Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jel? A ti bi bio ziv? :think:

Pa tek mi je 30+ :lol:

On je mlad decko, verovatno bi bio ziv.

Cru, čitaj i plači :p

- - - - - - - - - -

Naravno da jesu, niko to ne osporava,......ali i on je ponudio pogresan lek u pogresno vreme. Napamet.

Ne treba ici u krajnosti.
Ja samo pricam o primerima gde osobi koja npr. zadrzava vodu u organizmu i zbog toga se ne oseca dobro, mozes da ponudis dve ppcije:
Da pije zeleni caj, caj od kukuruzne svile, jede krastavac i svez kupus i smanji so,.....ili da popije laseks/lometazid.
Isti efekat ce dobiti, s tim sto ce muskarac uvek izabrati drugu opciju.

To je sve.

Ja volim zeleni čaj.
Samo ne znam gde da nađem neki dobar. Oni iz Kine su puni olova a drugima varira sadržaj antioksidanasa i to do 10 puta. Dakle, neki su beskorisni, neki te čak i truju ..pa ti sad nabodi koji valja

Prestao sam da pusim pre 3-4 meseca i to posle skoro 30 pusackog staza. Nije bilo lako ali sta da se radi. Trenutno mi najveci probleem predstavlja to sto (pogotovu u jutarnjim casovima) imam odvratan metalni ukus u ustima i pojacano lucenje pljuvacke. Usled toga stvara se osjecaj gadjenja i potreba za povracanjem. Da li je neko od bivsih pusaca imao ovakvih problema i sta je ciniti. Pozdrav.

Pa tek mi je 30+ :lol:

Cru, čitaj i plači :p

- - - - - - - - - -

Ja volim zeleni čaj.
Samo ne znam gde da nađem neki dobar. Oni iz Kine su puni olova a drugima varira sadržaj antioksidanasa i to do 10 puta. Dakle, neki su beskorisni, neki te čak i truju ..pa ti sad nabodi koji valja

Pa ima valjda u nekoj radnjici zdrave hrane i tih zelenih cajeva. Oni nikada nisu pakovani u one kesice nego se mere, a i prilicno je skup taj pravi caj.
Nego, ne verujem da ga ima. Od ovih u kesicama bezi ko djavo od krsta, to je cist otrov.

Prestao sam da pusim pre 3-4 meseca i to posle skoro 30 pusackog staza. Nije bilo lako ali sta da se radi. Trenutno mi najveci probleem predstavlja to sto (pogotovu u jutarnjim casovima) imam odvratan metalni ukus u ustima i pojacano lucenje pljuvacke. Usled toga stvara se osjecaj gadjenja i potreba za povracanjem. Da li je neko od bivsih pusaca imao ovakvih problema i sta je ciniti. Pozdrav.
prvi put cujem... mozda imas neki drugi problem... mozda da pitas endokrinologa...
u svakom slucaju je logicno da ti je culo ukusa sada drugacije, ali gadjenje.. nemam pojma

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ja volim zeleni čaj.
Ako se ne varam uma u TC Usce neka prodavnica sa dobrim cajevima

Pa ima valjda u nekoj radnjici zdrave hrane i tih zelenih cajeva.

Uizimao sam i tamo ( prvo Lipton i Milford u kesicama a posle na meru) ali ne znam zašto bi im se verovalo. Ko njih kontroliše ?
Čajevi iz Kine su puni olova a u Japanu je pukla nuklearka pa ti sad vidi.

A osim zagađenosti ( tu bi trebala neka laboratirija da se umeša) treba da se potrefi da je to onaj čaj ili berba, sa dosta antioksidanasa a ne onaj beskorisni

- - - - - - - - - -

Ako se ne varam uma u TC Usce neka prodavnica sa dobrim cajevima

Lep tržni centar ne garantuje i dobru robu. Nemam više pojma

PS - znam da gnjavim

Uizimao sam i tamo ( prvo Lipton i Milford u kesicama a posle na meru) ali ne znam zašto bi im se verovalo. Ko njih kontroliše ?
Čajevi iz Kine su puni olova a u Japanu je pukla nuklearka pa ti sad vidi.

