Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedna stvar vezana za Zyban i Tabeks: to nisu nimalo bezazleni lekovi, nije aspirin u pitanju.

Treba da ih koristimo, kao i svaki lek uostalom, tacno prema uputstvu i u onu svrhu kojoj je namenjen, ukoliko nam je neophodan.
Ta dva leka se koriste dok pusimo, da bi prestali da pusimo. Ne protiv depresije ili krize kada smo vec prestali da pusimo. I terapiju treba sprovoditi tacno kao sto pise, ne prekidati ranije, ne koristiti duze, ne uzimati vece ili manje doze...jos je najbolje ako se dogovorimo sa lekarom oko svega.

Kada smo prestali da pusimo, ide proces oporavka organizma, i u tom procesu je najbolje da mu pomognemo prirodnim sredstvima, da ga ne zbunjujemo dodatnim hemikalijama.

Jako je opasno prepisivati Zyban ili Tabeks onako otprilike, protiv simptoma apstinencije, jer ti lekovi nisu tome namenjeni.

OK, hvala na savetima.
Ja sam više onim prethodnim postom tražila podršku i pomoć, da neko kaže da se isto osećao, da je to normalno i da će proći... Jako bi mi teško palo da spoznam da ja ovo jednostavno ne mogu i da je ova muka do sada bila uzalud.
Kao što ste i sami skontali, ovo radim zbog sebe, naravno, ali je neposredni povod bila suprugova operacija. E, tu sad dolazimo do problema koji se naziva nedostatak motivacije nakon nekog vremena.
Ljudi obično prestanu da puše kad osete da im taj porok stvara probleme, a ja nikad u životu nisam zakašljala od prokletih cigareta. Nikad mi nisu izazvale nikakav problem, nikad mi nije bilo skupo da ih redovno kupujem. Većina ljudi iz mog društva su pušači, nema problema sa osudom okoline. Meni je bukvalno najveći problem bio kad odem u inostranstvo, da nađem negde mesto za pušenje. A to, priznaćete, i nije neki motiv za koji bih mogla da se uhvatim.
Zato vam hvala što me podržavate i hrabrite me da nađem unutrašnju snagu da istrajem.

OK, hvala na savetima.
Ja sam više onim prethodnim postom tražila podršku i pomoć, da neko kaže da se isto osećao, da je to normalno i da će proći... Jako bi mi teško palo da spoznam da ja ovo jednostavno ne mogu i da je ova muka do sada bila uzalud.
Kao što ste i sami skontali, ovo radim zbog sebe, naravno, ali je neposredni povod bila suprugova operacija. E, tu sad dolazimo do problema koji se naziva nedostatak motivacije nakon nekog vremena.
Ljudi obično prestanu da puše kad osete da im taj porok stvara probleme, a ja nikad u životu nisam zakašljala od prokletih cigareta. Nikad mi nisu izazvale nikakav problem, nikad mi nije bilo skupo da ih redovno kupujem. Većina ljudi iz mog društva su pušači, nema problema sa osudom okoline. Meni je bukvalno najveći problem bio kad odem u inostranstvo, da nađem negde mesto za pušenje. A to, priznaćete, i nije neki motiv za koji bih mogla da se uhvatim.
Zato vam hvala što me podržavate i hrabrite me da nađem unutrašnju snagu da istrajem.

Ljudi obicno prestaju da puse kada shvate da se od pusenja dobijaju teske bolesti, usput im neko od bliskih i dragih i umre ne samo od karcinoma pluca nego i od ove bolesti,
koju u 90% slucajeva izaziva pusenje, smrt je neminovna, pluca izgledaju kao da su ih misevi pojeli, umire se od gusenja, a najstrasnije je sto ta boolest na pocetku i nema nikakvih
simptoma. Znaci neka ti je ipak motiv zdravlje. Tvoje.

Koliko je opasna hronična opstruktivna bolest pluća?

