала са грехом, али се није како ваља исповедила пред духовним оцем, нити је од њега добила прописане заповести за откајавање грехова. Зато је наша. А ви: или нам је оставите, или је откупите добрим делима. И положише свети Анђели много од мојих дела, но много више од дара преподобног Василија, те се тако једва избавих љуте беде. Онда продужисмо пут.

Запитајте се шта ће се десити ако не буде било довољно добрих дела за откуп?Не исплати се живети неправославно, не ваља за вечност никако.

Tema odražava i mišljenje.

Jeremija, pakao ne postoji... osim u vašoj glavi.

:sad2:O,veruj da postoji.....Ili ako hoces napravi "naucnu tezu" o shizofreniji Hriscana,a da ne govorimo Svetih Otaca(Oprosti Boze i Sveti Oci) da bi tebi,i drugima koji se "tese" da su ateisti(nesvesni da sami sebi tako kopaju jamu),bilo lakse da poverujete da ne postoji(a siguran sam da bi se i djavo radovao toj i takvoj vasoj "naucnoj tezi")

Strasti spustaju, ali i pokrecu coveka, ne treba valjda hriscanin da bude ziv mrtvac?:eek:

A kamoli tek ako je osoba rodjena kao puna strasti, uostalom, rec strast potice od reci stradanje, pa ne opravdava li se strast stradanjem na kraju?
A sex pre braka nije blud.
Страсти покрећу човека на зло. Гордост на неверовање и богохуљење, блуд на прељубу и убиство(што беба, што прељубника), лењост на униније(тугомору), гнев на убиство, завист на злопамћење, преједање на лењост, среброљубље на незаситост, тврдичлик, грабеж, сујета на самољубље и помодарство и сл...

Када место страсти засадиш врлуну из љубави се рађа побожност, из целомудрености уздржање из уздржања СВАКА ВРЛИНА. Из скромности дарежљивост из кротости праштање и незлобивост. Врлинасте људе сви воле, јер они воле све.

Немам коментар.

Drago mi je... to mi samo govori da sam na pravom putu.
Svaki komentar bi bio suvišan i ne bi bio prihvaćen.

:sad2:O,veruj da postoji.....Ili ako hoces napravi "naucnu tezu" o shizofreniji Hriscana,a da ne govorimo Svetih Otaca(Oprosti Boze i Sveti Oci) da bi tebi,i drugima koji se "tese" da su ateisti(nesvesni da sami sebi tako kopaju jamu),bilo lakse da poverujete da ne postoji(a siguran sam da bi se i djavo radovao toj i takvoj vasoj "naucnoj tezi")

Đavo više nego išta voli posrnule hrišćane.
Očigledno da mu ateisti nisu ciljna grupa.

Страсти покрећу човека на зло. Гордост на неверовање и богохуљење, блуд на прељубу и убиство(што беба, што прељубника), лењост на униније(тугомору), гнев на убиство, завист на злопамћење, преједање на лењост, среброљубље на незаситост, тврдичлик, грабеж, сујета на самољубље и помодарство и сл...

Када место страсти засадиш врлуну из љубави се рађа побожност, из целомудрености уздржање из уздржања СВАКА ВРЛИНА. Из скромности дарежљивост из кротости праштање и незлобивост. Врлинасте људе сви воле, јер они воле све.

Jeste, sve je to lepo, ali cemu uzdrzavanje u mladosti, to je za stare ljude. Naravno, ne mislim ni da se preteruje...

Ал сте ми испамовали тему са блудом, срамота. Па демони нас преко неуздржања чула наводе на тај грех, због кога опет разапињемо Бога и заривамо Му нож у срце. Тешко онима који због краткотрајне насладе лишавају себе вечног блаженства.Тај мења бисере за блато.

Мада вас и не кривим толико. Саблазни су се умножиле управо због лажних учитеља. Коме су учитељу о ''љубави'' Цеце, Карлеуше, Мараје, Тарми Рићмији, Георгијеви, Бјелице, 50 центи итд.., тај је одавно грех усвојио као ''нешто нормално'' и као део процеса сазревања(наравно то сазревање је за кацу и вечни огањ). Да су нас васпитавали побожни учитељи место телевизора, била би здравија нација. Овако због ''младалачке љубави'' имамо 200 000 абортуса годишње. Сваке 4 године сами себи поновимо Јасеновац, толико је блуд ''безазлен''.А о осталим залима која прате блуд, други пут. Ево како неуздржани од предлога демона блуда и прељубе страдају на митарствима(наравно ако имају среће да буду крштени, јер некрштени иде директ у муку):

