Nesumnjivo Hrvati

Map_of_Croatia_in_1791_by_Reilly_002.jpg

"Хрвати" копнене С. Далмације су Буњевци старином из западне Херцеговине. Они су новоштокавски икавци.
Чакаваца је има или их је било до релативно скоро на обали поред Задра и Нина и на отоцима код Шибеника и Задра. Чакавци са Зларина су до недавно Шибенчане називали "Власима" а њихов говор "влашким" језиком, зато што су Шибенчани штокавци.

"Хрвати" из копнене С. Далмације тј. Далматинске Загоре гуслају (као и "Хрвати" из Херцеговине). Ево једног из Дрниша.

Пургери, Загорци, славонски Хрвати, Горани, Међимурци итд. се згражају кад чују гусле, они сматрају гусле примитивним српско-балканским инструментом.

А такозвани Хрвати (заправо Буњевци) из Загоре и западне Херцеговине јадни гуслају и још говоре да је то хрватско културно наслеђе и хрватска традиција, а "сународници" им поменути у претходној реченици тада добијају нагон за повраћањем. :hahaha::hahaha::hahaha:

Već sam dao odgovor na tu bajku.
Nisam bio upućen da je od prostora Cazin-Bihać-Kladuša došlo do cele zapadne Bosne.

,,У првом периоду након доласка Словена се налази у првој српској средњовековној држави под Чаславом Клонимировићем и Властимировићима, који су по легедни довели Србе и један дио Словена из своје прапостојбине "Беле Србије". Падом српске велике Кнежевине, српски обласни господар Зете (Дукље) Стефан Војислав, родоначелник династије Војисављевића успева да 1042. године збаци византијску власт, те његов син Михајло 1077. године проглашава краљевину. Син Михајла, Бодин шири државу на цијелу Босну, јужни дио Далмације, те опет у кратком периоду прави опет уједињену српску државу са њеним главним чиниоцима и територијама. "

Već sam dao odgovor na tu bajku.
Nisam bio upućen da je od prostora Cazin-Bihać-Kladuša došlo do cele zapadne Bosne.

,,У првом периоду након доласка Словена се налази у првој српској средњовековној држави под Чаславом Клонимировићем и Властимировићима, који су по легедни довели Србе и један дио Словена из своје прапостојбине "Беле Србије". Падом српске велике Кнежевине, српски обласни господар Зете (Дукље) Стефан Војислав, родоначелник династије Војисављевића успева да 1042. године збаци византијску власт, те његов син Михајло 1077. године проглашава краљевину. Син Михајла, Бодин шири државу на цијелу Босну, јужни дио Далмације, те опет у кратком периоду прави опет уједињену српску државу са њеним главним чиниоцима и територијама. "
Jao srpska vikipedija, isto ***** ko i hrvatska, bosanska...
Zašto nema ništa srpsko na tom području starije od 16.v ?

Meni je taj pojam Turska Hrvatska nejasan, ali većinom je ucrtan do Vrbasa.
Vidim. Ili postoje dvojaki izvori ili je bilo nekih izmena. Ja sam mislio na Cazinsku Krajinu, za koju znam da je bilo Hrvata na tom području. Za cazinsku krajinu je za moje znanje govoreno ,,turska Hrvatska". I tu nema nekog spora.

Postoje indicije da je čakavskog hrvatskog stanovništva bilo i oko krupe,novog,te dubice..uglavom tom linjom. Odatle se desila migracija prema Dalmaciji i severu HR.

Gusle su instrument došao sa Turcima i raširen je na području na kojem su Turci vladali. Meni gusle paraju uši , ne podnosim ih organski.

Нетачно.
Руси имају неку врсту гусала, а тамо није било Турака.

