Operacija srca

Dragi forumasi i srcani ljudi, draga moja Sanjka, neka vam je svima srecna i zdrava ova nova godina. Nisam stizala da se javim, samo ponekad bacim kratak pogled na forum. Mama je po izlasku iz bolnice nakon 10 dana dobila temperaturu 38.5, isprimala se gentamicina, longacefa, dolazila i odlazila hitna, gusenje, stanje je bilo jedan dan temperatura, jedan dan nema i tako 3 nedelje. Njen kardiolog joj je video vodu u desnom plucnom krilu, koju je trebalo punktirati. Sacekali smo odlazak na Dedinje, na prvu kontrolu, gde joj je uradjen snimak srca i pluca, uzeta krv i urin na analizu, ( nijednom dr u nasem mestu nije palo na pamet da se prvo urade nalazi, :rtfm: sto sam morala sve sama da trazim, nisam izlazila iz doma zdravlja, a urin nismo uopste radili, jer me je vec bilo sramota da trazim i to ), pa se ispostavilo da ima urinarnu infekciju. Popila je jednu kutiju ciprocinala i sve se regulisalo. Ali... avaj, tu nije kraj. Endokrinolog u Sapcu me je doveo do suza:rida:, jer nije HTEO da pogleda njene nalaze koje smo odmah po izlasku uradili, jer nije bila na spisku tog dana:ljutko:. Nalazi su joj bili po referentnim vrednostima ok., ali je bilo pitanje da li terapiju treba smanjiti, pa sam cekala 15 dana. Dr joj je pojacao terapiju!!!:dontunderstand:, iako su joj nalazi bili ok, pa je nakon 10 dana dobila strasnu tahikardiju, i noc smo proveli na koronarnom, a kada su videli da ima obolelu stitnu, odmah su znali uzrok tahikardije. Uz to nije pila nikakav betablokator posle operacije, sto je morala, pa su joj tada uveli i sad je bolje. Sada se ponovo vracamo onom nasem divnom dr Tavcaru na VMA, koji joj je i doveo u normalu hormone. Sada mogu reci da se malo stanje popravlja, ali stitna je gusi i ne dozvoljava joj duze kretanje. Zato smo propustili i Nisku banju, jer su je pozvali 17. januara. Zenu, srcanog bolesnika, koja jos nije oporavljena od operacije, poslati u januaru po ovakvom vremenu, na - 3 stepena i koja nema snage za setnje zbog stitne, koje su sastavni deo rehabilitacije, mozda i jedine , je suludo:dash: :dash: :dash:, ali ovo je Srbija i koga briga pravo stanje bolesnika, vazni su papiri. Toliko su me lekari svojom nezainteresovanoscu doveli do :poludeo:, da ne bih sada imala snage za sebe, ako bi ne daj boze zatrebalo. Nisu svi isti, ali tesko je naici na doktora koji ce videti prvo coveka ispred sebe i za koga nisi broj. Mislim da u Beogradu pre mozes naici na doktore koji se secaju Hipokratove zakletve, a po provincijama i kvazigradovima je strasna situacija. Mnogo su alavi, prave :azdaja:. Hvala ti Sanjka sto se interesujes, eto borimo se nekako. Samo da pogodimo terapiju, nadam se da ce joj biti bolje kao i pre operacije, sto se stitne zlezde tice, a srculence je sada sasviim ok.. Puno :cmok:, :cmok2:

Poslednja izmena:
Zaista mi je zao sto se sve tako desava. I znam da si na izmaku snage, ali druge nam nema nego boriti se. Neko stvarno ovu operaciju protutnji i nastavi sa potpuno normalnim zivotom nakon par meseci a neko bas i ne dobije dobre karte. I treba pisati o svemu, bar je moj zakljucak takav. Ima onih koji su sreckovici ali i nas koji bas i ne uzivamo u svim blagodetima popravljenog ventila a svako iskustvo nekom ko se pati i traga za resenjem problema dobro dodje.
Zahvaljujuci ovom forumu sam dosla do prave antikoagulantne terapije. Niko od lekara mi nije pomogao vezano za to, na nasem trzistu postoje ta dva leka i slus! A ja em corava, em celava, em mi jetra pobelela...I onda ovde na pp saznam i pitam divnog dr Baneta Lozuka - opet sa Dedinja koji mi je i spasao glavu- iskreno verujem u to i probam. I sad kosa raste, redje coravim, jetra se raduje sa trostruko manjom kolicinom leka,aritmije se proredile...
Da smo svi pisali o svemu sto se desava bilo bi i tebi lakse sigurno. Na onoj listi sa uputstvima nakon op. pise da svaka temp. preko 38 duze od tri dana znaci - nazad na Dedinje! I onda se ne bi mlatile po domovima zdravlja...ali eto, to je sad skola za nekog drugog ko bude citao tvoja iskustva.
A sve to sam slicno prosla i sve u nameri da ne uplasimo onoga ko ceka na op. uglavnom pisemo samo dobre stvari. Sutradan po otpustu iz bolnice sam prvi put oslepela i onda takva vise od cetiri sata sedela u domu zdravlja cekajuci na pregled. :eek: Sad mi je zlo kad se toga setim. Tako da ti nije merodavna sredina u kojoj zivis vec samo to - imas li srece da naidjes na pravog lekara ( a oni postoje i ovde i tu - retki su ali ih ima hvala Bogu - i ljudi su i strucnjaci)
A sto se banje tice, probaj kad se mama stabilizuje, a moracete za Bg koliko vidim zbog stitne da uzmes uput i za Dedinje. I nek ti tamo napisu misljenje da joj je potrebna rehabilitacija s obzirom na to da zbog svega nije mogla da ode. I onda sa tim misljenjem kod lekara opste prakse i ponovo na komisiju. Ako se dobro secam, na rehabilitaciju ima pravo u okviru sest meseci od op.
Srecno vam, borite se i javi kako napredujete :bye:

molim Vas pomoc.. moj otac je doziveo infarkt, pa je uspesno reanimiran..uradjena mu je kataterizacija i ugradjen stent..koji se sutradan opet zacepio pa je opet ugradjen novi.Na 2 krvna suda u srcu nije moguce ugraditi stentove,zakrcenje 95% pa ide na bay pass operaciju...Medjutim, nakon infarkta kod njega se javio snazan psihosomatski sindrom, koji se manifestuje dezorijentacijom, blagim halucinacijama, sumnjicavoscu, inace je puno pusio, pio, i kafenisao..lekari su rekli da treba da se stabilizuje..nakon 2 nedelje , na dan kada su hteli da ga posalju na kucni oporavak, on opet dozivlava poremecaj srcanog ritma i uspesno ga reanimiraju..po 2 put..lekari u Sremskoj Kamenici kazu kako je njega jako tesko stabilizovati, ne znam da li to znaci da su ga otpisali..sada je relativno stabilno, sa izrazenim sindromom koji se opet vratio, ...bojim se da ga lekari opet posalju na kucno lecenje..sta cemo onda..drugi put bi umro, da nije bio u bolnici...sta znaci da se stabilizuje, da li se bez toga nikako ne moze izvrsiti operacija, a sta onda da radim...njegovi krvni sudovi su dosta losi, i bojim se tog perioda oporavka od 4-6 nedelja, hoce li izdrzati...

Draga Tijanati, teško da ti mi odavde možemo pomoći.
Ipak, dve stvari su jasne: Iako su u pitanju stentovi, ipak je oni prouzrokuju promenu u radu srca pa je potrebno neko vreme da se ceo organizam navikne. To je uostalom i bio cilj ugradnje stentova, ali svako reaguje drugačije. Možda tvoj otac teško podnosi strano telo u organizmu?
Što se tiče stabilizacije pre sledeće operacije, pa naravno, i anesteziolog i hirurg planiraju zahvat na osnovu predviđene reakcije, a ako se ne zna kako će on odreagovati onda je to vrlo nezgodno. Bukvalno bi operisali na slepo.
Baš mi je žao što ste u tako nezgodnoj situaciji, i ti i tvoj otac, ali svi ćemo navijati za vas.

molim Vas pomoc.. moj otac je doziveo infarkt, pa je uspesno reanimiran..uradjena mu je kataterizacija i ugradjen stent..koji se sutradan opet zacepio pa je opet ugradjen novi.Na 2 krvna suda u srcu nije moguce ugraditi stentove,zakrcenje 95% pa ide na bay pass operaciju...Medjutim, nakon infarkta kod njega se javio snazan psihosomatski sindrom, koji se manifestuje dezorijentacijom, blagim halucinacijama, sumnjicavoscu, inace je puno pusio, pio, i kafenisao..

