Nesumnjivo Hrvati

Шта 7-8% код Срба? Јеси ли нормалан да тврдиш је је Динарик 7-8% код Срба?

Динарк код Срба је 35,6% на узорку од 1132.

Прва колона
attachment.php

На узорку од преко 1800 Динарик је код Срба преко 36%. Видео сам ту статистику, али не могу тренутно да је нађем.
Волео бих да видим колико Хрвати имају Динарика на узорку од 1132 и +1800. Тих 37% које спомињеш је добијено на узорку од 300 и нешто, а појачаним тестирањем Херцеговаца и Далматинаца.

Срби пре 1400 година нису имали само једну хаплогрупу, и ниједан популација пре 1400, 2000, 3000 или 7000 није могла имати само једну хаплогрупу јер су се хаплогрупе у Европи почели мешати пре 12 000 година.
Срби пре 1400 година су имали више хаплогрупа, али поента је да је Динарик био најдоминантнији као и код данашњих Срба. Имали су Срби пре 1400 година и R1a, а вероватно и I1 и још неке хаплогрупе.

Мапе које си ставио ништа не ваљају. Јужни Динарик достиже висок % у западној Србији, а на твојој мапи је приказано скоро као да не постоји.

Тесла је био R1a-M459>L1029, а та хаплогрупа је далеко од доминантне код чакаваца. Код чакаваца доминира R1a-Z280>Y2613.

rStn9hL.jpg

Nisi vidio zarez, kod Čeha je 7-8%,kod Srba sam ja vidio oko 34%

Ajd fino onda postavi koliko dosize u Z.Srbiji, ova karta kaže kako je postotak za Z.Srbiju od 30-32% dakle daleko od toga da "ne postoji" kako ti kažeš, dapače vjerojatno je dominantna haplogrupa.

Koliko bi onda bio postotak za Z.Srbiju po tebi i razlikuje li se to sustinski uopce od ove karte? Nekako slutim da nemaš živaca uopce pogledati što neko piše a kamoli ako ti kontrira a još uz to ako je Hrvat onda je to dobitna kombinacija.

I stoji li da su danas žitelji Zapadnohercegovačke županije/kantona plus Imoćani-"najčistiji Srbi u vaseljeni"?

Poslednja izmena:

Да, на Еупедији пише 34% I2a за Србију. Ту има и мањина, чим је статистика за Србију значи да се не односи само на Србе него на све грађане Србије.

Код Срба је нешто већи % Динарика од тих 34%. Врти се око 36% на узорку од +1800 (то је врло добар узорак).

Ajd fino onda postavi koliko dosize u Z.Srbiji, ova karta kaže kako je postotak za Z.Srbiju od 30-32% dakle daleko od toga da "ne postoji" kako ti kažeš, dapače vjerojatno je dominantna haplogrupa.

Koliko bi onda bio postotak za Z.Srbiju po tebi i razlikuje li se to sustinski uopce od ove karte? Nekako slutim da nemaš živaca uopce pogledati što neko piše a kamoli ako ti kontrira a još uz to ako je Hrvat onda je to dobitna kombinacija.

I stoji li da su danas žitelji Zapadnohercegovačke županije/kantona plus Imoćani-"najčistiji Srbi u vaseljeni"?

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1331.380
Posavina i Ozren visokih 62posto I2a kod Srba,međutim 40testiranih,premali uzorak da bi se moglo pouzdat u takve podatke.Isto je i sa hercegovcima "hrvatima",uzorak od 80ljudi.Da bi bila prilična pouzdanost na +-5posto uzorak mora imat makar 1000testiranih.Tako da crtanje karata nema puno smisla dok nepostoji veći broj testiranih.I u samoj Srbiji ako se idu crtat karte gdje je i2a najzastupljenija nalaze se područja gdje se prelazi 50posto,ali je veličina uzorka uvijek mala da bi imala nekakvu pouzdanost.
I ništa neobično nebi bilo da su zapadni Hercegovci ustvari najčišći srbi koje je utjecaj crkve i politike zaokrenuo
http://kovceg.tripod.com/pokatolicena_zap_hercegovina.htm
Krsne slave,sjećanja na ćirilicu,tipična srpska prezimena i genetika naravno.
http://www.plemenito.com/lat/natpis-popa-tjehodraga-/o45

