Nesumnjivo Hrvati

Suština je, izmedju ostalog da PH908 dominira na prostorima za koje se veže doseljavanje Srba. Čim se krene sa odstupanjem, bilo na jug ili sever/zapad procenti padaju.Takodje ukupno ima ubedljivo najviše štokavaca koji su PH908.

Btw treba reći da postoji struja din severa koja je došla zajedno sa PH908, u kontekstu porekla to ne treba značajno razdvajati ako se neki parametri poklope, npr ovih 9% kod Srba je ista migracija kao i ovi PH908. Postoji I2a-Din sever koji je drugačiji, tačnije razlika je oko 1500 god.
Slovenac i Srbin nemaju istu "verziju" Din-Sever-I2a1b.
To može krishna bolje da objasni...

Upravo to govorim. Gubi se kontinuitet, dok kod Srba štokavaca to nije slučaj. A, opet interesantno da Hrvati štokavci imaju znatno više PH908 od ostalih Hrvata.
Kod Čakavaca je zeznuto obzirom da su oni bukvalno doživeli najezdu štokavaca, pa to sada izgleda vrlo čudno i po pitanju samog izgovora. Ukratko tamo gde je doseljenička struja iz hercegovine tu je jače prisustvo PH908, autohtoni čakavci imaju dosta R1a-karpatsko dalmatinske grane...Ostrva severne dalmacije su solidan primer. Što severnije to manje PH908. Što je najzanimljivije to čak i nisu samo doseljenici iz zap.hercegovine, nego ih ima dosta i iz istočne, primer Dragojevića, doseljeni iz ist.hercegovine na Brač ili Hvar, sta mi mozak...

Тачно тако, већина чакавских крајева је доживела најезду штокавских Буњеваца пре више векова. Тако да је PH908 који постоји у чакавским крајевима (колико год да га има, а има га пуно мање него код штокавских Хрвата) последица буњевачког уплива међу чакавце.
Тамо где се није десила најезда штокавских Буњеваца као рецимо на Цресу Динарика има у смешно малим %. На Цресу има само 3% Динарика и то питање колико има југа од тих 3%.
На далматинским острвима штокавци су генетски потпуно потукли чакавце, једино што је чакавски језик/говор успео да преовлада али у њему се познаје јак штокавски уплив.
Испада да је Црес најчистије чакавско подручје у генетском смислу (са 3% Динарика), већ на суседном Крку има 27% Динарика. Значи да су се Буњевци досељавали на Крк, али не и на Црес.

Кајкавски Хрвати имају више севера, а и то југа што имају су добили од емиграната из западне Херцеговине и Далмације у задњих 100 година. Код њихових рођака Словенаца им око 20% Динарика и скоро све је север, док је југ скоро непостојећи.

Poslednja izmena:
Suština je, izmedju ostalog da PH908 dominira na prostorima za koje se veže doseljavanje Srba. Čim se krene sa odstupanjem, bilo na jug ili sever/zapad procenti padaju.Takodje ukupno ima ubedljivo najviše štokavaca koji su PH908.

Btw treba reći da postoji struja din severa koja je došla zajedno sa PH908, u kontekstu porekla to ne treba značajno razdvajati ako se neki parametri poklope, npr ovih 9% kod Srba je ista migracija kao i ovi PH908. Postoji I2a-Din sever koji je drugačiji, tačnije razlika je oko 1500 god.

I2-CTS102288 код Срба и код Словенаца/Загораца су доста удањени временски. Српски Динарик север и словеначко-загорски су се раздвојили још пре доласка Словена на Балкан и имали су различите миграционе путеве. Део српског Динарик севера је дошао преко данашње Румуније и спустио се на централни Балкан, а део је вероватно дошао са Србима и Лицикима директно у Херцеговину.
Словеначко-загорски Динарик север је дошао преко данашње Мађарске у Словенију и Загорје. Можда је чак део дошао у Загорје и Словенију почетком 10-ог века из данашње западне Мађарске кад су Мађари уништили државу панонских Словена у данашњој западној Мађарској.