Na tvojoj smo strani i njegovoj naravno.I navijamo da uspete. Jedino sto mi pada na pamet je ovo sto sam boldovala a dozivela sam od coveka koji je bio pored mene na poluintenzivnoj, pa se pitam...Koliko je to - puno? Ne mora covek da bude alkoholicar u onom nasem laickom vidjenju, dovoljno je da svakodnevno unosi alkohol u organizam ( pa makar to bilo - casicu, dve ili pivo, dva) i da se pojavi kriza. A manifestuje se upravo tako kako ti to opisujes. Ako je samo to, naravno ako sam ti probudila sumnju pa porazgovaras sa lekarima i upoznas ih sa tim, uz malo lekica brze ce i lakse premostiti a samim tim se i stabilizovati.
Srecno

...Srecno vam, borite se i javi kako napredujete :bye:

Evo Sanjka mene posle 3 meseca. Mama je sada dobro. Rmbala je po ovom prolećnom lepom vremenu po polju ( u cveću ). Uželela se posla, pa često nema meru, a onda srculence lupa li lupa. No, tu je lekić ( betablokator ), popije ga i gura dalje. Ali... bilo je problema sa krvnom slikom, u januaru, kada sam i pisala. Išli smo na VMA, tamo nas je dočekao dr Tavčar ( endokrinolog ) ozarenog lica, prepoznao nas je i baš se videlo da mu je drago što je preživela operaciju:klap:. Nalazi štitne su joj bili ok. ali ona je imala simptome koji su bili slični onim kada hormoni polude. Odveo nas je do kardiologa, koji je izvršio pregled i pogledao nalaze krvne slike, gde je video da je hemoglobin 92, eritrociti su takođe bili ispod minimalne vrednosti, tako da je konstatovao da je to uzrok takvog njenog lošeg stanja. Pad hemoglobina je skoro normalan posle ove operacije, a takodje izaziva i tahikardiju. Pila je sirup gvoždja i nakon jedne popijene flaše od 250ml ona se bolje osećala i nalazi su se poboljšali. Evo i danas smo uradili krvnu sliku, koja je dobra. Samo malo da uspori u radu, ali i to je dokaz da se bolje oseća.

Kako si ti i svi stari " srčani " ljudi? Slabo se ko javlja ( kao i ja ). Pozdrav svima.:bye:

Dragi moji "srčani" drugari, treba mi vaša pomoć.
Pre opercije sam povadila i očistila sve zube (nije ih baš ostalo mnogo :mrgreen:), i 4 godine sam bila mirna.
Sada je krajnje vreme da kompletno sredim zubiće, ali zubar hoće jedan da izvadi.
Pošto je kod nas državna protetika na ekstremno lošem glasu - bila sam kod privatnika.
E sad - on neće ni da vadi ni da popravlja bez odbrenja i pripreme od strane interniste, a ovaj se zainatio i kaže da radi samo za zubare iz DZ, a ako privatniku treba mišljenje kardiologa neka plati nekog svog.
Nekako sam ga namoljakala da mi kaže šta sa Farinom a rekao mi je i koje injekcije da uzmem umesto njega. To sam već kupila.
ALI:
1. Treba mi i neki antibiotik a on neće da kaže ni koji ni koja doza.
2. Zubar traži dozvolu za davanje lokalne anestezije za ubuduće - a ovaj neće ni da priča (kaže da je to stvar zubara).

I tako, ispada da srčani bolesnici MORAJU kod zubara u D.Z., a ako neće, onda da traže privatnog kardiologa koji inače nema njihovu istoriju bolesti i verovatno ni neće da se bakće na neviđeno jer je karton elektronski pa pacijent nema nikakav izveštaj koji bi doneo kardiologu na uvid.

Da li je neko od vas radio stomatološku intervenciju i šta su vama rekli za lokalnu anesteziju?