https://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1331.380
Posavina i Ozren visokih 62posto I2a kod Srba,međutim 40testiranih,premali uzorak da bi se moglo pouzdat u takve podatke.Isto je i sa hercegovcima "hrvatima",uzorak od 80ljudi.Da bi bila prilična pouzdanost na +-5posto uzorak mora imat makar 1000testiranih.Tako da crtanje karata nema puno smisla dok nepostoji veći broj testiranih.I u samoj Srbiji ako se idu crtat karte gdje je i2a najzastupljenija nalaze se područja gdje se prelazi 50posto,ali je veličina uzorka uvijek mala da bi imala nekakvu pouzdanost.
I ništa neobično nebi bilo da su zapadni Hercegovci ustvari najčišći srbi koje je utjecaj crkve i politike zaokrenuo
http://kovceg.tripod.com/pokatolicena_zap_hercegovina.htm
Krsne slave,sjećanja na ćirilicu,tipična srpska prezimena i genetika naravno.
http://www.plemenito.com/lat/natpis-popa-tjehodraga-/o45

A ne bi recimo bilo mogućno da ti Zapadni Hercegovci danas imaju kakve možebitne veze sa starohrvatskim županijama Emotom i Hlebianom(po DAI,glava 30), kao ni većim brojem drugih starohrvatskih županija u mrvicu manjem postotku? Jok, oni svi moraju bidnu Srbi koji su se iskatolicili i okrenuli sproću svoga roda..i nema teoretske šansone da bi bilo mogućno da su ti Hrvati imali otprije I2Din PH908 jerbo je to srpska grupa koju imaju "pravi Srbi" i čim je neko nosi automaski je diskvalifikovan kao nešto drugo doli Srbin. I ne postoji ama bas nikakva mogucnost da je PH908 bila zapravo zajednicka, tipicna kako za dio onodobnih Srba tako i za dio onodobnih Rvata?

Poslednja izmena:
A ne bi recimo bilo mogućno da ti Zapadni Hercegovci danas imaju kakve možebitne veze sa starohrvatskim županijama Emotom i Hlebianom(po DAI,glava 30), kao ni većim brojem drugih starohrvatskih županija u mrvicu manjem postotku? Jok, oni svi moraju bidnu Srbi koji su se iskatolicili i okrenuli sproću svoga roda..i nema teoretske šansone da bi bilo mogućno da su ti Hrvati imali otprije I2Din PH908 jerbo je to srpska grupa koju imaju "pravi Srbi" i čim je neko nosi automaski je diskvalifikovan kao nešto drugo doli Srbin. I ne postoji ama bas nikakva mogucnost da je PH908 bila zapravo zajednicka, tipicna kako za dio onodobnih Srba tako i za dio onodobnih Rvata?

Ja sam ti ti tamo izložio dosta pitanja na koja nisi odgovorio, a vezana su za to.
Moraš shvatiti da je preko raznih snp testova utvrdjeno da su vrednosti koje se nalaze kod zapadnohercegovačkih rodova praktično mladja braća Srba sa istoka Hercegovine.
Vidiš za dinarik sever niko ne tvrdi da je eksplicitno srpski na balkanu, a gle čuda on je jači kod severnih Hrvata od dinarik juga uprkos svim "najezdama" hercegovaca na ZG.
Prosto hrvatski Din sever se rastao od srpskog pre 1500 godina, dok dinarik jug kod Hrvata ima samo poklapanja sa Srbima. Ja ne sporim da je danas on i srpski i hrvatski, ali što je toliki problem ako je stvarno ta mutacija došla sa Srbima na Balkan, jel to onda tragedija ako nedaj bože imaš nekog pretka koji je proveo neki period kao pripadnik srpskog plemena?

Moraš skapirati da postoje uobičajene podgrupe sa sve slovene, ali isto tako imaju specifikumi koji se odnose na neku protu grupu primarno. Teslina haplogrupa je najzastupljenija kod Poljaka i Lužičkih Srba.
Kao sto nikome ne pada na pamet da R1a-karpatsko dalmatinski klaster proglašava srpskim, isto tako nikom ozbiljan se neće upustiti u dokazivanje da je PH908 na prostoru bivše juge nesrpska ili vezana za neko drugo pleme.