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) četvrti je (zajedno sa sidom) uzročnik smrti u svetu, posle bolesti srca, šloga i zapaljenja pluća, a svake godine od ove bolesti umre 2,75 miliona ljudi.

copdPrema procenama Globalne inicijative za HOBP, više od polovine obolelih od ove bolesti nemaju postavljenu dijagnozu i nisu svesni da su bolesni i upravo to je bio razlog da se ustanovi Svetski dan posvećen HOBP-u kako bi se što pre shvatila opasnost od ove bolesti. Stotine miliona ljudi bori se svakodnevno sa njenim simptomima, ali je HOBP i dalje među bolestima koje se nedovoljno dijagnostikuju.

Glavni faktor rizika za nastanak hronične opstruktivne bolesti pluća, koja uključuje i osobe sa hroničnim bronhitisom i emfizemom, jeste pušenje, zatim pasivno izlaganje duvanskom dimu, udisanje prašine i hemikalija na radnom mestu (gasovi, iritansi, isparenja) i unutrašnje aerozagađenje nastalo od organskih goriva koja se koriste za kuvanje i grejanje u nedovoljno provetravanim prostorijama. Na ovu bolest bi trebalo, savetuju lekari, da pomisli svaka osoba koja je izložena ovim faktorima rizika a pri tom kašlje, iskašljava, ima osećaj nedostatka vazduha pri naporu. Dijagnoza se ipak potvrđuje uz pomoć posebnog aparata – spirometra.

Ipak, mnoge osobe sa ovim simptomima ne obraćaju se za pomoć lekaru pa se zato ne postavlja dijagnoza sve dok se bolest ne pogorša toliko da onesposobljava bolesnika. Ispitivanje sprovedeno u Americi pokazalo je da je 2000. godine lekarska dijagnoza postavljena kod deset miliona odraslih osoba, a da je spirometrijskim merenjem čak kod 24 miliona osoba. Lekari su sebi postavili za zadatak da nauče bolesnike da što ranije primete simptome i počnu lečenje to su optimističniji izgledi za dalji tok lečenja.

HOBP nije isto što i astma. Ipak između astme i HOBP-a ima preklapanja i ista osoba može da oboli od obe bolesti.

Upitnici

Medicinski fakultet u Beogradu po prvi put u našoj zemlji sprovodi ispitivanje učestalosti bronhijalne astme i HOBP-a pomoću upitnika koji su upućeni na 10.000 adresa u Beogradu. Na ove upitnike odgovorilo je 60 odsto ispitanika, a upitnici se sastoje od 14 pitanja vezanih za simptome. Uzorak je napravljen u saradnji sa beogradskim Zavodom za statistiku i informatiku i uključuje isti broj osoba ženskog i muškog pola, od 21 do 77 godina.

Autor teksta: D. Stanimirović
Izvor: Glas Javnosti

OK, hvala na savetima.