Dragi moji "srčani" drugari, treba mi vaša pomoć.
Pre opercije sam povadila i očistila sve zube (nije ih baš ostalo mnogo :mrgreen:), i 4 godine sam bila mirna.
Sada je krajnje vreme da kompletno sredim zubiće, ali zubar hoće jedan da izvadi.
Pošto je kod nas državna protetika na ekstremno lošem glasu - bila sam kod privatnika.
E sad - on neće ni da vadi ni da popravlja bez odbrenja i pripreme od strane interniste, a ovaj se zainatio i kaže da radi samo za zubare iz DZ, a ako privatniku treba mišljenje kardiologa neka plati nekog svog.
Nekako sam ga namoljakala da mi kaže šta sa Farinom a rekao mi je i koje injekcije da uzmem umesto njega. To sam već kupila.
ALI:
1. Treba mi i neki antibiotik a on neće da kaže ni koji ni koja doza.
2. Zubar traži dozvolu za davanje lokalne anestezije za ubuduće - a ovaj neće ni da priča (kaže da je to stvar zubara).

I tako, ispada da srčani bolesnici MORAJU kod zubara u D.Z., a ako neće, onda da traže privatnog kardiologa koji inače nema njihovu istoriju bolesti i verovatno ni neće da se bakće na neviđeno jer je karton elektronski pa pacijent nema nikakav izveštaj koji bi doneo kardiologu na uvid.

Da li je neko od vas radio stomatološku intervenciju i šta su vama rekli za lokalnu anesteziju?
Као срчани болесник мораш да имаш потврду за стоматолога да ли смеш или не смеш да примаш анестетик. То је процедура која мора да се испоштује.

Мислим да је тај твој интерниста некоректан.
Зашто ти не би дао написмено смеш ли да примиш анестетик?
Зато што не жели ту врсту одговорности. ;)
А стоматолог је сасвим коректно поступио.

Kajo odvratan ti je internista, ali to vec i sama znas, pa da ne gusim.
24 sata pre vadjenja zuba moras poceti sa atibiotikom (klasican pentreksil ako nisi alergicna na njega a ako jesi onda klindamicin, doza je kao i za infekcije) I jos posle vadjenja nastavljas 5 dana. Ovo, imam na papiru kardiologa. Sto se farina tice, trebalo bi 2 dana ranije da predjes na injekcije,mada koliko sam povezala to ti je rekao.Ako nije javi pa cu ti na pp dati naziv, da se ne zameram pravilima foruma. Za anesteziju - ne znam sta da ti kazem, 6 meseci od op. srca su mi normalno uradili jos jednu u totalnoj, doduse na Dedinju, a letos sam imala frku pa je morala hitno da se uradi mala hiruska.nije bilo vremena, dobila sam normalno lokalnu i odradio hirurg svoje i :worth:
Kod tebe tu u Partizanskoj imas super zubara, on inace radi (bar je radio, za ovih 5 godina svasta se promenilo) na Stomatoloskom fakultetu, tako da mozda kod njega odes? Sigurno ima iskustva sa ovakvim "komplikovanim" likovima kakvi smo mi:mrgreen:

Jeste, idem baš kod tog Đorđa.
Posle ove frke kod interniste pričala sam sa njim, jadnik se sav iznervirao, i dogovorili smo se da odem u kod zubara u DZ da izvadim taj zub, a da njega i ne spominjem.
Tako sam i uradila, dao mi je zubar zvanični zahtev za internistu, jedino ne znam kako da ga uhvatim do utorka jer danas radi samo eho srca, sutra se ne radi a u ponedeljak ne znam.
U utorak imam zakazano vađenje odmah ujutru.
Za injekcije znam, tu su ispred mene, baš se psihički spremam za prvu bocu...:sad2:
Zaboravila sam da spomenem da je i Đorđe (onaj privatni zubar) srčani bolesnik pa ga zato volim više nego ijednog drugog. Još nije operisan, ali je i on naš potencijalni sapatnik.

