Operacija srca

Prije svega,dobar dan.Ovaj forum mi je mnogo pomogao u danima prije operacije ugradnje bajpasa mom ocu,pa bi prije svega da Vam se svima od 1 pa do poslednje stranice najiskrenije zahvalim.
Mom ocu je krajem juna ugradjen bajpas,operacija je prošla odlično i on je vec posle sedam dana došao kući.Izdržao je bez problema put od 7 sati i sam se popeo na četvrti sprat.
E sad ja ima pitanje za vas,pošto mu na klinici ništa nisu objasnili u vezi ishrane,molim vas da mi pomognete oko toga šta smije jesti,šta ste vi jeli za doručak,ručak,večeru.
Unaprijed Hvala

Tajamasho Srecna srcana bakice - cestitam! Da bebica bude zadovoljna i zdrava ceo zivot! :heart:

Za Pivan-a : Uf, pa bilo bi lepo da forum obidju i pacijenti koji su imali tu intervenciju, nacisto su nas napustili. Mi koji se redovno obilazimo smo uglavnom zalisci i u nacelu imamo potpuno sankcionisano ono sto je tvom tati obavezno. Ali, ajde da probam iz "druge" ruke, posto u familiji imam i takav zahvat. Uglavnom za njih vazi puno voca i povrca, ribe (morske) i piletine bez kozice. Kuvano i dinstano. Sa vrlo malo hleba, ako moze treba pravi crni. U principu ono - zdrav zivot i zdrava hrana sa sto manje masnoce jer njih ubise holesterol a i trigliceridi (svinjetina i hleb). Setnja obavezno, vazi za sve. Onaj moj rodjak za dorucak uglavnom uzima jogurt sa lanenim semenom i susamom uz malo mesanih pahuljica, navodno to skida holesterol. Ja probala, meni je bas ok,ali ukusi su razliciti.
Nek nastavi ko zna vise a od mene - srecno i :bye:

Hvala na cestitkama, danas je unukica stigla kuci, preslatka je.
TikTak "prelistaj" malo unazad Forum, mspopovic je detaljno opisao nacin ishrane i nacin zivota za nas Zalistnicare, samo sto tebe ishrana ne tangira s obzirom da nemas vestacki zalistak.
Pozdrav svima, gde nam je mspopovic?:heart:

Možda ćemo imati novu drugaricu.
Danas sam bila u jednom butiku, pogledam malo bolje prodavačicu - a ona posred grudi nosi lep, crveni ožiljak... :D
Kako smo se samo bacile na razgovor! Ona je imala rupu u srcu, operisana je pre godinu dana. Pozvala sam je da nas malo obiđe, pošto i inače dolazi na krstaricu a za ovu temu nije ni znala. Pa, videćemo da li će se naša ekipa uvećati!

Bilo bi bas lepo da nas tvoja drugarica poseti i bude i nasa. Uvek se nesto novo nauci kad stigne novi clan.Ko, kad, gde, ima li posledica ili je zivot puno bolji....?
Tajamasha me uvek tesi jer je sjajno, ali mspopovic i Kaja mi pomognu da se ne osecam izopsteno i sto nisam jedina koja bas i ne trci uz stepenice ;) Tako da bi nova iskustva svima nama ( a i onima koji nas obidju a ne otkucaju se) dobro dosla
mspopovicu, prozvan si, ne javljas se , evo sad opet prozivka na tvoj racun, cak sam prelistavala i druge teme, sve u nadi da negde nekoga obilazis. Iskreno se nadam da si negde u neko ' ladovinku zalegao i uzivas i da ne postoji razlog da brinemo.

Drage moje dame, zadovoljstvo mi je što mislite na mene. Na žalost, nije more, nego posao. Odmor tek posle 15 avgusta, kad počnu kiše. Ali makar će biti gljiva na planini. More nije moja opcija... Ne volim da putujem daleko...

Dobro je, tu si samo ne kuckaš. :)
Sad će i tvoj odmor, mesec dana prođe dok se čovek okrene a planinske pečurkice i meni deluju kao bolji izbor od prženja po plažama. Samo izbegavaj one lepe crvene sa belim tufnicama...:mrgreen:

Pozdrav svima,molim vas za pomoc.
Mom ocu (55god) je prije nedelju dana ugradjen dvostruki bajpas,jos uvijek je u bolnici,oporavak sporije ide,al je bolje. Zanima me,da li iko od vas ima iskustva sa nosenjem postoperativnih steznika i gdje mogu da se nabave??? Moj otac ima uzasnih problema sa kasljem, pluca su mu u losem stanju (pusac 30godina,fizicki neaktivan) i neophodan mu je steznik da bi rana zarasla kako treba, tj. da bi mu pruzao otpor pri kaslju koji ga razdire...jer ako ne zaraste,morace opet da ga otvaraju,a to ce biti problem.
Hvala vam unaprijed.