Moraš skapirati da postoje uobičajene podgrupe sa sve slovene, ali isto tako imaju specifikumi koji se odnose na neku protu grupu primarno. Teslina haplogrupa je najzastupljenija kod Poljaka i Lužičkih Srba.
Kao sto nikome ne pada na pamet da R1a-karpatsko dalmatinski klaster proglašava srpskim, isto tako nikom ozbiljan se neće upustiti u dokazivanje da je PH908 na prostoru bivše juge nesrpska ili vezana za neko drugo pleme.

Pa vidiš, meni je dosta nevjerojatno da bi neka genetska mutacija na Y kromosomu uopće mogla biti vezana za neko(bilo koje)pleme, a narocito na Balkanu gdje se uopće ne zna koliko je bilo starosjedilaca, novodošlih pa ni "ko je točno gdje" došao a da ne govorimo o međusobnim mješanjima, promjenama granica i sl..

Nemam apsolutno ništa protiv a priori srpskih predaka, samo mi ne zvuči plauzibilno, kao uostalom ni za "hrvatski čakavski r1a". Kako se uostalom i može tvrditi da je nešto došlo samo s eto tim jednim plemenom? Jesu li vršeni dna nalazi na starim grobovima ili?

A za pitanja, oprosti većinom ih nisam ni razumio a kamoli da znam odgovor, tj o genetici ne znam puno međutim Vi mi djelujete puno pre sigurni u mnogo stvari, čitam forum hr malo i oni naravno tvrde dijametralno suprotno..ima tu i nekolicina Srba i rasprava je većinom civilizirana i ne ide toliko sa tim "makro" zaključcima.

Poslednja izmena:
Kako tumačiti da Lužički Srbi imaju svega 4,1% I2(ne znam koje sub-skupine,jel north-south)

Zar ne bi oni trebali biti ostatak starih PH908(ili bar neke ranije I2) Srba koji su došli na Balkan, ako znamo da je I2Din došla sa R1a Slavenima na Balkan?

Pa vidiš, meni je dosta nevjerojatno da bi neka genetska mutacija na Y kromosomu uopće mogla biti vezana za neko(bilo koje)pleme, a narocito na Balkanu gdje se uopće ne zna koliko je bilo starosjedilaca, novodošlih pa ni "ko je točno gdje" došao a da ne govorimo o međusobnim mješanjima, promjenama granica i sl..

Nemam apsolutno ništa protiv a priori srpskih predaka, samo mi ne zvuči plauzibilno, kao uostalom ni za "hrvatski čakavski r1a". Kako se uostalom i može tvrditi da je nešto došlo samo s eto tim jednim plemenom? Jesu li vršeni dna nalazi na starim grobovima ili?

A za pitanja, oprosti većinom ih nisam ni razumio a kamoli da znam odgovor, tj o genetici ne znam puno međutim Vi mi djelujete puno pre sigurni u mnogo stvari, čitam forum hr malo i oni naravno tvrde dijametralno suprotno..ima tu i nekolicina Srba i rasprava je većinom civilizirana i ne ide toliko sa tim "makro" zaključcima.
********* je posve cenzuriran,napišeš par postova koje se kose sa mitološkim uvjerenjima moderatora i odma ban pod izgovorom trolanja ili govora mržnje.A to da ima srba,možda i ima,ali ili paze šta pišu da nezarade ban,ili su u solidnoj mjeri pohrvaćeni.
Ovdje je skroz suprotno,svako vidim piše šta hoće.

Kako tumačiti da Lužički Srbi imaju svega 4,1% I2(ne znam koje sub-skupine,jel north-south)

Zar ne bi oni trebali biti ostatak starih PH908 Srba koji su došli na Balkan, ako znamo da je I2Din došla sa R1a Slavenima na Balkan?

Срби нису дошли из Лужице него из западне Чешке. Српско племе из западне Чешке је ушло у војно-државни савез са Лужичанима који су живели северно од њих. Због тога су Лужичани примили српско име иако изворно нису део српског племена.
Део српског племена је остао у западној Чешкој, нису сви отишли у Херцеговину у VII веку. Они који су остали у западној Чешкој су познати као Набски Срби (чеш: Nabsky Srbove), они су асимилирани од стране Чеха крајем средњег века. У широј области Шумаве у западној Чешкој која је некад била центар Набских Срба I2a1b достиже 20% и то је већином јужни Динарик.

