jesu li svi madjarski horvati jevreji?
 jesu li svi madjarski horvati jevreji?Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li to onda znači da su Kolinda i Tompson obični iskompleksirani autošovinisti, kao i Nataša Kandić ili Čeda Jovanović?
Da li to onda znači da su Kolinda i Tompson obični iskompleksirani autošovinisti, kao i Nataša Kandić ili Čeda Jovanović?
Колинда није, јер она није српског порекла.
Томпсон је покатоличени Србин. Његови преци су покатоличени вероватно у време млетачке владавине Далмацијом. Он је Влај из Чавоглава из Далматинске Загоре. Чавоглаве су основали Мириловићи 1533 године као катун, а касније је постало село.
У околини Скрадина је до 1995 године било православних Срба Мириловића. Скрадин је близу Чавоглава.
Грабар није српско презиме, а Перковић итекако јесте.
Чеда Јовановић је Циганин, а Наташа Кандић је страни плаћеник из мрзитељ свог народа.
Kolinda verovatno ima neko slovensko poreklo, najverovatnije mejnstrim hrvatsko.
Tompson je daleko od Hrvata, barem kad je etnički parametar u pitanju .
Sam bog zna poreklo Kandićke i one druge veštice..
A Šeky?
Nego, Perković je vjerojatno porijeklom oko Livna, naglasavam vjerojatno jer se tamošnje područje naseljavalo katoličkim življem od tamo oko 1680-90-te o čemu postoje mletački popisi, oni čuvaju predaju da su oko Livna tj od sela oko Livna.
A Šeky?
Nego, Perković je vjerojatno porijeklom oko Livna, naglasavam vjerojatno jer se tamošnje područje naseljavalo katoličkim življem od tamo oko 1680-90-te o čemu postoje mletački popisi, oni čuvaju predaju da su oko Livna tj od sela oko Livna.
Šeki ima dokumentovano poreklo do sitnih creva, na kraju krajeva on je I2a1b-din sver onaj koji je karakterističan za Srbe, čovek je poreklom iz Rovaca, srpsko pleme u Cg( brdima)...Samim tim nedvosmileno je u pravu kada kaže da su ostali Šešelji migrirali sa istoka hercegovine i primili katoličanstvo.
Ne znam za Perkovića. Nisam mu video DNK, definitivno je sa područja koja su poprilično trusna, mogao bi biti i jedno i drugo, sa time da mi naginje više da je naš, na žalost...Btw Pleme neretvljana se u svim izvorima navodi kao srpsko . NIje da ima baš puno izvora, ali to što ima nedvosmileno kaže da su Srbi, tu se barem niko ne žali... Vidi, Hrvata je bilo oko Bihaća tzv turska hrvatska ( pre turaka), nije ih bilo istočno od Sane...znači kranji zapad Bosne( mada ta oblast koliko mi se čini više je bila van Bosne nego u Bosni)...Tako i Hrvoje verovatno predvodi Hrvate koji su prvi naselili otoke severne dalmacije pred Turcima itd..A, i on sam je šurovao sa Turcima više nego iko kada je u pitanju Bosna.
- - - - - - - - - -
U vreme boja na Kosovu Tvrtko je bio kralj svih Srba i srpskih zemalja, priznat i od kneza Lazara i tu mena dvojbe...Kada je bosansko plemstvo promenilo veru u nadi da će ih zapadnjaci zaštiti većina naroda Bosne nije želela da pruži otpor Turcima.
Tvrtko se krunio za srpskog kralja pozivajuci se na svoje pretke(jel po ocevoj materi?) Nemanjice, mater mu je bila Jelena Šubić(ne Jelena Nemanjic udana Subic za Mladena III) a prvo je priznavao mocnog Luja I Anzuvinca, ugarsko-hrvatskog kralja i kralja Poljske za nadređenog tj sizerena-hoću reći da to sve nema nekakve veze sa porijeklom nekoga ili necega pa da se moze reci "nema sumnje", tj feudalne spletke su manje vise nevezane za ovo o cemu pricamo, kako Tvrtko tako i Hrvoje (za koga moram priznati da ne razumijem sto si htio reci) ili neko treci.
Odviše si siguran u sve za moj ukus kao i Krišna koji ladno ustvrdi da je Tomson Srbin na temelju nepoznatog kriterija. Nekad je kriterij vjera, nekad narjecje, nekad haplogrupa, nekad izjasnjavanje, nekad sasvim nesto trece, sve u svemu Hrvata ima jos jedino na Cresu i par zadarskih ostrva. Negdje oko 12500 bruto. Turci su poklali i poćerali sve Hrvate a Srbi su procvali i dozivjeli nevidenu ekspanziju takorekuć.
Pa mahom su pobegli pred Turcima, ima ih u Zagorju,Slavoniji i delovima Dalmacije, e sada što to neodgovara nekoj vašoj istini i što sad valjda stiže na naplatu "humanitarni rad" katoličke crkve vekovima to i nije baš moj problem.
Niko nije doživeo procvat to je suludo reći, samo su se svi pomerili malo zapadno .
a po čemu je to čakavski pravi hrvatski jezik?Данас у Хрватској има око 12% чакаваца, односно говорника правог хрватској језика.
Презиме Перковић је постоји у Црној Гори.
Има их у Кучима и у приморју.
Презиме Грабар је из Загорја, што значи да чоколинда није српског порекла https://actacroatica.com/hr/surname/Grabar/
Pa mahom su pobegli pred Turcima, ima ih u Zagorju,Slavoniji i delovima Dalmacije, e sada što to neodgovara nekoj vašoj istini i što sad valjda stiže na naplatu "humanitarni rad" katoličke crkve vekovima to i nije baš moj problem.