http://www.pravoslavni-odgovor.com/Crkva_Hristova/mitari.htm

Тако разговарајући стигосмо до шеснаестог митарства, митарства за блуд. На њему се истражује свако блудничење, и маштање умом о блуду, и размишљање о блуду, и пристајање у мислима на блуд, и наслађивање блудним помислима, и похотљива питања, и страсни додири. Кнез овог митарства сеђаше на свом престолу, обучен у гадну и смрдљиву одећу, пеном крвавом оквашену, којом се он горђаше као царском порфирам. И мноштво ђавола стајаху пред њим. Они кад ме угледаше да сам стигла тамо, до њих, веома се зачудише.

И онда изнесоше записана блудна дела моја, и излобличаваху ме, показујући лица са којима сам грешила у младости својој, и време кад сам грешила дању и ноћу, и места на којима сам који грех учинила. И ја им не могох ништа одговорити, само дрхтах од страха, и стид ме поједе. Тада свети Анђели рекоше ђаволима у одбрану моју: Оставите та давнашња блудна дела; она је остало време свога живота провела подвижнички у чистоти и уздржању.

Ђаволи одговорише: Знамо и ми да је она давно престала са грехом, али се није како ваља исповедила пред духовним оцем, нити је од њега добила прописане заповести за откајавање грехова. Зато је наша. А ви: или нам је оставите, или је откупите добрим делима. И положише свети Анђели много од мојих дела, но много више од дара преподобног Василија, те се тако једва избавих љуте беде. Онда продужисмо пут.

Запитајте се шта ће се десити ако не буде било довољно добрих дела за откуп?Не исплати се живети неправославно, не ваља за вечност никако.

Ma kakve Cece i Karleuse, ko njih gleda? Nego muskarci su podbacili i postali mlitavi i nevazni za sve, mlakonje i neodgovorni, nego pribijeni za majcine skute, i sta preostaje jednoj (situiranoj) zeni da makar i iz "bluda" rodi svoje dete, a bez braka?
Ima li jos primera, Vladane, kojima ces da zaplasis narod koji cita ovo, a ja znam dobro sta su mitarstva, ali ona nisu sigurno dokazana, vec je to jos jedan od argumenata kako od mladosti treba otici u manastir. Ko nije telesno pogresio, a pogotovu prema ovoj "definiciji"?
A kamoli ko stvarno i cesto telesno "gresi"? Ali jel' moze covek da ne jede? Ne. Isto tako ni ovo, stavise, stetno je po zdravlje, a nemaju svi "cistu bracnu postelju".

Jeste, sve je to lepo, ali cemu uzdrzavanje u mladosti, to je za stare ljude. Naravno, ne mislim ni da se preteruje...
Сестро, мораш схватити да смо због греха и пале природе постали подложни демонима. Демони преко злих помисли наговарају нас на грех.А неискусни и непросветљени тим знањем мисле да су им те помисли ''њихове'' а не туђе, самим тим мисле да долазе од њих самих.Силно греше.Ти вероватно верујеш у провиђења, тако да ево доказа како падамо у грехе и вечну осуду:

KAKO DjAVO OBMANjUJE COVEKA[1]
U nastavku cemo govoriti o savetu djavola; kako djavoli uce ljude da odlazu
pokajanje.
Bese neki monah pustinjak, veliki podviznik u pustinji u predelu Aleksandrije,
imenom Ilarion, veliki isihasta. Imao je skoro sto godina.
Molio se Bogu nekoliko godina: "Pokazi mi, Gospode, koje je lukavstvo djavola
kojim oni zadobijaju najveci broj dusa za carstvo pakla! Koja im je majstorija i metod da
odvrate ljude od dobroga puta, da bi ih ucinili robovima greha i odveli u pakao. Kako oni
zadobijaju vise dusa za pakao nego li andjeli cuvari za Carstvo nebesko?" Molio se otac
godinu dana, dve, tri, i nije mu Bog odgovorio.
Jedne noci, kada je bio na molitvi, a bese duboko u noc, napolju bese mesecina
kao dan, cuje neki glas: - Avo[2] Ilarione!
- Molim, Gospode?
- Uzmi sveti krst u ruku, uzmi svoj stap, oseni se znakom svetog krsta, izidji iz
kelije i idi do obliznjega proplanka, i kada budes stigao na proplanak, stani tamo pored
kojeg drveta. Ali se ne boj onoga sto ces videti! Stoj tamo i gledaj na sredinu proplanka,
dok ne budem dosao.
Kada je on cuo da ga je ucio da se naoruza znakom svetog krsta, poznao je da je
poziv od Boga. Otisao je starac, kazujuci molitve u umu, i stigao je na proplanak. Bese
velika tisina; ne duvase vetar te noci. Video se samo mesec i zvezde. Otisao je stari
monah pored nekog drveta i stojase pazeci.
Odjednom, vide da se nasred proplanka pojavljuje presto, Carski tron. Kao da bese
od munja, kao plamen ognjeni. Najpre se pojavio presto, i zacudi se. Zatim vide da dolazi
satana i seda na presto. Ramena mu behu kao nakovanj. Koza mu bese kao mastilo, sa
dlakom kao sto je medvedja, sa snaznim kandzama. Imao je krunu sacinjenu svu od
zmija i drzao je u ruci stap u vidu azdaje.
Kada ga je video, osenio se znakom Svetog krsta. Satana je seo na onaj presto i
triput pljesnuo dlanom o dlan. Kada je pljesnuo, ispunio se vazduh djavolskim cetama.
Pukovi djavola, hiljade i milioni. Jedni, koji su izgledali da su od najvecih, velmoze pakla,
stojahu blizu njega. Drugi - nad sumom i drugi - po vazduhu; koliko pogled obuhvati -
samo djavolske cete.
Kada je monah video tamo toliko likova pakla i toliko djavola, setio se reci iz kelije,
koja mu bese recena: "Ne boj se", naoruzao se znakom Svetog krsta i stojao pazljivo.
Tada, nakon sto su se sabrali kao pesak morski, na svim stranama su se videle
samo cete djavola, ustao je satana na noge i rekao: - Sakupio sam vas ove noci, u
ponoc, ovde, jer hocu s vama da obavim ispit. Treba da polozite tezak ispit. Znate li vi
zbog cega sam vas pozvao?
I rece jedan: - Gospodaru, ne znamo!
- Evo zbog cega sam vas pozvao ovamo. Da izadje na raport svaki od vas koji zna
najbolju majstoriju da obmanjuje ljude i da ih dovodi u moje carstvo. I da mi pokaze
kako on obmanjuje svet i kako zaglupljuje coveka i obmane ga, te ga dovede u vecnu
muku i u nase carstvo. Koji je metod, koja je vasa majstorija, jer u celom svetu to vam
je posao: da obmanjujete ljudske duse. Da vas vidim koliko ste iskusni u obmanjivanju
ljudskih dusa! Koji mi bude pogodio misao, ako mi bude kazao savet kako obmanjuje
svet onako kako ja mislim, evo dacu mu da upravlja paklom tri minuta, postavicu ga za
cara umesto mene na tri minuta, i ucinicu ga velikim generalom nad ostalima.
Tada je izasao jedan iz mnostva i rekao: - Ziv bio[3], tvoja mracnosti! Dosao sam
da podnesem raport kako ja obmanjujem ljude!
- No da vidimo!
- Ja - veli on - kazem coveku ovako: "More covece, idi ti i u crkvu, i posti, i moli se,
i cini cak i milostinju, i druga dobra dela. More, ali ni sa djavolom nemoj kvariti odnose!
Idi i u restoran, idi i u krcmu, na igranke, na provode, na igre na srecu, da bi se i s ovim
svetom proveselio!".
Tim metodom sam obmanuo vrlo mnoge. Ubacujem im pomisao, jer drugu silu
nemam! Druga nam se sila nije dala iz pakla. Rajski andjeli imaju od Boga silu samo da
ubacuju coveku misao da cini dobro. Mi imamo silu samo da ubacujemo coveku pomisao
da cini zlo. Ali da ga prisilimo ne mozemo, jer covek ima samovlasnost koju mu je Bog
dao. Ne mozemo da ga prinudimo da zgresi; samo ako je glup i slusa misao koju mu
ubacujemo.
I tako sam obmanuo vrlo mnoge. Kada izadju iz crkve, neki se zaustave u krcmi.
Tamo se svaki sretne s rodbinom, s prijateljima. Uzme po rakiju, popije po casu; poneki
uzme i cigaru, dodje i koji svirac da mu svira. Iz tog razloga covek se spotakao, nije mu
vise nista koristilo sto je ujutru bio u crkvi, jer se uvece vratio iz nase sluzbe. I tako
postupam sa svakim.