Турци немају гусле. Са Турцима је дошла тамбура и шаргија.
Турски традиционални инструмент сличан шаргији и тамбури се зове домбра https://sr.wikipedia.org/wiki/Домбра_(инструмент)

Ево како звучи домбра

Шаргија, поређења а ради (Хрвати из Босанске Посавине)

Glogovac,Krupa na Vrbasu,Moštanica?
Čitao sam o manastirima u BiH i Hrvatskoj, šta više čitaš o njima to manje znaš koje se tu bajke pišu.
Pazi da ne bi bilo da usred katoličkog područja srpski vladari koji su umrli sto godina pre osnivanja manastira i to na području gde nikada nisu imali vlast osnovali pravoslavni manastir kako piše na njihovim stranicama.
Usto taj pravoslavni manastir nigdje do 16. 17. veka nije spomenut kao ni pravoslavno stanovništvo koje bi ga uzdržavalo i pohodilo.
Priče za neuk narod sa kraja 19 veka.

Нетачно.
Руси имају неку врсту гусала, а тамо није било Турака.

Турци немају гусле. Са Турцима је дошла тамбура и шаргија.
Турски традиционални инструмент сличан шаргији и тамбури се зове домбра https://sr.wikipedia.org/wiki/Домбра_(инструмент)

Ево како звучи домбра

Шаргија, поређења а ради (Хрвати из Босанске Посавине)
Rusi preuzeli od azijskih naroda

Čitao sam o manastirima u BiH i Hrvatskoj, šta više čitaš o njima to manje znaš koje se tu bajke pišu.
Pazi da ne bi bilo da usred katoličkog područja srpski vladari koji su umrli sto godina pre osnivanja manastira i to na području gde nikada nisu imali vlast osnovali pravoslavni manastir kako piše na njihovim stranicama.
Usto taj pravoslavni manastir nigdje do 16. 17. veka nije spomenut kao ni pravoslavno stanovništvo koje bi ga uzdržavalo i pohodilo.

Ijekavicu i ekavicu je inace nedopustivo mesati ;)

Присуство православља западно од Врбаса прије Османлија је факат, то што се Хрвати боре рукама и ногама да то негирају не не значи да су они у праву https://sr.wikipedia.org/wiki/Срби_у_Далмацији#После_битке

12.09.1435 у Косову (јужно од Книна) се помињу Никола Дујановић и Милутин Купеор, а у Уздољу (такође јужно од Книна) Јован Влатковић и Симеон Будојевић. Док се 23.07.1487 се помиње Ђорђе Марковић из Уздоља.
Задње поглавље кад отвориш линк https://sr.wikisource.org/sr-el/Кни...ЕД_И_ПОРИЈЕКЛО_СТАРОГ_И_ДАНАШЊЕГ_СТАНОВНИШТВА
Косово поље код Книна је до 1995 имало апсолутну српску већину, чак и данас Срби су тамо већина али је њихов број пуно мањи. Презимена Дујановић, Купеор, Влатковић, Будојевић и Марковић се не јављају код данашњих Срба Косовљана (становници Косова Далматинског су Косовљани, а не Косовци као становници Косова у Србији), јер је извесно да се старији пред-османски слој српског становништва тог краја иселило 1522. године заједно са локалним Хрватима кад су Турци освојили те крајеве https://sr.wikipedia.org/wiki/Косово_поље_(Далмација)

У Книнској Крајини има неколико православних цркава које су из 15-ог в, из периода прије Османлија (који су 1522. освојили те крајеве) https://sr.wikisource.org/sr-el/Книнска_крајина#XI_СТАРИНЕ

Чак ни Хрвати не негирају да је православни манастир Драговић код Врлике подигнут 1395. и да је од оснивања православни манастир https://hr.wikipedia.org/wiki/Manastir_Dragović#Povijest

Већа концентрација православних Срба у Книнској и Врличкој Крајини у 14-ом и 15-ом в. је историјски факат, само хрватска историографија покушава те људе да представи као Влахе. То је апсурд, али они имају дугу традицију негирања постојања Срба говорећи да су Срби Власи, турска копилад, Цигани, православни Хрвати и друге бљувотине.
Марио Петрић (Хрват) у књизи о становништву Ливањског поља под Срби икавци се осврће на присуство и трагове Срба око Врлике у 14-ом в.
6-da6f872ebb (1) (6).jpg

Back