veliki krang
Legenda
- Poruka
- 71.060
Nije oj
Pa kada je dotični beskičmenjak.
Poznat mi je slučaj. Gadim se takvih likova.
A najjače je ime mesta odakle dolaze njegova žena i tast koljač. Islam Latinski

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije oj
Pa kada je dotični beskičmenjak.
Poznat mi je slučaj. Gadim se takvih likova.
Koliko znam najnovije teze su da je neko sa srpske strane probio turski obruč i usmrtio Murata dok je bio na konju, taj je ubrzo uhvaćen i pogubljen.Koliko sam razumeo, Turci Muratovu smrt opisuju kao delo nekog janičara, poreklom Srbina i člana sultanove garde koji je iskoristio priliku da ga smakne kada ovaj nije očekivao. Opet da se vratimo na spočitavanje guslanja od strane Hrvata, opisani događaji mogu biti romansirani, ali suština je neupitna, to jest Murat je mrtav od srpske ruke.
Koji je izvor za bitku na Pločniku?Obilić ili Kobilić se pominje, doduše jako kratko kod bitke na pločniku. Ni o samoj bitci nema previše podataka.
Mislim da je prvi pomen obilića nekih 40-tak godina od kraja kosovske bitke. Trebalo bi prečešljati turske izvore. Problem je što Turci sve što im neodgovara izostavljaju ili brišu, pa bi tako nešto moralo biti provereno i pismeno i usmeno.
Mišljenja sam da se Obiliću pripisuje veća titula nego što je imao. Smatram da se radilo o lokalnom knezu nekog kraja ili sreza. Za takve osobe je jako teško naći konkretne podatke, a praksa me je naučila da su baš ljudi tog ranga činili velika dela.
Budu pomenuti na jednom mestu pa onda praktično nestanu.
Koji je izvor za bitku na Pločniku?
Letopis matice srpske između ostalog.Koji je izvor za bitku na Pločniku?
Bitka je Vođena u Dolini Toplice, nedaleko od Prokuplja. Turski napad je išao iz Bugarske.Ko zna, nije poznata čak ni tačna lokacija te bitke, odnosno gde je bio Pločnik. Što ne mora nužno da znači da je bitka izmišljena, jer na primer Englezi još nisu uspeli da pronađu Etandun, odnosno lokaciju najpoznatije saksonsko - danske bitke u kojoj su Saksonci izvojevali odlučujuću pobedu nad Dancima.
Letopis matice srpske između ostalog.
Takođe o tome je pisao Vladimir Ćorovic.
Naj interesantnije je da i kod Bugara postoje zapisi o tome, kasnije su i uzdana neka dela.
Matica srpska i Ćorović nisu istorijski izvor za Kosovsku bitku ili za bitku kod Pločnika.Letopis matice srpske između ostalog.
Takođe o tome je pisao Vladimir Ćorovic.
Naj interesantnije je da i kod Bugara postoje zapisi o tome, kasnije su i uzdana neka dela.
Ništa čudno. Većinom Šopi, i zapadni Bugari pevaju o Srbima tj svojimaKad smo već kod narodnih pesama i ciklusa, zanimljivo je da ih Bugari imaju (za razliku od Hrvata), a još zanimljivije je da je najveći junak tih pesama Marko Mrnjavčević. Ja bio zgranut kad sam to prvi put čuo...
Pa zasigurno da oni daju izvor, barem ćorović.Matica srpska i Ćorović nisu istorijski izvor za Kosovsku bitku ili za bitku kod Pločnika.
To što se Obilić vezuje za bitku kod Pločnika je dalja nadogradnja njegovog mita nakon Kosovskog boja.
Bitka je Vođena u Dolini Toplice, nedaleko od Prokuplja. Turski napad je išao iz Bugarske.
Bitka zasigurno nije izmišljena, postoji dovoljno podataka o njoj barem da se zna da se odigrala.
Postoje dela o toj bitci izdana od strane Bugara.Da, znam da je to oblast gde je vođena bitka, ali i dalje se ne zna gde tačno. U suštini, najbolji "opis" te bitke koji sam pročitao je potpuna fikcija, iz knjige "Duge noći i crne zastave", gde je Dejan Stojiljković prikazao kako su Srbi iznenadili Turke dok su ovi prolazili kroz neki mračni šumoviti predeo, a Srbi ih napali sa dve strane direktno u toj šumi i praktično masakrirali. Fikcija svakako, ali lepo zvuči...
