Operacija srca

zdravo! ja sam nova na ovom forumu, imam 27 god i treba da operisem zaliske u februaru,da li neko zna sta se radi od pregleda kad se stigne u bolnicu i koliko to otprilike traje do operacije?hvala unapred na odgovoru!
Pozdrav i dobrodosla :heart::heart2:
Konkretan odgovor ne postoji. Sve zavisi u koji centar ides. Na Dedinju rade karotide obavezno a i koronarografiju ukoliko nemas ili ako imas a snimak je stariji od sest meseci.Obicno karotide urade isti dan kad udjes u bolnicu, koronarografiju sto pre uspeju a razmak od nje do op.mora da bude najmanje 24-48h.Na klinickom to traze da dones.

Snajka ja cekam vec od decembra za operaciju,nalazi su mi svi gotovi sad ne znam sta jos da mi traze da radim,stolicu (Glupost) haha :D
ne znam mene ovo cekanje ubija,dokon sam. Imam kao neki da tako nazovem trip,dali to ja u glavi nesto ali mislim da nije,imam osecaj svakog dana kao da me srce pecka,koliko sam cuo srce ne moze da boli ili sta ti ja znam,ali ja konstaltno imam neko peckanje pa me to jos vise izludjuje.
Ovo me nateralo da ipak napisem ono sto bih uradila da sam na tvom i mestu tvojih roditelja. Ja bih otisla do Dedinja, cisto da imam i drugo misljenje.
Uvek pisem kako sam brzinski upala na op. ali realno, prica bas i nije takva, samo sto ne volim ni da se secam...Kad sam krenula da "crkavam" i kad sam ukapirala da to nije u mojoj glavi otisla sam kod privatnika i uradila EHO. Dr mi rekao: hitno uput i vidite koja klinika ce pre -nemate vremena!!!
Tad jos nisam ni znala za ovaj forum, ma nista nisam znala. Ali sam znala da se to radi na klinickom (pun tv priloga o njima) i ja ti lepo kod njih. Pogledaju onaj nalaz- na vratima u ordinaciju- i zakazu mi EHO u septembru. To je bila polovina marta!!!! Stajao je tu i jedan mlad lekar, pokazivao na neku sliku, ali stari cika dr rekao: moze jos da ceka. . . A ja sva srecna mobilni, pa svima---pogresio privatnik!!!
Za mesec dana nisam mogla uz 8 stepenika, sve sam se vukla uz gelender. Posle 15 sati sna ni dva sata nisu mogla da me probude... ma svasta nesto...Neko gresi, samo KO? I ja ti onaj nalaz i uput pa na Dedinje. Opet pogledaju onaj nalaz, kazu da to ne mora da bude tako ali mi zakazu eho za 6 maj, konzilijum, poziv za 10 dana, priprema rezultata i prijem 23 juna.
Sad, kad je sve proslo znam da onaj septembar ne bih ni docekala. Spadala sam u NYHA IV, zalisci maltene uopste vise nisu radili jer su se i one petlje (horde) sto ih drze kidale :eek:
Ne znaci da su na Dedinju dobri a na klinickom losi. Ne znaci ni da su korumpirani ovi ili oni. ..Necu nista da sugerisem....Posle svega jedino sto znam i verujem je da postoje dobri i losi lekari. Zainteresovani za svoj posao ili ne... Samo, ja sam imala srece i to BAS!
Zato sto sam vise verovala sebi i svom telu nego dr koji je u papir gledao umesto u mene. I sto sam na Dedinju oko sebe sve vreme imala dobre lekare, ljude, strucnjake.
To ti je moja prica. Pa ti izvagaj ima li tu nesto za tebe.
I da, srce moze da boli:mrgreen:

Pa mi koji imamo iskustva i koji smo to sve prošli govorimo iz iskustva, sve će to proći bez problema kad dobijes nove zaliske dobiješ i novi život, postoperativni oporavak je malo sporiji ali sve prodje ali čovek mora biti optimista da će sve biti u redu, bilo gdje da to uradiš svi su dobri manje više kao što rekoše zavisi od hirurga, ja sam sve radio u Sremskoj Kamenici i mogu samo reći super su.