A osim zagađenosti ( tu bi trebala neka laboratirija da se umeša) treba da se potrefi da je to onaj čaj ili berba, sa dosta antioksidanasa a ne onaj beskorisni

- - - - - - - - - -

Lep tržni centar ne garantuje i dobru robu. Nemam više pojma

PS - znam da gnjavim

U pravu si, njih niko i ne moze da kontrolise.
Gledala sam neku emisiju ( nemacka TV) gde strucnjaci kazu da je jednostavno nemoguce da bilo koja insitucija kontrolise svaku posljku koja stize iz neke PM
jer je svaka razlicita. Jer ako je jedna kontrolisana u redu, ko garantuje da je i sledeca? Zato treba piti cajeve od domacih cvetica i travki.

U pravu si, njih niko i ne moze da kontrolise.
Gledala sam neku emisiju ( nemacka TV) gde strucnjaci kazu da je jednostavno nemoguce da bilo koja insitucija kontrolise svaku posljku koja stize iz neke PM
jer je svaka razlicita. Jer ako je jedna kontrolisana u redu, ko garantuje da je i sledeca? Zato treba piti cajeve od domacih cvetica i travki.

Blja... ja zgotivio zeleni čaj.
Videću da li ima nešto sa Šri Lanke, taj region je valjda nezagađen. Distans mi poslala neki link pa ćemo da vidimo

KAKO MI JE E-CIGARETA POMOGLA DA OSTAVIM PUŠENJE

Ja sam kao i svi prešao na e-cigaretu, jer sam jako želeo da se skinem sa smrdulja. I uspeo sam. Otkrio sam da e-cigareta, sa relativno kvalitetnom opremom, dobro pogođenom aromom, i dobro pogođenom startnom jačinom, može u potpunosti da zameni analogne cigarete.
Međutim, iako mi se sviđalo parenje, moj krajnji cilj jeste bio da batalim tu naviku u potpunosti, za razliku od nekih koji su sebe pronašli u parenju, i u tome uživaju, ne smeta im, i ne žele da prestanu. Ok je i to, i ja to pozdravljam. Sloboda izbora...

Moj plan je bio drugačiji. Potpuno ostavljanje pušenja. Analizirao sam šta je to sve što izaziva zavisnost, i izdvojile su se tri stvari:
1. nikotin kao glavni sastojak cigareta
2. navika koja godinama postane refleksna radnja, poput grickanja noktiju
3. hemija u cigaretama.

Onda sam odredio prioritete, odnosno koja je zavisnost najjača, i koje se prvo treba rešiti. Kao dugogodišnji pušač (30 godina po 2 kutije Marlboroa), sa iskustvom ostavljanja cigareta, odnosno apstinencije od godinu dana (1999.g.), kada sam ih vrlo lako ostavio, bez ikakvih apstinencionih kriza, a sa kasnijim brojnim neuspesima tokom 2000-tih, i saznanjem da se od 2002. u cigarete trpa nekontrolisano hemija koja izaziva zavisnost veću od heroinske, zaključio sam da prvo treba da se rešim hemije.
Pitanje je bilo kako, a odgovor je bio samo jedan jedini.... e-cigareta. Evo i zašto:
I hemija iz cigareta, kao i nikotin, ugrađuje se u receptore u mozgu koji su za izazivanje osećaja zadovoljstva. Znači, trebalo je naći načina da se prevari mozak. I to varanje mozga je u stvari suština ostavljanja pušenja pomoću e-cigarete.

