Nesumnjivo Hrvati

Е мој Стојанчино, нема овде нормалних људи. :)

О здраво Влајко! Дуге те није било. Искрен да будем много је досадно без тебе па сам тако и ја био дуже време одсутан са форума до пре 2-3 дана.

Форумаши на историји су солидни у поређењу са полтиком.
Политика је као Лаза Лазаревић, огромна количина лудила на једном месту...

Pa integralni je svakako, I2Din je prisutan u Srba u visokoj koncentraciji, ali to "indentificirajuci" je meni vec malo teze za pojmiti, napose zato jer se ne mogu sjetiti neke paralele za bilo koju drugu naciju(mozda otocke,ili jako izolirane), to su sve neki mišunzi.

Naravno da može. Ima dosta naroda čije "vezivno tkivo" je poznato. Namerno ne govorim nacija jer bi nas to udaljilo od teme.
Primera radi, sasvim je izvesno da su Švedjani nosioci I1, bez obzira što tamo postoje i mnoge druge haplogrupe koje su verovatno jako dugo u njohovom plemenskom i posle nacionalnom korpusu.
Za Madjare važi isto, samo što je njihova genetika slovenska, i to relativno novijeg doba, dok proto madjari sigurno nisu bili Sloveni..Itd itd..

Mi govorimo o periodu koji je nama koliko toliko poznat.
To sam pokusao da ti objasnim.
U periodu neposredno pre dolaska na Balkan i po samom dolasku on jeste bio indentificirajuci.

Dinaric-South i Dinaric-North su ti cluster tj. klusteri bazirani prema Y-DNA STR markerima, dok ti isti klusteri imaju specifične Y-DNA SNP haplogrupe ili mutacije. Uglavnom, ima tek koja godina da se otkrilo kako Dinaric-South klusteru odgovara SNP I-PH908 haplogrupa. Ona se u prosjeku formirala (1804 YBP) i imala TMRCA (1803 YBP) prije oko 1800 YBP (Cl 95% 2200-1500 YBP), dakle oko 2017-1803/1804 (jer YFull ne računa od 1950!)=214/213 CE.

Kao što vidiš, trenutni prosjek izračunat trenutnim uzorcima ukazuje kako se haplogrupa formirala i doživjela ekspanziju iste godine, ili ekspanziju prije što se formirala, što ukazuje kako tu nešto ne odgovara u tom izračunu i realnom stanju u društveno-povijesnom trenutku. To znači kako trenutni broj podgrana npr. glavne podgrane I-PH3310 i I-Z16983, od kojih je prva dosta starija od druge tj. radi se o razdoblju BCE, ne predstavljaju sve podgrane tj. još mnogo podgrana te haplogrupe nisu službeno otkrivene i navedene na filogenijskom stablu. To se može vidjeti po I-PH908* uzorcima (Njemačka, Italija, Turska, Srbija, Makedonija), pri čemu "*" znači zasebnu podgranu koja još nije potvrđena jer ne postoji sličan takav uzorak, znači kod YFull barem znaš da postoje još 5 podgrana uz one dvije navedene, ali računaj kako ih ima barem 10 i više, ali i kod nas na zapadnom Balkanu.

Ja sam mislio na otpr ovo, kopirano sa foruma hr, od forumasa koji se cini nepristran a da zna puno, dakle vjerojatno će se mnoge stvari još saznati, i sad decidirano tvrditi za ph908 da ima neke veze sa pojedinim narodom-ne znam koliko ima, u ovom momentu smisla. Meni to izgleda onako..ambiciozno najblaze govoreci.

Nek Slaven vidi je li u redu ovako kopirati sa drugog foruma, ali, ljudi pisu anonimno pa ne vidim di bi bio problem.

Poslednja izmena:
Otkrivene su podgrane u češkoj i oko wisle koje imaju poklapanje sa Srbima kad je u pitanju PH908...

Ostalo ne mogu pročitati, gledaću kasnije da bacim oko, sada sam sa treninga umoran kao zver :)

- - - - - - - - - -

Nisam shvatio ovo za žumberak? Ima puno E haologrupe ili šta?

Otkrivene su podgrane u češkoj i oko wisle koje imaju poklapanje sa Srbima kad je u pitanju PH908...

Ostalo ne mogu pročitati, gledaću kasnije da bacim oko, sada sam sa treninga umoran kao zver :)

- - - - - - - - - -

Nisam shvatio ovo za žumberak? Ima puno E haologrupe ili šta?

Nešto viša nego van Žumberka, ja to mogu odokativno objasniti time da je pravoslavni živalj koji se tamo doselio, prihvatio uniju i postupno se stopio u hrvatski etnos imao višu koncentraciju te starosjedilacke haplogrupe(neolitski farmeri jel)..kao što je nešto viša prisutnost u Bos.Krajini.

Današnji Srbi bi tom logikom bili težišno amalgam "došljaka" I2Din+R1a(otpr 55%) i "starosjedioca" E1b i J(ili kako već,oko 22-25%)
Današnji Hrvati, razumije se vrlo slicno tome..uz možda ukupno malo viši udio na strani "došljaka". Eto mozete se qurciti da ste malo veci nasljednici starih Rimljana Ilirika? Ako to nije za qurcenje onda ne znam sta jest..

I sad, mi se ovde sustinski natezemo oko I2Din PH908 koja je tek jedna od valjda 3 zastupljenije podgrupe I2Din..zato mi je mrvicu blesavo.

Nešto viša nego van Žumberka, ja to mogu odokativno objasniti time da je pravoslavni živalj koji se tamo doselio, prihvatio uniju i postupno se stopio u hrvatski etnos imao višu koncentraciju te starosjedilacke haplogrupe(neolitski farmeri jel)..kao što je nešto viša prisutnost u Bos.Krajini.

Današnji Srbi bi tom logikom bili težišno amalgam "došljaka" I2Din+R1a(otpr 55%) i "starosjedioca" E1b i J(ili kako već,oko 22-25%)
Današnji Hrvati, razumije se vrlo slicno tome..uz možda ukupno malo viši udio na strani "došljaka". Eto mozete se qurciti da ste malo veci nasljednici starih Rimljana Ilirika? Ako to nije za qurcenje onda ne znam sta jest..

I sad, mi se ovde sustinski natezemo oko I2Din PH908 koja je tek jedna od valjda 3 zastupljenije podgrupe I2Din..zato mi je mrvicu blesavo.

Da, verujem da je dobar deo tih E1b (pretezno V-13) došao tamo sa juga verovatno već par vekova boraveći medju Srbima. Dobro, po tome je Žumberak inače i poznat.
U krajnjoj liniji to je i normalno obzirom da Srba ima cirka skoro duplo više nego Hrvata , malo veći procenat starosedelačkih haplotipova je logičan. Interesanto da je i kod Bošnjaka on prisutan .

- - - - - - - - - -

Interesantno da mnoge oblasti vojne krajine imaju veći procenat slovenske genetike nego neki delovi Hrvatske.
Banija i Kordun npr imaju solidnu slovensku većinu.
To samo govori koliko je istorija loše interpretirana i korišćena u cilju širenja ksenofobije itd...
Btw kod Srba ima oko 10% I1 tzv Vikingške haologrupe, u nekim oblastima to i prelazi 14-15 ja msm u dalmaciji medju Srbima.

Poslednja izmena:
Ne natezemo se. Za sada stvari stoje kako stoje, i mala je verovatnoća da će se menjati nešto značajnije.
Ne znam zašto je to toliko bitno...Korisnik Filipi zna dosta oko PH908, mada suštinski ništa drugačije od ovoga što sam ti rekao. Koliko znam on ima još više dokaza za ovo sve, pritom ima jedna podgrana din juga za koju smatra da je došla sa Hrvatima, ne mogu se sada setiti oznake.
Uglavnom sve ovo se u velikoj meri podudara sa istorijskim spisima.

Nesto mi ovo malo za zapadnu Srbiju.

- - - - - - - - - -

I Rijeka :zper:

Jes vala i Rijeka..imaju nogometni navijaci da ne kazem razbojnici(Dinamovi i Hajdukovi) uobicajeno "prigodnu" pjesmu za Rijeku-ako me ko pita da je citiram nema sanse.

On topic,ne znam je li ova karta skroz dobra ili nije, ali ono sto sam dosad shvatio je da svako tvrdi da je apsolutno u pravu i da tu nema sta da se prica a to a priori ne miriši na dobro. Tako su pojedini na onom drugom forumu "apsolutno uvjereni" da se najžešća koncentracija I2Din poklapa sa ikavskim govornim podrucjem i Rvatima u Bih po popisu iz 1910. i 2013. Svako vjerojatno ima neku "svoju kartu" ili bar svoje tumacenje karte.

Jes vala i Rijeka..imaju nogometni navijaci da ne kazem razbojnici(Dinamovi i Hajdukovi) uobicajeno "prigodnu" pjesmu za Rijeku-ako me ko pita da je citiram nema sanse.

On topic,ne znam je li ova karta skroz dobra ili nije, ali ono sto sam dosad shvatio je da svako tvrdi da je apsolutno u pravu i da tu nema sta da se prica a to a priori ne miriši na dobro. Tako su pojedini na onom drugom forumu "apsolutno uvjereni" da se najžešća koncentracija I2Din poklapa sa ikavskim govornim podrucjem i Rvatima u Bih po popisu iz 1910. i 2013. Svako vjerojatno ima neku "svoju kartu" ili bar svoje tumacenje karte.

Već je objašnjeno da ikavski nije nikakav govor, već narečje. Elem, mi ovde 100-ti put govorimo da tamo gde su došli bunjevački rodovi kod Hrvata ima najviše I2a1b-PH908. Stvarno ne vidim kako im to ide u prilog kada se zna šta su franjvci radili( zna se i ko su). Priča je bizarna.
Pritom koriste stare karte, nemaju nove podatke ni osnovno znanje o genetici.

- - - - - - - - - -

Svako može da veruje u bajke.
Ja ti lepo kažem da su ljudi uložoli ozbiljan trud u ovo, a ti mi postavljaš amaterske karte sa foruma gde znaju o genetici koliko i ovi ovde na politici.Šta kaže Andrija Kačić za te "vlaje"?Koliko znam on je svoje poreklo otkrio, čak i slavu...Ne znam da li bi bilo suviše neprijatno da sada ovde pisemo o slavama tih "Hrvatina". Samo se ponavljamo, a sve je rečeno jos na prošlim stranama.

Ti napisi, slobodno. :lol:

Pa i da se poklapa PH908 sa maldjim ikavskim dijalekim ( a mislim da to nije tako ), sta bi to dokazalo?

Već je objašnjeno da ikavski nije nikakav govor, već narečje. Elem, mi ovde 100-ti put govorimo da tamo gde su došli bunjevački rodovi kod Hrvata ima najviše I2a1b-PH908. Stvarno ne vidim kako im to ide u prilog kada se zna šta su franjvci radili( zna se i ko su). Priča je bizarna.
Pritom koriste stare karte, nemaju nove podatke ni osnovno znanje o genetici.

- - - - - - - - - -

Svako može da veruje u bajke.
Ja ti lepo kažem da su ljudi uložoli ozbiljan trud u ovo, a ti mi postavljaš amaterske karte sa foruma gde znaju o genetici koliko i ovi ovde na politici.Šta kaže Andrija Kačić za te "vlaje"?Koliko znam on je svoje poreklo otkrio, čak i slavu...Ne znam da li bi bilo suviše neprijatno da sada ovde pisemo o slavama tih "Hrvatina". Samo se ponavljamo, a sve je rečeno jos na prošlim stranama.