zdravo svima,prije mjesec dana sam u KBC u Podgorici operisao aortni zalistak,i jos uvijek ,, peglam" INR,tacnije imam problem da ga napravim stabilnim od 2.5-3 koliko je normalna vrijednost..pijem sintrom ali nemogu da odolim zelenisu i K vitaminu:)
moje pitanje je da li cu citav zivot morati da se odreknem svog tog zdravog zelenisa,zbog borbe za INR?
i da ne zaboravim,zbog poremecaja mog ritma posle operacije dobio sam i stalni piecemakers na ,,poklon",za sada se osecam super,ko ima slicna iskustva nek se javi...
veliki pozzz za sve iz kisne budve:)

darko cg, evo odgovora u vezi INR-a. Na pocetku, posle operacije, tesko je stabilizovati INR. I ja pijem sintrom, INR kontrolisem u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu, nekako mi oni ulivaju najvise poverenja. Sestra izvadi krv iz prsta, a hematolog procita rezultat i prati (odredjuje) terapiju. Na odmoru sam obicno u Crnoj Gori i tu nastaju problemi. Nigde ne vade krv iz prsta, za analizu INR-a, samo iz vene. Rezultati se drasticno razlikuju u odnosu na Beograd. To mi se vec dva puta desilo, u Podgorici mi je INR bio 1,4, a za par dana u Beogradu 7.
Sto se tice zelenisa, mozes da ga jedes ali uskladjujes terapiju. "Prelistaj" malo nas forum, ima puno tekstova o tome. Sve moze da se jede, ako preteras sa zelenisom, "razblazis" sa vinom.....
Milio, dobrodosla :zpozdrav2: I ja imam divno iskustvo sa Dedinja i svakako otidji do njih. Za sve imaju razumevanja.
Kajo i sanjka veliki pozdrav.

Kajo i sanjka veliki pozdrav.
Divno sto si svratila :kiss: I ti Zeusplus. O Kaji- smesku ovog foruma...Ma moje :heart2: za vas.
Lepse je za nove clanove kad nam je zurka ;)
darko cg, kako kaze Tajamasica, opusti se i jedi, lakse se usemi kad je na jelovniku sve nego kad ne znajuci utrcis u vitamin K pa kukuuuu- sta mi je- pitas ti, sta vam je- pitaju lekari.:besan2: A ti samo nisi ogulio jabuku :worth: Tu ga je za medalju a malo ko zna.
I normalno - dobro dosao!

kada sam bila na dedinju videla sam da ljudi donose torbetine kada ostaju u bolnici, ne znam sta toliko nose.onda sam pomislila boze sta ja da ponesem?! uopste nemam predstavu sta me ceka i sta ce mi biti neophodno...svakakva mi glupa pitanja padaju na pamet dok odbrojavam dane :) ako moze neko da me uputi, barem ukratko...hvala i pozdrav svima :)

Pod broj jedan - pidžame koje se kopčaju celom dužinom, jer posle operacije nećeš moći da podigneš ruke.
Punjač za mobilni, časopisi, neka knjiga.
Neki tanji bade mantil.
Veš, peškiri, čarape, papuče.
Sapun, šampon (male kesice, da smanjiš prtljag), regenerator, možda neki mali fen, češalj, neka kremica, pribor za zube.
Kod kuće skini lak sa noktiju ili ponesi aceton.
Grickalice.
To je najosnovnije, ali već predstavlja punu putnu torbu :mrgreen:

Sto rece Kaja - puna torba!
Dodala bih jos toalet papir, toga nema ni u jednoj bolnici, papirne i vlazne maramice. Ako nosis naocare - futrola za njih.
I da ne zaboravimo, odradi depilaciju celog tela dan,dva pre ulaska u bolnicu - bolje nego da te tamo "strigaju":mrgreen:.
Si dobila datum?

Sto rece Kaja - puna torba!
Dodala bih jos toalet papir, toga nema ni u jednoj bolnici, papirne i vlazne maramice. Ako nosis naocare - futrola za njih.
I da ne zaboravimo, odradi depilaciju celog tela dan,dva pre ulaska u bolnicu - bolje nego da te tamo "strigaju":mrgreen:.
Si dobila datum?

Celog tela? Ne razumem zasto celo telo...
JA imam vesti,dobio sam datum 20.02. Do tada imam da odradim dosta analiza i sta vec treba. I u pismu mi je pisalo da ponesem samo stvari za licnu higijenu i to je to. Interesuje me sad ovo posto vidim da je davedena pidzama,gace,carape,peskiri i ostalo. Meni to uopste ne pise.