Razmišljao sam ovako: Ako unosim dovoljnu dozu nikotina radnjom identičnom pušenju, nikotin će da se ugradi u već pomenute receptore, a uz refleksnu radnju pušenja i ukus (Marlboroa), mozak će biti prevaren, i neće biti hemijske apstinencione krize. I bio sam u pravu. Kriza se, ako se to krizom može nazvati, odrazila na način da sam u početku pario kao lokomotiva. Ali, već posle dve-tri nedelje sam sveo parenje na neku normalu.
Tada sam zaključio da sam se lagano već skinuo sa hemije, i da je došlo vreme da se skinem i sa nikotina. Nisam hteo sa tim da žurim, pa sam lagano na svakih mesec-dva sa startne jačine od 18mg smanjivao nikotin u tečnosti dok za nekih pola godine nisam došao do 0mg. Ne možete verovati koliko je to išlo glatko i neprimetno. Uopšte nisam primećivao nijedno smanjivanje doze nikotina. Međutim, imao sam obratno iskustvo koje je bilo pakleno. Pre nekih mesec dana, a tada sam već više od mesec dana bio na nuli, sređivao sam komplet sekretarici koja je tek počinjala sa parenjem, pa sam povukao jedan cug sa njene e-cig da probam da li je sve ok. Unutra je bila jačina od 12mg nikotina. Ljudi moji, ja sam mislio da ću da se ugušim. To razdiranje grla i disajnih puteva ne mogu da vam opišem. Kao da sam progutao akumulatorsku kiselinu. A, to je bila jačina od samo 12mg. Nisam mogao da verujem da sam 'ladno, i to žestokim ritmom, pre nekoliko meseci pario jačinu od 18mg nikotina.

I tako, nakon nekih dva meseca na 0mg, odnosno nakon što sam se definitivno skinuo i sa drugog pušačkog zla, nikotina, ostalo je da se rešim one poslednje stvari koja izaziva zavisnost, a to je refleksna radnja pušenja, koju sam praktikovao 30 godina.
Sada, kada više mozak ne traži hemiju, ne traži nikotin, ja sam u toku ova dva meseca od kako sam na 0mg sve ređe koristio e-cig. Dešavalo mi se da prođe i po nekoliko sati da ne povučem nijedan cug. Jednostavno, nije mi trebalo.
Moj raniji strah od odvikavanja od refleksne radnje pokazao se neopravdanim. Jednostavno, nije to kao grickanje noktiju. Ova refleksna radnja je povezana sa drugim stvarima (drogiranjem mozga), i čim toga nema, nema ni potrebe za radnjom.

I, evo... Već je nedelju dana prošlo kako nisam povukao nijedan jedini cug. E-cigareta mi stoji na dohvat ruke, na stolu pored tastature (namerno još neću da je sklonim), ali me uopšte ne vuče da je upotrebim.
I neka je! Neka stoji još jedno vreme! Za desetak dana idem na letovanje, vraćam se tek krajem avgusta. E-cig neću nositi sa sobom, i kada se vratim, onda ću je spakovati i odložiti.
Možda se neko pita kako ceo mesec na letovanju? E, pa, izračunao sam da sam za 280 dana nepušenja uštedeo 1.123 €.
Tako da svima koji žele da ostave to smrdljivo zlo bih preporučio da se ne upuštaju u mazohističke avanture naprasnog ostavljanja pušenja, koje uglavnom uvek završe povratku cigaretama. Pratite moj put, i uspeh vam je zagarantovan.
Tu sam za svaki savet i pomoć oko prevazilaženja početničkih parilačkih nedoumica. Pitajte slobodno.
Želim ovom prilikom da se zahvalim i članovima foruma http://e-cigserbia.com/ bez kojih bi sve to bilo mnogo teže. Mnogo su mi pomogli u početku. Imali su bezgranično strpljenje da mi odgovaraju na početnička pitanja, na koja su bezbroj puta već odgovarali.

Na kraju želim još samo da napomenem da ovo nije nikakva reklama za e-cigarete. Ovo je samo moje pozitivno iskustvo koje sam hteo da podelim sa drugima u nameri da možda nekoga ohrabrim da se odluči da krene putem koji sam ja prošao, i da izađe zauvek iz pušačkog pakla.
Zašto zauvek? Zato što je karakteristična pojava kod 99% parilaca da im cigarete već u prvom mesecu parenja počnu užasno smrdeti, pa ih čak smrad cigareta nagoni na povraćanje. Kada dođete u tu fazu, nema šanse da ponovo propušite. Možete ostati na parenju, ali pušiti više nećete sigurno. Mada, moja je preporuka, ako se skineš sa cigareta, zašto ne napraviti još jedan mali korak, i ne skinuti i sa e-cigarete, i uživati u životu?