Poslednja izmena:
Ја знам да је вама лакше да пишете једни другима и читаву терапију али бих вас замолила да то више не радите јавно. :)

Овај форум читају разни људи и знате, неком би можда пало на памет да буде сам себи др па да погрицка неки од лекова који наводите.
А и правило форума брани јавно писање лекова. :)

Можете преко пп-а. ;)

Sofija-:rumenko:- u pravu si! I ja sam se toga dosetila na pola poruke, pa sam se zaustavila nakon antibiotika. Opravdanje mi je to sto negde mislim da bi svi pacijenti trebali da dobiju listu za profilaksu bakt. endokarditisa nakon operacije.Da ne pominjem narukvice i sl. stvari koje sleduju u normalnom svetu :( I na to jos sujeta jednog...
Ma nema opravdanja, znam pravila, izvinjavam se :bye:

Kajo :heart: ne bole nista, to su ti one sto se daju u stomak. Ja sam sama sebe bockala dva puta dnevno kad su mislili da ce da mi odrade karotide dok smo cekali da mi padne temp. ;)
Za Djorda- pa nadam se da nece bas morati nasim putem. I volim sto ides kod njega, stvarno zna svoj posao. Tako mi je dobro odradio sve popravke dok smo bili komsije da sam za op. izvadila samo jedan zub za koji nismo bili sigurni kako ce se ponasati u narednom periodu.
I nesto se razmisljam - onu gore pomenutu listu cu da skeniram( cim negde izbunarim skener-posto je normalno mamin sin popravljao nas :roll:) i onda svim zaliscima na pp :zper:

Znam da ne bole (a i da bole - nema veze, prošli smo mi i kroz teže stvari), evo već sam odradila i drugi dan terapije.
Sreća moja što mi je internista barem nezvanično rekao šta da radim, jer kod njega mogu po zvanično odobrenje tek u utorak.
Da nekoga u mom stanju zaista iznenada zaboli zub imao bi krv da propljuje dok ne stigne do zubara, za šta običnom, zdravom čoveku treba samo ono vreme koje potroši od kuće do ordinacije.
Zato sam i započela ovu priču. Ne da bih tražila terapiju, nego informaciju o proceduri.
Dakle, za nas lečenje zuba kod privatnika dolazi u obzir tek posle posete državnom zubaru (koji zvanično traži mišljnje od interniste), pa onda zakazivanje i odlazak internisti (koji to mišljenje napiše), pa tek sa tim papirom možemo kod privatnika...

Poslednja izmena:
Evo i ja da se oglasim! Drago mi je da ste zdravo i manje više dobro.... Kao i ja npr ... Pored svega, borimo se i sa doktorskom sujetom i njihovim strahovima izazvanih neznanjem ... I sad ja vama moja iskustva ... Četiri meseca posle operacije odem ja na posao .... Pošto sam neposredno pre operacije povadio sve klimave zube (btw normalnim ljudima opada kosa, meni zubi ...) i ostala mi donja dva očnjaka (nije zlotvor hteo da izvadi, kaže zakačiću ti protezu za njih), kad me videše tako krezavog, a živog i veselog, kolege mi rekoše - da mi skupimo pare da namestiš te zube, bre ... I ja odem kod mog dragančeta, on mi sve sredio bez ikakvih uputa kod kardiologa ... Samo antibiotik ... A prošlog leta mi se javio apsces na leđima, i odem kod hirurga ... Ja sam znate pod farinom ... Pa šta onda? kaže on ... I iseče me na pravdi Boga, bez anestezije ... Zalepio flaster, i kaže mi - slušaj, ako ne stane krvarenje, nasloni se na naslon od stolice što jače možeš, takvo se krvarenje samo pritiskom zaustavlja .. I na kraju, na psu rana, na psu i zarasla ... Ovo na moj račun, ne ljutite se ... E sade, prvi put čujem da se mesto farina ili onog drugog kakosezove leka, daje heparin ... Ali, kako reče Sofija, nemoj neko da bude samsvojdoktor ...

A Draganče mi zalepio anesteziju bez pardona, kad mi deljao one očnjake i vadio živce .. Pa sad, kom obojci, kom opanci ...

Poslednja izmena:
Mspopoviću, da daš orden za hrabrost tvom Dragančetu, zaslužio je.
Onaj moj zubar se poplašio i ispalio me. Uopšte neće da radi sa mnom.
Ispalio me i internista, prebacuje lopticu kardiologu.
A ja bih najradije konopac pa na prvu granu.