Ми смо бића којима је Бог дао слободну вољу. И сад људи мисле могу да радим шта хоћу; е не иде то тако! Пример са немогућношћу престанка пушења говори да је врло тешко остваритин да буде по нашој вољи. Желели бисмо да престанемо да пушимо али не успевамо, тешко то иде, пуши нам се толико да би прсте појели. Мотив је покретач за вољу, без мотива нема ни воље, али то није довољно. Неким људима се наметне мотив; као, рецимо, болест, недостатак новца и сл. И кад мотив престане да буде валидан (стигну паре) ми поново пропушимо. Такође се деси да заборавимо мотив, као што се мени дешавало, и у некој безвезе ситуацији ми опрет пропушимо јер без мотива нема ни воље да се одупремо изазову.Најбоље је осмислити добар мотив и онда га за сваки случај записати да не отплива у воде заборава. Осмошљавање је иначе посао једног ума, а ми тај посао нерадо радимо, радије чекамо да нам политичари осмисле живот, Да нам обезбеде посао и добру плату па онда не морамо ни да осмишљавамо свој живот. Дакле одвојимо петнаестак мин дневно да осмислимо добар мотив због кога би вредело престати пушити. Може то да буде и љубав према супругу. Сада долазимо до одлучности; ако смо неодлучни, колебамо се, стално ћемо осећати поптребу да запалимо, само ћемо мислити о томе и жеља у нама ће однети победу, на крају ћемо ипак поново запалити.Мени се десило да се двадесетак дана лавовски борим са жељом да запалим, свако ко је покушо да немотивисан и неодлучан престане да пуши зна какве су то муке. И на крају сам подлегао.
Шта значи бити одлучан човек? То значи чврсто се држати донете одлуке и мотива. Када смо чврсти у својој одлуци, и дође нам мисао са жељом да запалимо, ми у себи родимо другу мисао која каже; а не! ја сам чврсто одлучио да не пушим више. И будући да у нашем уму не могу истовремено да буду две мисли, ова ће истерати ону злу која нас наговара да запалимо ими нећемо имати онај осећај да нам се пуши, једноставно нећемо имати потребу да запалимо, нема муке, нема апстиненционалне кризе, ништа.Као да никада у животу нисмо пушили. То је уједно прилика сваком пушачу, наркоману, алкохоличару, зависнику од интернета, да се реши своје зависности а да притом научи да управља својом слободном вољом. Да постане бог у свом животу, биће које управља својим животом,а не пена коју носи матица.

Pa to je proveren i dokazan savet :dontunderstand:

I farmaceuti tvrde da je kantarion jedini prirodni antidepresiv. Ne vidim u cemu je problem, osim u muskoj odbojnosti prema lecenju "travama"
Imam ih oko sebe koliko hoces....ako im dajes savet, mora da bude bela pilula ili nista :roll:
Pita me koleginica sto im uvek nudim farmaceutske otrove, kad vec znam kako moze bez toga....pa zato sto ne prihvataju nista drugo.

Antidepresiv ne može da napravi ni farmaceutska kuća sa 50 milijardi evra i gomilom naučnika na raspolaganju, a ti kažeš raste na livadi ?
Lepe su to priče "Lečenje čajevima, biljčicama i salaticama" ali pusti priču. I za beli luk i ljutu papriku kažu da su prirodni antibiotici pa još niko nije izlečio grip ili upalu pluća s tim, nego penicilinom, amoksicilinom, hemomicinom i slično ( zato je ljudski vek pre pojave antibiotika i bio 45 godina ).

Tako je i sa antidepresivima. Ogromne pare su spucali da naprave nov, moćan antidepresiv pa opet nije uspelo ali su dobili osrednji antidep ali moćan "antipuš" ( to je Zyban).
Ježim se kad vidim ljude da preporučuju čajeve "koji sidu leče" a video sam i takve koji za rak prave "meleme na bazi čaja, meda i biljke iz Amazona". Pa to bih bre glat upucao samo kad ne bih morao u zatvor.

Antidepresiv ne može da napravi ni farmaceutska kuća sa 50 milijardi evra i gomilom naučnika na raspolaganju, a ti kažeš raste na livadi ?
Lepe su to priče "Lečenje čajevima, biljčicama i salaticama" ali pusti priču. I za beli luk i ljutu papriku kažu da su prirodni antibiotici pa još niko nije izlečio grip ili upalu pluća s tim, nego penicilinom, amoksicilinom, hemomicinom i slično ( zato je ljudski vek pre pojave antibiotika i bio 45 godina ).

Tako je i sa antidepresivima. Ogromne pare su spucali da naprave nov, moćan antidepresiv pa opet nije uspelo ali su dobili osrednji antidep ali moćan "antipuš" ( to je Zyban).
Ježim se kad vidim ljude da preporučuju čajeve "koji sidu leče" a video sam i takve koji za rak prave "meleme na bazi čaja, meda i biljke iz Amazona". Pa to bih bre glat upucao samo kad ne bih morao u zatvor.