Znam da će sada na mene ovde odmah da skoči par dežurnih zagovornika mazohizma, ali živo me zabole za njih i za ono što imaju da kažu. Ja sam danas nepušač u pravom smislu te reči. Ne samo nepušač, nego mrzitelj tog smrada iz dna duše. A, ti mazohisti, i posle godinu i više dana apstinencije, još uvek povremeno imaju želju da zapale, i šire nozdrve dok hodaju ulicom iza nekoga ko puši, dok bi ja tom što puši na ulici, i čiji dim dopre do mene nabio tu cigaretu u sinuse sa sve žarom. Razliku pronađite sami! Puno pozdrava svima!

Svaka cast! Sto ljudi, sto cudi :) Meni bi samo prilikom koriscenja te metode disciplina bila problem. Meni je lakse bilo odjednom, nego da se prebacujem, brojim,merim itd. Ovako sa e cig bih propusio, ne bih uspeo.
I nemam zelju da zapalim, naprotiv, cigarete mi smrde.

Poslednja izmena:
Ми смо бића којима је Бог дао слободну вољу. И сад људи мисле могу да радим шта хоћу; е не иде то тако! Пример са немогућношћу престанка пушења говори да је врло тешко остваритин да буде по нашој вољи. Желели бисмо да престанемо да пушимо али не успевамо, тешко то иде, пуши нам се толико да би прсте појели. Мотив је покретач за вољу, без мотива нема ни воље, али то није довољно. Неким људима се наметне мотив; као, рецимо, болест, недостатак новца и сл. И кад мотив престане да буде валидан (стигну паре) ми поново пропушимо. Такође се деси да заборавимо мотив, као што се мени дешавало, и у некој безвезе ситуацији ми опрет пропушимо јер без мотива нема ни воље да се одупремо изазову.Најбоље је осмислити добар мотив и онда га за сваки случај записати да не отплива у воде заборава. Осмошљавање је иначе посао једног ума, а ми тај посао нерадо радимо, радије чекамо да нам политичари осмисле живот, Да нам обезбеде посао и добру плату па онда не морамо ни да осмишљавамо свој живот. Дакле одвојимо петнаестак мин дневно да осмислимо добар мотив због кога би вредело престати пушити. Може то да буде и љубав према супругу. Сада долазимо до одлучности; ако смо неодлучни, колебамо се, стално ћемо осећати поптребу да запалимо, само ћемо мислити о томе и жеља у нама ће однети победу, на крају ћемо ипак поново запалити.Мени се десило да се двадесетак дана лавовски борим са жељом да запалим, свако ко је покушо да немотивисан и неодлучан престане да пуши зна какве су то муке. И на крају сам подлегао.
Шта значи бити одлучан човек? То значи чврсто се држати донете одлуке и мотива. Када смо чврсти у својој одлуци, и дође нам мисао са жељом да запалимо, ми у себи родимо другу мисао која каже; а не! ја сам чврсто одлучио да не пушим више. И будући да у нашем уму не могу истовремено да буду две мисли, ова ће истерати ону злу која нас наговара да запалимо ими нећемо имати онај осећај да нам се пуши, једноставно нећемо имати потребу да запалимо, нема муке, нема апстиненционалне кризе, ништа.Као да никада у животу нисмо пушили. То је уједно прилика сваком пушачу, наркоману, алкохоличару, зависнику од интернета, да се реши своје зависности а да притом научи да управља својом слободном вољом. Да постане бог у свом животу, биће које управља својим животом,а не пена коју носи матица.

Bravo

- - - - - - - - - -

Da, kad smo vec kod motiva, moj rodjak ostavio zbog upale pluca, bez ijednog simptoma apst. krize. Kad je ozdravio, propusio. Po mom misljenju, najbolji motiv je SLOBODNA VOLJA.