Poslednja izmena:
I2-CTS102288 код Срба и код Словенаца/Загораца су доста удањени временски. Српски Динарик север и словеначко-загорски су се раздвојили још пре доласка Словена на Балкан и имали су различите миграционе путеве. Део српског Динарик севера је дошао преко данашње Румуније и спустио се на централни Балкан, а део је вероватно дошао са српским племеном и словенским Лицикима директно у Херцеговину.
Словеначко-загорски Динарик север се север је дошао преко данашње Мађарске у Словенију и Загорје.

Upravo to...Eto po tome se jasno vidi sve ovo o čemu govorimo. Od mutacije pa nadalje( ajd da ne budem pretenciozan, ali to je najrealnija opcija)..
Sasvim izvesno da je deo došao sa Srbima u zahumlje, što je jedan te isti talas migracije srpskog plemena.

Upravo to...Eto po tome se jasno vidi sve ovo o čemu govorimo. Od mutacije pa nadalje( ajd da ne budem pretenciozan, ali to je najrealnija opcija)..
Sasvim izvesno da je deo došao sa Srbima u zahumlje, što je jedan te isti talas migracije srpskog plemena.

Део Динарик севера је врв. дошао са Србима или Лицикама у VII веку у Херцеговину (или са и једима и другима). Део је извесно дошао прво на централни Балкан па су касније у време османских освајања неки носиоци те хаплогрупе миграрали у Херцеговину а неки касније у Крајину (Мириловићи, Родићи).
Мислим да већи део Динарик севера код данашњих Срба потиче од ове словенске струје која је првобитно населила централни Балкан, него од од оне која је донела Динарик север директно у Херцеговину у VII веку.

Poslednja izmena:

U redu, i pođimo sa vašim tezama da se PH908 vezuje uz Srbe(mada ja mislim da to nije bas tako jednostavno, kao ni za jednu mutaciju, ali u redu ne znam dovoljno da bi tumacio) i onda dolazimo do zakljucka da je ukupan udio Dinarika PH908 u srpskom narodnom korpusu 25-26%(kao što Krišna kaze)a u zapadnim populacijama i dosta manje, a da u Hrvata ukupno moze biti toliko ili nešto manji.. i onda šta smo dobili?

1.Da 3/4 danasnjih Srba nema "srpsku" mutaciju
2. Da najmanje 3/4 danasnjih Hrvata nema "srpsku" mutaciju(ili?)

I onda meni logicki zapravo nema smisla izvoditi nekakve više teze, a narocito sto vjerojatno ovo nisu finalna saznanja o tome i za 5-6 godina ovo sto se ovdje prica ce biti zastarjelo, tj to stablo ce se mozda jos granati.

U redu, i pođimo sa vašim tezama da se PH908 vezuje uz Srbe(mada ja mislim da to nije bas tako jednostavno, kao ni za jednu mutaciju, ali u redu ne znam dovoljno da bi tumacio) i onda dolazimo do zakljucka da je ukupan udio Dinarika PH908 u srpskom narodnom korpusu 25-26%(kao što Krišna kaze)a u zapadnim populacijama i dosta manje, a da u Hrvata ukupno moze biti toliko ili nešto manji.. i onda šta smo dobili?

I onda meni logicki zapravo nema smisla izvoditi nekakve više teze, a narocito sto vjerojatno ovo nisu finalna saznanja o tome i za 5-6 godina ovo sto se ovdje prica ce biti zastarjelo, tj to stablo ce se mozda jos granati.