Nista ja tebe ne razumem.
Kako ne moze da se napravi antidepresiv...pa Zyban jeste antidepresiv....i ima mnoge kontraindikacije kao i svi drugi antidepresivi.
Iskusila ja na svojoj kozi i jedva ziva ostala.

Ako mislis da ne postoji pravi lek za depresiju, to je tacno, ali nece ga napraviti nikad dokle god budu lecili posledice a ne uzroke.
Od depresije se lecis sam,

I ne trpaj u isti kos nadrilekare i jadne biljcice koje nista nikome nisu zgresile, osim sto mogu da pomognu...makar malkice. naravno da za neke bolesti treba koristiti farmaceutske lekove, u kontrolisanim okolnostima ali ovde trenutno to nije slucaj.
I ljudski vek pre pojave antibiotika nije bio 45 godina , boze me sacuvaj. Moja prababa i baba zivele po 80-90 godina

Ali neka, svakom svoje. Nije to tema.

OK, hvala na savetima.
to sto nisi do sada imala probleme zbog cigareta, ne znaci da ne bi da ne bi imala da i dalje pusis
to je kao kad zapalis fitilj za koji ne znas koliko je dugacak
srecom, otisla si na vreme :aha:
drzi se street, ne treba ti ovo maltretiranje nikad vise!:heart:

Poslednja izmena:
Ах! Депресија. Ако разумемо шта је депресија лако ћемо за лек. Депресија је болест душе,а карактериша је Безвољност, недостатак смисла и животне радости. Значи недостатак воље. Као што рекох у претходном посту; посао једног ума је да осмишљава свој живот, да да свом животу смисао. То за нас не може нико да уради, то је посао нас као ума. Машта је предивно оруђе за креирање свог живота и осмишљавање истог. Нажалост то се не учи у школи јер посао интелекта није да нас научи животу већ да нам уништи исти. Да би смо урадили нешто са својим животом прво треба да ућуткамо свој интелект који од нас прави жртву система, беспомоћну малу особу која је немоћна да ишта учини за свој живот, јер ето стицај околности је такав да ми не можемо да се изразимо. И онда смо ми депресивни, немамо воље ни да мрднемо са столице и одвојимо се од извора забаве којим прекраћујемо свој живот. Све су нам други криви за нашу ситуацију. Не можеш изцелити душевног болесника ако он не прихвати кривицу за свој живот и стање у којем се налази. Оног тренутка кад човек схвати у чему је његова кривица, и реши да то поправи, он почиње да се преображава, преображавајући тако и свој живот.Депресија је прошлост. Човек научи да осмишљава свој живот, да управља својом вољом, да крерира свој живот, и живи живот испуњен радошћу.
Често нас мишљења наше околине,наше деце, родитеља, спречавају да кренемо у живот. Шта ће они рећи на нашу одлуку да се променимо? Зато је Христос и рекао да ко се не одрекне себе , свега што има , своје деце и родитеља не може бити његов ученик. Ево неких примера: сигурно вам се некад док сте били дете десило да вам неко друго дете приђеи каже ајде да радимо то и то. И вама се свидела идеја и крећете истог момента. то дете је осмислило живот и себи и вама. Видели сте да то има смисла и одмах сте кренули у акцију. Видите како је смисао моћна ствар и како утиче на живот. Покреће живот. А ми смо мало по мало заборавили да маштамо и да кроз машту дајемо свом животу смисао. А смисао нас мотивише, наводи да донесемо одлуке и направимо нешто добро, диже нас из учмалости, испуњва радошћу. И ево приметимо како више нисмо депресивни, наш ум са бави другим стварима а не самосажаљевајућим мислима. Овај лек препоручујем трипут дневмо по петнаест капи на коцку шећера:ok:

Пс! Моја покојна бака, Бог да јој душу прости, је имала обичај да каже: Од лењости нема горе болести. Безвољност = лењост=депресија

Poslednja izmena:
Nista ja tebe ne razumem.
Kako ne moze da se napravi antidepresiv...pa Zyban jeste antidepresiv....i ima mnoge kontraindikacije kao i svi drugi antidepresivi.
Iskusila ja na svojoj kozi i jedva ziva ostala.

