Nesumnjivo Hrvati

Ne idemo mi sa tom tezom, zapravo tu tezu su od skora počeli forsirati baš hrvatski istoričari. Neki dan je i Šarić pričao o tome .
To sada i nije toliko bitno , obzirom da je rekao da nema sumnmje da je dinarski genetski tip klasičan Srbin štokavac itd...

Jel to onaj famozni Goran Šarić? Od svih renomiranih istoricara i povjesnicara srpskih tako i hrvatskih baš taj lik sa samog ruba bi trebalo da predstavlja nekakav opći meritum. Evo tražim i ne mogu naći njegove znanstvene radove. Jedino što mogu naći je da ga se zove po raznim srpskim(pretežito) tabloidima da "objašnjava" ko su Srbi a ko Hrvati.

A ovo za klasicnog Srbina štokavca dinarskog tipa nisam razumio na što se odnosi.

Kada se načitaš hrvatske povjestice, vidiš da se jedna najmanje logična priča drži na pijedestalu opšteprihvaćenosti, dok kod svakog autora provejava neslovensko poreklo Horvata došavših među balkanske Slovene (Srbe) u 9. stoleću. Ovo što drže na pijedestalu opšteprihvaćenosti je na tom mestu iz političkih razloga i u to se ne sme dubinski dirati, tek tu i tamo nabace "eppur si muove". :mrgreen:

Ok, ali ostaje kao činjenica da su najraniji vladari koji se vezuju uz Hrvate imali slavenska imena(Mislav, Branimir, Trpimir, Mutimir itd). To bi značilo ili;
1.da su se Hrvati slavenizirali prije dolaska na Balkan
2.Da su vrlo rano potpuno poslavenjeni na Balkanu prije ikakvih pisanih tragova o njima(od 9.st)
3.da su naprosto otprije slavensko pleme koje je dobilo ime ko zna kako i od koga i s kojim znacenjem.

Dok se Bugari zovu Krum ili Aglobotur dotle Hrvati imaju Trpimira ili Mislava uprosceno govoreci.

Ok, ali ostaje kao činjenica da su najraniji vladari koji se vezuju uz Hrvate imali slavenska imena(Mislav, Branimir, Trpimir, Mutimir itd). To bi značilo ili;
2.Da su vrlo rano potpuno poslavenjeni na Balkanu prije ikakvih pisanih tragova o njima(od 9.st)
3.da su naprosto otprije slavensko pleme koje je dobilo ime ko zna kako i od koga i s kojim znacenjem.

Dok se Bugari zovu Krum ili Aglobotur dotle Hrvati imaju Trpimira ili Mislava uprosceno govoreci.

A kolege Porga, Porin i sl? Nidles tu sej Buga & Muhlo.

- - - - - - - - - -

PS. Vidiš, ovo od Miloševića može biti korisno za hrvatsku priču (isn't it always):

Early scholars like Henry Hoyle Howorth believed that Porga was the son of one of five brothers who had left White Croatia. They noted that the name was uncommon and not of Slavic origin.[SUP][1][/SUP] Czech historian Pavel Jozef Šafárik compared the name to Purgas, which was the name of a Mordvins chief mentioned in 1229. Howorth considered that the Croats were subject to "alien princes, perhaps of Avar descent".[SUP][1][/SUP] Franjo Rački considered that Porga could have been a foreign transcription of the Slavic name Borko.[SUP][2][/SUP][SUP][3][/SUP]