Ланселот и ја не тврдимо да су Срби у тренутку доласка на Балкан били 100% PH908, нити ико нормалан може то тврдити. Ми говоримо да су Срби у тренутку доласка у Херцеговину/јужну Далмацију у VII веку били доминантно PH908, а не 100% PH908. Можда су имали 40%, можда 50% PH908 то никад нећемо сазнати, али све указује на то да је PH908 везана углавном за српско племе.
Прото-Срби који су дошли у Херцеговину и јужну Далмацију у VII веку су сигурно имали више хаплогрупа и сигурно су имали R1a у значајном %, а може бити и да су имали нешто CTS10228, па чак и I1.
Срби нису били једино словенско племе које је населило територију на којој је формирана рана Србија. У источну Херцеговину се доселило словенско племе Лицики са Висле и највероватније да је српски владар из 10-ог века Михаило Вишевић био из племена Лицики.
У Дукљу се доселило нешто полабских Словена. На подручје данашњих Васојевића се у 9-ом веку доселио део источнословенског племена Дрвљана. Они су побегли из данашње Украјине због варјашког јарма.
У Босну се доселило племе Гломачи из данашње источне Немачке, које многи сматрају огранком Лужичких Срба. Гламоч је добио име по Гломачима.
Српско племе је било најбројније, најјаче и најогранизованије па је успело да апсорбује друга словенска племена која су се населила на подгучје где је формирана првобитна Србија а та Србије се не поклапа са данашњом Србијом већ је била доста западније од модерне Србије са језгром у Херцеговини и јужној Далмацији.

Bukvalno smo ti rastavili na na najsitnije činioce.
Prvo svako pleme mora imati neko homogeno jezgro od kojeg se ukrupnjava. Dakle, po dolasku na Balkan nisu samo PH908 bili Srbi, već jedan ozbiljan deo R1a, I2a1b-Din sever i PH908. Na osnovu migracija smo ti objasnili tu jasnu logiku,ali i razliku.

Isto kao što ti objašnjavamo da ni Hrvati nisu bili samo R1a-karpatsko dalmatinska, već su sigurno imali i nešto I2a1b, ali ono "vezivno tkivo" je svakako bila R1a. Ne znam zašto je to toliko komplikovano.

Primera radi Srbi su asimilovali Licike, koje su im po svemu bili slicni, tad više nema licika već su sve Srbi, srodna plemena su se sdruživala a najveće ili najače pleme bi nametnulo svoje ime.

Bukvalno smo ti rastavili na na najsitnije činioce.
Prvo svako pleme mora imati neko homogeno jezgro od kojeg se ukrupnjava. Dakle, po dolasku na Balkan nisu samo PH908 bili Srbi, već jedan ozbiljan deo R1a, I2a1b-Din sever i PH908. Na osnovu migracija smo ti objasnili tu jasnu logiku,ali i razliku.

Isto kao što ti objašnjavamo da ni Hrvati nisu bili samo R1a-karpatsko dalmatinska, već su sigurno imali i nešto I2a1b, ali ono "vezivno tkivo" je svakako bila R1a. Ne znam zašto je to toliko komplikovano.

Primera radi Srbi su asimilovali Licike, koje su im po svemu bili slicni, tad više nema licika već su sve Srbi, srodna plemena su se sdruživala a najveće ili najače pleme bi nametnulo svoje ime.

Cijenim da ste mi pojasnjavali teze. I osobno ne vidim nista lose u njima, dapace bilo bi prigodno i jednostavno doci do zakljucka kako je "vezivno tkivo" srpskog davnog plemena bila PH908 a hrvatskog odredeni soj R1a pa taman da su dobar dio danasnjih Hrvata nosioci PH908. Nemam tu neki problem, dapace.

Međutim, ja sam skloniji vjerovati(mozda neutemeljeno) da su oba plemena bila juhe svega i svacega u omjerima da se ne moze takvo sto decidirano tvrditi, narocito uzevsi u obzir konstantne fluktuacije granica, povijesne bitke sa npr Bugarima, otprije bliskost i srodnost. Na kraju krajeva, cini mi se da su sva slavenska(i ne samo slavenska) plemena juhe svega i svacega. Zapravo, koji su izgledi da bi dva vrlo bliska slavenska plemena imala težišno razlicite mutacije.

Ovaj drugi paragraf je samo moje viđenje toga.

"Juznjaci" su stari 1850 godina, Srbi se prvi put pominju u desetom stolecu, to je 800 godinama praznine.:hahaha:

Ух синовац, ала си жешће лупио...

Срби су дошли на Балкан у VII веку под тим именом кукавче црни што ништа не знаш (или се правиш да не знаш).

Ево ти Србије из IX века, како је постојала Србија у 9-ом веку кад се по твојој небулози Срби помињу први пут у 10-ом веку?
Serb_lands_in_the_9th_century_%28en%29.png

Словенска племена у време сеобе Словена, ето ти Срба на карти (постоје на десетине извора који спомињу Србе вековима пре 10-ог века, чак скоро читав миленијум пре 10-ог века)
Slavic_tribes_in_the_7th_to_9th_century.jpg

Сва је прилика да су се некад сви Словени звали Срби, зато што топоними изведени од српског имена постоје широм словенског света (и не само словенског).

Ова бљувотина коју си написао ми личи на троловање са циљем изазивања оштре реакције нормалних људи овде. Боље ти је престани да тролујеш и немој да ми стајеш на пут... Добро да ниси рекао да се Срби први пут спомињу у 19-ом веку, али доћи ћеш сигурно и до тога.

Poslednja izmena:
Izjave tipa "sva je prilika da su se svi Slaveni zvali Srbi" na prosjecno inteligentnog sugovornika bez obzira na naciju djeluju prilicno diskreditirajuce ili barem čudno.

Jel postoji kakav link na recenzirani i izdani znanstveni rad koji bi govorio o tako necem?
Zapravo jel postoji ikakav recenzirani i izdani znanstveni rad koji bi govorio o PH908 kao " težišno srpskoj". Pa da citamo i vaspitamo se.

Naglasak:recenziran i izdan

Izjave tipa "sva je prilika da su se svi Slaveni zvali Srbi" na prosjecno inteligentnog sugovornika bez obzira na naciju djeluju prilicno diskreditirajuce ili barem čudno.

Jel postoji kakav link na recenzirani i izdani znanstveni rad koji bi govorio o tako necem?
Zapravo jel postoji ikakav recenzirani i izdani znanstveni rad koji bi govorio o PH908 kao " težišno srpskoj". Pa da citamo i vaspitamo se.

Naglasak:recenziran i izdan

Ne, jer da bi bio ozbiljan potrebno bi bilo da ima gomilu stvari koje još nisu otkrivene, drevnu DNK, karakteristike po kojima bi bilo jasno ko je Srbin A ko Hrvat u sedmovekovnoj provinciji Dalmaciji itd. Isto ne postoji ni kod Hrvata tako da ni njihova pisanija nemaju podršku u naučnim radovima. Ono što postoji jesu Citizen science projekti kao što je Poreklo, koje se trudi da iz podatak koje prikuplja dođe do određenih saznanja kako o poreklu pojedinaca, pojedinih rodova pa do celih populacija na određenom prostoru (Hercegovaca i Srba sa KiM) sve do samih korena srpske nacije. Nešto slično imaju i Albanci i Bošnjaci. Kod Bugara postoje pojedinci koji se zanimaju za poreklo svoje nacije ali ne postoji projekat na internetu. Kod Hrvata postoji Hrvat22 kao glavni nosilac otkrića na tom području:hahaha:

To je stara teorija još od vremena Šafarika. Evo ovde:
https://www.jstor.org/stable/2841191?seq=1#page_scan_tab_contents

vol8.jpg

Najstarija ime koje se zna za Ante i Sklavine je Sporoi, za šta se (nedokazano i za sada teško dokazivo) smatra da je iskvaren oblik etnonima Srbi. Na sličan način se ime Suebi dovodi u vezu sa Srbima.
Istovremeno se u sličnim teorijama, hrvatski etnonim definiše geografski kao ljudi sa grebena, hrbata, karpata. Po tome bi Bela Hrvatska trebalo da je ovde:

biele-karpaty.oma.sk-turisticky-atlas.jpg

Ne, jer da bi bio ozbiljan potrebno bi bilo da ima gomilu stvari koje još nisu otkrivene, drevnu DNK, karakteristike po kojima bi bilo jasno ko je Srbin A ko Hrvat u sedmovekovnoj provinciji Dalmaciji itd. Isto ne postoji ni kod Hrvata tako da ni njihova pisanija nemaju podršku u naučnim radovima. Ono što postoji jesu Citizen science projekti kao što je Poreklo, koje se trudi da iz podatak koje prikuplja dođe do određenih saznanja kako o poreklu pojedinaca, pojedinih rodova pa do celih populacija na određenom prostoru (Hercegovaca i Srba sa KiM) sve do samih korena srpske nacije. Nešto slično imaju i Albanci i Bošnjaci. Kod Bugara postoje pojedinci koji se zanimaju za poreklo svoje nacije ali ne postoji projekat na internetu. Kod Hrvata postoji Hrvat22 kao glavni nosilac otkrića na tom području:hahaha:

Eto vidiš, kod vas "citizen science" dovodi do saznanja da su svi Slaveni Srbi(tj da su se zvali Srbi). Nije li to divno?

Ух синовац, ала си жешће лупио...

Срби су дошли на Балкан у VII веку под тим именом кукавче црни што ништа не знаш (или се правиш да не знаш).

Ево ти Србије из IX века, како је постојала Србија у 9-ом веку кад се по твојој небулози Срби помињу први пут у 10-ом веку?
Serb_lands_in_the_9th_century_%28en%29.png

Словенска племена у време сеобе Словена, ето ти Срба на карти (постоје на десетине извора који спомињу Србе вековима пре 10-ог века, чак скоро читав миленијум пре 10-ог века)
Slavic_tribes_in_the_7th_to_9th_century.jpg

Сва је прилика да су се некад сви Словени звали Срби, зато што топоними изведени од српског имена постоје широм словенског света (и не само словенског).

Ова бљувотина коју си написао ми личи на троловање са циљем изазивања оштре реакције нормалних људи овде. Боље ти је престани да тролујеш и немој да ми стајеш на пут... Добро да ниси рекао да се Срби први пут спомињу у 19-ом веку, али доћи ћеш сигурно и до тога.

Srbi se pominju prvi put 822. godine u Ajnhardovim Hronikama, tako da jesam omasio malo hronologiju, rekao sam 10. stolece umesto devetog. Dinarik jug je iz drugog veka bar, 700 godina rucanaj da deli pojavu PH908 od prvog pominjana Srba.

Srbi se pominju prvi put 822. godine u Ajnhardovim Hronikama, tako da jesam omasio malo hronologiju, rekao sam 10. stolece umesto devetog. Dinarik jug je iz drugog veka bar, 700 godina rucanaj da deli pojavu PH908 od prvog pominjana Srba.

Апсолутно нетачно.
Срби се помињу II веку https://sr.wikipedia.org/wiki/Серби_(племе)

Чак и да се помињу први пут у 9-ом веку то не значи да су тада пали са неба.

Топоними који су извенени од српског етнонима су превише чести у широм словенској света да би држала воду теорија да су пали директно са неба на Балкан 822 године.
Порфирогенит каже да су Срби дошли на Балкан у време цара Ираклија у првој половини 7-ог века.

Poslednja izmena:
Cijenim da ste mi pojasnjavali teze. I osobno ne vidim nista lose u njima, dapace bilo bi prigodno i jednostavno doci do zakljucka kako je "vezivno tkivo" srpskog davnog plemena bila PH908 a hrvatskog odredeni soj R1a pa taman da su dobar dio danasnjih Hrvata nosioci PH908. Nemam tu neki problem, dapace.

Međutim, ja sam skloniji vjerovati(mozda neutemeljeno) da su oba plemena bila juhe svega i svacega u omjerima da se ne moze takvo sto decidirano tvrditi, narocito uzevsi u obzir konstantne fluktuacije granica, povijesne bitke sa npr Bugarima, otprije bliskost i srodnost. Na kraju krajeva, cini mi se da su sva slavenska(i ne samo slavenska) plemena juhe svega i svacega. Zapravo, koji su izgledi da bi dva vrlo bliska slavenska plemena imala težišno razlicite mutacije.

Ovaj drugi paragraf je samo moje viđenje toga.

"Juznjaci" su stari 1850 godina, Srbi se prvi put pominju u desetom stolecu, to je 800 godinama praznine.