Ok ok Bunjevci su genetski Srbi s dna kace..kao i Hvarani,Korculani i Splicani

Gledaj, ne znam na temelju cega bi recimo ti bio pozvaniji tumaciti pop genetiku od nekoga sa Hr foruma a priori. I što tocno konstituira tvoju geneticarsku strucnost, ako si profesionalac antropolog,geneticar svaka cast..

Ali, to ionako ja nisam rekao,niti mislim ista u tom smijeru

Ok ok Bunjevci su genetski Srbi s dna kace..kao i Hvarani,Korculani i Splicani

Gledaj, ne znam na temelju cega bi recimo ti bio pozvaniji tumaciti pop genetiku od nekoga sa Hr foruma a priori. I što tocno konstituira tvoju geneticarsku strucnost, ako si profesionalac antropolog,geneticar svaka cast..

Ali, to ionako ja nisam rekao,niti mislim ista u tom smijeru

Prijatelju sasvim jasno je objašnjeno kako i kada su naseljeni ti otoci :) Čak je istorijski potvrdjeno.
Nije stvar što je to Hr forum, već što se ne radi i ne ulaže dovoljno u genetska istraživanja, već se tumače samo rezultati. To nije moguće porediti sa srpskim dnk projektom.

Ja ću još jednom ponoviti.
Na osnovu raznih snp testova, kao i istraživanja
utvrdjeno je da PH908 koji se javlja kod zapadnih Srba i Hrvata sa specifičnim vrednostima 19-14, ima svoje prvo stanište na istoku hercegovine, banalno govoreći ostali PH908 su mu starija braća, stoga i nosioci ovih vrednosti vode mahom poreklo sa istoka hercegovine. Sasvim je izvesno da se radi o zahumljanima.
Kuriozitet je da PH908 ima najveću zastupljenost medju štokavcima. ;)

Ja ću još jednom ponoviti.
Na osnovu raznih snp testova, kao i istraživanja
utvrdjeno je da PH908 koji se javlja kod zapadnih Srba i Hrvata sa specifičnim vrednostima 19-14, ima svoje prvo stanište na istoku hercegovine, banalno govoreći ostali PH908 su mu starija braća, stoga i nosioci ovih vrednosti vode mahom poreklo sa istoka hercegovine. Sasvim je izvesno da se radi o zahumljanima.
Kuriozitet je da PH908 ima najveću zastupljenost medju štokavcima. ;)

Onda su ti Zahumljani bili mnogo qurceviti kad su se tako dobro i volsebno prosirili posvuda.

Vidio sam nesto karata, sad mozes reci da su nekvalitetne, amaterske i slicno-to je u redu, međutim ono što svaka od Eupedije do ovih sa foruma pokazuje je da je danasnja(naglasavam danasnja) koncentracija I2Din south viša u prostorima Zapadne Ercegovine nego u Trebinju ili crnogorskoj "staroj Hercegovini" i upadljivo viša nego u mainstream srpskim prostorima Niša, Kruševca, Banja Luke ili Beograda. Možda su to sve "krivi podaci" možda je uzorak loš, ali na eupediji kaže 5 zvjezdica tj dosta velik u odnosu na ostale koji su rađeni.

Jednostavnom indukcijskom metodom dolazi se do zaključka kako ima više "srpske" haplogrupe u Splitu, Trogiru, Solinu ili Šibeniku pa i Zadru nego u Banja Luci, Nišu ili Beogradu. Meni to nema niti smisla niti logike, naprosto u tim gradovima nikada nije bilo većeg broja pravoslavnog življa niti o tome postoje neki podaci. Postoje podaci o naseljavanju katolickog stanovnistva iz Zapadne, jugozapadne i srednje Bosne a sad, dovoditi u korelaciju ikavski govor koji se valjda razvijao oko 10.st pa nadalje i mutaciju na Y kromosomu otprije 1850 godina ne znam koliko ima smisla..mislim možda i ima.