Многи Чеси из западног дела Чешке потичу од Набских Срба и то се сачувало у неким њиховим презименима
https://en.wikipedia.org/wiki/Tereza_Srbova
https://www.instagram.com/karolinasrbova/

Од Срба су у Чешкој остали и топоними који су изведени директно из српског имена (етнонима). Видиш у плзењском крају где су топоними Srby, Srbice, Srbice, е у том крају има доста јужног Динарика
toponim_češka.jpg

Poslednja izmena:
Срби нису дошли из Лужице него из западне Чешке. Српско племе из западне Чешке је ушло у војно-државни савез са Лужичанима који су живели северно од њих. Због тога су Лужичани примили српско име иако изворно нису део српског племена.
Део српског племена је остао у западној Чешкој, нису сви отишли у Херцеговину у VII веку. Они који су остали у западној Чешкој су познати као Набски Срби (чеш: Nabsky Srbove), они су асимилирани од стране Чеха крајем средњег века. У широј области Шумаве у западној Чешкој која је некад била центар Набских Срба I2a1b достиже 20% и то је већином јужни Динарик.

Многи Чеси из западног дела Чешке потичу од Набских Срба и то се сачувало у неким њиховим презименима
https://en.wikipedia.org/wiki/Tereza_Srbova
https://www.instagram.com/karolinasrbova/

Од Срба су у чешкој остали и топоними који су изведени директно из српског имена (етнонима). Видиш у плзењском крају где су топоними Srby, Srbove, Srbice, Srbice, е у том крају има доста јужног Динарика
toponim_češka.jpg

Gle, evidentno ste odvojili ozbiljno vrijeme to proucavajuci, ja o tome ne znam malo i nimalo, međutim ono što je moj dojam jest da ste(ti, Lanselot i Markan) pre sigurni u to što pišete. Naglasavam:moj dojam.

Svakom istoričaru bi bilo iznimno ambiciozno spominjati neki savez Srba i Lužičana prije cca 1500 god kao neku apsolutnu sigurnost. A kamoli tvrdnju da su Lužičani od tad preuzeli srpsko ime i nastavili se tako zvati a nisu bili genetski slicni..štoviše DAI ako se ne varam kaže da su oni "istog porijekla" kao i Srbi Balkana.

Gle, evidentno ste odvojili ozbiljno vrijeme to proucavajuci, ja o tome ne znam malo i nimalo, međutim ono što je moj dojam jest da ste(ti, Lanselot i Markan) pre sigurni u to što pišete. Naglasavam:moj dojam.

Svakom istoričaru bi bilo iznimno ambiciozno spominjati neki savez Srba i Lužičana prije cca 1500 god kao neku apsolutnu sigurnost. A kamoli tvrdnju da su Lužičani od tad preuzeli srpsko ime i nastavili se tako zvati a nisu bili genetski slicni..štoviše DAI ako se ne varam kaže da su oni "istog porijekla" kao i Srbi Balkana.

Pa jesu istog porekla, i jedni i drugi su Sloveni.
Niko ne spori da je to nakon nastanka Slovena sve relativno slično, medjutim postoje isto tako sitne razlike na kojima smo se mi baš angažovali, pritom to nije nikakva novost.
Većina genetičara i istoričara koji to prate ima ovakvo mišljenje.

Etnogeneza Slovena je nastala dosta ranije.
Oni što on hoće da ti kaže jeste da su Srbi(pleme) nametnuli svoje ime drugim slovenskim plemenima u tom ssvezu. Ti imaš pojavu Srba od Wisle do bavarske..

Poslednja izmena:

Званична историја коју смо сви учили у школама је пуна рупа и нетачних података.
Срби су били у савезу са Лужичанима и Милчанима, јер им је свима претила опасност како од Германа тако и од Авара који су се залетали у својим походима у Чешку и Баварску.

Не треба гледати данашњу заступљеност неких хаплогрупа приликом доношења неких закључака. Нпр. хаплогрупа G2a-L497 је келтска и то је археогенетски потврђено, она је заједно са неким гранама R1b учестовала у етно-генези Келта. Код данашњих келтских народа Ираца, Шкота, Бретонаца и Велшана G2a-L497 је испод 5%. Ко зна шта се све издешавало да та хаплогрупа падне на тако ниске % код њих. Било је пуно ратова и епидемија куга током средњег века а и касније и могло се десити да је све то више погодило G2a-L497 него R1b. Морам да кажем да су Келти и у антици имали више R1b него G2a-L497, само разлика у корист R1b вероватно није била толико велика као код данашњих келтских народа. Могао је и да се деси хот спот међу носиоцима R1b.
Немају данашњи Срби баш исте % хаплогрупа као пре 120 година. Колико је само Срба страдало у Првом и Другом светском рату (милионске цифре), неке хаплогрупе су сигурно више а неке мање страдале у та 2 рата.