Recently, Serbian historian Tibor Živković argued that the name comes from the Iranian phrase pouru-gâo, translated as "rich in cattle",[SUP][4][/SUP] while Croatian historian and archaeologist Ante Milošević proposed a new thesis, that the differences in names in chapters 30 and 31 of De Administrando Imperio are due to differences in folk tradition. According to Milošević, chapter 30 resembles the tradition of the Longobards, whose first legendary rulers – Godin, Peron, and Klafon – were not actual historical figures, but deities equivalent to Norse Odin and Balto-Slavic Perun. In chapter 30, Porin – like Longobard Peron, although probably intended as Porga – wasn't an actual ruler name, but the Slavic deity Perun.[SUP][5][/SUP][SUP][6][/SUP] Hence, Porin and Porga were two different variants of the deity Perun, and not one or two names of separate historical rulers.[SUP][7][/SUP] The thesis was subsequently supported by Denis J. Alimov, who noted that the name of 13th-century Mordvin chief Purgas derives from the deity of thunder Purgin, as well in the 10th-century Kievan Rus Perun became the supreme deity associated with the ruler.[SUP][7]

Dakle, to su upravo ti mitološki Hrvati o kojima je paralelna tema otvorena.
[/SUP]

A kolege Porga, Porin i sl? Nidles tu sej Buga & Muhlo.

Tuga/Buga/Muhlo/Buhtla/Krempita/Rvat-katolk/Lobel i ekipa su mitološki likovi, ja ti govorim o prvim knezovima koji nose teška slavenska imena za razliku od Bugara ili ako cemo pravo i pošteno-Rusa(koji se vrlo brzo slaveniziraju).

Osim toga Tuga i Buga, Kosenc i Muhlo mi baš ne zvuce nesto ne-slavenski. Buga bi bila Got valjda tom logikom jer je ime za rijeku Bug u Ukrajini valjda potice od slavenske rijeci za Gote. Tanko je to Mrkalje, mnogo pre tanko za išta.

Smijesno je kad se uzimaju imena zapisana od stranaca i to prezentira kao autenticno kako su sebe zvali nosioci tih imena.
Kad se citaju stari dokumenti, da se nema pojma sto se cita tesko bi se prepoznala imena koja su i danas u upotrebi, koliko su izmijenjena bila u usima onih koji su ih zapisivali, jer tko zna kroz koliko ustiju su prosla dok nisu do njih dosla. Klasicni pokvareni telefon.

Има и под 4. Да су уствари Срби који се накнадно уписују у хрватске владаре .
Исувише ту има Миро-слава, Томи-слава, Гоји-слава, Држи-слава.
Моје мишљење је да су то владари првобитне Српске државе који се под најездом
франака повлачи на југоисток и оснива нову Српску државу Рашку.
После Ватикан фалсификује ДАИ и абракадабра ето ти Хрвата из стољећа седмог.

Evo, ti sad u ovom clanku sta si postavio kazes kako je Porga zapravo Perun i da su ta imena zapravo mitološka, pa mi nije jasno što zapravo oćeš dokazati.

Teško da se bilo šta može dokazati. Tako ni ja ništa ne dokazujem, već pokazujem da ljudi koji se time bave ostavljaju široko postavljene ograde od bilo kakve definitivnosti.To su, dakle, hipoteze. A moj zaključak je, podvlačim:

Porin – like Longobard Peron... wasn't an actual ruler name, but the Slavic deity Perun

da je lik izmišljen, dakle mit.

- - - - - - - - - -

Tanko je to Mrkalje, mnogo pre tanko za išta.

Ja nisam u potrebi išta dokazujem jer plejada hrvatskih istoričara dokazuje različita neslovenska porekla Hrvata.

Teško da se bilo šta može dokazati. Tako ni ja ništa ne dokazujem, već pokazujem da ljudi koji se time bave ostavljaju široko postavljene ograde od bilo kakve definitivnosti.To su, dakle, hipoteze. A moj zaključak je, podvlačim:

Porin – like Longobard Peron... wasn't an actual ruler name, but the Slavic deity Perun

da je lik izmišljen, dakle mit.

- - - - - - - - - -

Ja nisam u potrebi išta dokazujem jer plejada hrvatskih istoričara dokazuje različita neslovenska porekla Hrvata.

