„Obelisk” iz Ksantosa

spmenko.jpg

Претпоставља се да су током бронзаног доба Мизи насељавали земље источно од Мораве и Дунава, а касније мигрирали на југоисток у Малу Азију, све до Месопотамије, о чему сведоче археолошка налазишта Брњичке групе. Херодот у својим списима говори да су пред Тројански рат Мизи прешли Босфор и дошли до Јонског мора[1]. Након пропасти Хетитске државе почео је други талас миграције Миза ка Малој Азији. Након напуштања Мале Азије долазе на Балкан крајем XIIIXII век п. н. е., и тамо налазе Хетитску империју у стању пропадања.[2]

Хомер у својој „Илијади“ помиње Мизе као савезнике Тројанаца. Страбон говор о њима да су дошли са Дунава током Тројанског рата и населили места где су пре њих живели Фригијци[3]. По њима се подручје на северозападу зове Мезија. Њихов језик, по Страбону, је био „мешавина“ су фригијског и лидијског језика.

neko je dao ovde i deo prevoda natpisa sa obeliska..meni je taj jezik bio slican Hetitskom..a posto je Hetitski koliko do sada znamo i.e.jezik kentumske grupe i ovaj jezik je to verovatno pa onda nemoze biti proto Slovenski ili proto Jermenski jer su to Satemski i.e. jezici..

Хетити су прихватили клинасто писмо а многе речи деле са латинским аква-вода и још других.
Овде се ради о писму које јако личи на староевропско односно подунавско да не кажем Винчанско писмо.
Сличнија су слова нашој ћирилици од грчког алфабета од ког је наводно настала.
Мези су говорили мешавином фригијског и лидијског језика. Или су одавде племена у "Најезди са мора" пренела језик и писмо или су давно ти земљорадници дошли на Балкан из Анадолије а Меѕи су се и вратили на Балкан.
Ликејци су по свој прилици народ Лука које Рамзес препознаје.

Hetitsko carstvo jeste propalo pocetkom XII p,n.e ali u severnoj Siriji su se odrzali neki gradovi drzave jos skoro petsto godina od tada zauuzeeo ih je tek Sargon II Asirski kultura i jezik Hetita su se sigurno odrzali jos duze..neznamo tacno kada su Hetiti konacno nestali pretapanjem u druge narode..e sad ovi Likijci cini mi se da su narod hetitskog kulturnog kruga a kada vidim ovo uvecano pismo lici mi na neku mesavinu staro-evropskog- vincanskog i grckog..

Хетити су прихватили клинасто писмо а многе речи деле са латинским аква-вода и још других.
Овде се ради о писму које јако личи на староевропско односно подунавско да не кажем Винчанско писмо.
Мези су говорили мешавином фригијског и лидијског језика. Или су одавде племена у "Најезди са мора" пренела језик и писмо или су давно ти земљорадници дошли на Балкан из Анадолије а Меѕи су се и вратили на Балкан.

FamousUnfoldedCusimanse-max-14mb.gif

Hetiti su indoevropljani za razliku od mnogih svojih suseda.

To "pismo" ne postoji.

Da li znaš kako izgleda Grčki alfabet tog perioda ? Takođe "sličnost nečega" je subjektivno vizelna karakteristika koja često nema nikakvu primenu u nauci.

Moguće. Svakako dele isti prostor.

Hetitsko carstvo jeste propalo pocetkom XII p,n.e ali u severnoj Siriji su se odrzali neki gradovi drzave jos skoro petsto godina od tada zauuzeeo ih je tek Sargon II Asirski kultura i jezik Hetita su se sigurno odrzali jos duze..neznamo tacno kada su Hetiti konacno nestali pretapanjem u druge narode..e sad ovi Likijci cini mi se da su narod hetitskog kulturnog kruga a kada vidim ovo uvecano pismo lici mi na neku mesavinu staro-evropskog- vincanskog i grckog..

Postojali su Neo-hetiti koji se pod imenom hetiti javljaju u Bibliji, da li je reč o istom narodu ili samo kulturi ne znam.

Hetiti su indoevropljani za razliku od mnogih svojih suseda.

Има још анадолских индоевропљана али њихово порекло није испитано зато је подела на кентум и сатем потиснута јер када је уведена још се ништа није знало о анадолским индоевропљанима.

To "pismo" ne postoji.

Владају подељена мишљења не само код нас већ и у свету и Хетити су до 60-их година прошлог века били Алродијци па је дешифрован њихов клин па су од тад Европљани. Листајући по страним сајтовима мени се чини да ово са Винчом неће стати питање је само тренутка када ће се нешто разјаснити.

Da li znaš kako izgleda Grčki alfabet tog perioda ? Takođe "sličnost nečega" je subjektivno vizelna karakteristika koja često nema nikakvu primenu u nauci.

