Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.248
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Adolf Topić...rođen 1949, u Hrvatskoj...veoma popularno ime u Nemačkoj....možda do 1943g...???Gabi Novak, po majci Nemica, po ocu pola Austrijanka pola Dalmatinka:
Dobio je ime po porodičnom doktoru. Ne znam koje je provenijencije Adolf. Svi katolički Slavonci štokavci su Šokci iz Bosne, Porfirogenitovi Srbi. Bio sam u Petnici na seminaru s jednim Srđanom Topićem iz Bilja. Takođe, poznati skakač Dragutin Topić.Adolf Topić...rođen 1949, u Hrvatskoj...veoma popularno ime u Nemačkoj....možda do 1943g...???
Што се тиче пјевача Даде Топића он сам је испричао једном листу да је име добио по једном Јевреју, пријатељу његовог оца који га је задужио. Тешко да је 1949-е добио име по "оном Адолфу", нема разлога да му не вјерујемо.
Иначе у XIX.вијеку и почетком XX.вијека име Адолф међу Њемцима и није било ријетко, Могуће је за популарност имена заслужан Адолф Андерсен, пољски шахиста њемачког поријекла, који је средином XIX.вијека важио за најбољег свјетског шахисту.
Након II.свјетског рата ријетко име из знаних разлога.
Prezime Sanader je po zvuku turskog porijekla. Turci su mnogim ljudima sa ovih širih prostora nadijenuli svoja prezimena. Najčešće bi to bilo povezano sa promjenom vjere ali i ne nužno. Ovaj pop Sanader se starinom sigurno prezivao drugačije. Sanaderi međusobno nisu u krvnom srodstvu. Kerum, Kuduz, Sanader, Feher i sl samo su neki od primjera.
Može biti.Prezime Sanader je po zvuku turskog porijekla. Turci su mnogim ljudima sa ovih širih prostora nadijenuli svoja prezimena. Najčešće bi to bilo povezano sa promjenom vjere ali i ne nužno. Ovaj pop Sanader se starinom sigurno prezivao drugačije. Sanaderi međusobno nisu u krvnom srodstvu. Kerum, Kuduz, Sanader, Feher i sl samo su neki od primjera.
Prezime Sanader je po zvuku turskog porijekla. Turci su mnogim ljudima sa ovih širih prostora nadijenuli svoja prezimena. Najčešće bi to bilo povezano sa promjenom vjere ali i ne nužno. Ovaj pop Sanader se starinom sigurno prezivao drugačije. Sanaderi međusobno nisu u krvnom srodstvu. Kerum, Kuduz, Sanader, Feher i sl samo su neki od primjera.
Ivo Sanader porijeklom iz Dugobaba iz splitskog zaleđa je sigurno, kao i mnogi drugi došao(njegovi) iz Z.Bosne oko 1680-te. A ako i nije ti krajevi su bili kojih 100 god pod Turcima dok ih Mlečani skupa sa lokalnim rmpalijama nisu otjerali na današnju granicu Bosne i Hrvatske. Znam za tu praksu sa prezimenima jer je to moj kraj po ćaći. Tako da pop Sanader i Ivo Sanader nisu u krvnom/ plemenskom srodstvu. Mađara tamo nikada nije bilo ni u tragovima. Naravnp da teoretski može biti istina svašta, ali vrlo je malo vjerojatno.Baš po zvuku i nije, previše samoglasnika i malo grlenih glasova, pre će biti mađarskog porekla, kao i ovo Feher.
Tako da pop Sanader i Ivo Sanader nisu u krvnom/ plemenskom srodstvu.
Колико се сјећам (не тврдим, мрзи ме сад да провјеравам, а негдје сам то прочитао сигурно) Санадер би могло потицати од неког претка који је био исцјелитељ тј. sanatore.Dobro, koje je onda značenje te reči? Ako je više ljudi dobijalo taj nadimak ili prezime, kao na primer "Popović" ili "Terzija" ili "Bašić" i sl. onda i ta reč ima neko opšte, ne tako misteriozno, značenje. Ajd sad, kad si počeo.![]()
Rekao sam onako za što mislim da je najizglednije. Nastavak -er u Turskoj je dosta čest. Međutim vjerojatno nisam bio u pravu, kaže po nizu stranica da je moguće objašnjenje da je prezime romanskog porijekla (vlaškog-romanofonog?). Za etimologije sam općenito nepismen što uvijek naglašavam.Dobro, koje je onda značenje te reči? Ako je više ljudi dobijalo taj nadimak ili prezime, kao na primer "Popović" ili "Terzija" ili "Bašić" i sl. onda i ta reč ima neko opšte, ne tako misteriozno, značenje. Ajd sad, kad si počeo.![]()
Ala čovek nalupa. Nikakvih konkretnih dokaza o migraciji Hrvata na ovim prostorima izneo nije, već samo masu svojih teza na osnovu nekoliko toponima, pa je tako zaključio da su i Dukljani bili Hrvati na osnovu dva toponima u Srbiji?
Крајње неартикулисано излагање, пристрасно, без остављања за било коју друго објашњење осим преко имена етничке групе.Ala čovek nalupa. Nikakvih konkretnih dokaza o migraciji Hrvata na ovim prostorima izneo nije, već samo masu svojih teza na osnovu nekoliko toponima, pa je tako zaključio da su i Dukljani bili Hrvati na osnovu dva toponima u Srbiji?
I to sve čovek napriča u sred Cetinja, a naravno Cetinjanima smeta samo kada ih Srbi svojataju.
Isto tako je pričao o toponimima u Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Grčkoj, ali ne , oni su morali posebno u naslovu staviti samo Rašku i to ''Migracije Hrvata IZ srednjovjekovne Raške'' da bi maltene ispalo kako je Raška hrvatska zemlja, iako je čovek sam rekao da su Hrvati prvo migrirali u Rašku pa se tek onda selili iz nje.
Kako god da se pogleda smejurija i kompleksi.
U suštini, naveo je toliko primera da je njima de fakto potkrepio kontraargument - da je ime (H)rvo, (H)rvoje normalno slovensko ime s etimologijom istom kao u reči rvati, ophrvati, rvanje, rvač, (obrva, survati, urvina) i sl. To je, ustvari "onaj koji rve=ruši (drugog)".Крајње неартикулисано излагање, пристрасно, без остављања за било коју друго објашњење осим преко имена етничке групе.
Трагикомично је што ова појава води кроатистику у ЗГ, да не коментаришем предавањце на сред кршног Цетиња. Исправка - комично је.
Овај је изгледа све луђи и луђи, није случајно што се Урбаном свиђа.