Naprosto logicke rupe su ogromne i potrebna je ogromna vjera(da ne kazem tendencija)da bi se to sve povezalo u jednu pricu i to priču koja neminovno onda povlači one gornje zaključke o Splitu i Nišu.

Ja sam tebi odgovorio, medjutim ti negiraš snp testove i osnove genetike. To mu dodje kao da negiraš test za očinstvo i teraš po svome.
Zahumljani svakako jesu bili mnogo zajjebani obzirom da su nametnuli svoje dinastije da vladaju maltene svuda ovim prostorima. Objasnio sam ti da je srpska država bila zapadnije u odnosu na ovu danas, objasnio sam ti da je bilo ozbiljnih migracija po dalmaciji i njenim ostrvima.
Kontra pitanje, zašto na severozapadu Hrvatske ima malo PH908? Zašto je ima malo kod kajkavaca? A zasto je ima puno na teritorijama koje su graničile sa srpskim plemenima.
Btw 80 ljudi nisu reprezentativan uzorak, inače u zapadnoj hercegovini je opao broj PH908, nije ni bilo logično da bude 80%...Porediš manje teritorije sa mnogo većima i onda se čudiš, kao da ja kažem zašto Srbi iz Karlovca imaju više R1a ili PH908 od Srba iz Beograda. Malo je to suludo.
Opet ti govorim sve to na stranu genetika pokazuje da su ovi na zapad došli sa istoka.

- - - - - - - - - -

Isto pitanje zasto PH908 dominira medju Hrvatima štokavcima a gotovo ga nema medju autentičmim kajkavcima?

- - - - - - - - - -

Zašto je jak u juznoj dalmaciji, prostoru koji se veže za srpska plemena.

- - - - - - - - - -

Kad kažeš katoličkog, verujem da misliš na franjevacke katolike...Sreća pa postoje zapisi i koje su slave slavili.

Ja sam tebi odgovorio, medjutim ti negiraš snp testove i osnove genetike. To mu dodje kao da negiraš test za očinstvo i teraš po svome.
Zahumljani svakako jesu bili mnogo zajjebani obzirom da su nametnuli svoje dinastije da vladaju maltene svuda ovim prostorima. Objasnio sam ti da je srpska država bila zapadnije u odnosu na ovu danas, objasnio sam ti da je bilo ozbiljnih migracija po dalmaciji i njenim ostrvima.
Kontra pitanje, zašto na severozapadu Hrvatske ima malo PH908? Zašto je ima malo kod kajkavaca? A zasto je ima puno na teritorijama koje su graničile sa srpskim plemenima.
Btw 80 ljudi nisu reprezentativan uzorak, inače u zapadnoj hercegovini je opao broj PH908, nije ni bilo logično da bude 80%...Porediš manje teritorije sa mnogo većima i onda se čudiš, kao da ja kažem zašto Srbi iz Karlovca imaju više R1a ili PH908 od Srba iz Beograda. Malo je to suludo.
Opet ti govorim sve to na stranu genetika pokazuje da su ovi na zapad došli sa istoka.

- - - - - - - - - -

Isto pitanje zasto PH908 dominira medju Hrvatima štokavcima a gotovo ga nema medju autentičmim kajkavcima?

- - - - - - - - - -

Zašto je jak u juznoj dalmaciji, prostoru koji se veže za srpska plemena.

- - - - - - - - - -

Kad kažeš katoličkog, verujem da misliš na franjevacke katolike...Sreća pa postoje zapisi i koje su slave slavili.

Kod kajkavaca (Sjeverna Hrvatska) na uzorku od 220 ima 10,45% PH908 a sa ostalim granama I2 čini ukupno ovoliko;
I1 8 3,64
I2-M223 5 2,27
I2-L38 3 1,36
I2-L415 1 0,45
I2-YP196 33 15,00
I2-YP196>PH908 23 10,45

Dakle ukupno sve skupa blizu 30% I2(neda mi se sad sabirati)

U Srba iz Bos Krajine koji su cca 200km južnije, po poreklu rs ima koliko,15% ph908? I nije neka ogromna razlika.

