- Poruka
- 13.833
Kao što sam već pisao na drugoj temi, nikakvog hrvatstva u Dalamaciji nije bilo. A Dubrovnik je bio centar srpstva. U Dalmaciji se hrvatstvo stvaralo administrativno, preko Bečkih činovnika, pa dva najveća gradonačelnika Splita su bili žestoki anti-hrvati. Prvi list na narodnom jeziku pokrenuli su u Dalmaciji pravoslavni Srbi, ali su u njemu pisali i Srbi katolici, čak i katolički svećenici. Čak i u 19. stoljeću dalmatinski povijesničari pišu da su Dalmatinci Srbi. Da nije bilo agresivnog djelovanja Beča i katoličkog klera koji je vremenom po diktatu iz Vatikana usvajo hrvatski identitet, Dalmacija bi ostala srpska. Naravno, ni tadašnja Srbija nije imala dovoljno snage ni kapaciteta da djeluje u Dalmaciji. A osim toga, vlast u Srbiji bila je također marioneta Austrije, a od Bečkog kongresa imala je zabranu da gleda preko Drine. Tako danas od jednog naroda, Srba ili kako su ih Austrijanci nazivali Iliro-Srbi, imamo nekoliko kvazi-naroda koji svi od reda mrze svoju maticu.
Posebno je tragikomično što su danas 'najžešći Hrvati' katolici iz Hercegovine i Bosne. A kada gledamo njihovo porijeklo, dio njih su Albanci (zato ih muslimani i zovu škutori), drugi dio razni narodi AU Monarhije koji su se doselili kao činovnici nakon aneksije (preko 100 000 ih je došlo), a većina su Srbi katolici. U 19. stoljeću niti jedan katolik iz Bosne sebe nije smatrao Hrvatom. Pa čak i danas, kad pričaš sa njima oni za sebe prvo kažu da su katolici, a tek onda Hrvati. Sjećam se da kad sam prvi put bio u Bosni, nerviralo me kako kad pitam današnjeg Hrvata šta je po nacionalnosti, on kaže katolik. Kasnije sam tek shvatio da je to ostatak te njihove svijesti da su u stvari Srbi katoličke vjere. Danas su Hrvati, a malo je nedostajalo da budu Bošnjaci katolici. Jer kad je Austrija okupirala Bosnu nastavila je raditi isti model kao i u Hrvatskoj, gdje je cijelo 19. stoljeća stvara novu naciju - Hrvate, od oko 80 posto Srba katolika i pravoslavaca i 20 posto svih ostalih. U Bosni počinje stvarati Bošnjačku naciju, ali kako je nalazila na otpor kod Srba sve tri vjere, prešla je na rezervnu varijantu pohrvaćivanja, što je također išlo teško. Apsurdno je, ali istinito, da su Srbi katolici Bosne, Hercegovine i Dalmacije tek u prvoj Jugoslaviji postali Hrvati, iz više razloga, a jedan je i djelovanje pravoslavne crkve, koja je po mom mišljenju možda napravila Srbima više štete nego koristi.
Ma ovejani Srbi, napravili ih Vatikan, Kominterna i Austrija, ...