Krishna
Elita
- Poruka
- 24.516
Da je bilo masovnih prelazaka pravoslavnih Srba na katolicanstvo-znalo bi se..oni slučajevi koji postoje su dosta dobro dokumentirani i raspravljani. Ti koji su došli na Ugljan su vjerojatno bili katolici nekakve varijante štokavsko-ikavskog narječja. Slučajeva prelaska iz vjere u vjeru je sigurno bilo dakako.
Dalmacija je popunjavana u 16-om i 17-om stoljeću(naročito ovom potonjem) sa katoličkim i pravoslavnim stanovništvom srednje, zapadne, jugozapadne i jugoistočne Bosne. I to je ono što sam na ovoj temi pokušao naglasiti. Obitelj, pravoslavna ili katolička iz Dalmacije;
1.Zna otkud je došla i koja joj je "prapostojbina"
2.Zna koje su vjere bili kad su došli(kvragu ja za svoje znam čak i ime župnika koji ih je doveo i koliko je ljudi došlo)
3.Zna koliko su zemlje dobili, u kojem statusu i pod kojim uvjetima
4.Zna(u velikom broju) kakav im je bio status u prapostojbini
Ако су који су дошли на Угљан и били католици нису били чакавци, што значи да нису били Хрвати. Западна Херцеговина са све Чапљином је била у саставу Србије до 1329 године. Преци Оливера Драгојевића су били православни и живели су у источној Херцеговини, а онда су емигрирали на Корчулу и тамо се покатоличили.
Буњевци су Срби католици, штоковци икавског изговора. Чакавци су њих до недавно гледали као нешто различито од себе без обзира што су католици. Погледај какав анимозитет су имали Фетиви са обале према Влајима из Загоре. Влаји из Загоре иако католици су били све оно што Фетиви нису, други језик, друга култура, други начин живота, различит поглед на свет... Све до Другог рата је постојао анимозитет између Примораца и Влаја, а онда су Влаји Шкутори преплавили градове на обали у време СФРЈ и сад су Влаји и на обали и у Загори.
Poslednja izmena: