Operacija srca

Drugari, evo i mene..:D

Bila je operacija, bilo je tesko, vise od 6 sati je trajala, malo duze sam boravila u intenzivnoj,ali oporavko posle toga ide jako dobro..nego, pitam se koliko ce boleti..kakva su vasa iskustva..kako da napravim dobar balans izmedju sedenja i lezanja..koiko da setam..sta uopste mogu raditi u prvo vreme..evo ,dok ovo kratko sedim, sve imam utisak da mi je izmedju grudi vezan pretezak teg koji vuce na dole..i brine me sto sam nekako sva pogrbljena..nece valjda ostati tako:think:

Hvala Vam od srca svima na podrsci..:heart::super:

Dobrodosla..... :D:D:heart: :D i bas mi je drago da je sve proslo kako treba.... :D

Tik Tak, divno sto si sa nama:heart::heart::heart:. Sanjka, kao i obicno, je sve rekla. Stvarno se treba pridrzavati njenih saveta. Ja sam napravila gresku, previse sam se okurazila, setala se na -11, odmah posle operacije, sama i dozivela stravicnu vrtoglavicu. To mi je poremetilo dalji tok "psihickog" oporavka. Sva sam bila isprepadana i nigde nisam smela sama.
Sad je, naravno, sve OK. Od operacije je proslo 1,5 godina.
Vreme ti ne ide bas na ruku. Kad prodje 6 meseci, neces se ni secati operacije.
Veliki pozdrav:)

Kajo kako mama? Ide li na bolje?
Tik tak, dete, nemoj da nas brines, svrati na par minuta da nas obradujes. Znamo da je tesko, iskukaj se ako ti je do toga, a i procice ti vreme ovako, manje ces "osecati".
E ljudi, sad jedno pitanje. Da li je neko probao da vadi krv istog dana na dva razlicita mesta za INR? Tajamaso, za tebe znam sigurno da ides u zavod za tr.,jesi li proverila nekad da li je to to. Konkretno, dva puta mi se poklopilo da imam da odradim kod njih u 12 a isto jutro na hematologiji u Zemunskoj bolnici zbog tih faktora koji mi nedostaju i sad sam u rebusu. Razlika bude drasticna - Zemunska = 2.66 a zavod =3.87 ??? :dontunderstand:

Da, i meni se to desilo. Doduse, ne isti dan ali 2 dana razlike u analizi. U Zavodu mi je INR bio mnogo veci, isto kao tebi. Covek nije pametan, sta da radi.
Meni se sada pojavio problem, levi glezanj mi je bas natecen, desni mnogo manje. Bas me mrzi da krecem u istrazivanja, da li je giht ili nesto drugo. Ne boli me previse ali bas ruzno izgleda.
Kajo, bas mi je zao zbog tvoje mame. Mogu samo zamisliti koliko se maltretiras po ovoj vrucini.
:(
TikTak kako si?:heart:

Kod nas u kući je haos. Mama je umrla, juče je bila sahrana. Gomila familije, jurnjava, danas prvi izlazak na groblje, sutra drugi, i onda je kraj (mi nemamo ono na 6 nedelja, meseci itd.). Najzad ću imati mira - prvi put za ove 4 godine...
:worth::worth::worth:

Što se tiče kontrole INR u istom danu na dva mesta - ja sam imala priliku. Kada sam donela kod interniste mnogo manje vrednosti nego inače, rekao mi je da odmah proverim u drugoj laboratoriji. Rezultat i nije bio mnogo različit, tek koliko može da se izmeni od ranog jutra do do posle podne. Mislim da je razlika bila oko 0,5.

zdravo
sta vi kuhate i kakav vam je jelovnik posle operacije ? Ja sam imala operaciju prije 2 godine (bajpas) i u pocetku sam se drzala dijete kasnije sam se totalno opustila treba da se vratim na dijetu ali ne znam sta da kuvam

dajte neki savet

da li neko od vas ima simptome osecaja gusenja kada legne ili kada se okrenete na levu stranu osecaj kao da trepti srce-mozda je samo sugestija

zdravo
da li neko od vas ima simptome osecaja gusenja kada legne ili kada se okrenete na levu stranu osecaj kao da trepti srce-mozda je samo sugestija

Kao prvo, hvala na saučešću.