Pa dobro, možda ne baš čitavog tela, ali razmisli i sam: grudni koš će seći pa to mora da se depiluje, dobićeš katetar pa mora i genitalije, ispod pazuha čisto zbog higijene... Muškarci sa ovog foruma bi to trebali bolje da znaju, valjda će se koji i javiti. Mislim, i meni je nelogično da se depiluju recimo leđa, ali ne znam tačno. Što se tiče stvari - ti ponesi, pa ako ne bude trebalo lako ćeš vratiti kući. U bolnicama odavno nema ničega, a i da ima sigurno nećeš dobiti ni gaće ni čarape, a bolničke peškire ja lično zaista ne bih želela... Mnogo je češći slučaj da nema ni jastuka ni posteljine, nije ovo Švajcarska, budi spreman na sve. Još nešto: plaćanje. Dobro je unapred znati koliko otprilike treba spremiti novca. Ja sam plaćala bolničke dane i 5% vrednosti valvule, ali to je bilo pre 5 godina, ne znam kakav je sada zakon. Nije to bila neka astronomska cifra, ali glupo bi bilo da ideš kući a fali ti još 100-200 dinara za račun. Možda bi bilo dobro otići u bolnicu pre operacije, raspitati se kod sestara i pacijenata šta imaju a šta ne, svratiti na blagajnu pa i tamo videti cenovnik.

Poslednja izmena:
e super, tako nesto sam i planirala.znaci mogu da se i okupam kad hocu,to mi je vazno.a sta je sa hranom? :) da ponesem neke keksice ili tako nesto...idem 14- tog :( i pod veeelikim sam stresom da budem iskrena :(

e super, tako nesto sam i planirala.znaci mogu da se i okupam kad hocu,to mi je vazno.a sta je sa hranom? :) da ponesem neke keksice ili tako nesto...idem 14- tog :( i pod veeelikim sam stresom da budem iskrena :(

I ja sam jos pod vecim stresom,ali posto ides pre mene bar cu malo da se utesim hah. Kroz ovo moramo da prodjemo.
K aja,za grudni kos mi je jasno da ce morati da sredjuju. Kako god,ostavicu im sve i sto se tice za kateter i sve,neka sami kose travu valjda vec ako to budu radili ce neka studentkinja da preuzme odgovornost i uradi. haha salim se ja malo. Ne znam videcu nekako da kontaktiram i vidim sta treba poneti,hvala u svakom slucaju

E pa, neka ti je Bog u pomoći i tokom operacije :heart2: a i depilacije :mrgreen:.
Mene su dva puta spremali za operaciju, a prvi put sam dozvolila da me oni depiluju. Šta da ti kažem, mašinica zadnji model od pre 50 godina i u njoj goli žilet. Nema čak ni zaštitnu mrežicu - ali zato ja imam fobiju od oštrice. Ona berberka (neka mlađa ženica) kosi bez imalo sapunice, na suvo, i to brzim širokim pokretima... kao smrt sa kosom. Kad tada nisam precrkla od straha, ima da živim 500 godina. Nije me žena ni posekla ni iziritirala, ali ja sam na kraju ipak bila zelena od šoka.
Kad sam došla sledeći put, ja sam to lepo obavila sama a ona je samo pregledala da li je sve regularno, ali me je dobro zapamtila i vrištala je od smeha čim me ugledala.
P.S.: :tajna: Ja više živa kod berberina ne idem - a ti vidi šta ćeš :mazi:...

hahaha,pa ja se nadam da ce to biti neki brijac,a ne masinica i da ce biti neki kontakt sa doticnom,a ja cu da se pravim kao da me golica da duze potraje... I ne razumem sta im to ima smetati kod kateterizacije za mokrenje? Iako sam cuo da je jako neprijatno kad ti to stavljaju,al sta cu :S Samo kad pomislim digne mi se ta kosa koju ce da osisaju :)))

E jedva cekam da se vratis pa da kuckas kako je proslo kosenje :zcepanje: Lepo ti Kaja opisala, mspopovic negde na sredini foruma...ali ti bi da probas...samo da znas da na Dedinju,na primer to radi brica. Pa sad...
A sto se tice katetera, u "nasoj" bolnici sve te busotine rade kad si u sali u duboko oduzetom stanju, tako da nemas pojma. I vade napolje cim su sigurni da bubrezi dobro rade, cim te prvi put prosetaju i sve prodje ok, slobodan si da u wc ides kad ti se prohte. I ne briju zbog katetera vec zbog koronarografije, a i da im tokom op. bude cist put, ponekad se desi da tu moraju da naprave vezu.

