Nesumnjivo Hrvati

Какве везе има са Хрватима ако је неко рођен у Хрватској? :D Па нису га Хрвати правили... :lol:

Да се Тесла родио у колиби у шуми, да ли би то значило да вукови и медведи имају право да се њиме поносе? :lol: Какве везе има глупа територија... Србин је Србин, родио се он међу крволочним вуцима или геноцидним Хрватима, свеједно.

+ то је тад била држава Аустрија чији је главни град био Беч, а владајућа нација Немци. :hvala:
problem je u tome što su ga obrazovali hrvati. dok ako pogledamo tadašnje stanje u srbiji koja je tek oslobođena od turaka i otvarala tek osnovne škole tesla tamo se nije mogao razviti zbog lošeg obrazovanja. eto u tome je problem. a mene čudi kako vi svima brojite krvna zrnca u nadi da nađete nekog svojeg. zato pitam legitimno pitanje imate li vi nekog koji se obrazovao u srbiji i da nije iz hrvatske ili austrougarske

Зато и кажем да је јефтина и неуспешна провокација.

Јесмо ми Срби и заостала и примитивна и корумпирана и непоштена нација али, генерално гледано, од Хрвата не да нисмо гори, него је то једна од ретких нација са европског дна од које можемо да кажемо да смо бољи. У сваком погледу.
ne, bolji smo mi. imamo veći BDP, razvijen turizam, renesansne pisce itd. ne kažem da su srbi nešto bolji ili gori od nas

Poslednja izmena od moderatora:
Fausto Veranzio was born in the noble family of counts Veranzio or conti Verantii.

brat: Giovanni Veranzio

otac: Michele Veranzio, a Latin poet
majka: iz porodice Berislavić

stric: Antonio Veranzio

deda: Francesco Veranzio
baba: Margherita Statileo

Pazi, ovi momci - Frančesko, Mikele, Fausto, Đovani i Antonio su nepatvoreni Hrvati iz Bosne, a oni što se zovu Radovan, Dragan, Milan, Stevan, Ilija itd. pravi su pravcati romanofoni Vlasi koje je SPC pretvorila u Srbe. :rotf:

Pa ne samo to, nego i :zcepanje: :zcepanje: :zcepanje:

Uostalom, treba verovati ljudima koji su sebe ostvarili i postigli znatan uspeh u životu:

Dr. sc. Vladimir Peter Goss, rođen 3. siječnja, 1942, Zagreb, Republika Hrvatska, redoviti profesor povijesti umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci: http://www.ffri.uniri.hr/osobne/goss.jpg

"Hrvatska 1700 nije Hrvatska 1500. Ne samo kulturno već etnički. Hrvati su se masovno iselili u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Furlaniju, Slovačku... U oslobođene krajeve useljava se čudo stranaca – pretežno srednjeeuropejaca. Veliki dijelovi Hrvatske ostaju Vojna Krajina, naseljena vlaškim prebjezima uglavnom pravoslavne vjere. To područje je praktički do 1995 izgubljeno za Hrvatsku.

Kako je iz te mase preživjelih Kajkavaca i Čakavaca, i doseljenih Štokavaca, rekonvertiranih hrvatskih Muslimana, Turaka (Turčin, Turković...), Katoličkih Vlaha, Cincara i Cica, Grka, Arbanasa, Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Mađara i Mađarona, Talijana i Talijanasa, Francuza i Židova, Autonomaša i Narodnjaka, Partizana i Ustaša ispala nacija koja je uspjela stvoriti državu i više je nego čudo.

