Jeste, sve je to lepo, ali cemu uzdrzavanje u mladosti, to je za stare ljude. Naravno, ne mislim ni da se preteruje...
Сестро, мораш схватити да смо због греха и пале природе постали подложни демонима. Демони преко злих помисли наговарају нас на грех.А неискусни и непросветљени тим знањем мисле да су им те помисли ''њихове'' а не туђе, самим тим мисле да долазе од њих самих.Силно греше.Ти вероватно верујеш у провиђења, тако да ево доказа како падамо у грехе и вечну осуду:
KAKO DjAVO OBMANjUJE COVEKA[1]
U nastavku cemo govoriti o savetu djavola; kako djavoli uce ljude da odlazu
pokajanje.
Bese neki monah pustinjak, veliki podviznik u pustinji u predelu Aleksandrije,
imenom Ilarion, veliki isihasta. Imao je skoro sto godina.
Molio se Bogu nekoliko godina: "Pokazi mi, Gospode, koje je lukavstvo djavola
kojim oni zadobijaju najveci broj dusa za carstvo pakla! Koja im je majstorija i metod da
odvrate ljude od dobroga puta, da bi ih ucinili robovima greha i odveli u pakao. Kako oni
zadobijaju vise dusa za pakao nego li andjeli cuvari za Carstvo nebesko?" Molio se otac
godinu dana, dve, tri, i nije mu Bog odgovorio.
Jedne noci, kada je bio na molitvi, a bese duboko u noc, napolju bese mesecina
kao dan, cuje neki glas: - Avo[2] Ilarione!
- Molim, Gospode?
- Uzmi sveti krst u ruku, uzmi svoj stap, oseni se znakom svetog krsta, izidji iz
kelije i idi do obliznjega proplanka, i kada budes stigao na proplanak, stani tamo pored
kojeg drveta. Ali se ne boj onoga sto ces videti! Stoj tamo i gledaj na sredinu proplanka,
dok ne budem dosao.
Kada je on cuo da ga je ucio da se naoruza znakom svetog krsta, poznao je da je
poziv od Boga. Otisao je starac, kazujuci molitve u umu, i stigao je na proplanak. Bese
velika tisina; ne duvase vetar te noci. Video se samo mesec i zvezde. Otisao je stari
monah pored nekog drveta i stojase pazeci.
Odjednom, vide da se nasred proplanka pojavljuje presto, Carski tron. Kao da bese
od munja, kao plamen ognjeni. Najpre se pojavio presto, i zacudi se. Zatim vide da dolazi
satana i seda na presto. Ramena mu behu kao nakovanj. Koza mu bese kao mastilo, sa
dlakom kao sto je medvedja, sa snaznim kandzama. Imao je krunu sacinjenu svu od
zmija i drzao je u ruci stap u vidu azdaje.
Kada ga je video, osenio se znakom Svetog krsta. Satana je seo na onaj presto i
triput pljesnuo dlanom o dlan. Kada je pljesnuo, ispunio se vazduh djavolskim cetama.
Pukovi djavola, hiljade i milioni. Jedni, koji su izgledali da su od najvecih, velmoze pakla,
stojahu blizu njega. Drugi - nad sumom i drugi - po vazduhu; koliko pogled obuhvati -
samo djavolske cete.
Kada je monah video tamo toliko likova pakla i toliko djavola, setio se reci iz kelije,
koja mu bese recena: "Ne boj se", naoruzao se znakom Svetog krsta i stojao pazljivo.
Tada, nakon sto su se sabrali kao pesak morski, na svim stranama su se videle
samo cete djavola, ustao je satana na noge i rekao: - Sakupio sam vas ove noci, u
ponoc, ovde, jer hocu s vama da obavim ispit. Treba da polozite tezak ispit. Znate li vi
zbog cega sam vas pozvao?
I rece jedan: - Gospodaru, ne znamo!
- Evo zbog cega sam vas pozvao ovamo. Da izadje na raport svaki od vas koji zna
najbolju majstoriju da obmanjuje ljude i da ih dovodi u moje carstvo. I da mi pokaze
kako on obmanjuje svet i kako zaglupljuje coveka i obmane ga, te ga dovede u vecnu
muku i u nase carstvo. Koji je metod, koja je vasa majstorija, jer u celom svetu to vam
je posao: da obmanjujete ljudske duse. Da vas vidim koliko ste iskusni u obmanjivanju
ljudskih dusa! Koji mi bude pogodio misao, ako mi bude kazao savet kako obmanjuje
svet onako kako ja mislim, evo dacu mu da upravlja paklom tri minuta, postavicu ga za
cara umesto mene na tri minuta, i ucinicu ga velikim generalom nad ostalima.
Tada je izasao jedan iz mnostva i rekao: - Ziv bio[3], tvoja mracnosti! Dosao sam
da podnesem raport kako ja obmanjujem ljude!
- No da vidimo!
- Ja - veli on - kazem coveku ovako: "More covece, idi ti i u crkvu, i posti, i moli se,
i cini cak i milostinju, i druga dobra dela. More, ali ni sa djavolom nemoj kvariti odnose!
Idi i u restoran, idi i u krcmu, na igranke, na provode, na igre na srecu, da bi se i s ovim
svetom proveselio!".
Tim metodom sam obmanuo vrlo mnoge. Ubacujem im pomisao, jer drugu silu
nemam! Druga nam se sila nije dala iz pakla. Rajski andjeli imaju od Boga silu samo da
ubacuju coveku misao da cini dobro. Mi imamo silu samo da ubacujemo coveku pomisao
da cini zlo. Ali da ga prisilimo ne mozemo, jer covek ima samovlasnost koju mu je Bog
dao. Ne mozemo da ga prinudimo da zgresi; samo ako je glup i slusa misao koju mu
ubacujemo.
I tako sam obmanuo vrlo mnoge. Kada izadju iz crkve, neki se zaustave u krcmi.
Tamo se svaki sretne s rodbinom, s prijateljima. Uzme po rakiju, popije po casu; poneki
uzme i cigaru, dodje i koji svirac da mu svira. Iz tog razloga covek se spotakao, nije mu
vise nista koristilo sto je ujutru bio u crkvi, jer se uvece vratio iz nase sluzbe. I tako
postupam sa svakim.