Osim toga, kajkavce niko ne spominje sad nego južne Srbe i južne Hrvate(koliko ima u Vojvodini?), i zaista ne razumijem zašto bi bilo razumno pretpostaviti da zato što nešto graniči sa srpskim plemenima znači a priori da je od Srba ili "srpske genetike"-Hrvatska i Srbija su otpocetka bile jedna do druge bukvalno, nerazumno je pretpostaviti da im se genetika znacajno razlikovala.

A što se tiče današnjih ishodnišnih područja PH908, tj onima gdje ima najviša koncentracija PH908 današnja istočna Hercegovina(9 općina RS) broji otpr 94 000 ljudi dok zapadna Hercegovina(kanton) ima 94 800 ljudi plus jos 118 000 Hrvata u Hercegovacko-Neretvanskom kantonu.
Ali, tvoja je pretpostavka da su "svi ti Srbi" hrpimice prešli u Hrvatstvo i pored onih što su se posvuda raselili po otocima, Dalmaciji itd..

A da ne govorimo da je koncentracija PH908 u Ist.Hercegovini po svemu sudeći nešto manja nego u Zapadnoj Hercegovini ili u glavnini cijele Dalmacije gdje je još 852 000 ljudi od cega valjda 93-4% Hrvata sa sve uglavnom barem podjednakom(u prosjeku naravno) koncentracijom PH908 kao i ti famozni svemocni Srbi iz Ist.Hercegovine znani i kao ćaće sviju nas.

Poslednja izmena:
@ Kroasanije

Питао си ме за колико % има I2-PH908 у Србији а колико у Хрватској. Нашао сам податак и за Хрватску и има подједнако као у Србији.

у Србији на узорку од 171 је било 46 I2-PH908 илити 26,9%

У Хрватској на узорку од 1100 је било 285 I2-PH908 илити 25,9%

Погледај овде https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=578.msg28472#msg28472

У јужној Хрватској PH908 је 43,46%, али је зато у северној Хрватској само 10,9%. То је огромна разлика и толико велике разлике нема код Срба из различитих крајева.

Кад је рађена ова статистика узорак за Србију је био само 171. Горе сам израчунао да је код Срба PH908 на узорку од 1132 око 26%, значи исто као у Хрватској.

Poslednja izmena:
@ Kroasanije

Питао си ме за колико % има I2-PH908 у Србији а колико у Хрватској. Нашао сам податак и за Хрватску и има подједнако као у Србији.

у Србији на узорку од 171 је било 46 I2-PH908 илити 26,9%

У Хрватској на узорку од 1100 је било 285 I2-PH908 илити 25,9%

Погледај овде https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=578.msg28472#msg28472

У јужној Хрватској PH908 је 43,46%, али је зато у северној Хрватској само 10,9%. То је огромна разлика и толико велике разлике нема код Срба из различитих крајева.

Кад је рађена ова статистика узорак за Србију је био само 171. Горе сам израчунао да је PH908 у Србији на узорку од 1132 око 26%, значи исто као у Хрватској.

Podaci su super hvala ti.

Dakle "Južna Hrvatska"(pretpostavljam danasnja Dalmacija) šije "Bosnu i Hercegovinu" za poprilično..šteta da nema samo "Hercegovina" ili Zapadna i Istocna.

Najveći smo Srbi i najstariji(Viljuska),malo šale.

Poslednja izmena:
Onda su ti Zahumljani bili mnogo qurceviti kad su se tako dobro i volsebno prosirili posvuda.

Vidio sam nesto karata, sad mozes reci da su nekvalitetne, amaterske i slicno-to je u redu, međutim ono što svaka od Eupedije do ovih sa foruma pokazuje je da je danasnja(naglasavam danasnja) koncentracija I2Din south viša u prostorima Zapadne Ercegovine nego u Trebinju ili crnogorskoj "staroj Hercegovini" i upadljivo viša nego u mainstream srpskim prostorima Niša, Kruševca, Banja Luke ili Beograda. Možda su to sve "krivi podaci" možda je uzorak loš, ali na eupediji kaže 5 zvjezdica tj dosta velik u odnosu na ostale koji su rađeni.