Postoji sekundarni mit, kojem sam i sam podosta doprinijeo – a taj je da Hrvatska nije zemlja, nije narod, već ideja, podneblje, koje djeluje na mnoge od doseljenika da vrlo brzo postanu "Hrvati". Čvrsto vjerujem da u tom mitu ima i više negoli zrno istine. Inače se navedeno čudo ne bi dogodilo. A to čudo je i izravna negacija mita o nepostojanju Hrvata koji je tako veselo lansirao Vuk S. Karadžić. Hrvati postoje iako sam Bog zna kakva nam krv kola u žilama (četiri pra-pretka pisca ovih redaka su: erdeljski Szekely, gradišćanski Židov, Ukrajinka rođena u Srebrenici, i lička Hrvatica – moguće mađarskog porijekla)."​

* * *​

Božidar Violić, najveći hrvatski kazališni redatelj, rođen 1931. god. u Splitu:

ed16d9adbd492cb04156d3662dde2188_700x550.jpg

"Mi smo ionako sklepan narod..." rekao je, rezignirano, u intervjuu Globusu, Božidar VIOLIĆ, najbolji hrvatski pozorišni režiser, kako je u toj reviji predstavljan.

Povod za ovu izjavu bila je njegova konstatacija da se još nije navikao da govori "čisto" hrvatski: "...pa mi se često omaknu neprijateljske riječi. Mnogi me tada sa negodovanjem pogledaju...".

Božidar Violić (rođen 1931. god. u Splitu), učenik Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Bojana Stupice i Ranka Marinkovića, eminentni je pripadnik ključnog naraštaja redatelja koji je oblikovao i obilježio hrvatski teatar druge polovine 20. stoljeća, energično odbacujući autarkičnost, ideologizaciju i provincijalnost, te naprotiv, čuvajući uvijek njegove vrednote i posebnosti, hrabro ga izvodeći na europske i svjetske puteve. Obrazovanjem erudit, istinski znalac kazališne teorije i prakse, kritičar fenomena koliko i mentaliteta, skeptični slobodar u duši, Božidar Violić realizirao je više od 60 dramskih i opernih predstava, među kojima je dovoljno spomenuti samo nekoliko antologijskih, gotovo međaša epoha novijeg hrvatskog teatra.

* * *​

Vid Balog, nešto manje velik kazališni redatelj, Međimurske Novine, 04. 02. 2004.

"Mislim da smo već na dobrom putu. Svi su vrlo svjesni te problematike, od onih starijih pa do danas. Mi smo nekakva najmlađa generacija. A kad smo toga svi svjesni, onda bi doista trebalo, kao što je Adam rekao, uvesti kajkavski u škole kao hrvatski materinski jezik.

Javna je tajna koje su svi naši akademici itekako svjesni da je hrvatski standard kojeg sada imamo zapravo velikim dijelom srpska inačica Vukovoga rječnika. Srbi se zezaju i često znam od njih čuti: "Ukrali ste nam jezik i još ste ga uništili". To se kao ne smije reći, a to svi znaju."

Vid Balog, kazališni redatelj, Večernji list, 30.07.2010.

Ball04.jpg

Je li vaš Feydeau predstava samo za kajkavce?

– Naprotiv. Postoji grozan problem, a to je da je hrvatski književni standard, kako je to Krleža jednom rekao, uzet iz daleke turske provincije. Mi za standard imamo istočnohercegovački govor Trebinja. Sada su se naši jezikoslovci potrudili i rekli da to baš nije tako, da je tu ušlo i nešto Dubrovnika, Slavonije, Bosne pa se nešto uspjelo spasiti.​

* * *​

Johnny Štulić, ex-yu rock legenda:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/2182/Default.aspx

29.03.2008.
NOVINAR SPEKTRA RAZGOVARAO S BRANIMIROM ŠTULIĆEM (55), NAJVEĆOM ROCK ZVIJEZDOM HRVATSKE I BIVŠE JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA

Na čemu radiš sada?

Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.

stulic02.jpg

Johnny Štulić

Da te sada nazove netko iz Vlade, ponudi domovnicu, putovnicu, osobnu… i nekakvo rješenje spora, kako bi ti reagirao?

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.​

:super:

problem je u tome što su ga obrazovali hrvati. dok ako pogledamo tadašnje stanje u srbiji koja je tek oslobođena od turaka i otvarala tek osnovne škole tesla tamo se nije mogao razviti zbog lošeg obrazovanja. eto u tome je problem. a mene čudi kako vi svima brojite krvna zrnca u nadi da nađete nekog svojeg. zato pitam legitimno pitanje imate li vi nekog koji se obrazovao u srbiji i da nije iz hrvatske ili austrougarske

Mislish obrazovali ga Srbi koj su ziveli u Hrvatskoj (vojna krajina). Tichu molim te.

Da?

U Vikipediji piše to, ali ja mogu sada odmah da ispravim tu grešku, jer knjiga na koju se pozivaju za tu informaciju:
http://books.google.co.uk/books?id=...=4&cd=1#v=snippet&q=Veranzio Sebenico&f=false

Tu informaciju jednostavno nema:

Pomen Bosne u "referentnoj" knjizi:
http://books.google.co.uk/books?id=...&lr=&as_brr=4&cd=1#v=snippet&q=bosnia&f=false

Pomen "Veranzio" u "referentnoj" knjizi:
http://books.google.co.uk/books?id=...=&as_brr=4&cd=1#v=snippet&q=Veranzio &f=false

Dakle, Veranzio sa Bosnom nema veze. Dajem ti 24 sata da nađeš vezu, inače ja brišem iz Vikipedije taj podatak kao lažan.

Ono što u knjizi piše, to je da su Šibenik osnovali Uskoci, dakle, Srbi.

Da?

U Vikipediji piše to, ali ja mogu sada odmah da ispravim tu grěšku, jer knjiga na koju se pozivaju za tu informaciju:
http://books.google.co.uk/books?id=...=4&cd=1#v=snippet&q=Veranzio Sebenico&f=false

Tu informaciju jednostavno nema:

Pomen Bosne u "referentnoj" knjizi:
http://books.google.co.uk/books?id=...&lr=&as_brr=4&cd=1#v=snippet&q=bosnia&f=false

Pomen "Veranzio" u "referentnoj" knjizi:
http://books.google.co.uk/books?id=...=&as_brr=4&cd=1#v=snippet&q=Veranzio &f=false

Dakle, Veranzio sa Bosnom nema veze. Dajem ti 24 sata da nađeš vezu, inače ja brišem iz Vikipedije taj podatak kao lažan.

Ono što u knjizi piše, to je da su Šibenik osnovali Uskoci, dakle, Srbi.

Kolega dragi, ne bunite se samo Vi, evo i Žabari dugli halabuku na hrvatske falsifikatore italijanskih imena: http://irredentismo.forumfree.it/?t=49961491

Šta reći? :kafa:

Kolega dragi, ne bunite se samo Vi, evo i Žabari dugli halabuku na hrvatske falsifikatore italijanskih imena: http://irredentismo.forumfree.it/?t=49961491

Un'altra grande famiglia sebenicense che ha dato uomini illustri nel Cinquecento fu quella dei Verantius-Veranzio. Ma inutilmente sotto questa voce li troverete nei dizionari enciclopedici croati; in essi si nascondono sotto il cognome semplicemnete inventato di Vrancic. Il primo nell'ordine cronologico é il vescovo e umanista Antonio Veranzio-Verantius (1504-1573), diplomatico, storico, archeologo, poeta, scrittore di viaggi, personalità di levatura europea. Scrisse le sue numerose opere in latino: De rebus gestis Hungarorum; De situ Transilvaniae, Moldaviae ed Transapianae; Elegiae; Otia, eccetera. Ha pure lasciato oltre 4000 epistole. Fu amico di re e imperatori, di scrittori e filosofi, scambiò lettere con Erasmo da Rotterdam, Melantone, Paolo Giovio, Tranquillo Andreis e tanti altri uomini illustri della sua epoca. Fratello di Antonio e autore di alcune opere storiografiche e letterarie fu Michele Veranzio, in croato presentato come Mihovil Vrancic (Sebenico 1507 -ivi 1571). Dopo gli studi compiuti a Padova, Vienna e Cracovia, prese parte a varie missioni diplomatiche, ma poi preferì gli «ozi» letterali nella città natale, ottendo però scarsi risultati. Tracce ben più profonde ha lasciato suo figlio Fausto, nato a Sebenico nel 1551, spentosi a Venezia nel 1617, polstore, lessicografo e inventore. Dopo gli studi compiuti a Padova, Venezia e Roma, fu consigliere di vari monarchi e seguì lo zio Antonio in viaggi diplomatici attraverso l'Europa. Dopo la morte della moglie, si fece prete, fu nominato vescovo, infine si ritirò in vari conventi come frate barnabita. Contribuì alla regolazione del fiume Tevere e alla costruzione di alcune pubbliche fontane a Venezia, ma divenne famoso soprattutto per una monumentale opera, Machinae novae (Venezia 1595), nella quale descrisse e disegnò svariate sue invenzioni tecniche, relative a vari tipi di ponti, di mulini, macchine volanti eccetera. Fra le sue opere storico-letterarie spiccano De Slovinis seu Sarmatis (Roma 1606), il Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmaticae et Ungaricae (Venezia 1595), i trattati di filosofia Logica nova ed Ethica christiana (Venezia 1616) e molte altre opere. Per i falsificatori Faust Vrancic il più grande inventore croato di tutti i tempi» e il primo lessicografo croato».

Lopov ode u ispovedaonicu i njegovo je carstvo nebesko...

Djordje i prica maternji hrvatski ,naime doticnom je majka iz te krajnje simpaticne nacije :mrgreen: pa stoga i moze i reci da mu je maternji ,a on ni sam nije siguran sta je tacno ,ljudi kad su puno izmesani neznaju bas najjasnije kojoj naciji pripadaju ...A on bi da bude hrvat ,jer mu za to netreba ama bas nista ,svako moze biti hrvat nevezano o etnickoj pripadnosti , pa tako i on , za srbe ne ispunjava neke osnovne uslove ,kao napr da bude srbin ,mislim da bi i on sam najvise hteo da bude srbin ,al eto kad nije mu se dalo ...:mrgreen::mrgreen: i nevidim zasto bi njegova izjava imala bilo kakvu tezinu ,niti se covek deklarise kao srbin ,niti se kad tako deklarisao ,to je isto kao da je to rekao stipe mesic ...

Poslednja izmena od moderatora:
Djordje i prica maternji hrvatski ,naime doticnom je majka iz te krajnje simpaticne nacije :mrgreen: pa stoga i moze i reci da mu je maternji ,a on ni sam nije siguran sta je tacno ,ljudi kad su puno izmesani neznaju bas najjasnije kojoj naciji pripadaju ...A on bi da bude hrvat ,jer mu za to netreba ama bas nista ,svako moze biti hrvat nevezano o etnickoj pripadnosti , pa tako i on , za srbe ne ispunjava neke osnovne uslove ,kao napr da bude srbin ,mislim da bi i on sam najvise hteo da bude srbin ,al eto kad nije mu se dalo ...:mrgreen::mrgreen: i nevidim zasto bi njegova izjava imala bilo kakvu tezinu ,niti se covek deklarise kao srbin ,niti se kad tako deklarisao ,to je isto kao da je to rekao stipe mesic ...
pa ni ja što ovi gore navode to je jako mala težina

Šta reći? :kafa:

Un'altra grande famiglia sebenicense che ha dato uomini illustri nel Cinquecento fu quella dei Verantius-Veranzio. Ma inutilmente sotto questa voce li troverete nei dizionari enciclopedici croati; in essi si nascondono sotto il cognome semplicemnete inventato di Vrancic. Il primo nell'ordine cronologico é il vescovo e umanista Antonio Veranzio-Verantius (1504-1573), diplomatico, storico, archeologo, poeta, scrittore di viaggi, personalità di levatura europea. Scrisse le sue numerose opere in latino: De rebus gestis Hungarorum; De situ Transilvaniae, Moldaviae ed Transapianae; Elegiae; Otia, eccetera. Ha pure lasciato oltre 4000 epistole. Fu amico di re e imperatori, di scrittori e filosofi, scambiò lettere con Erasmo da Rotterdam, Melantone, Paolo Giovio, Tranquillo Andreis e tanti altri uomini illustri della sua epoca. Fratello di Antonio e autore di alcune opere storiografiche e letterarie fu Michele Veranzio, in croato presentato come Mihovil Vrancic (Sebenico 1507 -ivi 1571). Dopo gli studi compiuti a Padova, Vienna e Cracovia, prese parte a varie missioni diplomatiche, ma poi preferì gli «ozi» letterali nella città natale, ottendo però scarsi risultati. Tracce ben più profonde ha lasciato suo figlio Fausto, nato a Sebenico nel 1551, spentosi a Venezia nel 1617, polstore, lessicografo e inventore. Dopo gli studi compiuti a Padova, Venezia e Roma, fu consigliere di vari monarchi e seguì lo zio Antonio in viaggi diplomatici attraverso l'Europa. Dopo la morte della moglie, si fece prete, fu nominato vescovo, infine si ritirò in vari conventi come frate barnabita. Contribuì alla regolazione del fiume Tevere e alla costruzione di alcune pubbliche fontane a Venezia, ma divenne famoso soprattutto per una monumentale opera, Machinae novae (Venezia 1595), nella quale descrisse e disegnò svariate sue invenzioni tecniche, relative a vari tipi di ponti, di mulini, macchine volanti eccetera. Fra le sue opere storico-letterarie spiccano De Slovinis seu Sarmatis (Roma 1606), il Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmaticae et Ungaricae (Venezia 1595), i trattati di filosofia Logica nova ed Ethica christiana (Venezia 1616) e molte altre opere. Per i falsificatori Faust Vrancic il più grande inventore croato di tutti i tempi» e il primo lessicografo croato».

Lopov ode u ispovědaonicu i njegovo je carstvo nebesko...
sada ti ja baš talijanski

Đoletova majka je pola Mađarica, a pola Dolenčeva (Veronika Elvira Matilda Dolenec) tako da mu je, po tome, maternji jezik kajkavski i mađarski.

ne, bolji smo mi. imamo veći BDP, razvijen turizam, renesansne pisce itd. ne kažem da su srbi nešto bolji ili gori od nas

Толико бољи да један Загрепчанин нема паметнија посла него да се на српским форумима дичи успехом Срба из Хрватске као својим, јер својих нема.

Теслу образовали Хрвати? А што ти себе не образујеш, па прочиташ Теслину аутобиографију... Ако је до сада ниси имао јер ниси имао пара да је купиш, или ниси знао да постоји, сад у ери интернета бар можеш да је бесплатно скинеш и прочиташ.

Не љути се, али лично си мало превише примитиван и ограничен да би смео да дозволиш себи да са овако надменим ставом наступаш... Немаш покриће за тај чек. ;)

Још поготово што тад територија данашње Хрватске није била никаква "држава Хрвата", већ део Аустријске царевине на којем су Срби и Хрвати били две равноправне политичке нације.

Али коме говорити... Да је лопов способан да схвати зашто је лоше красти, не би лопов.

Bugarski je jezik sličniji hrvatskom od bošnjačkog, crnogorskog i srpskog. Bugarski je najsličniji hrvatskom. Pa opet nitko ne izmišlja bugarskohrvatski/hrvatskobugarski. Samo pogledajte, ma više nerazumljivih riječi nađem u bosanskoj seriji nego u cijelom bugarskom filmu.

* hrvatski:

Back