Mspopoviću, da daš orden za hrabrost tvom Dragančetu, zaslužio je.
Onaj moj zubar se poplašio i ispalio me. Uopšte neće da radi sa mnom.
Ispalio me i internista, prebacuje lopticu kardiologu.
A ja bih najradije konopac pa na prvu granu.

Дај Кајо, немој тако. ;) Буди стрпљива и упорна. И они су људи, преплашили се. Видиш каква се хајка води против лекара. А многи настрадаше ни криви ни дужни. ;)

Дај Кајо, немој тако. ;) Буди стрпљива и упорна. И они су људи, преплашили се. Видиш каква се хајка води против лекара. А многи настрадаше ни криви ни дужни. ;)
I? Šta onda? Zbog neznalica i nadobudnih dramosera da nastrada od infekcije? Ma hajde, molim Te ...

Od jutros kad sam videla prepisku- radim li radim, smisljam sve nove poslove da bih se odmakla od tastature i bila pristojna...Tesko mi ide, sama se sa sobom svadjam. Da li je toliko tesko SVAKOM operisanom pacijentu uz otpusnu listu priheftati uputstvo o profilaksi bak. endokarditisa i upozoriti sve lekare kojima dopadnemo saka o mogucnosti da iskrvarimo na stolu zbog lekova koje dozivotno pijemo? Jer to je u stvari problem, ne anestezija! Trebamo li mi sami da osnujemo udruzenje i izborimo se za to?
Sto rece mspopovic" nemamo mi koje je zivot castio vremena..." A da pravo kazem nemamo vise ni zivaca. A takvi nam trose li trose...
Ako imas srece i zdrav si lepo uzmes parice ili knjizicu i kod zubara. I resen problem. E sad, ako si srcani, treba da visis po cekaonicama jedno mesec i vise dana, da pokupis sve moguce viruse, bakterije i gljivice ...da zivis u nadi da ce se neko hrabar ili lud naci pa da rizikuje :roll: Ili jednostavno poludis i sam sebi izvadis zub, pa sta bude... Sve to zbog jednog papira koji vazi za sve nas, nebitno da li imamo 20,40 ili 80 godina.
Kajo, potpuno te razumem! U poslednjih godinu dana sam vec ne znam ni sama koliko puta bila na pola puta do " grane" ali, ima tu sad i dobrih strana. Ne boli te zub, ako sam dobro skontala? To je jedna od prednosti. Onda, sad je lepo prilika da promenis nazovi dr. Posto ON trazi misljenje kardiologa, sad je sansa da se trajno prebacis kod nekog ko vredi. I to polako, uz raspitivanje ko je i strucan ali je i human. Resicemo to svi zajedno.
E sad, ako ti niko nece vaditi zub trebalo bi da prekidas sa fraksiparinom ili clexanom i da se vracas uporedo na farin, dok ne uspes da se docepas misljenja kardiologa, ( traze iz drzavne ustanove a uz zakazivanje....) pa nadjes zubara...
I ovo je novost, o lekovima mozemo da pisemo, promenjena su pravila foruma, tako mi je bar Sofija javila ;)