Može naravno ali kao i kod antibiotika, uspe jedan od 10 projekata. Spucaju po 5-10 godina rada i isto toliko milijardi i onda tek naprave nešto uspešno ( iz n-tog pokušaja ).

I ne trpaj u isti kos nadrilekare i jadne biljcice koje nista nikome nisu zgresile, osim sto mogu da pomognu...makar malkice.

E to je poenta. Ako nekoga zabavlja da brsti slamkice, da bere cvetiće - super ( ako ništa bar će da šeta po svežem vazduhu, a ako travkice bere ženska - biće to i lekovit prizor :lol: ) ali pravo rešenje je u apoteci.
Na livadi su lekovi za zdrave ;) Evetntualno neka mala pomoć i to je to.

PS - dok su se lečili travkicama, ljudi su živeli 30-45 godina

OK, hvala na savetima.
I jos nesto da dodam.
Ti se mucis vec mesec dana, a znas savsreno dobro da ako ponovo pocnes da pusis, opet ces za nekoliko meseci poceti sa prestajanjem , a onda ti sleduju ponovo
te iste muke. Ovo ja pisem iskljucivo iz svog iskustva.

A vi batalite te depresije, nasa drugarica nije depresivna pa nema potrebe ni da uzima nista protiv tuge:)

Može naravno ali kao i kod antibiotika, uspe jedan od 10 projekata. Spucaju po 5-10 godina rada i isto toliko milijardi i onda tek naprave nešto uspešno ( iz n-tog pokušaja ).

E to je poenta. Ako nekoga zabavlja da brsti slamkice, da bere cvetiće - super ( ako ništa bar će da šeta po svežem vazduhu, a ako travkice bere ženska - biće to i lekovit prizor :lol: ) ali pravo rešenje je u apoteci.
Na livadi su lekovi za zdrave ;) Evetntualno neka mala pomoć i to je to.

PS - dok su se lečili travkicama, ljudi su živeli 30-45 godina
Znala sam da ces za to da se uhvatis :lol:
Nasa koleginica sa teme nije bolesna...kantarion iz apoteke je taman za nju.

Kao sto rekoh svakom svoje.

I nisu ziveli 35-40 godina osim mozda u kamenom dobu.... moji su svi bili dugovecni, barem preko 70 u vreme bez antibiotika .....nemoj da vredjas nase pretke i njihove sede glave, cibuke i lule.

Ups, lule i cibuci nisu za ovu temu :rumenka:

A vi batalite te depresije, nasa drugarica nije depresivna pa nema potrebe ni da uzima nista protiv tuge:)
Депресија је облик туге или боље речено патње. А наша другарица већ узима антидепресив у облику никотина.Навикнута на ту своју дрогу она пролази кроз апстиненцијалну кризу.

Депресија је облик туге или боље речено патње. А наша другарица већ узима антидепресив у облику никотина.Навикнута на ту своју дрогу она пролази кроз апстиненцијалну кризу.

Posle mesec dana ne bi trebalo da je bude.
Ali oseca nedostatak vestacke srece.

Tako je to.
Imas osecaj da su ti sve ladje potonule neko vreme, dok se mozak ne navikne da sam proizvodi dopamin.

