Operacija srca

Ima već nekoliko meseci da sam Vam pisala da mi se otac pripremao za 4 bypass-a. 30.03. je operisan na Institutu Sremska Kamenica i moram da javno pohvalim Dr Sašu Kačara na njegovoj čovečnosti, pre svega, predusretljivosti i profesionalnosti. Čovek nam je najljubaznije objasnio i pokazao ceo postupak koji je izvršio i dao detaljne savete za dalje. Za 5 dana tata je već bio na nogama, a evo 4 meseca kasnije oseća se kao da ni operacije a ni srčanog udara pre nje nikada nije ni bilo. Hvala svima na ovom forumu koji su me ohrabrili. I da, najvažnije (ali ne i najlakše) je biti optimista!!!!

:)Tajamsha, divnna si zaista. Svaka tvoja poruka me oraspoloži, jer je uvek pozitivna i puna optimizma. Znam za Tanju i Danu, njih sam pomno pratila, a savet je skroz na mestu i jesam je razmazila. Poslušaću te:okok:, jer sam se uverila više puta da deluje, a sad mi žao da se nervira. :cmok2: Moraću da obrnem uloge: ja mama, ona kćerka:lol:

Da, Sanjka, baš je tako-ko zna zašto je to dobro. Sa svim ovim problemima ne bi sigurno dobro prošla :pop: To pokušavam da joj objasnim, ali prosto, bila je nadomak operacije i " boljeg sutra", a ono sad opet čekanje, lečenje. Ma znam ja da će biti u redu, ako se pozitivno razmišlja i veruje. Ja sam optimista :cao:

Pozdrav svima!
Moja baka koja je 1934 godiste ima zakazanu operaciju srca u Sr.Kamenici za nesto vise od nedelju dana. U pitanju je ugradnja vestackog aortnog zaliska i 2 bypassa.
Zamolila bih bilo koga ko ima slicno iskustvo da mi napise koju korisnu informaciju. Sve poruke koje sam procitala na ovom forumu su se odnosile na osobe koje su ipak mladje, a verujem da su godine bitne za ovako teske operacije.
Mi smo inace u dilemi da li da baka ide na operaciju u opste ili ne (ona se sama nada da nece ici s obzirom da trenutno ima povisenu sedimentaciju i "hvata se za slamku" da se to nece resiti do operacije).

Bilo bi mi znacajno ako neko moze da isprica i nesto "tehnickih" stvari o npr. oporavku, o bolnici..(da bih je malo uputila i ohrabrila)... u glavnom, interesuje me iskustvo ljudi koji su priblizno godiste moje bake. (a i misljenje koliko je starost bitna u ovom slucaju)
Hvala unapred na odgovorima!
Sve najbolje!

Sve što ja mogu reći jeste da sam čekajući na svoju operaciju videla i mnogo starih pacijenata. Dakle, operišu se i stari ljudi jer za intervenciju nisu presudne godine nego vitalnost, sposobnost da se podnese totalna anestezija i postoperativni tok.
Sa mnom je u isto vreme operisana i jedna gospođa Dragica koja je takođe imala oko 70 godina. Nismo se videle posle, ali smo se jedno vreme često čule te telefonom. Pričala mi je da je dobro, da je bila na rehabilitaciji u banji, da je opet počela da živi sama u svom stanu... Zaista bih trebala ponovo da je zovnem i pitam kako je.
Sam postoperativni tok je različit kod svakoga. Osim nekih uobičajenih stvari koje se dešavaju svakome (iznenadni pad pritiska uz vrtoglavicu i mučninu, ponekad malo unutrašnje krvarenje) sve ostalo je sasvim različito. Neko prođe bez ikakvih trajnih posledica, a neko se muči kao đavo.
Dakle, same bakine godine, ako nema drugih velikih problema nikako nisu razlog da joj se uskrati operacija.

Hvala puno na odgovoru! Razumem da je svaka osoba poseban slucaj za sebe i da ne mogu ni od koga da dobijem tacne prognoze... ali ipak, htela sam prvenstveno da mi neko kaze kako to sve izgleda i sta moze da se desi da bismo mogli da se pripremimo na neke stvari koje se svima desavaju (kao npr. ti padovi pritiska), da to sve koliko je moguce mirnije prozvimo...
Hvala jos jednom :)

pozdrav svima vama koji ste doprineli tome da ova tema bude ono sto jeste. mnogo ste mi pomogli i zaista sam redovno citala vase poruke i prenosila ih tati koji je prosle nedelje operisan u kamenici. prosli smo kroz veliki stres, ali su nam pomogla i vasa iskustva. do sada nisam htela da postavljam pitanja, jer sam skoro sve odgovore pronasla na ovoj temi, ali sada sam zabrinuta, pa moram.

naime, tati su prvih sedam dana od operacije govorili da je sve u redu i da 15-16 ide kuci. naravno svima nam je zbog toga bilo lakse, ali sinoc je radio eho srca i receno mu je da ima vodu oko srca.

sada dobija neke tablete da bi mogao da izbaci tu vodu... ja sada stvarno ne znam sta znaci ovo njegovo stanje... da li ce ostati duze u bolnici... da li ce morati piti lekove ceo zivot... bas se plasim...

mama sutra ide da razgovara sa njegovim doktorom, ali ja sam nestrpljiva da saznam sta dalje treba da radimo i kako da se ponasamo...

ako neko zna, bila bi mu zahvalna da to podeli sa mnom...

