Operacija srca

Ni sama ne znam da li napredujem ili nazadujem...:dontunderstand:
Što više idem po raznim ordinacijama sve sam više sluđena.
Odem kod zubara iz DZ sa kojim sam se dogovorila da mi radi zube privatno, a da za mi da zahtev za kardiologa zvanično. Sledeći put mi kaže da neće da radi, jer sam suviše rizičan pacijent.
A zahtev da tražim od protetičara, jer on u DZ nije protetičar nego specijalista za bolesti zuba i desni .... i tako.... odem kod gospođe protetičarke. Objasnim joj šta mi treba, ona se čudom čudi šta će mi to kad je dovoljan antibiotik i 2 injekcije!? (Pa i ja znam da to nije to, ali ona izgleda nema pojma...:poludeo:) Šta ću, tražim da mi to zvanično napiše da nosim internisti jer mi neće verovati na reč. I stvarno, napisala mi je na uputu, sestra je nešto kopala po kompu (kod nas se sve vodi elektronski), naplatila "pregled", udarila pečat i to je to.
Danas sam "to" odnela kod interniste, a on me je nagrdio što nije napisala koliko će cela intervencija da traje i koliko će biti invazivna. Što je najgore, ceo zahtev je napisala olovkom i to nečitko. :besna:
Ovaj je bio besan kao ris, kaže da mora znati koliko će sve trajati jer mogu biti pod antibioticima samo nedelju dana, pa onda bar jedan mesec pauza.
Nešto mi je napisao, ne razumem jer je uglavnom na latinskom a i prosto me je već strah da pogledam :sad2:
Ni to nije bilo dovoljno nego je odmah iza mene ušla kod njega šefica odeljenja i momentalno joj se požalio na uput koji nije lepo otkucan, tražili su po kompu i nisu našli ni da je zaveden, pa je gospođa odmah sa protetičarkinim nalazom odjezdila u svoju ordinaciju (verovatno da podnese prijavu). Ja sam samo stajala kao tele i čudom se čudila - šta je sad ovo? Uspela sam na hodniku da je sustignem i zamolim da me ne zavađa još i sa protetičarkom, jer ako me i ona ispali ja zaista više nemam gde da popravljam zube. Samo me je pogledala i otišla dalje :confused:
I tako, sutra mogu da se napijem Bensedina i odem kod protetičarke sa onim uputstvima od interniste. Ova će verovatno pobesneti zbog prijave pa će me i ona nagrditi misleći da sam ja to tražila....
Smučilo mi se više i lečenje, i lekari i oni koji rade sve po propisu isto kao i oni "lako ćemo".
Prepucavaju se preko mene kao preko zadnje budale, a ovamo mi pričaju "vi ne smete da se nervirate". Pa kako kad me oni nerviraju! :tiganj::histericna::azdaja:
Od lekara sam otišla nekim poslom u opštinu i tamo me je sustiglo - skoro sam se skljokala pred šalterom. Pao mi je pritisak od stresa a ona jadna službenica se sva pogubila :mrgreen:.
Uffffffffffffff!
:dash:

Tesi me samo to sto su nam tako dobro popravili ventile da nas ostatak z. sistema ipak nece ubiti :zper:
Sto se ostalog tice, kako vreme odmice, sve vise verujem u hirurgiju, a ostalo vezano za medicinu....Pitam se ponekad ko je od njih na kom predavanju bio i da li je uopste i bio?
I opet, divno je sto postoji ovaj forum, tvoje muke ce nekom pomoci da lli pre operacije povadi sve i zdravo i kvarno, ili kad dodje vreme za zubara uputstvo ima " sazvakano" :zcepanje:

E da i jos jedna stvar. Kako to da mozes biti pod antibioticima samo nedelju dana? Valjda - minimum kao profilaksa, pre intervencije dan i posle jos sest. Pa meni su zimus nekako iskopali neku bolestinu i punili me najjacim mogucim mesec i po dana? A to mi je vec 3 ili 4 put od op. da samo tovare!!! :eek:
Toliko IPAK o medicini i znanju ! FUJ...

