gost 428502
Poznat
- Poruka
- 7.257
Evo sad gledam i tu ste slagali. Turska HR se odnosi na cazinsku krajinu, a ne na celokupnu bosansku krajinu. Dobro da nije do starog Vlaha.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nema nikakve kontre. Ne znam o kakvim Hrvatima govoriš van cazinske krajine, bihaća itd. Dakle samog zapada Bosne. Ovo ostalo su vlažni snovi.U redu, teraj ti kontru i valjaj se po podu. Nisi zanimljiv.
Turska Hrvatska se odnosi na zapadnu BiH do reke Une.Evo sad gledam i tu ste slagali. Turska HR se odnosi na cazinsku krajinu, a ne na celokupnu bosansku krajinu. Dobro da nije do starog Vlaha.
"Хрвати" копнене С. Далмације су Буњевци старином из западне Херцеговине. Они су новоштокавски икавци.
Чакаваца је има или их је било до релативно скоро на обали поред Задра и Нина и на отоцима код Шибеника и Задра. Чакавци са Зларина су до недавно Шибенчане називали "Власима" а њихов говор "влашким" језиком, зато што су Шибенчани штокавци.
"Хрвати" из копнене С. Далмације тј. Далматинске Загоре гуслају (као и "Хрвати" из Херцеговине). Ево једног из Дрниша.
Već sam dao odgovor na tu bajku.
Jao srpska vikipedija, isto ***** ko i hrvatska, bosanska...Već sam dao odgovor na tu bajku.
Nisam bio upućen da je od prostora Cazin-Bihać-Kladuša došlo do cele zapadne Bosne.
,,У првом периоду након доласка Словена се налази у првој српској средњовековној држави под Чаславом Клонимировићем и Властимировићима, који су по легедни довели Србе и један дио Словена из своје прапостојбине "Беле Србије". Падом српске велике Кнежевине, српски обласни господар Зете (Дукље) Стефан Војислав, родоначелник династије Војисављевића успева да 1042. године збаци византијску власт, те његов син Михајло 1077. године проглашава краљевину. Син Михајла, Бодин шири државу на цијелу Босну, јужни дио Далмације, те опет у кратком периоду прави опет уједињену српску државу са њеним главним чиниоцима и територијама. "
Jasno. I ja sam znao za verziju do reke une, kao što rekoh Bihać-Cazin-Kladuša.Pardon hteo sam napisati da se Turska Hrvatska odnosi na područje do reke Vrbas.
Glogovac,Krupa na Vrbasu,Moštanica?Jao srpska vikipedija, isto ***** ko i hrvatska, bosanska...
Zašto nema ništa srpsko na tom području starije od 16.v ?
Meni je taj pojam Turska Hrvatska nejasan, ali većinom je ucrtan do Vrbasa.Jasno. I ja sam znao za verziju do reke une, kao što rekoh Bihać-Cazin-Kladuša.
Vidim. Ili postoje dvojaki izvori ili je bilo nekih izmena. Ja sam mislio na Cazinsku Krajinu, za koju znam da je bilo Hrvata na tom području. Za cazinsku krajinu je za moje znanje govoreno ,,turska Hrvatska". I tu nema nekog spora.Meni je taj pojam Turska Hrvatska nejasan, ali većinom je ucrtan do Vrbasa.
Gusle su instrument došao sa Turcima i raširen je na području na kojem su Turci vladali. Meni gusle paraju uši , ne podnosim ih organski.
Čitao sam o manastirima u BiH i Hrvatskoj, šta više čitaš o njima to manje znaš koje se tu bajke pišu.Glogovac,Krupa na Vrbasu,Moštanica?
Rusi preuzeli od azijskih narodaНетачно.
Руси имају неку врсту гусала, а тамо није било Турака.
Турци немају гусле. Са Турцима је дошла тамбура и шаргија.
Турски традиционални инструмент сличан шаргији и тамбури се зове домбра https://sr.wikipedia.org/wiki/Домбра_(инструмент)
Ево како звучи домбра
Шаргија, поређења а ради (Хрвати из Босанске Посавине)
Čitao sam o manastirima u BiH i Hrvatskoj, šta više čitaš o njima to manje znaš koje se tu bajke pišu.
Pazi da ne bi bilo da usred katoličkog područja srpski vladari koji su umrli sto godina pre osnivanja manastira i to na području gde nikada nisu imali vlast osnovali pravoslavni manastir kako piše na njihovim stranicama.
Usto taj pravoslavni manastir nigdje do 16. 17. veka nije spomenut kao ni pravoslavno stanovništvo koje bi ga uzdržavalo i pohodilo.
Priče za neuk narod sa kraja 19 veka.
Ajde Šerlok ne umišljaj, imam pet tastatura postavljeno na telefonu jer mi treba zbog posla i drugih stvari. Šta misliš koliko puta mi ubaci nemačku ili englesku reč da ne primetim, pa tako ostane.Ijekavicu i ekavicu je inace nedopustivo mesati![]()
Ajde Šerlok ne umišljaj, imam pet tastatura postavljeno na telefonu jer mi treba zbog posla i drugih stvari. Šta misliš koliko puta mi ubaci nemačku ili englesku reč da ne primetim, pa tako ostane.
Obrada popisa stanovništva 1850. za ugarski dio monarhijeUoci ukidanja Vojne Krajine na prostoru Hrvatske i Slavonije (sa Sremom) je zivelo oko 40% pravoslavnih i 1% unijata. U zapadnom delu odnos je bio 52:46(i 2% ostali) u korist rimokatolika, u istocnom 58:37(i 5% ostali)
Čitao sam o manastirima u BiH i Hrvatskoj, šta više čitaš o njima to manje znaš koje se tu bajke pišu.
Pazi da ne bi bilo da usred katoličkog područja srpski vladari koji su umrli sto godina pre osnivanja manastira i to na području gde nikada nisu imali vlast osnovali pravoslavni manastir kako piše na njihovim stranicama.
Usto taj pravoslavni manastir nigdje do 16. 17. veka nije spomenut kao ni pravoslavno stanovništvo koje bi ga uzdržavalo i pohodilo.
Priče za neuk narod sa kraja 19 veka.