Jednostavnom indukcijskom metodom dolazi se do zaključka kako ima više "srpske" haplogrupe u Splitu, Trogiru, Solinu ili Šibeniku pa i Zadru nego u Banja Luci, Nišu ili Beogradu. Meni to nema niti smisla niti logike, naprosto u tim gradovima nikada nije bilo većeg broja pravoslavnog življa niti o tome postoje neki podaci. Postoje podaci o naseljavanju katolickog stanovnistva iz Zapadne, jugozapadne i srednje Bosne a sad, dovoditi u korelaciju ikavski govor koji se valjda razvijao oko 10.st pa nadalje i mutaciju na Y kromosomu otprije 1850 godina ne znam koliko ima smisla..mislim možda i ima.

Naprosto logicke rupe su ogromne i potrebna je ogromna vjera(da ne kazem tendencija)da bi se to sve povezalo u jednu pricu i to priču koja neminovno onda povlači one gornje zaključke o Splitu i Nišu.

Za pocetak mora se uraditi detaljno mapiranje celog dinarika, pogotovo juznjaka, to je grana koja je mlada i brzo se prosirila. Ovo kako se uglavnom testira na ovako broju markera ne daje bas jasnu sliku, svi "juznjaci" su "bliski" rodjaci. A ta granica izmedju Srbije i Hrvatske je zasigurno bila vrlo propustljiva, ko zna koliko je jos Srba u srednjem veku ( a kamo li kasnije ( zavrsilo u Hrvatskoj i obrnuto ( doduse u manjoj meri ). A sto se tice te vec famozune zapadne Hercegovine, oni su svakako u srednjem veku bili uglavnom pod srpskom vlascu, pa cak i kad nisu vise bili pod srpskom dirketnom vlascu Kosace u svojim poveljama, koliko me je ostalo u secanju, pominju kao svoje podanike "Srbe i Vlahe" i "Srbe i Bosnjanje, a ako cemo suditi po Porfirogenetu tu teriotirju su dirkento i naselili Srbi. E sad sto danas Hrvati Hercegovsi smatraju sebe za ultra Hrvate, a do pre sto godina nisu ni znali sta je to tacno ( doduse nisu sigurno smatrali sebe ni Srbima u 19. stoelcu, iako su u srednjem veku, pa i malo posle, tako kategorisani ), to je vec drugo pitanje :D. Obicno kada se negde zapati neka nacionlna svest, a naroctio u tim primitivnijim krajevima, treba neko vremena dok se to "izivi". OVde recimo retko ok zna da je deo Zpadne Srbije naseljen ikavcima kaatolicima iz HErcegovine, ali i retko koji Hrvat zna za masovne talase "sizmatika" koji prelaze u katolicanstvo koji su zapljusnuli Dalmaciju i Slavoniju,
.
PS Ovo nije za tebe, vise za ostale. U kome to naroda dominira haplotip vladajuce klasne, koja po obicaju daje ime tom narodu? U Bugarskoj? Ne! Rusiji? Ne! Madjerskoj? Ne! Francuskoj? Ne! E jedino ce u Srbiju tako da bude, da je bas najcesci haplotip "dao" ime narodu?

