Nesumnjivo Hrvati

Beograd nije tada bio naša teritorija, već glavna tvrđava na južnim granicama Ugarske.

Tada možda nije, pre i posle toga jeste bio. Za razliku od Čokalistana koji je samo na silu bio obuhvaćen bugarskom državom, bez bugarskog stanovništva tamo i opet bez ikakve prethodne veze sa Bugarima. Nećemo sigurno upoređivati Beograd koji je nama dat na poklon upravo od strane Mađara sa teritorijom koja se i danas odupire bugarskom uticaju.

Jedan u nizu ili ne on je primer da kod nas nisu svi epski junaci bili domaći.
Proverio sam stranicu na bugarskoj Vikipediji o Marku i oni tamo navode imena nekoliko istoričara koji su tvrdili da je Marko bio bugarski vladar.
Sve to treba proveriti.
A što se tiče kulta Marka Kraljevića on je nastao u onim delovima u kojima je Marko vladao, a to su zapadna Makedonija i jedan delić istočne Albanije.
To je i logično s obzirom da je on bio oblasni gospodar, a ne nacionalni i samim tim njegov kult se razvijao u početku kao lokalni, a ne kao svesrpski.

Prve dokumentovane epske pjesme o Marku Kraljevicu su na jadranskom moru, tacnije na Hvaru. Ne u Bugarskoj niti Makedoniji.

"Marko Kraljevic i brat mu Andrijas", 1555. godine.
https://sr.wikisource.org/sr-el/Марко_Краљевић_и_брат_му_Андријаш

Ja sve mislim ovo neka zajebancija, kad izgleda nije. 'Bem ti život, "bio sam konjušar cara", pa je li realno da su ovi toliko prsli?

Да је неко од Срба хтео да их више подјебава, нема шансе да би смислио нешто овако. Коњушар, непознат дан рођења :) Иначе, судећи по снимку рекао бих да је песма негде из половине 70-их година. Што се тиче презимена певача, ако ме не вара сећање, мислим да је пореклом из Дубровника. Претпостављам да је рођен и одрастао у Загребу.

Nakon skoro 300 strana, više od deset godina trajanja, iznesenih svih mogućih (i nijednog validnog) dokaza u prilog tezi o postojanju i nesumnjivom identitetu Hrvata, temu je zatvorio Stjepan Džimi Stanić pesmom od pre pola veka. Sećam se na ovom mestu reči moje učiteljice iz osnovne škole, koja je uvek sarkastično pričala zašto da bude prosto kad može komplikovano :kafa:

Добро ми је памћење. Пореклом је из Дубровника.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/ziv...-je-dobio-nadimak-i-je-li-se-obogatio/377200/

Mario Stanić je sjajan nogometaš, slavni slikar je Vojo Stanić iz Boke kotorske.
- Marija ne poznajem, a slikar Stanić mi je daljnji rođak.

Moguće je da je lik upravo zato i napravio ovu pesmu. Dubrovčanin je, to sve do novijeg doba nije ni primirisalo Hrvatskoj, baš kao ni naziv Hrvati za primorske katolike. U tom svetlu, možda je čovek zajebavao ovaj drugi deo današnje Hrvatske da su konjušari...

Moguće je da je lik upravo zato i napravio ovu pesmu. Dubrovčanin je, to sve do novijeg doba nije ni primirisalo Hrvatskoj, baš kao ni naziv Hrvati za primorske katolike. U tom svetlu, možda je čovek zajebavao ovaj drugi deo današnje Hrvatske da su konjušari...
Dubrovčani su se u velikoj meri indetifikovali sa Srbima, a vrlo često i kao Srbi, imali su slicnu matricu kao i Crnogorci toga vremena. Jedan od mnogih..
https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Јован_Ђаја

Ово је оригинал, баш ме занима ко је препевао на рвацки.
---
Изгледа да у оригиналу нема текста, па се "наш" текстописац само послужио насловом и онда дао својој машти на вољу :klap:

Судећи по подацима са интернета, само је извођач. Значи да је ипак до васпитања :mrgreen:

Помислио сам да на хрватском коњушар значи коњаник, али ипак није

http://hjp.znanje.hr/index.php?show=main

Screenshot_2020-05-14 Hrvatski jezični portal.png

A Srbi koji su živeli pod Bečom i Peštom? Jesmo li i mi konjušari?