Pa to izgleda tumači svaki lekar kako hoće.
1. Tvoj kaže: dan pre, pa još 5
2. Protetičarka kaže: dan pre i još jedan
3.Internista kaže: 3 dana pre i još 2 posle... a onda bar 30 dana pauze, pa nastavak popravki.

Na kraju sam otišla u privatni Dom zdravlja (da ne imenujem koji...), obavila pregled kod njihovog kardiologa i zubara.
Kardiolog je napisao koja priprema treba, ali malo više haotično. Prepisao mi je i sasvim novu stalnu terapiju, a ja proverila kod pacijentovog advokata da li neko sme da je ne prihvati zato što je od privatnika: NE SME!
Zubar je uzeo otisak i obećao da će se javiti sutradan - i evo već šesti dan se ne javlja:dash:.
Ja proveravam kako da se autobusom dovučem do njih (do sada sam nekako navatala muža da me vozi), ali trase i stajališta GSP kao da su vojna tajna. Poslednja nada mi je ona prastara mapa Beograda koja je ostala zakopana negde u kolima...

http://www.gsp.co.rs/
mozda pomogne, mada stvarno ne znam kako ces po ovom vremenu, :confused: ja nesto zujim ali sve jurim pocetne stanice da se uvucem u donji levi kraj busa i popnem se tako da vetar sa prozora direktno tuce u mene...i opet crkavam. Ma ne treba mi ni autobus, crkavam i u stanu.
Srecno ti

Zazijavalo, evo automatski si upisan. Kod nas nema ni članarine ni registracije pa možeš odmah da se aktiviraš :lol:.
Dobro nam došao u :heart::heart::heart: klub.
Sanjka, nemam izbora, pokušaću da sve zakažem nekako predveče kad suprug dođe s posla, ali on često radi prekovremeno i nije mi nikakva sigurnost. Ja Novi Beograd slabo poznajem, a prevoz imam od Zemuna (i to ne direktno do odredišta) ili negde sa Zelenjaka a ne mogu da provalim gde je stajalište.
Svejedno, ne mogu odmah ujutru da krenem, znate i sami kako je to: kad ustanem pritisak je visok pa moram prvo obaviti proceduru - kafa - doručak - tablete - merenje pritiska - eventualna dodatna terapija - par odlazaka u WC (pijem Enalapril HTC :mrgreen:) - tuširanje - oblačenje - pa tek ondak na put!
U tašni nosim: flašicu sa vodom, aparat za pritisak, dozator sa lekovima (pošto pijem 3x dnevno a ne znam koliko ću se zadržati), dodatne lekove za spuštanje gornjeg pritiska, za glavobolju, protiv mučnine, neke slane grickalice, vlažne maramice, suve za naočare, naočare za čitanje, lepezu, gomilu nalaza itd. itd... Možda je bolje da ponesm onaj kofer na točkiće?:think:
Mnogo komplikovan ovakav život. :dash:

Stari sam clan foruma, ali dugo, dugo nisam bio ovde!
Prosle godine 7.septembra imao sam zamenu aortnih zalistaka, sve je proteklo u najboljem redu, bla bla, bla...
Ono sto me sada zanima, a znam da mi neko moze pomoci ovde, da se ne cimam i idem kod dr-a, zelim da idem na more ovog leta, da li smem, kako treba da se ponasam, smem li i koliko da, izlaganje suncu i sve to tako...imam svega 26 godina...Pozdrav

