Датонов чланак из NYT

Да ли је Датон у свом чланку у Њујорк тајмсу из 1914. оспорио Карнегијев извештај

• 1) Да

glasova: 1 33,3%
  • 2) Не

glasova: 2 66,7%

• Ukupno glasova
    3

Boris T

Poznat
Poruka
7.476
Превод Датоновог чланка из NYT

Проф. Самјуел Т. Датон, секретар Америчке мировне конференције, који је био члан Карнегијеве комисије која је прешла балканска бојишта у потрази за доказима о хиљадама прича о злочинима, јуче је упозорио Американце да не верују свим причама о злочинима написаним и послатим телеграмом из Европе.

„Најбољи савет који могу да дам у вези са причом о злочинима, чак и од особе која тврди да је била на лицу места“, рекао је, „јесте да не верујете у то.“

„Имали смо тежак посао истраживања злочина на балканским ратним пољима и прво што смо открили јесте да је дошло до општег колапса прича које су долазиле из готово оригиналних извора. Закључили смо да када је особа узбуђена страхом од непријатеља или ужасима бојишта, њен ум заузима веома пријемчив став према било којој причи о злочинима “

„Најбоље могу илустровати разлог зашто треба обратити велику пажњу на просејавање и одбацивање прича о зверствима, тако што ћу испричати инцидент који је скоро преварио Карнегијеве комесаре на Балкану.

Наишли смо на порушену кућу у Серу и затекли истакнутог хирурга тог града како стоји испред рушевина. Жалио је за својом женом, која је рањена у пљачкању града, и за својим сином, који је убијен. Тражили смо од њега доказе о злочинима којима је заправо сведочио. И ево шта нам је рекао:

„Овде је био мој дом, добро снабдевен и просперитетан. Команданта непријатељских снага које су овде биле смештене, угостио сам у свом дому месец дана. Моја породица га је упознала и стекла му је поверење. Позвали су ме да идем на посао, и питао сам овог команданта да ли могу да верујем у безбедност своје породице у његовом чувању.
Дао ми је реч, па сам отишао. Његове трупе су почеле да пале град док сам био одсутан.

„Моја жена, гледајући кроз прозор, видела је нашег малог дечака обореног и потрчала му је у помоћ на улици. Видела је команданта који је живео са нама месец дана и довикнула му је тражећи заштиту. Уместо да јој је пружи и нареди војницима да поштеде њу и мог сина, он се окренуо против моје жене и испалио два метка из свог револвера кроз њене груди.“

„Сада је та прича изгледа имала све елементе провере. Био је ту ожалошћени отац, уништена кућа, болница у близини, где је, како је рекао, његова жена лежала рањена. Сматрали смо да то једноставно мора бити истина - све док нисмо почели да тражимо официра за кога је хирург рекао да је крив за злочин. Пронашли смо га и открили да је био на потпуно другом месту када се догодило пљачкање града. Тако да ни на који начин није тo моглo бити истинита прича о зверском чину овог конкретног официра.

„У неким случајевима, чак су и редовне трупе, мотивисане пљачком, прибегавале нижим облицима пљачке и варварства у потрази за новцем и другим богатством. Али много горе од поступака ових малих група пљачкаша била је друга група, која су се одвијала на националном нивоу.

„Мислим на учења у Немачкој која су претходила овом рату. Народ Немачке је учен да су само они у праву, да само њихова ствар има Божје одобрење. Ово је био злочин већи од било ког малог појединачног злочина рата. То је учинило сам рат ужасним до неискупљивости пред светским јавношћу, јер га је заразило и заситило осећањима која су била зла и нељудска, па чак и гора.“

1762441902234.png

Poslednja izmena:

Back