Stvarno, bas smo se obradovale mspopovic-u. On i Kaja su nezamenljivi i ako se ne pojave, oseca se ogromna praznina.
Sanjka, ti i ja smo redovne, pa te ne pominjem u ovom konteksu.
Ne znam vi ali ja cu da umrem od ove vrucine. Ovo mi je prvo leto u Beogradu, strasno, strasno, strasno:rumenko:

majoo izvini, nije bilo tvog teksta, kada sam sinoc pisala dobrodoslicu mspopovicu. Posto je to tvoja prva poruka, uvek se kasnije izbacuje i zato je nisam videla.
Pretpostavljam da tih steznika ima u bolje snabdevenim apotekama, prvi put cujem za njih. Verovatno i lekari iz bolnice znaju gde se nabavljaju. Srecno.:)

Primetila sam te steznike na pacijentima koji su se vratili iz Turske. Baš sam zagledala i mislila kako to da ih ja ovde nisam nikad ni videla.
Majoo, pitaj lekare u bolnici kako se ti pojasevi tačno zovu, a onda obiđi par većih apoteka i potraži ih. Možda čak dobiješ informaciju i preko onog telefona za traženje lekova. Svakako pitaj za cenu na par mesta, jer iz iskustva znam da cene na nekim mestima znaju biti i do 2-3 puta veće, a verujem da taj pojas uopšte nije jeftin. Idealno bi bilo da pronađeš ko je proizvođač ili makar uvoznik pa da tamo pazariš.

Hvala vam puno!! I ja sam steznik vidjela na ljudima koji su se vratili iz Turske,odatle mi i ideja :))
Ali,dr nam je rekao da se steznik nepotreban,da cak nije ni preporucljiv i da rana treba prirodno da zaraste sa drzanjem ruku ukrstenih oko sebe prilikom kaslja.
Mom tati je danas 10ti dan od operacije i ide nabolje,s obzirom da je bilo komplikacija nakon operacije..kuci je,nadam se samo da ce grudna kost pravilno da sraste jer je to najbitnije..al polako,treba jos mnogo vremena..
Hvala vam jos jednom na brzom odgovoru,javicu se ako mi sto ne bude jasno :)

Sto se tice grudne kosti, tu nemas brige, zahevtani smo mi dobrano onim zicama :sije:, bitno je da lezi na ledjima, da ne proba rukama da se odupire kad ustaje vec da mu napravite ono kao u bolnici, traku pomocu koje ustaje. Od kaslja ali nakon sest meseci, sam dobila kilu na oziljku, a nakon bolnickog sam popila serbet (kao klincima sto spremam) i kasalj prestao. Probajte, ne moze da skodi...
Tajamasho, znas da volim leto, obozavam cak, ali....ovo nije leto, ovo je kao da neko sedi na meni, ne da se disati. Ili sam samo omatorila? ;)

Ne znam šta pre da kažem i kome bih se sve zahvalila za ovakav forum.Nikad nisam bila ni na jednom forumu, ali muka čoveka natera da sve promeni u svom životu. Malo više sam uzbudjena. Weakest Link, mspopović. Tanja i Dana, sava035, tajamasha, flamencoman, sanjka, svi ste pravi drugari. Oduševilo me je najv iše vaše iskreno drugarstvo, nesebični saveti, posebno mspopovica, čije je iskustvo,vidi se, bogato. Od februara pratim vaše zdravstvene, a samim tim i životne probleme, koji su na neki način postali i moji. Zapravo, da pojasnim: Mojoj mami ( 78 godina ) je pri pregledu srca doca ,onako nonšalantno rekao: "Ovo je za operaciju". Nikad ni od čega nije bolovala, a sad odjednom operacija i to ni manje ni više nego srca:sad2:I tako obrela se u ponedeljak na Dedinju. Juce uradjena koronarografija, koje se plašila više od same operacije. Sad još da prebrodimo operaciju. Pozdrav svima na ovom forumu i HVALA VAM STO POSTO JITE, jer bez vas ne znam kako bih sve podnela. :brus:Svaki dan sam čitala vase poruke.

Jos uvek nisam ukljucena u vasu grupu, a nestrpljiva sam. I ja sam gledala na TV-u onog Valjevca sa steznikom i isto sam se pitala gde li i da li uopšte ima kod nas da se kupi. Nadam se da će sve proći kako valja sa operacijom moje majke.

