One moment for....

Jutrima se budim pored nje....Gledam je dok spava onda kuham kavu..Kad miris kave napuni stan sjednemo za stol i pijemo ju...Miris duhanskog dima ne osjecam godinama..Kad se predvecer vracam svijetlo u sobi koje joj obasjava pola lica i knjiga u ruci unose mi toplinu u srce...Kad se pocne svlaciti i dok me grli strasti ispunjavaju pola sobe...Sretan sam, volim je tada mislim.....Ali kada jednom sasvim slucajno u jutro stane padati kisa, iz sna trazim lice andjela pored sebe....U glavi slika nekih davnih budjenja kad se nismo htjeli ustati iz kreveta do popodne....I lutajuci sjecanjima plovim sve dalje....tvoj "kreativni nered" cigareta u ruci, gledajuci te kako uvlacis dim covjek bi pomislio da bi uzasno sagrijesio ako bi ti bacio cigaretu....Kako se samo smijati znala, kako si svaku vecer zaspala u mom narucju i budila se tako....Noci pune lude strasti, sa zadovoljnim smjehom na licu zaspimo a ujutro dok otvaram oci i vidim tebe sreci nema kraja.....tvoje suze su boljele....tvoje rijeci ubijale...sve je bilo tako zivo...dok sam odlazio isti tren si mi nedostajala ali s vremenom sam navikao.....Rijetko te se sjetim...ali uvjek kad ujutro stane kisa lupati o prozore,ja pozurim otvoriti vrata misleci da si tamo....I kad otvorim miris tvog parfema dodje pa za tren iscezne a ja se vratim , legnem pored nje i jedna suza se iskrade, kapne na jastuk kao da govori...jos sam tu...jos sam u tebi....jos uvjek me volis....
 
Ako jezike čovječje i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili kimval koji zveči.
I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam, ništa sam.
I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.
Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se, ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuje se, ne misli o zlu, ne raduje se nepravdi, a raduje se istini, sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi.
Ljubav nikad ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati.
Jer djelimično znamo, i djelimično prorokujemo;
A kad dođe savršeno, onda će prestati ono što je djelimično.
Kad bijah dijete, kao dijete govorah, kao dijete mišljah, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek, odbacio sam što je djetinjsko.
Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice;
sad znam djelimično, a onda ću poznati kao što bih poznat.
A sad ostaje vjera, nada, ljubav, ovo troje;
ali od njih najveća je ljubav.


I ovo je poslednje moje oglašavanje na ovu temu...
I sigurna sam da je na Forumu ovo bilo najmanje deset puta citirano, na različitim podforumima...
Opis ljubavi kakvu mi, nažalost, nismo spremni da osetimo...
 
Ja nemam umetničke tvorevine koje će pamtiti pokoljenja, bar to nikad nisam rekla. Niti stvaram nešto takvo. Ali bar napišem nešto više od razglabanja o kur.cu.

znaci... ostalo sam isto procitao... ovo mi je upalo u oko... sedeo sam jednom sa devojkom bivsom i njenom drugaricom... i, drugarica je u jednom trenutku, pricajuci o nekoj knjizi koju cita (oni dosadni razgovori kad svi hoce da ispadnu pametniji nego sto jesu) rekla: "ni ja ne bi' bolje napisala"... i mi smo se nasmejali na to... i ona... kad je shvatila sta je rekla... sa citiranim se potpuno slazem... sto bi rek'o neki englez: rispekt... ali najstvarnije...
 