Poslednja izmena:
Kopiram sa poreklo.rs

По угледу на оно што је урадио корисник Висока Крајина на другој теми, тестирани Срби са простора Босанске Крајине:
https://www.google.com/maps/d/u/0/v...A&ll=44.57160429054747,16.804942549999964&z=9

Укупан број тестираних износи 68

Хаплогрупа I2a (21) - 30.9%
I2a-PH908 - 16.2%
I2a-CTS10228 - 10.3%
I2a - 4.4%
Хаплогрупа R1a (15) - 22.1%
R1a-Z280 - 16.2%
R1a-M458 - 5.9%
Хаплогрупа E1b (11) - 16.2%
E-V13 - 16.2%
Хаплогрупа J2b (10) - 14.7%
J2b-M205 - 10.3%
J2b-M241 - 4.4%
Хаплогрупа R1b (3) - 4.4%
R1b-U152 - 2.9%
R1b-BY611 - 1.5%
Хаплогрупа J1c (3) - 4.4%
J1-PF7263 - 4.4%
Хаплогрупа N (2) - 2.9%
N2-Y6503 - 2.9%
Хаплогрупа I1 (2) - 2.9%
I1-P109 - 1.5%
I1-Z63 - 1.5%
Хаплогрупа J2a (1) - 1.5%
J2a-M67 - 1.5%

"Pravi" Srbi PH908 i Srbi "starorvati-čakavci" z280 u jednakom omjeru?

Čitat ću detaljno sutra vaše odgovore, nemojte ovo doživjeti kao provokaciju nego me zanima tumačenje. Meni se nekako cini da se ovo vise poklapa sa mojom tezom "haplogrupe su sr.anje". Ali mozda sam ja glup za ove stvari.

Poslednja izmena:
Kopiram sa poreklo.rs

По угледу на оно што је урадио корисник Висока Крајина на другој теми, тестирани Срби са простора Босанске Крајине:
https://www.google.com/maps/d/u/0/v...A&ll=44.57160429054747,16.804942549999964&z=9

I2a-PH908 - 16.2%
I2a-CTS10228 - 10.3%
I2a - 4.4%
R1a-Z280 - 16.2%
R1a-M458 - 5.9%
E-V13 - 16.2%
J2b-M205 - 10.3%
J2b-M241 - 4.4%
R1b-U152 - 2.9%
R1b-BY611 - 1.5%
J1-PF7263 - 4.4%
Хаплогрупа N (2) - 2.9%
N2-Y6503 - 2.9%
Хаплогрупа I1 (2) - 2.9%
I1-P109 - 1.5%
I1-Z63 - 1.5%
J2a-M67 - 1.5%

Čitat ću detaljno sutra vaše odgovore, nemojte ovo doživjeti kao provokaciju nego me zanima tumačenje. Meni se nekako cini da se ovo vise poklapa sa mojom tezom "haplogrupe su sr.anje". Ali mozda sam ja glup za ove stvari.

Tu ne piše koliko ima Y2613( krp.dalmatinskog klastera) ?
Nije sva R1a-Z280 isto što i Y2613

- - - - - - - - - -

Kapiraš, u tome je poenta, pritom deo dinarik severa je došao sa ovim PH908, dakle ni tu nema veće zabune jer je udaljen od onoga koji je prisutan kod vas oko 1500 godina.

- - - - - - - - - -

Cela poenta je da skapiraš podgrupe nekih većih haplogrupa, i njihove migracije.

- - - - - - - - - -

Dok je osnova proto srpskog plemena bila I2a1b sa odredjenom količinom R1a, kod Hrvata je bilo obrnuto, kapiraš? Svo vreme ti objašnjavamo kod din severa da ima deo koji verovatno nije došao sa Srbima, moguće da je bio sa Y2613 i činio eventualno hrvatsko pleme, ali to je lako ukapirati kada je razlika izmedju njih (srpskog i hrvatskog/slovenskog) oko 1500 godina, znači pre nego su došli na balkan.