@kroasanije
Niko ne tvrdi da je to tako od adama i eve.
Shvati vremenski kontekst o kome govorimo.
Govori se neposredno pred doseljavanju na Balkan i na samom Balkanu. Za te periode imamo sasvim dovoljno dokaza.

@Sumljivi
Prijatelju mnogo si omašio, ali mnogo.
Sva je prilika da se grupacija I2a1b iz koje se razvio PH908 razdvojila od drugih I2a1b. To sada nije ni bitno obzirom da imamo dovoljno dokaza za ovo što pričmo. Neka neko dolazima sa polja genetike dokaže drugačije, za sada ne može ;)

- - - - - - - - - -

Stvarno vam poimanje stvari nije jača strana, o vremenskom kontekstu da i ne govorim.
Zar ti ne vidiš da je sasvim logično da iz I2a1b grupe koja je medju Srbima nastane mutacija PH908 i da se taj kontinuitet nastavi? To je posve logično.
Uostalom govorimo o delu pre naseljavanja na balkan i na samom Balkanu. Ipak nekako nudimo rekao bih 100% vise dokaza i logičkih zaključaka potkrepljenih genetikom i lingvistikom nego što to rade drugi, drugi nude samo šizofreni strah da im možda neki daleki predak nije slučajno proveo vek,dva ili tri medju Srbima.

Eto vidiš, kod vas "citizen science" dovodi do saznanja da su svi Slaveni Srbi(tj da su se zvali Srbi). Nije li to divno?

To je više osnov za tvrdnju da je I2a1b integralni, a možda i identificirajući element srpskog korpusa. Ovo da su se svi Slaveni nekad zvali Srbima verovatno dolazi od toga što su Srbi bili prvo slavensko plemae sa kojim su Germani došli u kontakt, nešto slično Vlasima ili Ilirima ili Grcima gde je ime za jedno malo pleme postalo ime celog etnikuma

To je više osnov za tvrdnju da je I2a1b integralni, a možda i identificirajući element srpskog korpusa. Ovo da su se svi Slaveni nekad zvali Srbima verovatno dolazi od toga što su Srbi bili prvo slavensko plemae sa kojim su Germani došli u kontakt, nešto slično Vlasima ili Ilirima ili Grcima gde je ime za jedno malo pleme postalo ime celog etnikuma

Niko od Srba je drži tu tvrdnju, pogotovo ne ovde .
Na kraju krajeva Česi i Slovaci su medju prvima izneli tu tvrdnju, a ne Srbi .

Pa integralni je svakako, I2Din je prisutan u Srba u visokoj koncentraciji, ali to "indentificirajuci" je meni vec malo teze za pojmiti, napose zato jer se ne mogu sjetiti neke paralele za bilo koju drugu naciju(mozda otocke,ili jako izolirane), to su sve neki mišunzi.

Pa integralni je svakako, I2Din je prisutan u Srba u visokoj koncentraciji, ali to "indentificirajuci" je meni vec malo teze za pojmiti, napose zato jer se ne mogu sjetiti neke paralele za bilo koju drugu naciju(mozda otocke,ili jako izolirane), to su sve neki mišunzi.

Mi govorimo o periodu koji je nama koliko toliko poznat.
To sam pokusao da ti objasnim.
U periodu neposredno pre dolaska na Balkan i po samom dolasku on jeste bio indentificirajuci.

Poslednja izmena:
Апсолутно нетачно.
Срби се помињу II веку https://sr.wikipedia.org/wiki/Серби_(племе)

Чак и да се помињу први пут у 9-ом веку то не значи да су тада пали са неба.

Топоними који су извенени од српског етнонима су превише чести у широм словенској света да би држала воду теорија да су пали директно са неба на Балкан 822 године.
Порфирогенит каже да су Срби дошли на Балкан у време цара Ираклија у првој половини 7-ог века.

Stvar je da zada ne možemo sa velikom pouzdanosti govoriti o vezama između tih sarmatskih Srba i ovih na koje mislimo...mada sve nekaki miriše u tom smeru...

https://forum.krstarica.com/showthread.php/791436-Порекло-Срба-—-име-етнос?p=34558018

Е мој Стојанчино, нема овде нормалних људи. :)

Back