Bravo

- - - - - - - - - -

Da, kad smo vec kod motiva, moj rodjak ostavio zbog upale pluca, bez ijednog simptoma apst. krize. Kad je ozdravio, propusio. Po mom misljenju, najbolji motiv je SLOBODNA VOLJA.

Ovo si baš dobro i precizno rekao. Mada, ruku na srce, pušači nemaju slobodnu volju i ne mogu da pođu od tog motiva. U svakom slučaju, treba napraviti prvi plan motivacije, a zatim preći, kada se izborimo sa fizičkim simptomima, na plan drugi, a to je oslobađanje i zadržavanje slobodne volje.

Imamo pravo da ne pušimo ma šta nam se u životu dešavalo. I tačka.

A lako ćemo propušiti ponovo ako budemo suicidni.

cestitam na izboru i srecan odmor.Imamo isto pusackog staza stim sto sam ja eto uspela snagom volje i uz pomoc tabexa i foruma da se izborim.Ne pusim od 01.01.niti cu ikada vise,i vama zelim da se nikada ne vratite

Kako je ovo dobar datum za ostavljanje, ja sam 31. 12 na 01.01, svake godine vatromet, lako za računati...pravi razlog za slavlje, kad se već mora slaviti.

Ovo si baš dobro i precizno rekao. Mada, ruku na srce, pušači nemaju slobodnu volju i ne mogu da pođu od tog motiva. U svakom slučaju, treba napraviti prvi plan motivacije, a zatim preći, kada se izborimo sa fizičkim simptomima, na plan drugi, a to je oslobađanje i zadržavanje slobodne volje.

Imamo pravo da ne pušimo ma šta nam se u životu dešavalo. I tačka.

A lako ćemo propušiti ponovo ako budemo suicidni.

Ko god odluci da ostavi,to je njegova odluka. Kad ti padne na pamet da se vratis,potsetis se da si homo sapiens i da ti odlucujes.

- - - - - - - - - -

Mislim,jednostavno je u sustini.Al mi volemo da kukamo, da se izgovaramo

Svaka cast! Sto ljudi, sto cudi :) Meni bi samo prilikom koriscenja te metode disciplina bila problem. Meni je lakse bilo odjednom, nego da se prebacujem, brojim,merim itd. Ovako sa e cig bih propusio, ne bih uspeo.
I nemam zelju da zapalim, naprotiv, cigarete mi smrde.
Не треба дозволити свом уму да почнемо да мрзимо пушаче и дувански дим. Кад престанемо да пушимо некако почну да се намећу те осуђивачке мисли и ако се не успротивимо њима отићићемо у правцу да ће нам сметати дувански дим и пушачи уопште. Наш ум има способност да одстрани мирисе, укусе, звуке и штошта још ако ми на то не желимо да обраћамо пажњу. Дакле када почну да нам се врте мисли које нам скрећу пажњу на дувански дим и како он смрди, само се треба успротивити тим мислима и рећи себи, ја на то не желим обраћати пажњу јер не желим да постанем мрзитељ пушача. Како су мене подносили људи тако ћу ји ја подносити. Или се мотивисати на неки други начин и донети јасну одлуку да о томе не желимо мислити на негативан начин. Код мене у колима је дозвољено пушење иако у породици нико не пуши. Чак понудим пушача да запали слободно јер знам каква је то мука кад се припуши човеку. Тако сам успео да међу пушачима мој ум уопште не реагује да ту нешто није у реду јер сам ја непушач. Чак и не примећујем да људи пуше.

Не треба дозволити свом уму да почнемо да мрзимо пушаче и дувански дим. Кад престанемо да пушимо некако почну да се намећу те осуђивачке мисли и ако се не успротивимо њима отићићемо у правцу да ће нам сметати дувански дим и пушачи уопште. Наш ум има способност да одстрани мирисе, укусе, звуке и штошта још ако ми на то не желимо да обраћамо пажњу. Дакле када почну да нам се врте мисли које нам скрећу пажњу на дувански дим и како он смрди, само се треба успротивити тим мислима и рећи себи, ја на то не желим обраћати пажњу јер не желим да постанем мрзитељ пушача. Како су мене подносили људи тако ћу ји ја подносити. Или се мотивисати на неки други начин и донети јасну одлуку да о томе не желимо мислити на негативан начин. Код мене у колима је дозвољено пушење иако у породици нико не пуши. Чак понудим пушача да запали слободно јер знам каква је то мука кад се припуши човеку. Тако сам успео да међу пушачима мој ум уопште не реагује да ту нешто није у реду јер сам ја непушач. Чак и не примећујем да људи пуше.