`` Ceo zivot mislio sam o ljubavi kao o nekoj vrsti dobrovoljnog ropstva.. Ali,to je laz. Sloboda jedino postoji kada je prisutna i ljubav. Osobe koje se osecaju slobodno,u najsirem mogucem smislu te reci, su osobe koje koje umeju da vole svojim srcem.
I osobe koje vole svojim srcem osecaju se slobodno.
To je zato sto, zanemarujuci moja iskustva ili ono sto ja radim ili ucim, u stvari nista nema smisla...Ali,sta ja to govorim? U ljubavi ne mozemo povrediti jedne druge; sami smo odgovorni za nasa osecanja i ne mozemo kriviti nekog drugog za ono sto sami osecamo.
...Da bolelo je kada izgubis nekog koga volis...ali sada sam cvrsto uveren da niko ne gubi nikog, iz prostog razloga sto niko ni ne poseduje onog drugog...
...To je pravi osecaj slobode-imati nesto najdragocenije na svetu bez osecaja fizicke pripadnosti...``

Paulo Coelho
ps
slob.prevod
 
...Možda je to potpuno šašavo,ali ja se ipak zanosim mišlju da neverovatno bogata zbirka moje dosade,svi promašeni časovi i sve izgubljeno vreme utrošeno na pridržavanje neke bandere leđima,dugogodišnje odlaganje da bilo šta preduzmem,bedno tavorenje sa lovom od koje ne može da se živi,a koja vam ne dozvoljava ni da umrete od gladi-zanosim se bledom nadom da sve te stvari,sve te godine,meseci,dani i potrošeni časovi nečemu vode i da bi ih možda iskupila neka knjiga,pretvorivši ih jednim potezom mađioničarskog štapića u smisao. Ta knjiga me sve više zaokuplja.Knjiga o Mimi Laševskoj,Aletu i našim prijateljima.Ali ja ne umem da pišem knjige! Pogotovu ne romane,za čije je pisanje potrebno biti vešt i lukav graditelj.....
 
Gledala sam ga. Dva minuta, pre toga, htela sam da ga oteram do sto đavola. Sada sam želela, samo da ga zagrlim, da se ja izvinim, bolelo me je uvo ko je kriv....I nadam se da grešim, nešto u stomaku mi je govorilo, Devojčice, on je taj. To je bilo juče.
 
“ To je muskarac koji ima svoje navike, odjednom razmisljam o njemu, verovatno cesto dolazi u ovu sobu, to je muskarac koji verovatno cesto vodi ljubav, to je muskarac koji se plasi, mora cesto da vodi ljubav jer se tako borio protiv straha.Kazem da volim pomisao da ima mnogo zena, i da sam ja medju tim zenama, pomesana s njima.Gledamo se. Shvata to sto sam upravo rekla. Pogled odjednom neiskren, lazan, uhvacen u zlu, smrt.
Kazem mud a dodje, da mora ponovo da me uzme. Dolazi. Fino mirise na englesku cigaretu, skup perfem, mirise na med, njegovoj se kozi nametnuo miris svile, vocni miris svilenog tusora, miris zlata, pozeljan je. Kazem mu da ga zelim. On kaze da jos cekam. Govori mi, kaze mi da je odmah znao, jos pri prelasku reke, da cu biti takva posle svog prvog ljubavnika, da cu voleti ljubav, kaze da vec zna da cu ga varati kao sto cu varati muskarce s kojima cu biti. Kaze, sto se njega tice, da je orudje svoje sopstvene nesrece. Srecna sam zbog scega sto mi je rekao i kazem mu to. Postaje grub, pada u ocajanje, baca se na mene, grize dojke deteta, vice, vredja. Zatvaram oci pred veoma snaznim zadovoljstvom. Mislim: navikao je, to je ono sto radi u zivotu, ljubav, samo to. Ruke su mu znalacke, divne, savrsene. Imala sam mnogo srece, to je jasno, kao da mu je to zanat, kao da ima, a da to i ne zna, nepogresivo osecanje sta treba uraditi, sta treba reci . Kaze mi da sam *****, gadura, kaze mi da sam njegova jedina ljubav, a to je upravo ono sto treba reci i ono sto se kaze kad se daje oduska govoru, kad se telu dopusta da istrazuje i nalazi i uzima ono sto zeli, i da je sve dobro, da nema otpadaka, otpaci su preplavljeni, sve odlazi u bujicu, u silinu strasti.”