Baš tako, a još manje imamo snage i sposobnosti da se danima i mesecima cimamo po najraznovrsnijim ordinacijama bez ikakve potrebe.
Lako je reći "imaj ovo ili ono", kao da imam KAD NEMAM! Ne kritikujem Sofiju, to je opšti stav svih oko nas. Niko sem nas ne zna koliko nam je naporno i da prođemo kroz običan, miran dan, a svaki stres nam utiče na srce i pritisak.
Da bih stihla do zubara moram da:
1. zakažem posetu na opštoj praksi
2. Posle par dana, na zakazan datum, ustajem ujutru u 5, da bih se osvestila, popila kafu, doručkovala, popila tablete, proverila pritisak, sačekala da sve legne na svoje mesto i stgla u ordinaciju do pola 7. Onda me čeka nekoliko sati sedenja (ako ima mesta) ili stajanja. Poseban doživljaj je čekanje u sezoni gripa, a veštačka valvula je magnet za viruse i bakterije.
3. Doktorka mi obično da uput za vađenje krvi, a i to se zakazuje.
4. Zakazuje se u tačno određeno vreme, pa moram doći i sutradan, ali srećom ne rano ujutru.
5. Dva dana pre vađenja krvi dobro pazim šta jedem (da mi hrana ne poremeti INR). Ujutru opet ustajem u 5, ali ne da jedem i pijem lekove, već da se nekako stabilizujem bez ičega i da stignem najdalje do 6-6,30. Oni počinju da rade mnogo kasnije, ali je gužva već ogromna. Čekam na red do jedno 9, a usput mi je muka, pritisak mi varira u zavisnosti od vremena, a mesta za sedenje obično nema. Nekad mi sve tutnji u glavi, a nekad mi se ludački vrti, ali nema veze, moram da istrpim.
6. Rezultati su gotovi istog dana ali ih daju samo u određenih pola sata, pa moram da se vratim u DZ i da stignem ranije jer su sestre malo namćoraste. Već sam imala žestok okšaj sa njima.
7. Sa tim rezultatom mogu da zakažem kod interniste. Ako nema gužvu, ponekad me primi istog dana, ali čekanje od sat-dva mi ne gine.
8. Sa dobijenim uputom najpre zakazujem telefonom kod kardiologa. Obično su dobre volje, samo treba znati tačno koji broj zvati, jer ko ne zna broj poliklinike mora da zove centralu, a oni baš i nisu ažurni. Ili ne dižu slušalicu, ili samo prebace kod nekoga a taj drugi ne diže.
9. Kad najzad dobijem datum prijema, e tek onda mogu da idem u socijalno da overim uput. I tu se čeka, ponekad petnaestak minuta, a nekad i dva sata. Mesta za sedenje nema, prostor je minijaturan a sveta mnogo. Neko se svađa, neko smrdi, neko mora preko reda - itd. Mučnina je neizbežna, a pritisak samo skače.
10. Određenog dana sa kompletnom pripremom (od jedno 4 ujutru) krećem za Zemun. Na poliklinici je naravno, gužva, a dešava se i da lekar iz nekog razloga ne radi, ali ga niko ne menja a pacijente niko o tome ne obavesti. To mi se par puta desilo. Kao da danas nemamo svi telefone...
11. Kad najzad sve obavim kod kardioga, onda onda opet nazad na opštu praksu.
Cela procedura oko zakazivanja i čekanja se ponavlja.
12. Onda ponovo kod interniste da vidi izveštaj kolege kardiologa i da ga unese u računar. I da zahteva terapiju koju je ovaj preporučio.
13. Recepti za lekove se naravno, pišu na opštoj praksi.
14. Nekoliko dana koristim terapiju potrebnu pre intervencije i proveravam INR. Odlazim u privatnu laboratoriju, jer nemam živaca za dom zdravlja.
15. Tek sada mogu da idem kod zubara.
I da molim boga da kardiolog nije nešto važno propustio da napiše.

Pa hajde sam mi recite kako jedan srčani bolesnik može da bude strpljiv i uporan?
Odakle da uzme toliko živaca i energije?
Da li verujete da sam već preplašena od odlaska kod bilo kojeg specijaliste - sve strepim kakvu će on prepreku da mi postavi samo zato što nisam običan pacijent nego imam veštačku valvulu?

Sanjka, grešiš.
Nije naš problem krvarenje nego prevelika šansa za tromb i bakterije.
Ne boje se lekari da ćemo iskrvariti, to bi odmah videli i sanirali, boje se da ćemo navući tromb ili upalu, a to se ne vidi odmah.
Za TO bi oni žestoko bili odgovorni pa smi im "srčani" pravi vruć krompir.:mrgreen:

Poslednja izmena:
Samo zub je izvađen. Popravka i protetika moraju da prođu prvo kroz proceduru.
Za početak sam našla zubara u DZ koji radi privatno i protetiku, a nije na toliko lošem glasu. Malo miriše na vino (odmah ujutru, na poslu :eek:), ali valjda će biti sposoban.
Posle praznika idem kod njega da mi napiše kompletan proces koji će da radi, a onda idem od broja 1 na listi pa redom.
Ko preživi - pričaće!

Back