Nije sugestija, i ja još uvek spavam na desnoj strani sa rukom savijenom u laktu i podbočenom o dlan - da ništa ne pritiska srce. Malo poležim na levoj strani dok srce ne počne jako da lupa, na leđima ne mogu (gušim se).
Nikakvu posebnu ishranu nemam.

Poslednja izmena:
Kajo, primite moje saucesce..!

Inace sam dobro, svakim danom je sve lakse i lakse, mada me poslednjih nekoliko dana ovo vreme upropasti..da li vi imate tegobe u vidu bola u grudnom kosu pracene promenom vremena?:think:
Skinula sam konce i zavoj i gledam pomalo gadljivo na ovaj moj oziljak..rastuzuje me prilicno..taman sam se navikla na onaj od prethodne operacije, fino je izbledeo, a sad sve iz pocetka..trebaju mi vasi saveti..cime ste tretirali oziljke..koliko dugo..ima li efekta..?
Imam jos jednu dilemu..nekako ne osecam da je doslo do neke promene u radu srca..mada su svi rezultati super..i dalje se veoma umaram..da li je to normalan postoperativni simptom?

Mnogo vas pozdravljam,hvala sto brinete za mene..svako dobro..drzite se dobri ljudi..:bye:

:hahaha::zcepanje::rotf:
E sad si me slatko nasmejala - odmah sam se setila svojih razmišljanja!
I ja sam pre operacije jedva čekala da se probudim i da otkrijem kako je to imati normalno srce, mislila sam da ću osetiti neverovatan priliv kiseonika, sjajnu cirkulaciju i ko zna šta još (maltene da ću odmah ugledati vatromet) a ono - ništa! I nisam mogla dovoljno da se načudim kako sad to...:eek:
Ovo vreme strašno utiče i na zdrave, svi su kao pijani, ali onaj bol u grudnoj kosti je normalan. Ja na promenu vremena nemam taj bol pa se moj internista čudio i kaže "pa dobro, ne boli te sad, ali boleće te nekad..." tako da znaš da to tako treba. Uostalom, tvoja rana je sveža a i dva puta si sečena. Pri svakom zarastanju se stvaraju i priraslice pa još i one smetaju. Sad samo pazi da ne dođe do nekog izlivanja krvi u grudni koš, čim nešto primetiš idi kod lekara, a ovo sve ostalo je standardni proces oporavka. Ja sam mesecima imala nagli pad pritiska (čak do 30/50), iznenadno povraćanje i vrtoglavice, a i ostali naši sapatnici su se žalili na slične probleme. Čak mi se posle operacije potpuno promenio pritisak, sad mi je normalan 80/100 i jedino sa sa njim dobro osećam. Možda će i tvoj organizam tako da reaguje. Tebi su sad sevisirali "pumpicu", ona drugačije funkcioniše pa će i celo telo morati da se prilagodi. Taj proces je dosta buran dok se ne ustali a i tebi treba vremena da pohvataš šta se promenilo i šta je sada normalno a šta ne.
Što se tiče umaranja - meni je i dalje prelaženje 10 stepenika dovoljno, onda moram da se odmorim. Smrt su mi usisavanje, brisanje podova i svi oni poslovi gde se angažuju rameni i grudni mišići. Neko se bez problema popne na 2. sprat, neko čak i na 10., ali sve je individualno.
Nemoj mnogo da se brineš, samo gledaj da prvih meseci ne budeš sama (zbog vrtoglavice i nesvestica), a za ožiljak uopšte ne brini. On će izbledeti za 2-3 godine (i sa tretmanom i bez) a dotle ti sleduju majice do grla i ogrlice koje ga pokrivaju.
Bićeš ti O.K.

Kaja je odlicno odradila posao, sve jeste onako kako je pisala. Vecina nas nastavlja da zivi kao u Bajaginoj pesmi : zivot je nekad siv nekad zut....Sta reci, ocekivala sam da cu opet moci da poletim (ja nikakav znacajan problem nisam imala ranije, srce je odjednom popustilo) i normalno - htela sam i zelim moj zivot nazad. ;)
Na zalost, spadam u onu grupu koja reaguje na promenu vremena, kad zaboli - mislim-infarkt garantovano! Kao da mi neko zabije sekiru po sred grudnog kosa, oduzmu mi se ruke...sreca je pa naucis da tako biva, castim se nekom tableticom, odlezim pola sata i onda aj dalje. Sad se cuvaj ali bas, prelaska sa spolja u klimatizovan prostor pa opet napolje (poste i slicne kretenske ustanove koje obore temp za 20 )to stvarno moze da te kosta zivota a bol je nesnosan :eek:
Kad si sigurna da je rana potpuno zarasla mozes je mazati saljicevim melemom, cisto da ti bude lakse, da manje zateze i svrbi. Sto se samog izgleda tice malo sta mozes uraditi (sve sam problala sto postoji na trzistu, malo ga kao ulepsala a onda su me opet sekli po istom i jos 10 cm pride - fuj, fuj -sve zguzvano ), oziljak ce vremenom sam bledeti i to ti je to. Uostalom, svi muskarci koje znam a gaje oziljak vrlo su ponosni na njega - kao -rane junacke. Samo mi glupacice, naviknute na one retusirane damice po casopisima - ufff, sto je ruzno. E pa nije - tu smo zahvaljujuci upravo tom oziljku!
Problema koliko hoces? Nemoj biti razocarana, druga opcija bi bila da nas nema, pa onda sve ovo sto dobijemo kao "gratis" i nije toliko strasno. :cool:

zdravo

dajte neki savet

Meni su u poslednje vreme krenule strasne aritmije, internista iz d.z. me salje na Dedinje, pretpostavlja da su priraslice od reza do perikarda pa mi ceo taj deo pulsira golim okom se vidi.EKG pokazuje aritmije, slusalicama se cuje, gusi....Tako da - uput i kod dr.
Sto se ishrane tice mi sa zaliscima, ako se pridrzavamo dijete, imamo potpuno drugaciji rezim od vas, tako da jedini savet je - vratite se na propisanu ishranu kao posle op. :bye:

Meni su u poslednje vreme krenule strasne aritmije, internista iz d.z. me salje na Dedinje, pretpostavlja da su priraslice od reza do perikarda pa mi ceo taj deo pulsira golim okom se vidi.EKG pokazuje aritmije, slusalicama se cuje, gusi....Tako da - uput i kod dr.
Sto se ishrane tice mi sa zaliscima, ako se pridrzavamo dijete, imamo potpuno drugaciji rezim od vas, tako da jedini savet je - vratite se na propisanu ishranu kao posle op. :bye:

ne brini aritmija nije strasna oni to lekovima resavaju:) ,znas sto je zanimljivo ja nikad nisam imala previsok pritisak gornji uvek bi bio oko 110 ili 120 donji bi znao biti oko 90 ponekad 99 i jako me zacudilo kada sam zavrsila na operaciji .Cuvajte se STRESOVA oni unistavaju srce

E,pa nisam htela da smaram sa detaljima..ali, ukratko bilo je ovako..

Vece pre operacije dr.Francuz je dosao da se upozna sa pacijentima..zaista neobican i krajnje fin gospodin..objasnio je sta planira da uradi..i da, ponovo su mi ugradili biolosku valvulu..njegovi razlozi su bili isti kao i oni koje su mi dali nasi doktori..pitala sam pre bolnice mog kardiologa da li da insistiram na mehanickoj,i njegov savet je bio da sta god odluci hirurg to prihvatim..inace,rekao mi je da ce trajati 20 godina..videcemo:)
Operacija je trajala malo duze, i ja sam izgubila dosta krvi, te nisu uradili sve sto je bilo planirano..tako da je promena mesta pejsmekera ostala za neki drugi put..:(
U sok sobi sam se probudila sa previjenom preponom,ali kako bih osamucena nisam pitala sta je to..tek posle kad sam dosla sebi,i prvi put videla da je to pozamasan rez,priupitah sestru koja me previjala..ona nije bila sigurna..kaze pretpostavlja da je neka cirkulacija bila preusmervana kroz tu arteriju..a kako doktora posle toga ne videh,ostaje misterija za mene do prve kontrole..:think:
Imam ogromnu pohvalu za sestre u sok sobi..gde je bio i ubedljivo najduzi deo mog sveukupnog boravka u bolnici..zaista su sjajne..doktori takodje..i sjajna ekipa fizioterapeuta..rodila su se i neka nova prijateljstva,sto sa osobljem,a stekoh i ratnu drugaricu..i tako..prodjoh i ja ponovo tim putem kojim se redje ide..
Dobro se oporavljam sad..prija danas ovo malo sunca konacno..nego,ovaj nas oziljak ne smemo izlagati suncu koliko?i devojke,smemo li nositi brus?:D to me bas kopka..;)