Tamo ti je sto se svega tice- sve :super: Sobe su neverovatno ciste, cela bolnica je takva. Uglavnom petokrevetne a svaka soba ima kupatilo sa tus kabinom. Jedini je problem sto mozda "drugarice" neces moci da ubedis da rade isto sto i ti - fuj, fuj, nikad mi to nije bilo jasno kod naseg naroda - vise se boje kupanja nego operacije :mrgreen: U svakoj sobi je obavestenje da je kupanje svako vece - obavezno, ali jok, ne daju se slomiti. Jedino pred samu op. kad sestra donese onaj medicinski sampon i znaju da im zivot od toga zavisi bude banjanje i uvece i ujutro .
Klopa je isto odlicna, mada moze da se desi da treba da budes na nekom pregledu i preskocis. E tu si onda u problemu. To je jednina bolnica u ovoj zemlji (valjda), koja u prizemlju nema razvijenu "malu privredu" i poznanike koji su dobili lokalcice pa da kupis mozes - nista!
Zato sam ja nosila i lonce za kafu i kafu i so (bila sam poznata kao "diler" na odeljenju :zcepanje:) Malo plazmice u torbi ti ne moze skoditi a ako si ovdasnja, lako ces. Porucis telefonom, tvoji donesu i tebi i drugaricama( ako su ti simpaticne, ako nisu - tako ih nateras na kupanje - usluga za uslugu).
Znas li ko ce te operisati, I hoce li ti popravljati zaliske? Mlada si, to bi bilo bas dobro ako ima sanse. Na Dedinju to savrseno radi dr Micovic. A trudi se i dr Stojanovic.
Sto se stresa - straha tice, pa savrseno NORMALNO! Ne bi bilo ljudski da nije tako. Malo smo o tome pisali na predhodnoj strani. I Tajamasha na pocetku. Pa pisi i ti, slobodno...:bye:

:heart2: Drago mi je da smo svi živi i zdravi i veseli - a poneko još deblji ... :heart2:
:heart2: Biti u plusu...pa makar to bila kilaza...cudo ovih dana ;)
A ipak mog - naseg dr Micovica cesto pominjem svaki dan i mislim se, da ne bese njega ja nikad ne bih dozivela ovakvu zimu i ne bih videla ovoliki led po Savi...ovakvu Adu...ma sve ovo cudo :zgrudvanje: Blagosloven on bio.

Omladinci sta ima? Kako srce, kako dusa....? Milio, ne progovaras :confused: ' 'si u frci? Rezultati stigli?Kako guras?

Poslednja izmena:
:heart2: Biti u plusu...pa makar to bila kilaza...cudo ovih dana ;)
A ipak mog - naseg dr Micovica cesto pominjem svaki dan i mislim se, da ne bese njega ja nikad ne bih dozivela ovakvu zimu i ne bih videla ovoliki led po Savi...ovakvu Adu...ma sve ovo cudo :zgrudvanje: Blagosloven on bio.

Omladinci sta ima? Kako srce, kako dusa....? Milio, ne progovaras :confused: ' 'si u frci? Rezultati stigli?Kako guras?

evo.polako se spremam, ok. sam, valjda ce sve biti dobro, hvala za savete i javljam se kad budem mogla da se domognem kompa,pozdrav svima :)

evo.polako se spremam, ok. sam, valjda ce sve biti dobro, hvala za savete i javljam se kad budem mogla da se domognem kompa,pozdrav svima :)
Sigurno ce sve biti dobro.Znam da se cini glupo reci:"ne brini" ali pokusaj koliko god mozes da se opustis i verujes. To izgeda nemoguce u ovim trenutcima, ali ako uspes, mnogo ces se lakse i brze oporaviti... Jeste to teska op. ali bas zato je i manje rizicna, tu su svi svesni da greske ne dolaze u obzir. Uglavnom je procenat uspesnosti 95-97% Pa kad bi nam neko dao takvu sansu da dobijemo kad igramo loto...;)
Nadam se da se na Dedinju i dalje drze iste procedure, sto znaci da ces odmah sutra kad te prime imati prvo "predavanje" o ponasanju pre i posle op. Pridrzavaj se tih saveta i sve ce biti mnogo lakse. Duvaj u onu rukavicu ma koliko ti se cinilo smesnim, postoji razlog za to.
Zelim ti svu srecu i da sto bezbolnije prodjes kroz sve. Da sto pre dodjes kuci i otkucas se ovde kao punopravni :heart: clan.
:zag::kiss:

Back