Осећања која гајимо утичу на развој свих болести, нема болести а да нема своју душевну залеђину. Јер наша душа је одговорна за осећања која имамо. Што рече Покојни Старац Тадеј Витовнички: какве су ти мисли такав ти је живот. И будући да са лошим мислима долазе и лоша осећања попут депресије; ако неко престане да пуши и на тај начин престане да уноси антидепресив у облику никотина, његове лоше мисли набијене лошим осећањима ће га убрзо одвести у соматску тј телесну болест. депресија као ушевна болест ће се спустити у тело у развити у праву телесну болест.
Туга је позната по томе што удара на плућа, а то је знак да је туга толика да је више антидепресив у облику никотина не може да је обузда. Само пошење је знак да ми имамо проблем у доживљају свог живота, То је знак да је нашем телу потребан антидепресив. Знате да се трудници испуњавају све жеље у вези хране. То је зато што наше тело боље од нас зна шта му је потребно. Трудница има осећај да јој се једе баш оно што је беби потребно. Наше тело зна у којој храни има којих храњивих материја. Тако је и са никотином; нашем телу је потребан антидепресив и ми имамо потребу да пушимо. Наше тело нас наводи да испунимо његову потребу

Ми смо бића којима је Бог дао слободну вољу. И сад људи мисле могу да радим шта хоћу; е не иде то тако! Пример са немогућношћу престанка пушења говори да је врло тешко остваритин да буде по нашој вољи. Желели бисмо да престанемо да пушимо али не успевамо, тешко то иде, пуши нам се толико да би прсте појели. Мотив је покретач за вољу, без мотива нема ни воље, али то није довољно. Неким људима се наметне мотив; као, рецимо, болест, недостатак новца и сл. И кад мотив престане да буде валидан (стигну паре) ми поново пропушимо. Такође се деси да заборавимо мотив, као што се мени дешавало, и у некој безвезе ситуацији ми опрет пропушимо јер без мотива нема ни воље да се одупремо изазову.Најбоље је осмислити добар мотив и онда га за сваки случај записати да не отплива у воде заборава. Осмошљавање је иначе посао једног ума, а ми тај посао нерадо радимо, радије чекамо да нам политичари осмисле живот, Да нам обезбеде посао и добру плату па онда не морамо ни да осмишљавамо свој живот. Дакле одвојимо петнаестак мин дневно да осмислимо добар мотив због кога би вредело престати пушити. Може то да буде и љубав према супругу. Сада долазимо до одлучности; ако смо неодлучни, колебамо се, стално ћемо осећати поптребу да запалимо, само ћемо мислити о томе и жеља у нама ће однети победу, на крају ћемо ипак поново запалити.Мени се десило да се двадесетак дана лавовски борим са жељом да запалим, свако ко је покушо да немотивисан и неодлучан престане да пуши зна какве су то муке. И на крају сам подлегао.
Шта значи бити одлучан човек? То значи чврсто се држати донете одлуке и мотива. Када смо чврсти у својој одлуци, и дође нам мисао са жељом да запалимо, ми у себи родимо другу мисао која каже; а не! ја сам чврсто одлучио да не пушим више. И будући да у нашем уму не могу истовремено да буду две мисли, ова ће истерати ону злу која нас наговара да запалимо ими нећемо имати онај осећај да нам се пуши, једноставно нећемо имати потребу да запалимо, нема муке, нема апстиненционалне кризе, ништа.Као да никада у животу нисмо пушили. То је уједно прилика сваком пушачу, наркоману, алкохоличару, зависнику од интернета, да се реши своје зависности а да притом научи да управља својом слободном вољом. Да постане бог у свом животу, биће које управља својим животом,а не пена коју носи матица.

morala sam da citiram, da bi sigurno jos neko procitao i razumeo. Upravo tako. To je kljuc za psiholosku zavisnost. Pobeda slobodne volje nad zavisnoscu.

Znala sam da ces za to da se uhvatis :lol:
Nasa koleginica sa teme nije bolesna...kantarion iz apoteke je taman za nju.

Kao sto rekoh svakom svoje.

Kao što rekoh - nikad nisam čuo da je neko bilo šta izlečio čajem i travom u bilo kom obliku ( i kao što rekoh, dok su samo za trave znali, ljudi su živeli 35-45 godina).
Takve stvari nisu ni priznate kao terapija i lek nego su tolerisane kao sporedna, pomoćna sredstva koja ništa dokazano ne rešavaju ali dokazano ne štete.