Ljubavnik, Margaret Diras
:cool:
 
Moving through my changes as fast as I can,
Trying to bring a balance to me and the man,
Part of me is screaming to say
I want to be carried away.
Your skin and your eyes
The colours of bronze.
The moon in your ear
Twinkled and shone.
Soon you'll be gone
 
Branko Miljkovic - Uzalud je budim

Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama
zbog neba razapetog između prstiju
budim je zbog reči koje peku grlo
volim je ušima
treba ići do kraja sveta i naći rosu na travi
budim je zbog dalekih stvari koje liče na ove
ovde
zbog ljudi koji bez čela i imena prolaze ulicom
zbog anonimnih reči trgova budim je zbog manufakturnih pejzaža javnih parkova
budim je zbog ove naše planete koja će možda
biti mina u raskrvavljenom nebu
zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih između
dve bitke
kada nebo nije bilo više veliki kavez za ptice
nego aerodrom
moja ljubav puna drugih je deo zore
budim je zbog zore zbog ljubavi zbog sebe zbog
drugih
budim je mada je to uzaludnije negoli dozivati
pticu zauvek sletelu
sigurno je rekla: neka me traži i vidi da me
nema
ta žena sa rukama deteta koju volim
to dete zaspalo ne obrisavši suze koje budim
uzalud uzalud uzalud
uzalud je budim
jer će se probuditi drukčija i nova
uzalud je budim
jer njena usta neće moći da joj kažu
uzalud je budim
ti znaš da voda protiče ali ne kaže ništa
uzalud je budim
treba obećati izgubljenom imenu nečije lice
u pesku
 
Neko napisa..negde..misao..''Sladje je snevati nego zbilju gledati,najlepsi je dan detinjstva i mladosti''..I to,ni sad nemam pojma kako,zalepe na moj dan rodjenja..:p
070220_foreverYoung_hmed7p.hmedium.jpg
 
Prvi put videti i dodirivati svoju voljenu osobu nagu jeste jedno od čistih, nesavladivih bogojavljenja u životu. Ako uopšte postoji neka prava religija u Vaseljeni, ona mora da obuhvati i tu istinu kontakta, ili će ostati zauvek šuplja. Voditi ljubav sa jednom jedinom pravom osobom koja tu ljubav zaslužuje znači dobiti jednu od malobrojnih apsolutnih nagrada koje pripadaju ljudskim bićima, u ravnoteži sa svim onim bolom, gubitkom, nezgrapnošću, samoćom, idiotlukom, kompromisom i trapavošću koja sleduje uz ljudsko postojanje. Voditi ljubav sa pravom osobom znači nadoknaditi mnoge greške.

Den Simons, Uspon endimiona
 
Gledam te dugo i vidim da te znam
tvoj lik me negde u detinjstvo nosi,
ti si neko iz moga zivota,al
ne mogu da se setim ko si!

Gledam te dugo i vidim sad si zena
cvece koje poznajem po rosi,
ti si neko iz moga zivota,al
ne mogu da se setim ko si!
 