Naravno da ne, Vojvodina se za svoj status izborila, nije joj dat na tacni. Takođe, Mađari nikada nisu došli i smakli nam vladara, a mi im onda fafali tisuću godina kao zakržljale nakaze. I treće, ti mi deluješ kao dođoš u Vojvodini, moguće poreklom iz Crne Gore, kao i većina nas uostalom...

Naravno da ne, Vojvodina se za svoj status izborila, nije joj dat na tacni. Takođe, Mađari nikada nisu došli i smakli nam vladara, a mi im onda fafali tisuću godina kao zakržljale nakaze. I treće, ti mi deluješ kao dođoš u Vojvodini, moguće poreklom iz Crne Gore, kao i većina nas uostalom...
Pa imali su i Hrvati u Austriji i u Austrougarskoj svoje teritorijalne jedinice, plemiće, sabor, obeležja... mnogo duže i veći stepen samostalnosti od Vojvodine.
Moje poreklo je skroz nebitno za ovu temu, ali svejedno majka mi je poreklom iz Bosne, a otac starosedelac.

Pa imali su i Hrvati u Austriji i u Austrougarskoj svoje teritorijalne jedinice, plemiće, sabor, obeležja... mnogo duže i veći stepen samostalnosti od Vojvodine.
Moje poreklo je skroz nebitno za ovu temu, ali svejedno majka mi je poreklom iz Bosne, a otac starosedelac.

Oni su imali, ali su te teritorijalne jedinice takve i osvojene, a s obzirom na to da Mađari nisu imali dovoljno potencijala da nasele svoje stanovništvo tamo, prepustili su im unutrašnju upravu, na to sam mislio kada sam rekao da im je to dato na tacni, za razliku od Vojvodine ili Bele Krajine. I ništa nisam rekao na račun tvog porekla, odnosno ništa loše, samo sam nabacio tezu da nisi oriđiđi Vojvođanin.

Ne znam odkuda ovakvo pitanje? Jesi li ozbiljan?
Moji su imali poseban status, tutuli i bili su slobodni, većina su bili graničari. Nikad nismo bili konjušari i kmetovi.
Graničari tek nisu bili slobodni, u miru stalno i opasnosti od turskih napada koji su većinom pravili pravoslavci sa turske krajine, nisu bili vlasnici kuće ni zemlje koju obrađuju i na svaki poziv u vojsku morali su se odazvati kakve god to imalo posledice za njihovu porodicu, inače gube sve .

Graničari tek nisu bili slobodni, u miru stalno i opasnosti od turskih napada koji su većinom pravili pravoslavci sa turske krajine, nisu bili vlasnici kuće ni zemlje koju obrađuju i na svaki poziv u vojsku morali su se odazvati kakve god to imalo posledice za njihovu porodicu, inače gube sve .
O čemu ti druže pričaš? Pa Graničari su 99.9999% bili pravoslavni Srbi. Bili su vlasnici zemlje, bilo im je dozvoljeno da se bave poljoprivredom i da imaju svoje vlasništvo.

O čemu ti druže pričaš? Pa Graničari su 99.9999% bili pravoslavni Srbi. Bili su vlasnici zemlje, bilo im je dozvoljeno da se bave poljoprivredom i da imaju svoje vlasništvo.
Uoci ukidanja Vojne Krajine na prostoru Hrvatske i Slavonije (sa Sremom) je zivelo oko 40% pravoslavnih i 1% unijata. U zapadnom delu odnos je bio 52:46(i 2% ostali) u korist rimokatolika, u istocnom 58:37(i 5% ostali)

Back