Puno pozdrava za sve..:heart:

Tik Tak, drago mi je sto se lepo oporavljas. Iskoristi ovo vreme, dok ne krenu vrucine, za sto duze setnje. Meni je to mnogo pomoglo i penjanje uz stepenice. Ja sam, odmah posle skidanja konaca, koristila Saljicev melem, odlican je. Posto sam operisana u novembru, suncala sam se vec u maju, bila sam mesec dana na moru i bas mi je prijalo. Toliko sam pocrnela, da se rez jedva primecivao. Za brus se ne secam :).
Veliki pozdrav:heart::heart::heart:

E, zato se ja sećam muke oko bruseva. Kad god možeš - budi bez njega, ali moraš i među svet pa htela ili ne moraš i njega obući. Meni su mesecima odgovarali samo oni najstariji, sa jako labavom gumom. Kad odem kod lekara naravno da obučem neki pristojan, ali posle trčim kući da ga što pre skinem. Takođe mi je bilo teško da dohvatim one kopče na leđima pa sam kupovala sa kopčanjem napred, ali to su uglavnom modeli za majke koje doje, pa korpice budu malo veće a ona guma okolo standardno, tesna! Iz svih koje imam sam povadila žice, pokušala sam i vrelom peglom da malo oslabim gumu... I dan-danas se tako mučim.
Nikad neću zaboraviti svadbu na koju sam išla godinu dana posle operacije, imala sam tanku belu bluzu od batista, sva se providela, pa je morao i brus uz nju da bude odgovarajući. Hotel, familija, slikanje, od mnogo sedenja sam otekla kao žaba a on se stegao pa ne da plućima vazduha...Jedva sam izdržala.:(

Kajo carice, ovo ce morati i moj dragi da cita!
Pa hteo covek da poludi i poceo da skuplja pare da mi obezbedi estetsku operaciju. Prvo sto sam operisana u ovom periodu, sto ce reci - vrucine da svisnes. 15 jula izvadneni konci i skinut flaster. I znojim se upravo tu. Pa skinem sve sa sebe i setam tako po kuci da me ne pece oziljak. Pa uzivam sto nisam preterano obdarena i nema sta da vuce oziljak i da moram da navucem brus. Pa poludim sto nemam peticu da mi nesto odmakne majicu od oziljka kad krenem u setnju :roll: Lakse je onim curicama u pubertetu koje bar znaju sta bi, ja sam setala od velicine do velicine pet puta u toku dana u zavisnosti od spoljne temperature, vetra i poseta /onda moras da se spakujes i to ti je/, a ja samo cvilim nek ne dolaze, o :worth: nek ne dolaze.
Pa onda otkrovenja - Lisca ima potpuno pamucne i kao paucina i kao da nemas nista, mada sam i dalje pristupala im samo pod moranje.
Tik tak, sto se oziljka tice, meni su bar rekli na Dedinju, sunce ni slucajno najmanje sest meseci. A posto si "letnje dete" kao i ja, povedi racuna. U pocetku nisam znala za to, pa mi je sunce dohvatilo gornji deo oziljka i mogu ti reci i da je razvuceniji i plavkast u odnosu na onaj deo koji je bio pod majicom gde je lepo srebrnkast i tanak .

4pv7eh.gif

Sve čestitke novopečenoj baki!

Back