Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo dva primera uspesnog ostavljanja cigareta iz moje okoline:
moj otac- pusio je nekih tridesetak godina po dve pakle cigareta i nije mu padalo na pamet ni da pokusava da ih ostavi. Nije imao problema sa zdravljem lekara je posecivao jednom u deset godina. E i onda se jednom priliokom malo jace prehladio, morao je na sav uzas i injekcije da prima a prelada je bila toliko jaka da nije mogao ni cigaretu da zapali. To je potrajalo nekih nedelju dana u toku kojih nije ni pipnuo cigaretu a kad je ozdravio reko je sam sebi: pa kad sam mogao da ne pusim nedelju dana sto bih uopste pusio. I evo ga vec 15 godina je nepusac i borac protiv mame koja i dalje pusi.
Drugi primer-otac mog deteta. E on je i pio i pusio neznano koliko, al' kad se rodilo dete resio se i prestao da pusi a nedugo zatim i da pije, tj da pijanci, i to traje evo vec petu godinu a nadam se da ce i dalje.
Prema tome dabome, ne posustajte ljudi moze se ostaviti duvan i bez tableta, izgleda sve je u glavi. Kazu da u borbi protiv pusenja treba jesti jabuke da stvaraju gadjenje prema cigaretama (neka hemija je u pitanju i u kombinaciji cigareta i jabuke dovode do toga da coveku bude fizickimuka).
E tako posto sam podelila savete sto se cigareta tice, nek mi neko kaze kako da ostavim cokolade ili da to otvorim kao novi post?

не знам да ли ће ти помоћи (док неко не избаци ово у топик о зависности или негде друго), али док сам пушио таманио сам брад чоколаде. Оно што у овом крају кажу "слаткогузан", јер нисам само чоколаду таманио већ све што је слатко. И сад, је већ (ваљда) пета година како не пушим, али сам некако у исто време прво смањио, а сада скоро престао узимање чоколаде (идем једном у недељу дана у маркет па купим ону малу од 30 грама и поклопам ју колима до куће, или једном два пута недељено неко од укућана купи 100 грама таблицу коју поделимо на три четири члна, а неретко и на пет - значи унос скоро ништа. Из тог мог примера поистовећујем "скидање" са чоколаде као и са цигарета или било које друге НАВИКЕ (хемију у томе потисни и третирај као да се ради о грицкању ноктију или сличној навици...и сретно...

Kada se fizicki iscisti od prisustva nikotina u tijelu sve dolazi na svoje mjesto. Potpuna neutralizacija nikotinskog otrova u tijelu postize se tek poslije godinu dana apstinencije. Praznine (koje je ranije popunjavalo pushenje) sada treba popunjavati duhovnim uzdizanjem. Samim razmisljanjam zaboravlja se (odvikava se) pushenje.

kawario:
Ma sve su mi to posledice losih navika iz detinjstva. Kad se samo setim da nam je mama za veceru servirala brdo palacinki ili tepsiju pite od jabuka, a ponekad Boga mi idve:jednu od jabuka i jednu od visanja. I kako posle covek da se ne navuce

причај ми мало о тЕму ;)
38 палачинки у 4 том основне, ејјјјјј,
у првом средње: предјело Бурек са сиром, главно јело: 1-2 бурека с месом и нормално деЗерт: 1-2 бурека са јабукама...

све је то навика и може се "скинути"

Harmony:
Odavno se nisam ovoliko smejala!