Nemaš nikakvod razloga za brigu. To je pojava vode (tečnosti) između srca i srčane maramice koja se javlja obavezno prilikom intervencije na srcu. Nekom se povuče za dva tri dana, nekom malo duže treba. Ja sam se vratio u bolnicu sedam dana posle prvog otpusta i odležao još sedam dana dok se nije povuklo. Pio sam neke lekove, mislim na bazi kortizona, nisam siguran, samo dok sam bio u bolnici. što se tiče lekova do kraja života, to je nešto sa čim se mora pomiriti. To je naprosto tako - opet neko više, neko manje mora da ima neku terapiju. Najvažnije je shvatiti da je prvenstveno u pitanju dostizanje zadovoljavajućeg kvaliteta života, dužinu niko ne zna i o tome ne treba misliti...

I šta kaže čika doktor? Da li tata ide kući?
Za "vodu" ne brini, ja sam je imala pre operacije, neko je dobije posle... Ali to se vrlo lako izbaci lekovima. Ja i sada pijem lek za srčani ritam sa dodatkom za izbacivanje vode (mislim da ne smem napisati ime leka), ali mislim da svako od pacijenata dobije neku sličnu terapiju.
Tvom tati je sad najgore, srce više nije kao pre operacije, a organizam se još nije privikao na nov način rada. Ako su mu sekli grudnu kost njega to sad boli, bole ga i one unutrašnje rane, a kašalj u takvom stanju je kazna božija... Organizam počinje da radi po novom režimu, srce kuca drugačije, često se promeni i pritisak i pacijent nema pojma šta je sada za njegovo telo normalno a šta ne.
Možda su ga zadržali iz straha da zbog naprezanje ne dođe do nekog krvarenja ili kile pa je i bolje da bude u bolnici. Šta bi ste sa njim kod kuće? Niti on može za svaki problem da trči kod lekara, niti mu vi kod kuće možete pomoći.

Navika je cudo Tajamasho. Kad sam otvorila krstaricu - sok, pomislila sam da sam odlutala, ali evo drugi dan i cini mi se da je bolje i preglednije. Vazno je da smo svi tu a jos bolje je sto te je ovo ponukalo da nas aktiviras. :lol: Juce sam na podforumu o mitr. valvuli naisla na korisnu stranicu, pa nam svima prosledjujem. Meni se bas dopada pa...posluzite se

http://www.kardiohirurgija.rs/index.html

=kolly;Bilo bi mi znacajno ako neko moze da isprica i nesto "tehnickih" stvari o npr. oporavku, o bolnici..(da bih je malo uputila i ohrabrila)... u glavnom, interesuje me iskustvo ljudi koji su priblizno godiste moje bake. (a i misljenje koliko je starost bitna u ovom slucaju)
Hvala unapred na odgovorima!
Sve najbolje!

O bolnici sve najbolje bez ijedne zamerke, bio sam tamo 20 dana i ne mogu da se pozalim na bilo sta, e sad sto se tice godina tu je vitalnost od presudnog znacaja, kad sam bila je jedna baka od 82 godine tako da ako je konzilijum bolnice prihvatio operaciju onda nemas razloga da brines za svoju baku, a ako mozes da biras ko ce je operisati ja normalno preporucujem svog kardiohirurga Zivoin Jonjev.

Odlican sajt..koncizan i koristan..:)

Nego, drugari koliko dugo ste vi tretirali oziljak kremama,melemima nakon operacije..? u dilemi sam da li da prestanem ili da nastavim..ima li efekta posle cetri meseca..? :bye:

Sanjka, molim te, nemoj te slike koristiti za avatar, bolje nista. Sta si sve preturila preko glave, samo ti jos fale te slike.:eek::
Kako tvoj vid, ima li poboljsanja?
Odavno nismo razmenjivali iskustva.
Danas sam posle 100 godina bila u Zavodu (INR mi je 3), inace odlazim u privatnu laboratoriju, INR je sve vreme ok.:

Prvi put sam na forumu. Imam 34 godine i operisan sam 27.08.2010. godine u KCS kod dr. Mladena Kocice. Ne znam da li je bolji hirurg ili covek zaista. Zamenjena mi je mitralna valvula i operacija je prosla odlicno. Medjutim posle 10 dana INR je skocio na 8,5 tako da sam morao jos 10 dana da provedem u KCS dok mi to nisu sanirali bez punktiranja. Pojavio se izliv i bojali su se tamponade srca. Moja poruka je da treba biti optimista, jer uz Bozju pomoc i onih divnih ljudi sve ce biti dobro.

Back