iz kog brbira? ima bribir i kod skradina. nema veze bilo iz kog da je on je hrvat kao što je beogradjanin beogradjanin. ništa se dalje iz toga ne da zaključiti.
a što su katolici ne odredjuje da su hrvati. mnogi srbi su se pokatoličili i promenili jezik naselivši te oblasti.prema nekim stavovima tamošnje pučnstvo je vecinski doseljeničko. ne pripada onom iz vremena šubića. jesu li ti otišavši tamo time postali hrvatima?
čakavca? ne zna se kako je nastala. verovatno evolucija čto->čta->ča.
Јесте тај Брибир код Скрадина помиње га Порфирогенит где каже да је једна од хрватских жупа коју су населили Хрвати.
То што су католици и јесте ирелевантно јер у време насељавања поделе на источно и западно хришћанство нису постојале.
Становништво је свуда досељеничко па и тамо.Индикативно је да чакавице источно од Цетине нема, изузимам утицаје да ме не хватају за реч одмах поготово у приморским градовима, као и чињеницу да се говорила практично само у жупама које Константин помиње као хрватске и на острвима, уз то и само писмо глагољица се тамо одржало дуго, све до 16. века када су прешли на латиницу, док су Срби из суседства такорећи одмах заменили глагољицу за ћирилицу.
izvini, ali mi nisi pomogao. ne mogu i dalje precizno logički da omedjim značenje reči hrvat.
za mene je hrvat i dalje samo onaj koji misli da je hrvat. ili, eventualno, stanovnik oblasti koja se u njegovo vreme zvala hrvatskom... a za tebe onaj koji je došao iz bribira i pri tom čakavac i rimokatolik.
ova upotreba istog identifikatora za različite pojmove samo otežava razumevanje.
pa i to to manje više. mene najviše nervira kada se ti hrvati još žele rodsveno prikazati nesrbima. kako je tako što moguće i čemu služi?
Па и Србин је данас онај који мисли да је Србин то ти је национално изјашњавање, тако су и настале нације, у средњем веку нису постојале, постојали су народи, а Срби и Хрвати долазе на Балкан као већ формирани народи, а шта чини народ па језик, култура, обичаји.
О властели је излишно и говорити о неком етничком пореклу јер су се женили са ким су стигли, по томе ни данашњи принц Александар није не национални Србин већ ни у народном погледу није Србин што наравно није тачно.
Такође око тог почетног етничког језгра и српског и хрватског лепили су се остали етноси, они домородачки овде на Балкану пре насељавања Словена али и разне придошлице и тако се етничко име Срба и Хрвата ширило.
Оно што је такође тачно јесте да су Срби такву тенденцију задржали до данашњих дана, док је код Хрвата наступио велики прекид турском инвазијом када се средиште хрватског имена одједном померило у Загорје на сасвим друго становништво, кајкавско, које раније није имало много везе са овим Хрватима у Далмацији, зато и кажемо да хрватска нација није настала на првобитном хрватском језгру.
Највећи број Хрвата и нема везе са Србима ни сада ни тада то је моје мишљење али сада говоре српски језик као и ми па те то буни, уз иста или слична презимена за које такође постоји адекватно објашњење.
Изузимам Хрвате у Херцеговини, Дубровнику и добрим делом у Далмацији, Шокце и Буњевце, који сасвим сигурно раније нису били део хрватског народа ни пре ни после доласка Турака све до 19. века, али они чине мањи део хрватског народа данас.
Već sam rekao da je samo spominjanje Albanije u kraljevsku titulu dovoljno. Ako navodiš da padom Dušanovog carstva ništa od tih državnih i pravnih institucija nije ostalo, to se isto odnosi na Srbiju pod Osmanlijama.
Чак и ако је Душан био владар Албаније није био владар Шћипетарије ако ме разумеш.