да, што ти је то смешно, сељаци овде око мене кажу: слаткогузан и сланогузан -- први "цепа" само слатко, док други "цепа" сланише :)

Evo ovako nije me bilo dugo jer nisam bila odrzala svoje obecanje a onda sam rekla necu se javljati na ovu temu dok definitvno ne raskrstim sama sa sobom, i da definitvno vec mesec dana ne p*usim. Moram da se pohvalim. Mislim da nije bilo poente pre da se javljam na ovu temu dok nisam definitvno raskrstila. Da tesko je ali sve je stvar volje i nista drugo, Mene je najveca kriza uhvatila posle tri nedelje katastrofa ali kada sam to izdrzala sve cu.
Pozzzzz svima!

luckystar74:
Evo ovako nije me bilo dugo jer nisam bila odrzala svoje obecanje a onda sam rekla necu se javljati na ovu temu dok definitvno ne raskrstim sama sa sobom, i da definitvno vec mesec dana ne p*usim. Moram da se pohvalim. Mislim da nije bilo poente pre da se javljam na ovu temu dok nisam definitvno raskrstila. Da tesko je ali sve je stvar volje i nista drugo, Mene je najveca kriza uhvatila posle tri nedelje katastrofa ali kada sam to izdrzala sve cu.
Pozzzzz svima!
Svaka cast!!!:D
Posto je vec proslo mesec dana, najgore si prebrodila!!!:D:D:D
Drzi se!!! :P

malisasc:
Kako ostaviti pušenje?Da li Ziban pomaže,koja su Vam iskustva sa uzimanjem ovog leka?

meni je ziban pomogao, mozda nemam jaku volju kao neki ovde pa sam se pomagao hemijom , mani se ostavljanja na suvo ako vec ima izbora, kupi druze ziban i pola kutije ce ti biti dovoljno mada u upustvu pishe da treba da popijes dve kutije tabletica.
ja sam sa zibanom prvi put POKUSAO da ostavim ******* i evo vec 4 meseca ne dimim...

Ćao! :grin:
U poslednje vreme sam retko na netu, na forumu još redje, a vidim da tema napreduje i da su mi neki od vas dali podršku i savete (zahvaljujem na tome) kad sam prošli put ovde postovao.
Da se ne vraćam na priču od pre dve nedelje...
Ovih dana će mi biti tri nepušačka meseca (1/4 godine - JEEEE! :grin: :grin: ). Udari krize i želja da zapalim su sve redji, ali i dalje tamanim klopu, gojim se oko 1kg mesečno.
Mislim da će biti sve OK. Vreme leči sve... 8)

Pa zato i pozivam birače. :lol:

Ispunite vašu građansku dužnost - glasajte za Betty. :)

izboriod0.jpg

Hello : :) Dali neko zna kad pocinje detoksikacija, ili kod svakog je razlicito? Zadnji put sam zapalila cigaretu u nedelju 19 novembra 2006, tako da sad mi je 7 dan, te famozne 7 dana.Ne smatram sebe napusacem, jos je rano, ali mi se cini da necu vise zapaliti.
Citajuci vase postove bilo mi je lakse da ostavim p*****. samo, ovih dana nesto me je mnogo stezalo u grudima,neka cudna bol i izvesna panika. Nije mi se palilo, samo nekako mi je bilo cudno i veoma veoma tuzno.Ne znam dali to ima veze sa otkazivanjem?
Iako nemam veliki nepusacki staz, moja poruka svima koje zele da se otkazu je-NE OCEKUJTE NISTA OD DRUGIH LJUDI, a najbolje i ne recite da se otkazujete, jer vam to stvara dodatni pritisak.Lepo je kad vas neko podrzava, ali je jos gore kad vam ne veruju ili vas obeshrabravaju. Ubedena sam da mnogo od nas nisu se ranije otkazali zbag toga sto nisu verovali u sebi, bar samnom je takav slucaj bio. :roll:
Pozdrav!