Zaspala je na kaucu dok sam se petljao sa jastucnicom u drugoj sobi, i nisam imao srca da je budim. Podmetnuo sam joj jastuk pod glavu. I nameravao da je pokrijem mekim kariranim cebetom, ali mi se ucinilo da to, nekako, ne ide uz tesni, svecani kostim.
Sta sad?
Nisam mali, bilo mi je jasno sta se to desava izmedju nas, ali dotad je sve ipak islo po nekom redu. Ono sto mi je palo na pamet bilo je prilicno preko reda, i uveliko je prelazilo granice pristojnosti.
Hm, kad smo vec kod granica, ona je prva izazvala granicni incident, zaspavsi na mom kaucu, posto se prethodno mimo bontona, pojavila nenajavljeno, kasno i tako dalje. Dabome. To mi je pomoglo da lakse resim dilemu.
Pazljivo, kao ekspert za demontiranje paklenih masina, povukao sam patent zatvarac na njenoj suknji zzzzzzzip!
Za razliku od Emilije, devojcure kojima sam nekad povlacio cipzare bile su veoma budne, a ajkule sa kojima imam posla zadnjih godina suknje skidaju same, i to, uglavnom jos u liftu, ili u hodniku, pred vratima, kad nisu u velikoj guzvi. Ovo je za mene bilo nesto sasvim novo....
Cudna kombinacija cednosti i nekrofilije, uplasila me je toliko da sam hteo da odustanem, ali onda je ona, u polusnu, pomerila onaj nevaljali deo koji mi je smetao, suknja je sama kliznula preko svile njenih bokova, i pracaknula se u mojim rukama.
Devojke nikada nisu u tolikoj nesvesti da ih moze sknuti neko kome to pri svesti ne bi dozvolile. Njeno podsvesno poverenje samo me je obavezalo da budem jos nezniji.Zadrzavajuci dah, kao da trazim sifru na sefu, okrenuo sam tri presvucena dugmeta na gornjem delu kostima, i pogodjena kombinacija otkrila je malog isusa na njenom lancicu. Mucenik je, siroko rasirio ruke, branio jednodelni crni cipkasti triko, koji je pomalo licio na korset, nema veze u svakom slucaju to je bilo poslednje nesto sto je ostalo na njoj.
Ne brini Gospode. Znam sta radim...
Ususkao sam je u cebe sa svih strana, i tek onda otskrinuo vrata terase, slozio na naslon kauca stvari u kojima je dosla meni, a na naslon stolice sitnice koje ce joj biti potrebne kad dodje sebi, i na brzinu , pod telefonskim brojem pumpe, nazvrljao kratko novelu o bravi i kljucu za slucaj da odluci da zbrise kuci pre nego sto se ja ujutru vatim....
Ali, djavo mi je sedeo na ramenu..Bio sam vec na vratima, kad sam pomislio da ce ipak biti bolje ako s'nje skinem jos nesto sto bi joj moglo smetati u snu. Ta crna stvar bila je pomalo komplikovana, nisam imao predstavu kako se demontira i skida, ali kad sam je se jednom dotakao, vise nisam uspeo da je pustim iz ruku. I uspeo sam...
Gledajuci dugu ridju kosu, prosutu po belom damastu, shvatio sam da nisam pogresio kad sam resio da idem do kraja i da sam dobro uradio sto sam joj na kraju konacno skinuo i tu veliku crnu snalu.
Snalu?
Snalu. Pa sta?
" Sram bilo onoga ko zlo pomisli".....cula su naelektrisala vrhove prstiju kojima sam joj doticao kozu i pratio besprekornu liniju glatkih ramena, tragajuci uzalud za malom, najmanjom greskom. Mirisala je na Indiju, na breskvu, na izvor, biseri su virili iz tek odskrinute skoljke njenih usana, osetio sam u bradi laki drhtaj, jeku jedne davne groznice, za koju sam mislio kad te obuzme, i da se vise ne moze vratiti ako je jednom prebolis.
Da, zeleo sam je. Jos kako sam je zeleo....
Dodirnuo sam joj mali prst na nozi, besuspesno pokusao da nadlanicom uklonim beleg iz detinjstva sa njenog levog kolena, udubio se u cudni raspored sicusnih mladeza na tilu vitkih ledja
I trgao se. Uplasen...
Koliko to na njoj ima tajnih mesta koja bih zeleo da poljubim?
Ali, ne sad. Jednom. Mozda. Ja sam momak staromodan.Prevazidjen. Po mojoj religiji,moja zelja je samo pola zelje...
Lepo sanjaj, mali misu nabareni. Ko zna da li ces mi ikad biti tako blizu? Mozda cu se kajati, mozda cu jednom morati da se napijem svaki put kad se setim ove noci..
Neka...
Ako ikad budemo spavali zajedno, to ce biti onako kako sam zamislio. I kako Bog zapoveda. I niko nece spavati za vreme tog spavanja...
Laku noc, njene pospane oci...

