buterfly:
Hello :

Dali neko zna kad pocinje detoksikacija, ili kod svakog je razlicito? Zadnji put sam zapalila cigaretu u nedelju 19 novembra 2006, tako da sad mi je 7 dan, te famozne 7 dana.Ne smatram sebe napusacem, jos je rano, ali mi se cini da necu vise zapaliti.
Citajuci vase postove bilo mi je lakse da ostavim p*****. samo, ovih dana nesto me je mnogo stezalo u grudima,neka cudna bol i izvesna panika. Nije mi se palilo, samo nekako mi je bilo cudno i veoma veoma tuzno.Ne znam dali to ima veze sa otkazivanjem?
Iako nemam veliki nepusacki staz, moja poruka svima koje zele da se otkazu je-NE OCEKUJTE NISTA OD DRUGIH LJUDI, a najbolje i ne recite da se otkazujete, jer vam to stvara dodatni pritisak.Lepo je kad vas neko podrzava, ali je jos gore kad vam ne veruju ili vas obeshrabravaju. Ubedena sam da mnogo od nas nisu se ranije otkazali zbag toga sto nisu verovali u sebi, bar samnom je takav slucaj bio.
Pozdrav!
Znam da smo vec maltene sve rekli ali mozda ce ti biti lakse ako ti kazem sta je rezultat kad se podsetim na razlike pre-posle pussenja (ogroman pussacki staz i 3 kutije najjacih mogucih cigareta na trzistu dnevno):
- Nisam se zakasljao vec 6 meseci (ni ujutro ni u toku dana), od pussenja
- Sa uzivanjem udahnem duboko, ranije mi je nekako i kapacitet bio manji
- Osecam mirise jasnije i kompletnije
- Ne zamaram se vise tako pri nekom naporu
- Soba u kojoj radim mirise na miris koji ja hocu, ranije je ostar miris duvana bio sve sto se u mom radnom okruzenju osecalo
- Ne postoji vise onaj pritajeni strah pussaca ("sta ja to zaboga radim, pa jasno je da mogu da zaradim biolestinu")
- Osecam se i psihicki jaci i kompetniji i raspolozeniji - "ostavio sam cigare bre! Nije to mala stvar, mnogo se pate i muce, alie eto, ima nas koji MOZEMO!" cesto pomislim.
Ima jos toga ali vec i to ti moze ponesto reci.
Ne znam za druge, ali ja sam shvatio da sam postao nepussac onog momenta kad mi je poceo pomalo pa sve vise smetati duvanski dim. Ne ono smetanje kao "ja sam nepussac, treba valjda da mi smeta", nego stvarno, fizicki, pozelim da se udaljim od izvora duvanskog dima. I to ne zbog toga sto mi otvara "secanja na lepu pussacku proslost", vec sto mi stvarno fizicki smeta i ne zelim da udisem nesto sto mi ne prija ni malo. I sve to automatski bez prethodne provere u smislu "aha pussac u okolini, treba li da reagujem, cek' da vidim da malo udahnem -bljak, smeta mi.."
Drzi se, prvu prepreku si preskocio. Nemoj se zvaravati, bice ih jos (razne stresne situacije, razne proslave, razne druge situacije u kojima si uvek pusio, kod mene dok radim za kompjuterom ili vozim na duze ture), ali sve to ces prevazici samo ako si dovoljno odredjen, uporan da ostavis cigarete.
I ono sto kod nekih bivsih pussaca ponekad srecem je ono "veci papa od pape", gori su zagovornici nepusenja od onih koji nikada nisu pusili! Ne treba smarati ljude, one koji jos puse, ne treba postati novi mesija nepussacke nacije, pa oko sebe stvarati "neprijateljske snage". Ali to za tebe vazi da pazis, tek kad postanes jos "praviji" nepusac (sto rece jedan moj mali rodjak kad sam mu rekao da je pravi kauboj, a on pitao a kad ci postati "jos praviji"
Zelim ti srecu i uspeh i javljaj napredak.