Kad smo već kod narodnih pesama i ciklusa, zanimljivo je da ih Bugari imaju (za razliku od Hrvata), a još zanimljivije je da je najveći junak tih pesama Marko Mrnjavčević. Ja bio zgranut kad sam to prvi put čuo...
I baš spominju da je Miloš obilić učestvovao u boju?Pa zasigurno da oni daju izvor, barem ćorović.
Ali ja da to tražim u pola 3 nije mi baš primamljivo.
Treba detaljno pročitati i videti o čemu se radi, uostalom i Bugari pišu o tome.
Spominju. Međutim treba sve potanko istraziti.I baš spominju da je Miloš obilić učestvovao u boju?
Sreća pa mi nemamo takvih slučajeva.
Janko Sibinjanin.
Postoje dela o toj bitci izdana od strane Bugara.
Verujem da i Ćorović piše slojevitije o tome.
Ono malo što znam jeste da je bitku odlučila srpska oklopna konjica, i strelci. Treba prečešljati sve moguće izvore. Zasigurno nešto postoji.
Sumnjam da mi imamo kapacitet za tako nešto.
Jedan u nizu ili ne on je primer da kod nas nisu svi epski junaci bili domaći.Da ne preteruješ malo? S obzirom na to da se bugarska narodna poezija bukvalno bazira na Marku Mrnjavčeviću, dok je kod nas Hunjadi samo još jedan u nizu junaka i jedini primer stranca u našem narodnom stvaralaštvu, za kojeg su uzgred svi svesni da je stranac...
Marko nije vladao strancima.Jedan u nizu ili ne on je primer da kod nas nisu svi epski junaci bili domaći.
Proverio sam stranicu na bugarskoj Vikipediji o Marku i oni tamo navode imena nekoliko istoričara koji su tvrdili da je Marko bio bugarski vladar.
Sve to treba proveriti.
A što se tiče kulta Marka Kraljevića on je nastao u onim delovima u kojima je Marko vladao, a to su zapadna Makedonija i jedan delić istočne Albanije.
To je i logično s obzirom da je on bio oblasni gospodar, a ne nacionalni i samim tim njegov kult se razvijao u početku kao lokalni, a ne kao svesrpski.
Ne kažem ja da je bio Bugarin već da ima istoričara koji to tvrde.Marko nije vladao strancima.
Želim reći da stranci nisu bili većina u tim krajevima za vreme njegove vladavine. Dovoditi Marka Kraljevića u sumnju da se radi o Srbinu je onako baš netačno. To bi rekli i ovi 2srbijanski istoričari.
Ako je on bio Bugarin koji je vladao Bugarima zašto su upravo Bugari prekrečili sve freske u Markovim zaduzbinama na kojima su bili i Nemanjići između ostalog itd.
To su budale.Ne kažem ja da je bio Bugarin već da ima istoričara koji to tvrde.
.Dok se Murat I bavio problemima Anadolije, Srbija, Bugarska i Bosna združile su se protiv njega na Balkanu, i Srbi su 1388. godine zadali porazan udarac turskoj vojsci kod Pločnika, ....
Jedan u nizu ili ne on je primer da kod nas nisu svi epski junaci bili domaći.
Proverio sam stranicu na bugarskoj Vikipediji o Marku i oni tamo navode imena nekoliko istoričara koji su tvrdili da je Marko bio bugarski vladar.
Sve to treba proveriti.
A što se tiče kulta Marka Kraljevića on je nastao u onim delovima u kojima je Marko vladao, a to su zapadna Makedonija i jedan delić istočne Albanije.
To je i logično s obzirom da je on bio oblasni gospodar, a ne nacionalni i samim tim njegov kult se razvijao u početku kao lokalni, a ne kao svesrpski.
Beograd nije tada bio naša teritorija, već glavna tvrđava na južnim granicama Ugarske.Još jedna razlika, Hunjadi se borio na našoj teritoriji protiv naših neprijatelja, dok Marko Kraljević veze nije imao sa Bugarima, osim što je bio jedan od naslednika loze koja im je smakla poslednjeg cara. I ako u obzir ne uzmemo gluposti o bugarskom Čokalistanu, a nećemo.