- - - - - - - - - -

Pritom ne razumem zašto si uzeo uzorak od 68 ljudi? To je premalo ... Mislim da ima dovoljno testirsnih da možeš da uzmeš ceo projekat kao parametar ...Pritom već ti rekoh nije sav R1a-Z280 isto što i Y2613. Ovde na ti 68 nije rečeno koliko njih pripada Y2613.

- - - - - - - - - -

U tih 16.2 koliko ima
R1a Z280 Y2902
R1a Z280 L1280
R1a Z280 YP4278

A koliko je od toga Y2613 ;) Kapiraš? Kada na tako velikom haolotipu kao što je R1a dodje do odvajanja jedne podgrane u jednom etničkom korpusu to uglavnom znači nešto. Isto važi i za I2a...itd

Kopiram sa poreklo.rs

I2a-PH908 - 16.2%
I2a-CTS10228 - 10.3%
I2a - 4.4%
R1a-Z280 - 16.2%
R1a-M458 - 5.9%
E-V13 - 16.2%
J2b-M205 - 10.3%
J2b-M241 - 4.4%
R1b-U152 - 2.9%
R1b-BY611 - 1.5%
J1-PF7263 - 4.4%
Хаплогрупа N (2) - 2.9%
N2-Y6503 - 2.9%
Хаплогрупа I1 (2) - 2.9%
I1-P109 - 1.5%
I1-Z63 - 1.5%
J2a-M67 - 1.5%

Z280 је широк појам, та грана R1a је стара око 4000 година и она има више огранака.
Ткз. карпатско-далматински огранак се означава као Y2613 и тај огранак доминира код чакавских Хрвата.
Од укупне R1a код Срба је угрубо Z280 око 2/3, M458 је око 1/3. Међутим код Срба има мало тог огранка Y2613 који доминира код чакавских Хрвата. У оквиру гране Z280 код Срба су бројније подгране YP4278, Y2902 и L1280 него Y2613 ("карпатско-далматинска" подграна).

Z280 је широк појам, та грана R1a је стара око 4000 година и она има више огранака.
Ткз. карпатско-далматински огранак се означава као Y2613 и тај огранак доминира код чакавских Хрвата.
Од укупне R1a код Срба је угрубо Z280 око 2/3, M458 је око 1/3. Међутим код Срба има мало тог огранка Y2613 који доминира код чакавских Хрвата. У оквиру гране Z280 код Срба су бројније подгране YP4278, Y2902 и L1280 него Y2613 ("карпатско-далматинска" подграна).

Pokušao sam da mu to objasnim, tačnije kompleksnost cele priče nam i daje za pravo neke predpostavke.
To je kao da ja kažem da je I2a samo srpska :D A ne jedna mala podgrana te velike haologrupe...Velika razlika :-)

Kod Srba karpatsko dalmatinska R1a ne prelazi 2%, dok se u Krajini vrti na oko 4-5%...To uopšte nije sporno.
A i da je 20% ne bi menjalo činjenicu.

Отприлике тако.
"Карпатско-далматинска" подграна се већином може наћи код Срба западно од Врбаса, али је и код њих у мањини од укупне R1a. Код крајишких Срба врв. има 4-5% "карпатско-далматинске" подгране. Због техничких проблема не могу то тачно да израчунам али ћупокушати некако да сазнам тачну заступљеност те подгране код крајишких Срба.
"Карпатско-далматинске" подгране код Срба источно од Врбаса има тек у траговима.

Отприлике тако.
"Карпатско-далматинска" подграна се већином може наћи код Срба западно од Врбаса, али је и код њих у мањини од укупне R1a. Код крајишких Срба врв. има 4-5% "карпатско-далматинске" подгране. Због техничких проблема не могу то тачно да израчунам али ћупокушати некако да сазнам тачну заступљеност те подгране код крајишких Срба.
"Карпатско-далматинске" подгране код Срба источно од Врбаса има тек у траговима.

To je i potpuno logično, obzirom da se ipak radi o dva bliska naroda. Interesanto da ni kod Bošnjaka ona ne prelazi te procente, mada oni masovno imaju poklapanja sa Srbima tako da je i logično...

Отприлике тако.