Za pocetak mora se uraditi detaljno mapiranje celog dinarika, pogotovo juznjaka, to je grana koja je mlada i brzo se prosirila. Ovo kako se uglavnom testira na ovako broju markera ne daje bas jasnu sliku, svi "juznjaci" su "bliski" rodjaci. A ta granica izmedju Srbije i Hrvatske je zasigurno bila vrlo propustljiva, ko zna koliko je jos Srba u srednjem veku ( a kamo li kasnije ( zavrsilo u Hrvatskoj i obrnuto ( doduse u manjoj meri ). A sto se tice te vec famozune zapadne Hercegovine, oni su svakako u srednjem veku bili uglavnom pod srpskom vlascu, pa cak i kad nisu vise bili pod srpskom dirketnom vlascu Kosace u svojim poveljama, koliko me je ostalo u secanju, pominju kao svoje podanike "Srbe i Vlahe" i "Srbe i Bosnjanje, a ako cemo suditi po Porfirogenetu tu teriotirju su dirkento i naselili Srbi. E sad sto danas Hrvati Hercegovsi smatraju sebe za ultra Hrvate, a do pre sto godina nisu ni znali sta je to tacno ( doduse nisu sigurno smatrali sebe ni Srbima u 19. stoelcu, iako su u srednjem veku, pa i malo posle, tako kategorisani ), to je vec drugo pitanje :D. Obicno kada se negde zapati neka nacionlna svest, a naroctio u tim primitivnijim krajevima, treba neko vremena dok se to "izivi". OVde recimo retko ok zna da je deo Zpadne Srbije naseljen ikavcima kaatolicima iz HErcegovine, ali i retko koji Hrvat zna za masovne talase "sizmatika" koji prelaze u katolicanstvo koji su zapljusnuli Dalmaciju i Slavoniju,
.
PS Ovo nije za tebe, vise za ostale. U kome to naroda dominira haplotip vladajuce klasne, koja po obicaju daje ime tom narodu? U Bugarskoj? Ne! Rusiji? Ne! Madjerskoj? Ne! Francuskoj? Ne! E jedino ce u Srbiju tako da bude, da je bas najcesci haplotip "dao" ime narodu?

Naravno da stoji da je granica bila otpocetka vrlo propustljiva, pa yebate dao bi ruku u vatru da nikakve razlike nije ni bilo između Srba i Hrvata u tom razdoblju nego je išao kako ko oće sa ovcama(nema na tom prostoru puno poljoprivrede), jedino je elita imala nekakav vid nacionalne svijesti ako govorimo o 9,10,11,12 stoljecu i prije.

Eh spominjes vlast Stjepana/Stefana Kosace(?) a ne spominjes vlast Hrvoja Vukčića Hrvatinića nekih 30 godina prije, koji je obuhvatio komplet zapadnu Hercegovinu,najveci dio Dalmacije i Srednje Bosne(daj guglaj da ne postavljam sad link),koji je uz to bio i ban Hrvatske. Sta hocu rec, nema mi to nekog smisla, ti feudalci su se smjenjivali bez mnogo obzira za neke "etnicke prostore".

I uopće nije tocno da su po DAI "tu teritoriju" naselili Srbi, dapace eksplicitno spominje dvije županije Emotu i Hlebianu a bogami kasnije se to i ponešto proširilo ako je vjerovati oskudnim izvorima. Zapravo ja ne znam na sto ti mislis pod Zapadna Hercegovina, niti bi bilo baš razumno okamenjivati stanje samo po tom jednom izvjestaju,jer kao sto znamo granice i jedne i druge drzave su varirale pa je tako u Hrvatskoj vjerojatno povremeno zavrsio dio Srba, u Srbiji dio Hrvata i sl-to mi je slijepa ulica. Šta je onda mjerodavno? 850-ta? 1420-ta? 1910-ta?(retoricko pitanje)

Poslednja izmena:
Zahvalimo Porfirogenitu sto nam je to saopstio.

I još nabrojao sve teritorije i plemena, u ovom slučaju Zahumljani i Neretvljani su bitni zbog migracija.
Medjutim verovatno je udeo PH908 bio relativno ravnomerno rasporedjen kod Srba.

- - - - - - - - - -

@sumljiv_tip

Predpostavka za Ruse da im je ime dato od Normana?
Kod Srba je ime najverovatnije došlo od jedne od dve najjače haplogrupe, R1a verovatno ima malu prednost u kontekstu prenošenja imena.

Poslednja izmena:

Back