uffff bre, dete, kad stize bre sve to da obavis?I gde nadje od nas "matoraca" da trazis savet? Ali vidi ovako, ja ti ispricam moje iskustvo, pa ti otpisi deo i na godine. Prosle godine mi je otprilike bila godisnjica od op. i gostovala sam na Srebrnom. Bilo mi divno! Nisam nikoga ni pitala smem li, ali Tajamasa je malo-malo pa na moru, pa rek'o ako moze ona...:cool:
E pa, ja kad udjem sa 30 u klimatizovanu postu ili, slucajno u hipermarketima zalutam u deo sa friziderima - zvala bih oma hitnu pomoc, tako da sam pokusala da zaboravim sve one silne zelje - skakanje sa tobogana, skijanje na vodi i tako to...Nista nagle promene temp. ,kao kad gledas one u banjama. Noge pa kvasi ruke pa deo oko srca... Prvi ulazak u vodu je prosao uz dosta opreza, ali ...
kako je sve to proslo ok, covek tj zena se osili pa ne zna da izadje. I normalno, drugi dan dobijem temperaturu, sve se pretvori u bronhitis i tako...To NE ZNACI nemoj na more, to je samo - nemoj biti budala kao doticna! A lepo mi flamenkommen rece da nam kazu - oprez- mozda negde pustamo :mrgreen:
Sto se oziljka tice, rekli su sest meseci ne na sunce. Za ostalo, nikakva uputstva. Po meni - za stari oziljak ( a tvoj sad to vec jeste, prija sunce). Jedino u vodu nemoj naglo i nemoj dugo, ma koliko ti bilo lepo.
A i ti vidi sam, nijedan otisak prsta nije isti pa tako i iskustva operisanih. Uostalom - ti i jesi noviji model, kod nas starijih ne pale vise ni signalne lampice! Svako je prica za sebe. Ja cu opet, jedino sad znam da posto spadam u zgolje a i posle op. imam gadan problem sa cirkulacijom i aritmijama- boravak u vodi ne moze da bude koliko ja zelim nego mnogo krace. Ali MOZE, sto je meni najvaznije!
Zazijavalo - kad, gde, sta? ( kad operisan, gde operisan i sta operisao) Ne treba da si clan bilo koje partije, da bi bio u klubu...Samo ono - pruzis ruku i kako to vec ide...a mi se ubismo da zagrlimo :lol:
Kajo- sve te razumem, ja vise nigde ne idem bez ranca! Sticaj okolnosti je da sad idem u jednu od zdravstvenih nam ustanova svaki dan. E pa - tamo mi je zakazano u 10 ujutro. Ako ti kazem da ustajem u 6 hoces li :zcepanje:
I normalno- vozim se na pocetnu jer kad krenes nemas pojma koliko ce prelaz preko brzinski nam popravljane Gazele trajati (od 5 min do 1h i 20 min) A onda i nazad - opet pocetna. Sve u svemu krenem nesto oko 8 a vratim se izmedju 12.30 i 14. A jos zivim u gradu! Tebi :think:
E da, i dobra knjiga je u rancu uvek, pa budem ipak blazena ;)

eh, kada...sve sam ja stigao, da zavrsim fakultet, da se operisem, jos mi ostalo da se ozenim :)
Hvala na savetu, bas sam juce pricao sa lekarom OP i kaze da ne treba preterivati na jakom suncu, naglo ulaziti u vodu, i ne piti po izlasku iz vode hladnu vodu...

Drustvo, cao. Pre par dana sam stigla sa mora i evo mog iskustva. Ja ne vidim nikakvu razliku, pre operacije i posle operacije. Kupala sam se i u maju, kad je voda za mnoge bila ledena, ja uzivam u hladnoj vodi, kupala sam se i pre neki dan u mnogo toplijoj vodi. Nema nikakve razlike u ponasanju u odnosu na period pre operacije, samo sto sam sad starija i sve radim sporije. Meni je lekar-ka, kardiolog rekla da se ponasam, kao da nisam operisana, samo da je bitno da INR bude OK. Fizicke aktivnosti se cak preporucuju. Prema tome, Nevernik u to, samo napred, pogotovu sto si mlad i treba da si aktivan.

Poštovani, pisao sam Vam za pomoć oko upustva za pacijete pre operacije na IKVB Dedinje. I tako, mama vadila zube (zbog ugradnje valvula), polako sređujemo upute i analize koje nisu u granicama normale, računajući da je termin u julu (kako inaše stoji na sajtu RZZO-a više od dve godine), međutim danas odem na isti sajt, poslednji put bio krajem maja, kad ono pomeren termin. Mesto u julu, jedva sam uspeo da je nađem jer je pomereno za oktobar. Stvarno sam se iznenadio. Ne znam kako da vam to opišem. Svakako je teško ali kada se već psihički pripremite za određeni termin, oni promene bez ikakvog obaveštenja niti objašnjenja. Ne znam šta da kažem. Da li je imao neko sličnih iskustava? Kako oni to mogu tek tako da menjaju? Veliki pozdrav

Novi sam clan foruma pa zelim samo da pozdravim administratora i sve clanove.
Prije 15 dana sam bio na operaciji zamjene aortne valvule pa trazim mjesto gdje bi mogao razmjenjivat iskustva.
Procitao sam par komentara i cini mi se da sam nasao pravo mjesto

Trebao si da dobiješ sve informacije u bolnici gde si operisan, ali šta je tu je - ni ja nisam ništa dobila.
Pošto si zaista još svež, znaj da svaki pacijent reaguje individualno. Verovatno ćeš se često susretati sa svojim kardiologom i o svakoj promeni razgovaraj sa njim.
Najpre morate odrediti tačnu dozu antikoagulanta a to zna da potraje (kod mene skoro godinu i po...).
Što se tiče fizičke aktivnosti, ti najbolje osećaš kako ti je i šta možeš. Svejedno, nemoj ići sam u grad ili u šetnju, jer znaju da se dese nagli padovi pritiska i vrtoglavice. Što manje se zamaraj da izbegneš jako lupanje srca jer su rane još sveže. Dakle, ne moraš baš da ležiš, šunjaj po kući, odradi nešto sitno, ali ne preteruj. Sve lagano i ležerno kao na godišnjem odmoru!
Ja sam se par meseci mučila sa iznenadnim povraćanjem, kao da želudac odjednom otkaže. Bez mučnine, samo mi se tog trenutna sve iz želuca vrati i posle 5 minuta kafenišem kao da ništa nije bilo. Ali i to će proći.
Koliko se sećam, ishrana je išla normalno, osim ako kardiolog ne naredi drugačije.
Mislim da je na sajtu Dedinja ili Bežanijske kose bilo i zvanično uputstvo za pacijente posle operacije.
Svejedno, slobodno se javi ovde za sve što ti nije jasno, mi smo već celu proceduru prošli a dobro znamo kako je biti sveže operisam i uplašen, bez ikakvog uvida šta je normalno a šta ne.
Srećan ti oporavak i dobro nam došao u klub!

Rece Kaja :"dobrodosao u klub" i to je od svih nas. Nista nemoj pretpostaviti, pitaj ovde i uvek ce se naci neko da ti odgovori. Kako Kaja lepo to rece, svi znamo kako je bilo..:eek:.Uputstva i ako si dobio,nisu bas za svakog ista.Mislim, jesu na papiru ali savako od nas juri neki svoj film, pa su mene na primer, skoro ubili sa lekom protiv visokog pritiska - CUJ! A moj pritisak maksimala 100/70. Padala sam i sa kreveta :zper:Svako od nas ima svoj tempo i iskreno - mnogo, bas mnogo pomoci sam dobila upravo ovde! Kaja, mspopovic i Tajamasha su mi bas pomogli a i tebi ce, sigurno. Posto i onako ne znas kud ces sa sobom, parkiraj se i kreni od prve strane foruma, puno toga ces saznati, a i tvoji ce ukucani biti mirniji (bar je kod mojih bilo tako, znali su gde ce da me nadju)...O setnji...Posto si moja generacija datumski (op.29.6 ,kuci bila 4.7) - ne sanjaj! Ja isla i nista mi dobro donelo nije...Ako si lutalica po prirodi (ja jesam) onda rano, rano ujutro i bas kasno uvece. I uvek u pratnji, za pocetak. Posle banje kako hoces.Citaj sve,pitaj sta god te muci...I raspisi se i ti. Ko te je operisao, gde, kako je proslo - tebi dobro da istreses sve a novima ( na zalost uvek ih ima) ce dobro doci.Kao strucnjaka imamo super moderatore -Sofiju posebno koja brzinski uskace kad je frka, pa ce se i ona naci tu da pomogne sigurno. I opet - dobrodosao srcani :heart:

Poslednja izmena:
Hvala vam za komentar i dobrodoslicu u klub srcanih.Vrlo rado cu razmijeniti iskustva sa vama i sa bilo kim ko je zainteresovan za ovu temu.
Dakle za mjesec dana mi je ustanovljena diagnoza teska stenoza aortne valvule,uradjena hitno koronografija i evo 21 juna sam operisan.Jako puno papirologije je trebalo tako da nisam imao kad ni razmisljati o operaciji.
Operisan sam u Centru za srce Tuzla i prijatno sam iznenadjen da postoji kod nas tako zdrava ustanova.Odnos kompletnog osoblja prema pacijentima je nesto sto bi covjek samo mogao pozeliti.
Na intenzivnoj sam proveo 48 sati sto je kako su mi rekli uobicajeno za ovu vrstu operacije a kuci sam dosao 1.jula.
1,2 i 3 jul sam imao malo povisenu temperaturu 37,2,374,i 37,2 navece oko 8 sati i nisam je skidao osim cajem i nakon sat je pocinjalo znojenje i vracanje u normalu.Tih prvi nekoliko dana sam imao i nekakve neodredjene grceve u ramenima ali su trajali svega minut dva.Govorim neodredjene grceve zato sto nisam mogao locirati tacno mjesto al je u predjelu ramena.
Od prvog dana kad sam izasao sa intenzivne njege trudio sam se da se sto vise krecem i da dobro jedem i svaki dan do sad vidim osjetan napredak u oporavku.Prekosutra odnosno 14 jula idem u Tuzlu na kontrolu a osim sto cujem svoju valvulu, ponekad kad se umirim kuca kao rucni sat, nemam nikakvih smetnji.Naravno obzirom da sam frisak sve radim maksimalno usporeno.
Jedina stvar koja me malo plasi jeste da mi se dan kada sam trebao izaci iz bolnice desilo poluzamracenje desnog oka a trajalo je oko minut.Prijavio sam to doktoru pa su me ostavili jos jedan dan u bolnici i pregldali ultrazvukom krvne sudove na vratu. Doktor koji je pregledao mi je rekao da je sve uredno.Ovo zamracenje se ponovilo prvi i treci dan kod kuce prvo na lijevom pa na desnom oku i do sad vise nije.

Ni jedna operacija na srcu nije naivna stvar.

Cak ni one najbezazlenije, gde ni ne dolazi do otvaranja srca ( npr.kataterizacija kod aritmija).

Svuda ima jedan (nekada znacajan) procenat da se ..nece dobro zavrsiti.

Sa tim treba racunati.

Poslednja izmena:
Bas si nas utesio. Forum, izmedju ostalog, sluzi da se podigne moral onima koji traze pomoc i da im se olaksa odlazak u bolnicu. Zna se da je svaka operacija rizicna. U sve treba ulaziti maksimalno pozitivno i tako se i zavrsi. Mi operisani smo se uverili u to.

Bas si nas utesio. Forum, izmedju ostalog, sluzi da se podigne moral onima koji traze pomoc i da im se olaksa odlazak u bolnicu. Zna se da je svaka operacija rizicna. U sve treba ulaziti maksimalno pozitivno i tako se i zavrsi. Mi operisani smo se uverili u to.

Najgora stvar je lagati pacijenta i rodbinu i davati lazne nade. Treba uvek reci onako kako jeste.

Back