Operacija srca

Risto61 vidim ja da si ti pravi covek za nas klub :ok: Classicjp, treba biti informisan, to stoji, ali iskreno verujem da ako covek unapred smisli sve lose opcije, one se nekako i dese.Procitala sam sve sto sam mogla, znala sve moguce rizike, ali sam isto tako znala da mi zivota nema bez operacije....I ni jednog trenutka nisam poverovala da ce nesto da krene naopako bas kod mene.I nije! A isto tako smo se i prebrojavali svi koji smo bili na trecem kad smo stigli na drugi. SVI na broju!
I jos sam mom skolskom preporucila da nas obidje ovde, jer njega ceka operacija za koji mesec....Pa bas bih volela da na operaciju ode opusteniji i svestan toga da posle jednog tezeg perioda zivota - ima zivota. ;)
Risto sto se tog zamracenja tice, izgleda da je to dosta cesta pojava nakon operacije. ( Bar tako kaze ocni, neurolog a i na nekim inostranim forumima sam nasla).Isto se i meni desava, samo sto kod mene postoji i neki problem sa karotidom i to su videli tek kad je uradjen skener. Nakon te fleke, nekad cak potpuno izgubim vid u odredjenom periodu, medjutim lek jedini je kao i za zalistak, tj.spreciti tromb - antikoagulant. I kontrolisane aritimije... Ako uspevam da odrzim INR od 3-3.5 desava se jako retko. Cim vrednost padne ti ispadi iz vidnog polja su svakodnevni, tako da ja sad prakticno i ne proverim krv, cim krene ja povecam dozu i bude ok. To ti je samo moj primer, ne mora da bude isto i kod tebe, pisem ti samo da manje brines. Znam da sam ja godinu i po setala gradom gotovo luda od straha. Jedan od najvecih strucnjaka oftalmologije mi je to slikovito ovako objasnio:
Kad se desava pljacka banke vi to kasnije vidite preko snimka sa kamere.E pa...pljacka nije bila u kameri, vec ispod nje. :mrgreen:
Tako da - trebas da se zabrines i prijavis svom lekaru - ne da panicis, ali treba pronaci mesto odakle "snimak" potice :bye:

Poslednja izmena:
Juce sam bio na kontroli u Tuzli i susreo se sa svoim prijateljima sa koima sam dijelio bolnicke sobe i zaista je bilo dirljivo kao da se znamo 100 godina a ne jedva nekoliko dana.
Kontrola je protekla savrseno i ako su mi i slagali doktori da se vrlo dobro oporavljam ja sam im zahvalan jer su me napravili komunikativnijim i veselijim

Juce sam bio na kontroli u Tuzli i susreo se sa svoim prijateljima sa koima sam dijelio bolnicke sobe i zaista je bilo dirljivo kao da se znamo 100 godina a ne jedva nekoliko dana.
Kontrola je protekla savrseno i ako su mi i slagali doktori da se vrlo dobro oporavljam ja sam im zahvalan jer su me napravili komunikativnijim i veselijim

I ovde si u dobrom društvu i dobrodošao ... Imaćeš uvek nekoga da podeliš i dobro i malo manje dobro raspoloženje .. :D

Drustvo, cao. Javljam se da vam skrenem paznju koliko je vazno voditi racuna o INR-u. Juce sam bila na kontroli i zamalo sam pala u nesvest, moj INR je bio 7 (sedam). Razlog, moja nemarnost. U toku meseca sam pila dva puta antibiotike i Daktanol gel, jer su se pojavile gljivice u grlu. Terapiju nisam korigovala, zbog antibiotika je trebalo da smanjim dozu Sintroma, antibiotici povecavaju INR, a Daktanol gel se uopste ne sme koristiti. Sada dva dana ne pijem nista. U ponedeljak idem na kontrolu.
Sve ovo se desilo jer nisam bila u Beogradu, a terapiju sa antibioticima sam dobila od kardiologa telefonom. Ni kardiolog, ni ja nismo razmisljali o posledicama u vezi INR, iako to znam. Zato obratite paznju.:heart:
Za svaki lek je potrebna konsultacija i kontrola INR-a.