...I upitao je satana: - Jesi li mnoge obmanuo?
- Ziv bio, tvoja mracnosti, mnoge!
- Obmanuo si gluplje od sebe, ali nisi ucinio nista narocito.
- Zbog cega, tvoja mracnosti?
- Ti kazes coveku da ide i u crkvu, da ide i u krcmu, da ide i na zabave, da ide i na
Sveta mesta, da i cita, da se i moli, zatim da ide na nedozvoljene provode, ali Hristos mu
kaze u Jevandjelju: Niko ne moze dva gospodara sluziti! (up. sa Mt 6, 24), to jest i meni i
Njemu. Ti si ga podstakao, mozda covek nije bio dusevno pripremljen i odlazi nekoliko
puta, ali nakon izvesnog vremena dolazi andjeo i ubacuje mu misao: "More covece, ne
mozes hoditi dvema stazama; ili s djavolom ili s Bogom". I covek, buduci ukoren strahom
Bozijim, to napusta. "More, drzim se jedne, jer nema spasenja u hodu po dvema
stazama!" - Jesi li postradao tako?
- Postradao sam i tako!
- Vidis! Rekao sam ti ja da si obmanuo gluplje od sebe. Dakle, znaj da nisi
odgovorio dobro.
I pozvao je jednog komandanta, od onih velikih, jednog kapetana, i rekao mu:
- Uzmi ga na ledja, odnesi ga u zbor i udari mu deset batina po ledjima i poslji ga
na dno pakla, jer je glup!
Izbio ga je, umesto da mu zahvali! Nije mu se dopao njegov savet. Trazio je drugi
bolji. Izadje drugi na raport.
- Ziv bio, tvoja mracnosti! Ako te ja ne zadovoljim, drugi te nece zadovoljiti.
- Da te vidim, junace! Kako se zoves?
- Hromi Daba se zovem.
- Kako ti obmanjujes ljude?
- Evo kako, velicanstvo. Ja kazem coveku ovako: More covece, nema Boga, nema
djavola, nema andjela, nema pakla, nema raja, nema vecne muke, nema vecne slave,
sve je ovde, na ovom svetu! Ako imas sta da jedes i sta da pijes i imas zena i novca
mnogo, ako imas postovanje od ljudi, kucu i mnoga bogatstva, ovde je raj. I ako nemas,
ovde je pakao. Dakle, toliko je, koliko je covek na ovom svetu.
- I jesi li obmanuo mnoge?
- Mnoge sam obmanuo!
- I ti si obmanuo gluplje od sebe. Znam da si obmanuo, ali glupe, jer one koji
poznaju Sveto Pismo ne mozes obmanuti. Jer Sveto Pismo kaze coveku da ima Boga, da
ima djavola, da ima andjela, ima pakla, ima raja, ima vecne muke, ima vecne slave, ima
kazne za greh, ima na nebu nagrade za dobro delo. Sveto Pismo je puno takvih ucenja, i
koji ga citaju ne veruju tebi. Cak i vise od toga. Bog, kada je sazdao coveka, stavio mu je
u dusu i u telo osecanje Boga. Ma koliko bio kogod paganin, oseca da postoji nevidljiva
sila u njegovoj dusi, a to je savest. Savest ga grize kada cini zlo i raduje kada cini dobro.
I glas savesti ne moze biti odraz materije, nesto materijalno, jer je nevidljive prirode.
Savest je glas Boga u coveku, i cim je zgresio, grize ga: "Zasto si tako ucinio?" Moze niko
da ga ne kori. Moze da ga ne vidi niko kada cini greh. Kad god zgresi, taj zakon, koji je
Bog usadio Adamu prvo, nazvan i zakonom prirode ili savesti, odmah ga grize. Ponekad
ga grize tako jako, ako je greh velik, da ga dovodi blizu ocaja. Ispunjava se onda rec
koja kaze u psalmima: Karanjima zbog bezakonja pokarao si coveka, i istanjio si kao
paucinu dusu njegovu (Ps 38, 14-15). To jest istanji se nada kao paucina i, od mnoge
grize savesti, skoro da izgubi nadu.
Ako se savest uprlja sa mnogo grehova, ponekada tako jako grize coveka, da mu
ta griza (to prekorevanje, prim.izd) savesti postaje muka nad mukama. Zbog savesti ne
moze ni da jede dobro, ne moze vise ni da spava, ni mira vise nema, ni moliti se ne
moze. Savest grize, grize kao crv u drvetu. "Zasto si ucinio i zasto si razgnevio Boga
takvim gresima?"
Dakle, uzalud mu ti kazujes da nema Boga, jer mu savest kazuje, i - posle savesti -
kazuje mu i Sveto Pismo. Ti velis da ucis coveka da nema Boga, da nema djavola, da
nema andjela, da nema pakla, da nema raja, ali mu savest kazuje da ima, i Sveto Pismo
je puno svedocenja po kojima se dokazuje da postoji Bog, da ima andjela, ima vecne
muke, ima vecne slave. Dakle, i ti si - rekao je satana onome s raportom, koji se
hvalisase da ovim savetom obmanjuje mnogo sveta - glup i ne donosis veliki doprinos
carstvu pakla; ne donosis veliku korist!
Tako je postradao i taj djavo koji je dosao s drugim raportom pred satanu, kao sto
je postradao i prvi, koji se hvalio da je ucinio nesto narocito. To jest, umesto da ga
pohvali, da ga ucini velikim nad mnogim djavolskim cetama, izbio ga je i pod sramotom
poslao na dno pakla, sto je glup i ne ume da obmanjuje ljude.
Obmanjivao je, ali je obmanuo suvise malo i suvise je malo dusa odveo u pakao!
Postradao je i ovaj djavo kao i prvi, koji je ucio coveka da ide i u crkvu i u krcmu i da cini
i Bozije i satanino. Dakle, i taj se zlo proveo.
I sada od djavolskih ceta koje su bile prisutne pozvao je drugog na raport. I bese
cutanje medju djavolskim pukovima, jer behu milioni demona oko sume i onoga
proplanka, i ne izlazase nijedan, jer se bojahu da ce postradati kao sto su postradali
ostali, da ce ih, umesto hvale, izbiti i poslati na dno pakla.
Satana je sedeo na prestolu i cekao da izadje jos koji na raport, govoreci:
- Ako mi treci koji izadje pogodi misao, to jest izlozi mi plan za zadobijanje dusa za
carstvo pakla, bolji nego one dvojice koji su mi pre podneli raport, onda cu ja toga uciniti
generalom nad mnogim djavolskim vojskama i postavicu ga da sedi na mom carskom
prestolu tri minuta.
Nakon sto je satana tako rekao, iz onih nebrojenih djavolskih pukova nije niko vise
hteo da izadje, zato sto se bojahu da ne postradaju kao sto su postradala druga dvojica,
koja su pre podnela raport i njemu se nije dopalo.
Ipak, posle nekog vremena izadje jedan grbavi, sa cetiri reda rogova, jedna mu
noga pacija, jedna bese konjska. Imao je znake pakla na svom celu, rep bese dugacak,
od ne znam koliko metara pozadi. I kada je izasao, otisao je pred satanu, kako on
sedjase na prestolu tamo nasred proplanka, i rekao mu:

-Ziv bio, tvoja mracnosti!
Satana ga pita: - Kako se zoves?
- Kusi se zovem!
- Ehe, vidim te starog i grbavog. Cini mi se da ti znas razne majstorije da
obmanjujes duse, da ih dovodis u moje carstvo.
Kusi je rekao: - Ni tvoja mracnost ne zna sta znam ja!
- Da te vidim! Cini mi se da si velik majstor da zadobijas duse.
- Ni ti ne znas sta znam ja! Imam majstoriju, jer sam omatorio u borbi sa ljudskim
dusama toliko hiljada godina, i njom mnoge duse odvodim u pakao. Kao sto u zimu
padaju pahulje snega, tako ja spustam u pakao duse svakoga dana.
- I kako si uspeo da dovedes toliko dusa u moje carstvo?
- Ja necu reci kao prvi djavo koji je izasao na raport. Covek zna da ne moze sluziti
dva gospodara i lako ga zadobije andjeo za svoju stranu. Ali necu reci coveku ni kao onaj
drugi glupan, da nema Boga, nema djavola, nema andjela, nema pakla, nema raja. Ne!
Jer Sveto Pismo kaze da ima i Boga i djavola i andjela i pakla.
Ja toliko kazem coveku: "More covece, ima Boga, ima djavola, ima andjela, ima
vecne muke za greh i vecne slave za dobro delo, ali imas jos vremena! Zar si glup? Bas
od danas da zapocinjes dobro delo?"
Ako je dete, kazem mu: "More dete, ti od sada imas da zivis! Dolazi mladost, treba
da se ozenis, treba da se provodis na svetu! Nemoj da izgubis mladost tako uzaludno, jer
zivot treba proziveti!"
A ako je mladic, kazem mu: "Nakon sto se budes ozenio i zasnovao domacinstvo,
posle toga ces otpoceti dobro delo. Sada jedi, pij, provodi se, cini sva zla, ta mlad si.
Oprostice ti Bog, jer on poznaje covekovu nemoc. Pokajanje ostavi za sutra, ostavi za
preksutra, ostavi za dogodine, za kasnije".
Ucim coveka da odlaze pokajanje od danas za sutra, od sutra za preksutra! "Kakvu
milostinju hoces sada da cinis? Ne zuri! Pokajaces se pred smrt! Sada hoces da postis, da
istrosis zdravlje tela? Neka u starosti, jer post je za stare! Hoces da se molis? Da izgubis
toliko sati moleci se Bogu? Pa sada imas posla. Eto, imas da gajis decu, imas da stices
kucu i miraz cerkama, imas da zenis i udajes. Imas toliko!"
I zabunim ga sa zivotnim brigama i stalno mu kazujem: "Ostavi za drugi put". Kada
dodje andjeo i kaze mu: "More covece, daj podusje za mrtve!", ja mu kazem: "Zar si
glup? Sada imas da odevas decu, imas da pravis svadbu, imas da cinis to i to!" Andjeo
dolazi i kaze mu: "More covece, hajde otpocni postiti postove, tokom godine, sredom i
petkom!" Ja mu kazem: "Nemoj postiti, jer ces izgubiti zdravlje! Ti treba da radis, da
skupis imanja, imas da gajis decu!"
Ili dolazi andjeo i kaze mu: "More covece, ispovedaj se i ostavi greh, ostavi razvrat,
ostavi pijanstvo, ostavi duvan, ostavi psovke!". "Eh, zar jos od sada? Kasnije, pred smrt,
ispovedicu se svesteniku, razdresice me i gotovo. Pa knjiga kaze da te zatekne dobra
koncina, a dotle se mozes provoditi ovako!"
S tim me svi slusaju - kaze djavo - i stalno odlazu dobro delo od danas do sutra.
Sveto Pismo kaze drukcije. Duh Sveti budi ljude, govoreci: Danas, ako glas Njegov
cujete, nemojte da budu tvrdokorna srca vasa (Jev 3, 7-8). I kao sto sam kazao, glas
Boziji u coveku je savest, koja ga grize zbog greha i kaze mu: "Covece, napusti greh!
Ostavi se kradje, ostavi se bludnicenja, ostavi se psovanja, ostavi se pijanstva, ostavi se
pusenja, ostavi se zlih stvari, zavisti, zlobe, svadje". Bog mu zapoveda danas, a mi mu
kazemo: "Ne danas, nego sutra, preksutra, u starosti!"
I kazujemo mu ovako: "Daj meni danasnji dan i ti uzmi sutrasnji!" I tako je - veli -
greh u coveku, kao kad bi uzeo velik ekser i bradvom poceo da ga ukivas u suvo
hrastovo drvo. Ako ga udaris cekicem jedanput, dvaput, triput, lako mozes izvaditi ekser.
Ako ga ukujes do polovine, teze je, a ako ga sasvim ukujes, treba da rascepis drvo!
Takav je i greh! Ukiva se u prirodu navikom. I ako covek ne ostavi danas greh,
kada je svez, sto vise stari, tim ga se teze moze odvici.
Jesi li video u bakru zelenu rdju? Da si bakar cistio svakodnevno, sjajio bi kao
sunce! Ali ako je ostavljen godinama, uhvatio je zelenu rdju, ne mozes ga vise nicim na
svetu oprati, samo ako ga istopis. Takva je dusa kada ostari u grehu. Ako nije danas
ostavila greh, neka ne misli da ce ga sutra ili preksutra .ostaviti lakse. Jer po meri
proticanja vremena, greh stari, ukiva se u prirodu, i uobicajavanje postaje druga priroda;
navika postaje druga priroda, i covek cini greh hteo nehteo, i s velikom se mukom covek
oslobadja greha, nakon sto je ovaj ostareo u njemu!
Navika, po kanonskim zakonima Crkve, jeste deseti stepen greha, jer dalje sledi
ocaj, pretposlednji stepen. I kada sam video coveka da se navikao na greh godinu dana,
dve, deset, ne znam koliko, moj je zauvek! I tako ja uspevam da ih obmanem, jep
hiljade i milioni ljudi odlazu pokajanje od danas do sutra, i svi postaju robovi grehu; jer
koji greh nije ostavljen danas, sutra-preksutra sve vise hvata korene i sve je tezi. A kada
covek hoce da ostavi greh, greh se dize na njega s velikom silom: "Zar si glup, more? Sa
mnom si ziveo! Kako da se manes mene? Sta jos preostaje? Da zivis kako te ja ucim i
kako si navikao na mene!"
Tako sam, kao sto sam ti predje kazao, naucio i obmanuo toliko dusa, da one
padaju u pakao kao sto padaju pahulje kada veje, s jednim jedinim savetom: " Dobri
ljudi, ima jos vremena za dobro delo; ne budite glupi da ga otpocnete bas od danas ili
bas od ovoga casa!"
Dakle, kazem vam, vasa mracnosti, to je moj savet i moja majstorija, i imam u
paklu cetu od hiljade i stotine hiljada mojih ucenika, koje sam tako naucio, i saljem ih po
celoj zemlji da sapcu coveku na uho: "Covece, za dobro delo ima jos vremena. Sutra,
preksutra, za godinu dana, za dve, u starosti". I uspeo sam i uspevam. Idi i vidi u paklu
kolike sam gurnuo i guram ovim savetom!
Tada je satana rekao:
- Bravo! Najbolji savet - da ucis coveka da odlaze pokajanje od danas do sutra:
"Bas danas hoces da se ispovedis? Bas danas hoces da se pricestis? Bas danas hoces da
tvoris milostinju? Zar ne vidis da nemas vremena? Ostavi za sutra!"
Sada posto si mi pogodio misao, dacu ti svoju krunu i stap da tri minuta vladas
paklom, i svi da naucite od njega to lukavstvo, da biste doveli sto vise dusa u moje
carstvo, da bi se sa nama mucile u vekove vekova.
* * *
Nakon sto je video i cuo sve to, monah je video satanu da je pljesnuo triput
dlanom o dlan i kao varnica se ugasio u vazduhu, i nije vise video nista i nije se vise culo
nista. I on je ostao zacudjen onim sto bese cuo, kako satana obucava svoje ucenike i
bezbrojne djavole iz pakla, da uce ljude da odlazu pokajanje.
Tada je dosao andjeo Gospodnji i rekao mu: - Avo Ilarione!
- Molim, Gospode?
- Tri godine se molis Bogu da ti pokaze kako djavoli obmanjuju ljude i kako ih
odvode u carstvo pakla! Eto video si
svojim ocima i cuo svojim usima kako!
Idi u svoju keliju, uzmi svesku, dohvati pero i napisi sve sto si video, sve sto si cuo
svojim usima, da ostane za narastaje koji ce doci, za poslednje, ova satanina majstorija.
Jer ceo svet treba da zna, da najbolji savet djavola da bi zadobili duse za carstvo pakla,
jeste da uce coveka da odlaze dobro delo od danas do sutra, od sutra do preksutra, od
mladosti do starosti, do smrtne postelje, i tako da ih sve odvedu u pakao!
Amin.