Niko nije doživeo procvat to je suludo reći, samo su se svi pomerili malo zapadno .
a po čemu je to čakavski pravi hrvatski jezik?
Mi ovdje govorimo o Tomsonu, a Perkovići koji žive u Čavoglavama su starinom iz Livna(tako piše svugdje gdje sam čitao). Ti Perkovići i većina današnjeg katoličkog stanovništva Dalmacije su meni, iz nekog nerazumljivog razloga proglašeni Srbima, a manje vise svi su došli iz područja koji uopće nikada nisu imali veze sa Srbijom počevši od 9.stoljeća pa nadalje.
Istina je da su Turci napravili velike demografske užase po Hrvatskoj, ali onda je tu naseljeno katolicko stanovništvo zapadne, srednje i jugozapadne Bosne(te pravoslavno naravno takoder iz Bosne tezisno istocne i jugoistocne te Crne Gore). Ako ima kakav znanstveni i recenzirani rad da su isti bili Srbi rado cu procitati.
To je ono sto sam pokusavao reci prije, da manje vise svaka hrvatska ili srpska porodica iz Dalmacije ili Like zna odakle je starinom i tu nema baš puno prostora za vrdanje. Naravno, moze se dogoditi da je bilo prelazaka iz vjere u vjeru, ali ne moze se generalno tvrditi.
Sigurno su bili vanzemaljci...Valjda nema više ni svrhe postavljati karte i citirati Porfirogenita i ostale .Genetika isto ništa ne vredi...Msm nimalo nije čudno da recimo Neretvljani budu explicitno nazvani srpskim plemenom, pa onda Hrvati koji se mogu povezati sa dotičnima imaju baš genetska poklapanja sa Srbima, pa su sasvim slučajno mahom štokavci...I, naravno sasvim slučajno nemaju niti jedno poklapanje sa Kajkvacima . Plus milion drugih stvari...Medjuti to nekako nije dovoljno .
tako sam i pretpostavio. prepisuješ predrasude hrvatskih povijesniča i "lingvista". još ne znamo jesu li prvotni hrvati sloveni a ono se zna da je čakavica hrvatska.Градишћански Хрвати који су избегли пред Турцима у Бургенланд су чакавци.
Да је изворни хрвастски језик чакавица не кажем само ја него многи хрватски историчари и лингвисти. Сва хрватска културна баштина пре 16-ог века је чакавска. Од 16-ог века међу хрватском интелектуалном елитом почиње да се користи кајкавица. Од 19-ог века од "илирског покрета" ијекавска штокавица постаје књижевни хрватски језик.
Хрватски лингвиста Јосип Силић тврди да су штокавски, кајкавски и чакавски 3 различита језика и потпуно је у праву. Дакле Хрвати имају 3 језика, а Срби само један и то тим јединим језиком који Срби имају говори већина Хрвата. Срба кајкаваца и чакакаваца нема и никад их није било, Срби су искључиво штокавци одувек. Хрвати су штокавци, кајкавци и чакавци. Ако је штокавица прави хрватски језик као што тврди већина Хрвата, ко су онда чакавци и кајкавци? Од та 3 језика која постоје код Хрвата само један може бити изворни хрватски језик...
tako sam i pretpostavio. prepisuješ predrasude hrvatskih povijesniča i "lingvista". još ne znamo jesu li prvotni hrvati sloveni a ono se zna da je čakavica hrvatska.
pa šta oni kažu kako je nastao čakavski dijalekt. jesu li ga hrvati doneli odakle su došli ili je taj dijalekt nastao u sudaru štokavce sa latinskim naprimer?
DAI veli da brač, hvar i druge dalmatinske otoke drže srbi. kad su se onda to hrvati naselili tamo?
stanovništvo kopnenog dela dalmacije u 15 stoleću čine hrvati, srbli i vlahi. mnogi od njih beže prema otocima i stapaju s tamošnjim stanovništvom. sve kasnije preslojavaju izbegli iz bosne. tome dodaj da su mnogi otoci opusteli više puta usled kuga.Чакавци су населили далматинске отоке у другој половини 15-ог и почетком 16-ог века бежећи пред Турцима из северне Далмације.
Касније током 16-ог и 17-ог века су на отоке долазили Срби штокавци из Босне, Херцеговине и Црне Горе. Они су примили чакавицу од ових што су дошли из северне Далмације али су генетски преовладали тако да на Хвару има 65% I2a1b, а на Корчили и Брачу 55%, од чега је огромна већина прото-српски маркер I2-PH908. Већ сам писао о овоме. Бодули причају чакавски са штокавским упливом, за разлику од Кварнера где се прича чиста чакавица. Бодули су по генима претежно Срби, без обзира што говоре чакавски. Мексиканци говоре шпански, али су по генима претежно староседеоци а не шпански досељеници.
Ово је чакавица екавског изговора 5:12 - 6:00 (каже: вавек, живет, смет, обед, звездице, свећарице)Изворна екавска чакавица се говори у Кварнеру. Далматинску чакавицу су икавизирали Срби из Босне и Херцеговине. Далматинска чакавица је икавска због штокавског уплива, јер је икавица изворно штокавска.
Икавица је у Далмацију стигла из Босне и Херцеговине, уосталом као и штокавица. Колико се само Срба из БиХ преселило у Далмацију од 15-ог до 18-ог века, на стотине хиљада... Већина њих се покатоличила и постали су Хрвати од друге половине 19-ог века.