комплетан пост ти је тачам, али једно је сигурно: издржала си 7 дана, на добром си путу да будеш непушач..само гурај...и као што рече Хармони - читуцкај тему, све ти је описато и скоро да нема шта да се дода. та чудна бол и паника се код неког јави, код неко не и различитих је интензитета (бар према постовина на теми :)) али сви су је превазишли. Иза ње долази живот пун чистих, дубоких удисаја...

buterfly:
Hello : :) Dali neko zna kad pocinje detoksikacija, ili kod svakog je razlicito? Zadnji put sam zapalila cigaretu u nedelju 19 novembra 2006, tako da sad mi je 7 dan, te famozne 7 dana.Ne smatram sebe napusacem, jos je rano, ali mi se cini da necu vise zapaliti.
Citajuci vase postove bilo mi je lakse da ostavim p*****. samo, ovih dana nesto me je mnogo stezalo u grudima,neka cudna bol i izvesna panika. Nije mi se palilo, samo nekako mi je bilo cudno i veoma veoma tuzno.Ne znam dali to ima veze sa otkazivanjem?
Iako nemam veliki nepusacki staz, moja poruka svima koje zele da se otkazu je-NE OCEKUJTE NISTA OD DRUGIH LJUDI, a najbolje i ne recite da se otkazujete, jer vam to stvara dodatni pritisak.Lepo je kad vas neko podrzava, ali je jos gore kad vam ne veruju ili vas obeshrabravaju. Ubedena sam da mnogo od nas nisu se ranije otkazali zbag toga sto nisu verovali u sebi, bar samnom je takav slucaj bio. :roll:
Pozdrav!

Znam da smo vec maltene sve rekli ali mozda ce ti biti lakse ako ti kazem sta je rezultat kad se podsetim na razlike pre-posle pussenja (ogroman pussacki staz i 3 kutije najjacih mogucih cigareta na trzistu dnevno):
- Nisam se zakasljao vec 6 meseci (ni ujutro ni u toku dana), od pussenja
- Sa uzivanjem udahnem duboko, ranije mi je nekako i kapacitet bio manji
- Osecam mirise jasnije i kompletnije
- Ne zamaram se vise tako pri nekom naporu
- Soba u kojoj radim mirise na miris koji ja hocu, ranije je ostar miris duvana bio sve sto se u mom radnom okruzenju osecalo
- Ne postoji vise onaj pritajeni strah pussaca ("sta ja to zaboga radim, pa jasno je da mogu da zaradim biolestinu")
- Osecam se i psihicki jaci i kompetniji i raspolozeniji - "ostavio sam cigare bre! Nije to mala stvar, mnogo se pate i muce, alie eto, ima nas koji MOZEMO!" cesto pomislim.

Ima jos toga ali vec i to ti moze ponesto reci.
Ne znam za druge, ali ja sam shvatio da sam postao nepussac onog momenta kad mi je poceo pomalo pa sve vise smetati duvanski dim. Ne ono smetanje kao "ja sam nepussac, treba valjda da mi smeta", nego stvarno, fizicki, pozelim da se udaljim od izvora duvanskog dima. I to ne zbog toga sto mi otvara "secanja na lepu pussacku proslost", vec sto mi stvarno fizicki smeta i ne zelim da udisem nesto sto mi ne prija ni malo. I sve to automatski bez prethodne provere u smislu "aha pussac u okolini, treba li da reagujem, cek' da vidim da malo udahnem -bljak, smeta mi.."

Drzi se, prvu prepreku si preskocio. Nemoj se zvaravati, bice ih jos (razne stresne situacije, razne proslave, razne druge situacije u kojima si uvek pusio, kod mene dok radim za kompjuterom ili vozim na duze ture), ali sve to ces prevazici samo ako si dovoljno odredjen, uporan da ostavis cigarete.

I ono sto kod nekih bivsih pussaca ponekad srecem je ono "veci papa od pape", gori su zagovornici nepusenja od onih koji nikada nisu pusili! Ne treba smarati ljude, one koji jos puse, ne treba postati novi mesija nepussacke nacije, pa oko sebe stvarati "neprijateljske snage". Ali to za tebe vazi da pazis, tek kad postanes jos "praviji" nepusac (sto rece jedan moj mali rodjak kad sam mu rekao da je pravi kauboj, a on pitao a kad ci postati "jos praviji" :)

Zelim ti srecu i uspeh i javljaj napredak.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back