Cao! Vezano za ovaj tajamasin komentar interesuje me po cemu bi mi mogli da zakljucimo da INR nije dobar,odnosno kakvi su simptomi kod povecane odnosno smanjene vrijednosti INR-a.Ovo me interesuje zato sto sam se osjecao dobro kad sam isao na kontrolu a tamo mi je nalaz INR bio 6,55.nakon toga sam napravio pauzu od tri dana.Nakon pauze INR mi je bio 1,00 a i tada sam se osjecao dobro nisam primjetio nista neobicno.
Veliki Pozdrav za sve moje srcane!!!

risto61, simptoma nema nikakvih. Kad je INR prenizak moze doci do stvaranja tromba, koji se moze zaglaviti bilogde, a kod previsokog do iskrvavljenja (mozak, bubrezi, pluca............), prvo se pojave modrice. Zato se i kontrolise i vodi racuna ukoliko se primenjuje neka terapija i vodi se racuna o ishrani. Ispala sam jako neozbiljna, to mi je nauk za ubuduce. Nadam se, da sam dobro prosla, u ponedeljak idem na kontrolu. Javicu sta je bilo.

Drage moje kolege i koleginice, treba mi vaša stručna pomoć :heart:.
Posle mnogo godina rešili smo da odemo na letovanje, i to odmah u Afriku.
Šta jedan srčani bolesnik treba da ponese kao putnu apoteku :think:?
Naravno, poneću svoju terapiju za 14 dana a i rezervu.
Plašim se stomačnih problema, temperature, meduza (ima ih mnogo), kože izgorele od sunca (da odem ovih dana preventivno na malo kvarcovanja? ;)), toplotnog udara.
Moj dragi hoće na izlet u Saharu :eek: a to je dva dana ljuljanja na kamiljim leđima - sačuvaj bože :bljak: - a žao mi je da zbog mene ne ide.
Da li smem aparat za pritisak uneti u avion među ručnim prtljagom?
Mislim da nećemo poneti laptop i neću moći da vam se obratim za pomoć ako nešto iskrsne, a i ne bih znala koji lek kupiti u Tunisu pošto se drugačije zovu.
Juče sam pola dana provela šunjajući po Knez Mihajlovoj i nije mi bilo baš dobro. Kako da izdržim 10 dana na drugogm kontinentu :sad2:?

Kajo, bas sam iznenadjena, da ti niko nije odgovorio. Tolikim ljudima si pomogla. Jes, da su godisnji odmori, pa verovatno niko i ne seda za komp.. Sto se mog saveta tice, mislim da je pametno da malo promenis sredinu. Ja se uvek preporodim, kad odem iz Beograda, narocito iz Knez Mihajlove. Samo se opusti i uzivaj, blago tebi. Javi nam se, kad se vratis, da i mi malo uzivamo.

Па сад....да ти неко објасни стручно , етаљно и јасно , тешко, јер на теми не пишу кардио хирурзи. Али свакако да могу врло лепо да ти препричају своја искуства сви они који су прошли ту операцију. :)

Drage moje kolege i koleginice, treba mi vaša stručna pomoć :heart:.
Posle mnogo godina rešili smo da odemo na letovanje, i to odmah u Afriku.
Šta jedan srčani bolesnik treba da ponese kao putnu apoteku :think:?
Naravno, poneću svoju terapiju za 14 dana a i rezervu.
Plašim se stomačnih problema, temperature, meduza (ima ih mnogo), kože izgorele od sunca (da odem ovih dana preventivno na malo kvarcovanja? ;)), toplotnog udara.
Moj dragi hoće na izlet u Saharu :eek: a to je dva dana ljuljanja na kamiljim leđima - sačuvaj bože :bljak: - a žao mi je da zbog mene ne ide.
Da li smem aparat za pritisak uneti u avion među ručnim prtljagom?
Mislim da nećemo poneti laptop i neću moći da vam se obratim za pomoć ako nešto iskrsne, a i ne bih znala koji lek kupiti u Tunisu pošto se drugačije zovu.
Juče sam pola dana provela šunjajući po Knez Mihajlovoj i nije mi bilo baš dobro. Kako da izdržim 10 dana na drugogm kontinentu :sad2:?
Ne zavidim ti, ali bih volela da i ja pakujem kofere ...i ne plasi se bilo cega -uzivaj! Pa zena prebubala operaciju srca, popravljala i ugradjivala zube(jesi li?) a sad tu frka oko meduza...?
Konkretan savet, jedini koji sam proverila, posto cedo mamino radi na bg aerodromu- aparat za pritisak je mogao u rucni prtljag, sad su opet poostrili mere u zavisnosti od kompanije kojom letis- moras prijaviti pri cekiranju pod obavezno i to pod uslovom da nije sa zivom.
Sahara- ne ja a ne ni ti, bar mislim. Nek dragi ide i uziva bez grize savesti a i ti isto tako. Pa ni u bolnicu niste isli zajedno, sto on sad ne bi mogao na kamile bez tebe?
Moja kuma ( a boluje od MS) dve godine letuje u Egiptu i uziva. Kaze da se mnogo lakse podnosi njihovih 50 od nasih 27, jer nema vlage, ali piramide je videla prvi put, drugi put je uzivala na moru i u masazi dok se ostatak grupe truckao, te tako i ti. UZIVAJ i srecan put!:heart:;)

Poslednja izmena:
Operacija po Bentallu da mi neko objasni strucno,detaljno i jasno .Novi forumas pozdrav srcanima
:heart: Dobrodosao
http://forum.krstarica.com/showthread.php/193471-Operacija-srca/page19
Nas covek i sve mozes da pitas, dobices odgovor iz prve ruke.

A ako imas hrabrosti i ludosti, probaj dalje, ne znam kakav ti je stomak:
http://www.kbd.hr/kardkir/avr.htm

http://www.kardiohirurgija.rs/hirurgija_aorte.html
Ima jos, mada, uvek cu se pitati, da li je lakse kad sve znas unapred ili kad odes potpuno nepripremljen i prihvatis stvari kako se desavaju? Jesi li licno u igri ili je neko tvoj?

Ništa nisam uradila sa zubima. Dva meseca čekam da mi se zubar javi (kao, dok se konsultuje i smisli kako da to odradi :roll:). Nedavno sam mu poslala mail, ali nema odgovora. Dok se samo vratim sa odmora - ćeraćemo se :azdaja:!
Za aparat sam proverila u coll centru JAT-a, kažu NE MOŽE u ručni prtljag, i još se čude zašto hoću da merim pritisak u avionu!? Pa ako igde postoji situacija kao stvorena za varijacije pritiska i srčanog ritma to je onda baš tokom letenja (ne daj bože još i malo turbulencije i evo ti :bljak:). Moraću ja malo da dignem frku na aerodromu, ne vredi biti suviše fin.
Da sada sam prikupila punu veliku kesu kojekakvih lekova, pribora i lekarskih izveštaja, valjda mi neće zatrebati, ali opet, ko zna... oni govore francuski i arapski a ja nemam pojma, pa dok nekome objasnim šta mi je biće malo prekasno.
Podignem danas rezultat protrombinskog - malo je nizak.
Odem kod interniste - obojica su na godišnjem.
Odem na opštu praksu po lekove - ne može, doktorka je već ispisala mnogo recepata, nema veze što Monopril imam tačno do zadnjeg dana odmora. Idi pa kupi!
Baš me nerviraju!
I tako, ispada da duže traje sekiracija i trčkaranje nego sam odmor.

Evo me u Tunisu - ziva sam i zdrava!
Doduse, ovo je ekstra prljava zemlja pa strogo pazim sta i gde jedemo, ali ne bih se usudila da izvrsim inspekciju kuhinje u nasem hotelu:mrgreen:.
Cim smo stigli najpre sam otisla da trazim neko sredstvo za ribanje i sundjere (nisam imala hrabrosti da se uhvatim za slavinu koliko je bila grozna)... Nasla sam samo Cif, oni izgleda nikad nisu ni culi za sredstva protiv bakterija ili kamenca pa ne mogu ni da krivim sobaricu Sofiju. Od tad redovno ribam nasu sobu i svaki dan pijemo Probiotike. Valjda cemo i do kraja, uz malo srece, ostati ydravi...:sad2:

Evo, srećno smo preživeli Tunis :mrgreen: i ništa mi nije bilo osim jedne mini vrtoglavice pred kišu. Doduše, nismo išli na jako sunce, propustili izlet u Saharu i celodnevno tabananje po njihivom glavnom gradu :neutral:.
Ali me je ovde dočekala jaka promena vremena i ceo dan se teturam kao pijano pile (pritisak 60 sa 80). Ovo će meni doći glave, a ne Afrika :worth:!

Moj otac je tamo operisan i njihovi lekari su najbolji u ovoj oblasti, mada oporavak zavisi pre svega od samog pacijenta i njegovog stanja. Pacijent posle prijema u bolnicu mora da sačeka bar nekoliko dana na operaciju, a potom oporavak traje od 6 do 12 nedelja. Moj otac je izašao iz bolnice posle 2 nedelje, mada je čovek u krevetu pored izašao posle samo 7 dana, dok je drugi ležao već mesec dana. Srećno!

Back