Divota jedna sto si opet sa nama ;)
To da si malo srecna a pomalo i nisi....jeste normalno. Prvo sam mislila da cu da napravim zurku kad su mi rekli da im se nacrtam tamo za 15 dana, a onda sam imala i dana kad sam samo zelela da svi ucute....Cudan period, kao EKG, malo gore, malo dole. Ljudski. Puno mi je pomoglo iscitavanje ovog foruma i saznanje da su ovi ljudi sve to prosli, ZIVI SU i to vrlo!
Kad te smeste, odmah ti vade krv, urade kontrolni EKG, predavanje u trpezariji, dobijes rukavicu da vezbas pluca i najverovatnije to isto popodne color dopler karotida. Sutradan obicno koronarografija, (to je bilo ludilo, ne doruckuj, vodimo te u 10, proslo 12, ne rucaj, ides u 13, te tako crkoh gladna. Sreca pa je bio neki oslic za veceru kog niko nije hteo...kako sam samo uzivala kad sam se docepala i mog i jos 2 porcije onih sto su bili "fini" ) :zjede:. Onda se smaras lezeci, mada i to moze da bude ok ako ti je takvo drustvo u sobi. Ako si na programu, (ja sam cekala 5 dana ali mi uopste nije bio los period, uglavnom sam visila na terasi ) opet trpezarija i upoznavanje sa tim sta te ceka i potpisivanje. Pre sale - veselica i ...budis se u intenzivnoj. Za par dana se javis nama ovde da nazdravimo sa tobom :bye:

Oprosticete ako pogresim pri kucanju i slanju poruke, jer mi je sve ovo novo. Sve ste vec rekli sto me interesuje, ali me zanima da li se rade operacije subotom ili je vikendom "mir u kuci". Mama ni sutra nije na programu, pa sam malo zabrinuta.

Pozdrav za sve kolege i koleginice :),
pratim forum još od prošle godine pre moje operacije. Dosta saveta koji pomažu, da podelim i ja nešto moje sa Vama.
Već je prošlo godinu dana od operacije, na početku je sve išlo savršeno, posle 10-ak dana peo sam se na 4.-ti sprat bez predaha i uživao u napredovanju.
prvo mi se pojavila hiatus hernia koja je sama i nestala ( dešava se kod malog roja operisanih) imao saqm gušenja i buđenja u snu u maglovitim noćima. Prestalo je i sreći opet nema kraja. Krenuo sam na rehabilitaciju u N. banju i dva dana pre odlaska pojavi mi se veliki otok na gornjem delu ožiljka- urasla dlaka. :(
Otvore mi otok iscuri silan gnoj- i tako odem u anju. Odmah sobnom lekaru prijavim ranu, objasnim da sam vršim ispiranje i pitam za ambulantu- odgovor " odlično to sami radite nastavite tako skoro je suva rana". Posle nedelju dana prilikom ustajanja osetim strasan bol na rebrima kao da mi puca misic. Odmah primetim omeksalo misicno tkivo na rezu a na kraju grudne kosti. Pomislim kila, znam da se javlja. Opet prijavim lekaru, ma kaže nije ništa možda malo istegnuće mišića!!
Završim boravak u banji, vratim se kući i posle oko nedelju dana u snu ostim neku nelagodnost i osećaj kao da naduvam neku kožnu mešinu.Ujutru ustanem primetim dislokaciju desne strane rebara, odem kod hirurga i dobijem odgovor da mi je infekcija razdvojila kost. Nije ništa strašno, možda će sama da priraste, a ja i dan danas imam kost koja nije srasla. Svi kažu nije opasno i tako živim i planiram da poživim još dugo, pa ipak sam mlad ( 41. godina) i imam puno volje i dobrog vedrog duha u sebi i za mene i za sve ljude koji me okružuju. A kila još uvek nije zrela za hiruršku intervenciju. Neko tj većina ima sreću ali i mi malobrojni koji sve preživimo i MALERI smo imamo pa imamo postoperativne komplikacije živimo život. Ako ja sa svim ovim nedaćama mogu ovako da budem vedra duha budite i Vi i na taj način olakšajte život i sebi i onima u Vašoj okolini.

Živim u Kruševcu, operisan u Beogradu išao na rehabilitaciju u Nišku banju gde i svi oni koji ne zive u Beogradu, a bogami i poneki beogradjanin zaluta. Jednostavno to nema veze sa lekarima,karma je takva, šta da kažu porodice onih koji nažalost nisu operaciju preživeli, loš sastav tima koji je operisao, ne verujem.U svim hirurškim intervencijama postoji neki procenat bolesnika koji loše prodje. Samo sam želeo da kažem da mi sami nosimo svoj krst, da se ne treba ničega bojati i da jednostavno sami sebe moramo da hrabrimo i sami sebi i najmilijima da dajemo nadu i volju za dalji život. A forum je odlično mesto za sve one koji nisu takvi i ne mogu da imaju informacije o stvarima koje ih zanimaju nego ovako iz prve ruke...

Back