Cigarete smrde, cinjenica. Nekome mirisu, stvar ukusa, pardon,mirisa:) Nikome ne branim nista,kod mene je dozvoljeno pusenje.

Od tolikog filozofiranja ti si se sad ukakio skroz..Pazi ovo,da ubedjujem sebe kako duvanski dim ne smrdi,i da sebi kazem ne ne smrdi vec mirise to je samo moja uobrazilja,i uopste mi ne steti dok udisem to..Ma hajde sta lupetas bre??Toliko smo se borili da postanemo nepusaci i sad ce neki neuvidjajni pusac da mi dodje i zadimljuje moj zivotni prostor,da mi smrdi namestaj i celu sobu,a o kolima da ne pricam..Ja licno sam se suzdrzavao dok sam bio pusac a odem u stan ili kucu kod ljudi koji su nepusaci,znao sam da ce od jedne ili dve moje cigarete da ih zatrujem i usmrdim kucu,i izdrzim tih sat vremena dok sam kod njih da ne zapalim..To isto zelim sad i kad dodju pusaci kod mene,i to se tako praktikuje,onaj ko ne zeli da dodje kod mene jer ne moze da pusi i ne mora,ne zanima me..Moze da stane na prozor ili terasu pa nek pusi ako je tolika kriza..I ja sam bio strastveni pusac i znam kako je to,tako da zelim da i mene ispostuju..A to sto pricas da treba da ubedjujem sebe kako cigarete ne smrde i da ne prezirem pusace,da,cigarete itekako smrde kao neko raspadanje,tek sad vidim kako sam ja drugima smrdeo..A svakako da sam se uvek osecao jadan dok sam bio pusac.Krijes se dok si na poslu da te ne uhvate da pusis kao poslednji jadnik jer znas da mozes da popijes otkaz,ili sikaniranje predpostavljenih..Samo drustvo te ne prihvata jer si jedna vrsta narkomana koji smrdi,truje sve oko sebe,a da ne pricam o sebicnosti pusaca koji puse u zatvorenim prostorijama gde su mala deca i kazu na sve to "nece im nista faliti"..Cinjenica da pusenje nije IN,da su pusaci sa bezmalo malo svesti i rasudjivanja,kao i to da su pusaci nizeg i malo srednjeg ljudskog staleza,veoma mali broj bogatasa su pusaci,gotovo da ih i nema..Na Havajima pusace mozes nabrojati na prste..Svi veliki biznismeni koji okrecu milione i milijarde su nepusaci,imaju svest da je pusenje stetno i da ako obolu od teskih bolesti ne mogu uzivati u bogastvu..Gotovo ni jedan vlasnik duvanske industrije nije pusac?!Pusaci su siromasniji ljudi koji nemaju svest o zdravom zivotu,zdravoj ishrani,koji teze zive,koji ce pre kupiti paklo cigareta nego gace sebi ili veknu hleba,ili srednji rang koji krpi kraj skrajem ali ce da da sebi "odusak" u pusenju i alkoholu..I sad mi ti kazes kad sam ja ostavio cigarete i zivim nekim 80% lepsim i ugodnijim zivotom od kako ne pusim,inace sam i anti alkoholicar,ceo zivot sportista,hranim se sto zdravije,da treba da ubedim sebe da cigareta ne smrdi jer je to cista uobrazilja i da treba dozvoliti bezobraznim i neuvidjajnim pusacima da puse u mom domu a posebno u kolima i da sve to udisem i samo pojacam pesmu na radiu i pevusim na sav glas???Ma daj molim te,ne lupetaj i ne filozofiraj kao u predhodnim postovima..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back