Нашао сам резултате дела тестираних Срба са подручја Крајине, нису резултати свих до сада тестираних уписани у тебелу СДП.
Од резултата који су уписани са подручја Босанске Крајине, Лике, северне Далмације, Кордуна и Баније 58 Срба су носиоци R1a, а од тога њих 12 су носиоци "карпатско-далматинске" подгране. Што значи да код Срба из наведених крајева "карпатско-далматинска" подграна чини 20,7% од укупне R1a.

Што се тиче Срба из Босанске Крајине које је кроасаније споменуо од резултата који су јавно доступни ситуација је следећа у вези R1a. Нашао сам 26 носилаца R1a из Босанске Крајине, а од тога је 6 носилаца "карпатско-далматинске" подгране. То значи да "карпатско-далматинска" подграна чини 23% од укупне R1a међу Србима из Босанске Крајине.

Poslednja izmena:
Pozderalo mi poruku, tako je to kad pisem s tableta.

Ok,ovo ste lijepo pojasnili vezano za "karpatsko-dalmatinsku" grupu i njen udio.
Međutim zar nije onda ovih 16,2% PH908 u ovoj skupini Srba puno premalo? Ako se ne varam neko istrazivanje za Sj.Hrvatsku govori o malo nizim udjelima PH908

Dakle koliko bi onda Ph908 imali Srbi uopceno a koliko Hrvati..Jer koliko sam shvatio to je samo jedna od najčešće 3 sub-skupine I2 koja se inace pojavljuje.

Koliko onda Srbi imaju PH u ukupnom udjelu od 35,5% I2?
Koliko onda Hrvati imaju Ph u ukupnom udjelu od 37(?)% I2?

Tj ko je veći Srbin da se figurativno izrazim..

Ok,ovo ste lijepo pojasnili vezano za "karpatsko-dalmatinsku" grupu i njen udio.
Međutim zar nije onda ovih 16,2% PH908 u ovoj skupini Srba puno premalo? Ako se ne varam neko istrazivanje za Sj.Hrvatsku govori o malo nizim udjelima PH908

Dakle koliko bi onda Ph908 imali Srbi uopceno a koliko Hrvati..Jer koliko sam shvatio to je samo jedna od najčešće 3 sub-skupine I2 koja se inace pojavljuje.

На оној табели коју сам горе поставио на узорку од 1132 где је укупан Динарик 35,6% пише да је PH908 (Динарик југ) 24,4%, CTS10228 (Динарик север) је 9,01%, и 2,19% је за сад непознато (ради се о Динарику али није утврђено да ли је југ или север).
Ако узмемо да је од ових 2,19% што се не зна да ли је југ или север око 2/3 југ илити око 1,5% онда се добија да је југ PH908 око 26% код Срба. Значи од укупног Динарик код Срба је око 73% је PH908, а око 27% је CTS10228.

attachment.php

На тебели коју сам горе поставио су направили грешку за Q и N, % од Q су ставили за N и обрнуто. Али ево како изгледа статистика за Србе на узорку од 1132 кад се то исправи:

I2a1b (403) - 35,6% (PH908 24,4%, CTS10228 9,01%, непознато 2,19%)
R1a (198) - 17,5%
E (168) - 14,8%
I1 (105) - 9,28%
J2b (73) - 6,44% (J2b-M205 5,47%)
R1b (46) - 4,06%
G2 (37) - 3,27%
N (35) - 3,1%
J2a (31) - 2,74%
J1 (20) - 1,77%
I2-M223 (8) - 0,7%
Q (5) - 0,44%
I2c (2) - 0,18%
G1 (1) - 0,09%

Што се тиче Хрвата не знам тачно колики је % I2-PH908, a колики CTS10228 у оквиру Динарика. Дефинитивно укупно код Хрвата има више PH908.
Знам да код штокавских Хрвата изразито доминира PH908, док код кајкавских Хрвата има више CTS10228, за чакавце нисам сигуран за однос југа и севера али они имају они пуно мање Динарика од штокавских Хрвата.

Poslednja izmena:

Severna Hrvatska ima poprilično manje PH908 od južne, da se tako izrazim. Na Severu se vidi rast R1a, dok je većina PH908 od doseljenika sa juga upravo. Da skratim priču, kod Srba je I2a1b( od toga je većina PH908) svuda preko 30% ili minimum oko 30% pa naviše, dakle nema oblasti u kojoj je neka druga haplogrupa dominantnija od I2a1b-PH908.