Travaroši se zalete jer i sami žele da veruju u "flower power" pa onda pokokaju 50 ljudi oko sebe, sve iz najboljih namera :mrgreen:

Kao što rekoh - nikad nisam čuo da je neko bilo šta izlečio čajem i travom u bilo kom obliku ( i kao što rekoh, dok su samo za trave znali, ljudi su živeli 35-45 godina).
Takve stvari nisu ni priznate kao terapija i lek nego su tolerisane kao sporedna, pomoćna sredstva koja ništa dokazano ne rešavaju ali dokazano ne štete.

Travaroši se zalete jer i sami žele da veruju u "flower power" pa onda pokokaju 50 ljudi oko sebe, sve iz najboljih namera :mrgreen:
E nisu ziveli 35-40 godina :zplez:

On je mlad decko, verovatno bi bio ziv.
Ali je Hajlender u pravu.
Farmacija, nauka, tabletice, vakcine produzile su zivot ljudima.
I zanimljivo je meni da se dele saveti za cajeve, ali kad zagusti odmah se ide na nekakve magnetne rezonance, ultrazvukove
i jos kojesta.
Naravno da jesu, niko to ne osporava,......ali i on je ponudio pogresan lek u pogresno vreme. Napamet.

Ne treba ici u krajnosti.
Ja samo pricam o primerima gde osobi koja npr. zadrzava vodu u organizmu i zbog toga se ne oseca dobro, mozes da ponudis dve ppcije:
Da pije zeleni caj, caj od kukuruzne svile, jede krastavac i svez kupus i smanji so,.....ili da popije laseks/lometazid.
Isti efekat ce dobiti, s tim sto ce muskarac uvek izabrati drugu opciju.

To je sve.

KAKO MI JE E-CIGARETA POMOGLA DA OSTAVIM PUŠENJE

Ja sam kao i svi prešao na e-cigaretu, jer sam jako želeo da se skinem sa smrdulja. I uspeo sam. Otkrio sam da e-cigareta, sa relativno kvalitetnom opremom, dobro pogođenom aromom, i dobro pogođenom startnom jačinom, može u potpunosti da zameni analogne cigarete.
Međutim, iako mi se sviđalo parenje, moj krajnji cilj jeste bio da batalim tu naviku u potpunosti, za razliku od nekih koji su sebe pronašli u parenju, i u tome uživaju, ne smeta im, i ne žele da prestanu. Ok je i to, i ja to pozdravljam. Sloboda izbora...

Moj plan je bio drugačiji. Potpuno ostavljanje pušenja. Analizirao sam šta je to sve što izaziva zavisnost, i izdvojile su se tri stvari:
1. nikotin kao glavni sastojak cigareta
2. navika koja godinama postane refleksna radnja, poput grickanja noktiju
3. hemija u cigaretama.

Onda sam odredio prioritete, odnosno koja je zavisnost najjača, i koje se prvo treba rešiti. Kao dugogodišnji pušač (30 godina po 2 kutije Marlboroa), sa iskustvom ostavljanja cigareta, odnosno apstinencije od godinu dana (1999.g.), kada sam ih vrlo lako ostavio, bez ikakvih apstinencionih kriza, a sa kasnijim brojnim neuspesima tokom 2000-tih, i saznanjem da se od 2002. u cigarete trpa nekontrolisano hemija koja izaziva zavisnost veću od heroinske, zaključio sam da prvo treba da se rešim hemije.
Pitanje je bilo kako, a odgovor je bio samo jedan jedini.... e-cigareta. Evo i zašto:
I hemija iz cigareta, kao i nikotin, ugrađuje se u receptore u mozgu koji su za izazivanje osećaja zadovoljstva. Znači, trebalo je naći načina da se prevari mozak. I to varanje mozga je u stvari suština ostavljanja pušenja pomoću e-cigarete.