A najdraži vam je onaj Turčin koji tvrdi da smo svi mi turkijskog porijekla, samo onaj dio o vama nekako uvijek "zaboravite" spomenuti.
Kod nas je po onoj " neka cvjeta tisuću cvjetova", nema kao kod vas dogme da su svi Slaveni, odnosno Indoeuropljani potekli od vas jer ima sličnosti u jeziku, a ako još ime počinje sa S onda je to definitivni dokaz srpstva.

A najdraži vam je onaj Turčin koji tvrdi da smo svi mi turkijskog porijekla, samo onaj dio o vama nekako uvijek "zaboravite" spomenuti.
Kod nas je po onoj " neka cvjeta tisuću cvjetova", nema kao kod vas dogme da su svi Slaveni, odnosno Indoeuropljani potekli od vas jer ima sličnosti u jeziku, a ako još ime počinje sa S onda je to definitivni dokaz srpstva.

Vidim da je kod vas po krilaticama (uvek se nađe neka prikladna), a da vam je naučna istina zadnja rupa na svirali.

???? ????? ???? "???? ?? ?? ?? ??????? ????? ?? ???????" ? ???? ?????? ?????, ???????? ?? ?????? ????? ?????? ????????? ? ????????? ?????? ... ??? ?? ??????? ?? ????? ?? ???? ??? ????? ?? ?? ???? ?????????? , ????????? ?? ? ???? "???? ????? ... ???? ?? ???? ??? ?? ???????? ???????" ???

- - - - - - - - - -

???? ????? ???? "???? ?? ?? ?? ??????? ????? ?? ???????" ? ???? ?????? ?????, ???????? ?? ?????? ????? ?????? ????????? ? ????????? ?????? ... ??? ?? ??????? ?? ????? ?? ???? ??? ????? ?? ?? ???? ?????????? , ????????? ?? ? ???? "???? ????? ... ???? ?? ???? ??? ?? ???????? ???????" ?????

Bez namere da vređam, provociram ili omalovažavam, ali iskreno ni ja se ne bih setio u trenutku kog Hrvata da navedem.

Evo i sada sam razmišljao nekih 2 minuta, ali opet ne znam.

Možda je do mene. Možda ne poznajem dovoljno gradivo.

Možda Jelačić? Mada iskreno ne znam mnogo o njemu. Znam da kod Hrvata ima status nacionalnog junaka iako je vodio Hrvate da ratuju za tuđe interese.

Jedno je raditi za tuđe interese, a drugo je ako se boriš za svoj narod, ali te neko vrti oko malog prsta. Beč je tako postupao ne samo sa Hrvatima, već i sa Srbima Vojvođanima.

A inače, Jelačić je najbolji kandidat da bude nekakav 19-vekovni hrvatski otac nacije, tj. da takvu ulogu ima (kakvu u izvesnoj meri i ima, sa spomenikom i trgom u prestonici).

attachment.php

Jelačić je, okvirno, postavio temelje modernim granicama (sa izvesnim omanjim razlikama) i uopšteno državnosti Republike Hrvatske (ujedinjenjem te tzv. Trojednice).

No nažalost, zahvaljujući nekima, a u najnovije vreme Tuđmanu, njegovo mesto je zauzeo bla-bla-truć polemičar Ante Starčević.

Razlika između ove dvojice je ona između onoga ko ide na front i filozofa koji izbegava ne samo služenje vojske, već bilo koju obavezu dok soli pamet svima.

Poslednja izmena:
:lol: Ajoj, Tešo bre...de se ne seti barem nekog pisca, ili Antuna Radića, recimo...sad me zagolica da pogledam. :hahaha:

Baš šteta, on je bio dobar sa Ratkom.

Teša je genije. Ko dva mozga da ima. Jedan srpski i jedan srednjeevropski koji je u stanju u realnom vremenu da objašnjava drugima šta srpski mozak misli.

I ja sam bio dobar s jednom Ratkom iz Karlovca...

Back