Malo je pogrešno to koncipirano.
Nema tu ko je veći Srbin, msm gen je gen i kod Srbina sa Banije ili Korduna (PH908) isto kao i kod Hrvata iz dalmatinske zagore ili zap.hercegovine koji je PH908. Poreklo se u principu gleda po muskoj liniji, medjutim i autosomalna genetika igra ulogu ( to je ukupna genetika).Onaj ko je Hrvat on je Hrvat bez obzira na poreklo, isto važi i za Srbe koji nemaju nužno slovensko poreklo ili su R1a krp.dalm. itd..Neće tebe to saznanje sad okrenuti pa ćeš postati Srbin ili obrnuto. Mi generalno pokušavamo da rasčlanimo situaciju i razjasnimo koliko je moguće. Eto, sasvim je normalno da baš u krajini ima solidan broj R1a(krp.dalm.) obzirom da su se tu ipak najviše susretali Srbi i Hrvati, pogotovo severna dalmacija i Lika. Mesanja je očigledno bilo. vrv i priženivanja ( muž ode kod ženine familije i slično) a sigirno je i od davnina jedan deo asimilovan. Na ukupnom broju testiranih kod Srba to ipak varira od 2 do 5 % . Najprisutnije je tamo gde se i dodiruju Hrvati i Srbi.
Da još bolje objasnim, nije zapadni hercegovac veći "Srbin" od ovog iz Užica recimo, on je samo isti kao i on po pitanju porekla.Ovo je jako dobro da se iskoreni ksenofobija i nekakva ideja da smo bog zna kako različiti, jer nismo.

Poslednja izmena:
На оној табели коју сам горе поставио на узорку од 1132 где је укупан Динарик 35,6% пише да је PH908 (Динарик југ) 24,4%, CTS10228 (Динарик север) је 9,01%, и 2,19% је за сад непознато (ради се о Динарику али није утврђено да ли је југ или север).
Ако узмемо да је од ових 2,19% што се не зна да ли је југ или север око 2/3 југ илити око 1,5% онда се добија да је југ PH908 око 26% код Срба. Значи од укупног Динарик код Срба је око 73% је PH908, а око 27% је CTS10228.

attachment.php

На тебели коју сам горе поставио су направили грешку за Q и N, % од Q су ставили за N и обрнуто. Али ево како изгледа статистика за Србе на узорку од 1132 кад се то исправи:

I2a1b (403) - 35,6% (PH908 24,4%, CTS10228 9,01%, непознато 2,19%)
R1a (198) - 17,5%
E (168) - 14,8%
I1 (105) - 9,28%
J2b (73) - 6,44% (J2b-M205 5,47%)
R1b (46) - 4,06%
G2 (37) - 3,27%
N (35) - 3,1%
J2a (31) - 2,74%
J1 (20) - 1,77%
I2-M223 (8) - 0,7%
Q (5) - 0,44%
I2c (2) - 0,18%
G1 (1) - 0,09%

Што се тиче Хрвата не знам тачно колики је % I2-PH908, a колики CTS10228 у оквиру Динарика. Дефинитивно укупно код Хрвата има више PH908.
Знам да код штокавских Хрвата изразито доминира PH908, док код кајкавских Хрвата има више CTS10228, за чакавце нисам сигуран за однос југа и севера али имају они пуно мање Динарика од штокавских Хрвата.

Upravo to govorim. Gubi se kontinuitet, dok kod Srba štokavaca to nije slučaj. A, opet interesantno da Hrvati štokavci imaju znatno više PH908 od ostalih Hrvata.
Kod Čakavaca je zeznuto obzirom da su oni bukvalno doživeli najezdu štokavaca, pa to sada izgleda vrlo čudno i po pitanju samog izgovora. Ukratko tamo gde je doseljenička struja iz hercegovine tu je jače prisustvo PH908, autohtoni čakavci imaju dosta R1a-karpatsko dalmatinske grane...Ostrva severne dalmacije su solidan primer. Što severnije to manje PH908. Što je najzanimljivije to čak i nisu samo doseljenici iz zap.hercegovine, nego ih ima dosta i iz istočne, primer Dragojevića, doseljeni iz ist.hercegovine na Brač ili Hvar, sta mi mozak...

Back