Tri posleratna druga



PS.Ovo je bio direktni copy paste sa romantike...ali shta cu ...svideo mi se text mnogo :)
 
Izmislili su milion nacina da vreme prodje, a ni jedan jedini da se zaustavi.

Svaka skola se placa, a narocito vecernja. U visoj zivotnoj, koju sam apsolvirao, skolarina je ponekad bivala astronomska.

Govorili su mi da se cuvam pijanih budala. Cuvao sam se treznih budala za svaki slucaj!

Gadni su oni sto cute. I oni sto se smeskaju. Na te dzukce treba obratiti paznju.

Postoji verovanje u narodu da se novcem ne moze kupiti sve. Priznajem. Ali se moze kupiti jako puno toga, verujte mi...

Idealisti se nece tako lako predati.
Oni znaju da je strasno biti bogat a nesretan...
Verovatno. Ali, prakticni su otkrili i goru situaciju:
Siromasan a nesretan...
Ali, svi se slazu u tome da lova kvari ljude.
Kvari ljude, ali leci zivce, dodali su neki. I eto ti ga sad.....

Tako je to sa lovom. Ne mozes je imati ni previse ni premalo. Nikad tako puno da je ne bi pozeleo jos, i nikad tako malo da ne bi moglo biti i manje. To pouzdano znam...

Postoji milion gradova u koje mozes odlaziti, ali samo jedan u koji mozes da se vracas....

Bolje je umeti nego imati, kaze narodna mudrost...

Uvek sam ljude zamisljao bolji nego sto jesu, i tako sam nekako i prosao..

Bila je lepa kao san umornog andjela...

Ali, suza je kraljica. Suza je najmocnija vodena sila.

Oni koji su nekad uspeli da vrate osmeh na lice na kom jos ima tragova suza, znaju kako je to dobar osecaj.

Od nakita je nosila jedino oci, i ja sam u tom trenutku uzalud trazio rec koja bi ih objasnila.

Bila je potpuno lepa....

Srecni nikad ne razmisljaju o sreci. To je posao za nesretne. Svi primete srecu u nesreci, a o nesreci u sreci razmisljaju samo blesavi. I iskusni...

" Zauvek" je ipak samo rec...
Velike reci obicno imaju malu gresku. I smanjuju se za mrvicak svaki put kad ih izgovoris. Ni od mog " zauvek" nije ostalo bog zna sta.

Suska se da je u vinu istina....U vinjaku nije, sasvim sigurno.

Bas sam glup. Pa dom moze biti jedino ono mesto na kom nekog ima i kad ti nisi tamo...

Ne bih hteo puno da frojdisem, ali znas, tu losi momenti nas prate kao kolona na auto - putu. Dok sibas, ne mogu ti nista, ali ih se nakupi, vuku se za tobom kao krokodilski rep, i samo cekaju da usporis.I kad to ucinis gotov si. Pregazi te. Svi odjednom. Kao tebe sad. Ali onda protutnje. Odu. I nemoj da juris za njima, pokusavajuci da ih obudjes, kao sto sam ja ucinio. To ne moze. smanji gas, preuzmi kontrolu, vrati se u svoj ritam. Idemo dalje.....

Bolje da sam se rodio bez razdeljka na dupetu nego bez smisla za humor....

Bila je tuzna i rasminkana, ali mene nije moglo prevariti to sto je izgledala kao polovni andjeo. Znao sam da nema polovnih andjela.Ima ih samo umornih.......

Ludaci su sretan narod....

Neko mi je rekao da gresim sto cekam da stvari same naidju, ali to i nije tako los sistem. Jedino ih treba cekati na pravom mestu.

Zelis nesto moje? Zauvek? Da li bi prezime moglo da posluzi?

Tri posleratna druga
 

Back
Top