Не би било лоше приложити ради прегледности мени је овако од ока изгледао ближи старохебрејском који као да су помешали са неким домицијалним писмом , не знам али нисам сигуран да ће опстати теорија о феничанском писму као протоевропском , грчком и латинском.

Moguće. Svakako dele isti prostor.

Ти се са правом занимаш за "Најезду народа са мора" јер када се то буде решило многе ће ствари бити јасније.

Има још анадолских индоевропљана али њихово порекло није испитано зато је подела на кентум и сатем потиснута јер када је уведена још се ништа није знало о анадолским индоевропљанима.

Владају подељена мишљења не само код нас већ и у свету и Хетити су до 60-их година прошлог века били Алродијци па је дешифрован њихов клин па су од тад Европљани. Листајући по страним сајтовима мени се чини да ово са Винчом неће стати питање је само тренутка када ће се нешто разјаснити.

Не би било лоше приложити ради прегледности мени је овако од ока изгледао ближи старохебрејском који као да су помешали са неким домицијалним писмом , не знам али нисам сигуран да ће опстати теорија о феничанском писму као протоевропском , грчком и латинском.

Ти се са правом занимаш за "Најезду народа са мора" јер када се то буде решило многе ће ствари бити јасније.

A ti bi mogao da batališ deretićevske nebuloze ako te istorija stvarno zanima.

Какве ово има везе са Деретићевском историјом?

Не знам кад је Деретић почео да се бави Винчом а на слици има слова које сви можемо препознати и данас. Давно сам још рекао да Грци нису узели писмо од Феничана нити Етрураца већ је овде постојала нека врста писма да ли је фонетско не знам али дефинитивно његови графеми су видљиви и у писмима данас.
Када кажем да очекујем резултате мислим на озбиљне људе не на Деретића.

Не знам кад је Деретић почео да се бави Винчом а на слици има слова које сви можемо препознати и данас. Давно сам још рекао да Грци нису узели писмо од Феничана нити Етрураца већ је овде постојала нека врста писма да ли је фонетско не знам али дефинитивно његови графеми су видљиви и у писмима данас.
Када кажем да очекујем резултате мислим на озбиљне људе не на Деретића.

I kakve ima veze Vinča sa spomenikom u Aziji iz oko 400. godine pre naše ere.

Možda jesi davno rekao, ali to nije ništa drugo do proizvoljna spekulacija od Pešića i Deretića.

I kakve ima veze Vinča sa spomenikom u Aziji iz oko 400. godine pre naše ere.

Možda jesi davno rekao, ali to nije ništa drugo do proizvoljna spekulacija od Pešića i Deretića.

Сама Винча не али народи са Балкана и Европе који су мигрирали у Малу Азију приликом "Најезде са мора" свакако имају везе са тим.

Ne znam za ostale ali Hetiti su izgleda bili manjina u Maloj Aziji (u odnosu na ostale narode), ali su uspeli da nametnu vlast okolnim narodima, plemenima, državama...

Što se "vinčanskog pisma" tiče sve što sam do sada video mi govori da je posredi jedna greška (Vasićeva) koja je prenaduvana u narednom periodu do ekstremnih razmera i začinjena čistim izmišljotinama (Pešićevim)!
Jednostavno fizičkih dokaza za postojanje tog pisma nema.

Ako bi se našla veza protobalkanskog/ih pisama (fragmenata ima) i Grčkog ta veza bi bila u smeru od Grčke ka severu. Veza sa Vinčom otpada jer ne postoji.
Mada jedna zanimljivost. Grci imaju diskontinuitet pismenosti. Mikenska civilizacija je imala potpuno nepovezane korene pismenosti od Klasičnog perioda. Što može da znači da su i druge civilizacije, države, narodi itd imali isti nepovezani diskontinuitet...

Ти се са правом занимаш за "Најезду народа са мора" јер када се то буде решило многе ће ствари бити јасније

Tačno narodi s mora su jedna zanimljiva misterija, samo sam ja više mišljenja da su oni posledica, a ne uzrok važnih promena na kraju bronzanog doba.
Okačio sam na onoj temi intervju gde onaj holanđanin govori o seobi Frigijaca iz Evrope u Malu Aziju izmedju ostalog kao deo Naroda s mora.

Još nešto. Pismo uvek ima praktičnu primenu kada se javlja. Za Feničanske trgovce, Sumere, Hetite, Mikenjane itd. ta primena je očigledna. Gde je ona kod protobalkanskih plemena u vreme kada je centar civilizacije na Mediteranu ? Da li su zaista ta plemena mogla imati civilizacijiski/kulturni i drugi potencijal da održe pismo u toliko dugom vremenskom periodu? I da, pod pretpostavkom da vinčansko pismo postoji i da je u vezi sa pismom stare Grčkke kako objasniti više milenijumski vakuum bez ijednog traga ???

Poslednja izmena:

Back