Drago mi je... to mi samo govori da sam na pravom putu.
Svaki komentar bi bio suvišan i ne bi bio prihvaćen.

Đavo više nego išta voli posrnule hrišćane.
Očigledno da mu ateisti nisu ciljna grupa.

Pa kako i da mu budu kad oni vec veruju da on ne postoji a samim tim i ne rade nista na svom spasenju....sto da ih opominje o svom prisustvu kad su vec njegovi za vecnost ako istraju na tom putu kojim idu...:sad2:...probaj samo najiskrenije da se trudis da zivis po hriscanskim pravilima(molitve,postovi,Pricesca....)pa ces itekako postati svesna da je tu....

Poslednja izmena:
Ma kakve Cece i Karleuse, ko njih gleda? Nego muskarci su podbacili i postali mlitavi i nevazni za sve, mlakonje i neodgovorni, nego pribijeni za majcine skute, i sta preostaje jednoj (situiranoj) zeni da makar i iz "bluda" rodi svoje dete, a bez braka?
Ima li jos primera, Vladane, kojima ces da zaplasis narod koji cita ovo, a ja znam dobro sta su mitarstva, ali ona nisu sigurno dokazana, vec je to jos jedan od argumenata kako od mladosti treba otici u manastir. Ko nije telesno pogresio, a pogotovu prema ovoj "definiciji"?
A kamoli ko stvarno i cesto telesno "gresi"? Ali jel' moze covek da ne jede? Ne. Isto tako ni ovo, stavise, stetno je po zdravlje, a nemaju svi "cistu bracnu postelju".
Сложио би се са тобом за млитавост ''вечитих дечака''. Ако риба смрди од главе, а смрди, онда су мушкарци одговорни за овакво расуло, јер муж је глава жени а не обратно(мада наопако постаје ''нормално'').

Али видиш од када је нестало српских мајки које су биле стуб породице и учитељице морала и откада је тв преузео њихову улогу родитеља, кола су кренула низбрдо. Људи су постали копије омиљених јунака са тв-а. Сад мораш људима да објашњаваш зашто је разврат грех, толико су са злом срасли. А срасли су зато што их неко НАМЕРНО учи злу а не добру.Свако ко бар мало мозга има зна ко учи људе злу!

Овде се све своди на ПОКАЈЊЕ. То је цела поента. Да би се покајао мораш знати зашта и како!
За грех си се покајао онда када га више не чиниш, врло је јасно.Дакле мора се престати са гресима!!! јер без тога се тоне све дубље и дубље у пропаст.

И молим те мани се реационализације грехова фројдовском сношај психологијом, све своје теорије је написао надрогиран. Има у његовим писмима његовом пријатељу из Индије да му је индијска конопља коју му је другар слао, доста допринела његовим теоријама. Хвали се човек халуцинацијама. И сада људи усвајају мало модификоване теорије о ''либиду'' човека зависног од дроге и подложног демонима.Благи ужас.

Нешто слично је и са Јунгом и остали ''психотерапеутима'', скоро све су наркомани. Врли ''запад'' је одавно потонуо у ад, много пре нас. Чим су нас њихови ''мудрацу'' почели подучавати, ето хаоса.

А о ''рођаку мајмуна'' Дарвину и о томе да му се цео факултет смејао његовим баснама, боље не трошити и речи. Био се одрекао теорије, али му је онда ''неко'' погурао каријеру. Тај неко има је ...? Воли лажи и рађа их!

Пази ко те учи, сама си рекла да је много фарисеја. По делима их познај.

@ Vladan IPH

Da ne bih ponovo citirala ovak (pre)dugacak tekst, bolje je da ti odmah kazem- znam za tu pricu, ali sta vredi pokajanje coveku u crkvi kad ga svoje srce osudjuje jos?

P.S. Meni je ovaj opis djavola simpatican, ja volim kandze i rogove...mislim stvarno!
Ne vidim u tome nista strasno, vec price za malu decu (osim poente, naravno) ali to si mogao i skraceno da napises, molim te za drugi put.

Pa kako i da mu budu kad oni vec veruju da on ne postoji a samim tim i ne rade nista na svom spasenju....sto da ih opominje o svom prisustvu kad su vec njegovi za vecnost ako istraju na tom putu kojim idu...:sad2:...probaj samo najiskrenije da se trudis da zivis po hriscanskim pravilima(molitve,postovi,Pricesca....)pa ces itekako postati svesna da je tu....

To je isto kao da si mi rekao: pokušaj najiskrenije da budeš ono što nisi... tako ne ide.

Па добро прво би требала да знаш да је СИПЦ једина истински православна.А да нема три хришћанске цркве.Мислим некривим тебе.Ти и незнаш стварно стање ствари.
А у вези односа са момком који си помињала.Па дозвољени су само односи у браку наравно Црквеном.Али само ради иманња деце.

Gde si ovo iskopao? Gde piše da su u braku dozvoljeni odnosi samo radi "imanja dece"?

@ Vladan IPH

Da ne bih ponovo citirala ovak (pre)dugacak tekst, bolje je da ti odmah kazem- znam za tu pricu, ali sta vredi pokajanje coveku u crkvi kad ga svoje srce osudjuje jos?

P.S. Meni je ovaj opis djavola simpatican, ja volim kandze i rogove...mislim stvarno!
Ne vidim u tome nista strasno, vec price za malu decu (osim poente, naravno) ali to si mogao i skraceno da napises, molim te za drugi put.

Netko zamišlja Boga van sebe pa priča s njime:,molim te oprosti. ovo i ono!!
A onda zamisli da mu je takav Bog i oprostio.

No što je dobio s time kad sebi ne može da oprosti??
I dalje sebe sudi.
Što je onda zaključak??
Bog je u nama,mi smo Bog a ne netko vani.
Znači oprostiti sebi je ono božansko u nama,i naravo i drugima oprostiti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back