Razmišljao sam ovako: Ako unosim dovoljnu dozu nikotina radnjom identičnom pušenju, nikotin će da se ugradi u već pomenute receptore, a uz refleksnu radnju pušenja i ukus (Marlboroa), mozak će biti prevaren, i neće biti hemijske apstinencione krize. I bio sam u pravu. Kriza se, ako se to krizom može nazvati, odrazila na način da sam u početku pario kao lokomotiva. Ali, već posle dve-tri nedelje sam sveo parenje na neku normalu.
Tada sam zaključio da sam se lagano već skinuo sa hemije, i da je došlo vreme da se skinem i sa nikotina. Nisam hteo sa tim da žurim, pa sam lagano na svakih mesec-dva sa startne jačine od 18mg smanjivao nikotin u tečnosti dok za nekih pola godine nisam došao do 0mg. Ne možete verovati koliko je to išlo glatko i neprimetno. Uopšte nisam primećivao nijedno smanjivanje doze nikotina. Međutim, imao sam obratno iskustvo koje je bilo pakleno. Pre nekih mesec dana, a tada sam već više od mesec dana bio na nuli, sređivao sam komplet sekretarici koja je tek počinjala sa parenjem, pa sam povukao jedan cug sa njene e-cig da probam da li je sve ok. Unutra je bila jačina od 12mg nikotina. Ljudi moji, ja sam mislio da ću da se ugušim. To razdiranje grla i disajnih puteva ne mogu da vam opišem. Kao da sam progutao akumulatorsku kiselinu. A, to je bila jačina od samo 12mg. Nisam mogao da verujem da sam 'ladno, i to žestokim ritmom, pre nekoliko meseci pario jačinu od 18mg nikotina.

I tako, nakon nekih dva meseca na 0mg, odnosno nakon što sam se definitivno skinuo i sa drugog pušačkog zla, nikotina, ostalo je da se rešim one poslednje stvari koja izaziva zavisnost, a to je refleksna radnja pušenja, koju sam praktikovao 30 godina.
Sada, kada više mozak ne traži hemiju, ne traži nikotin, ja sam u toku ova dva meseca od kako sam na 0mg sve ređe koristio e-cig. Dešavalo mi se da prođe i po nekoliko sati da ne povučem nijedan cug. Jednostavno, nije mi trebalo.
Moj raniji strah od odvikavanja od refleksne radnje pokazao se neopravdanim. Jednostavno, nije to kao grickanje noktiju. Ova refleksna radnja je povezana sa drugim stvarima (drogiranjem mozga), i čim toga nema, nema ni potrebe za radnjom.

I, evo... Već je nedelju dana prošlo kako nisam povukao nijedan jedini cug. E-cigareta mi stoji na dohvat ruke, na stolu pored tastature (namerno još neću da je sklonim), ali me uopšte ne vuče da je upotrebim.
I neka je! Neka stoji još jedno vreme! Za desetak dana idem na letovanje, vraćam se tek krajem avgusta. E-cig neću nositi sa sobom, i kada se vratim, onda ću je spakovati i odložiti.
Možda se neko pita kako ceo mesec na letovanju? E, pa, izračunao sam da sam za 280 dana nepušenja uštedeo 1.123 €.
Tako da svima koji žele da ostave to smrdljivo zlo bih preporučio da se ne upuštaju u mazohističke avanture naprasnog ostavljanja pušenja, koje uglavnom uvek završe povratku cigaretama. Pratite moj put, i uspeh vam je zagarantovan.
Tu sam za svaki savet i pomoć oko prevazilaženja početničkih parilačkih nedoumica. Pitajte slobodno.
Želim ovom prilikom da se zahvalim i članovima foruma http://e-cigserbia.com/ bez kojih bi sve to bilo mnogo teže. Mnogo su mi pomogli u početku. Imali su bezgranično strpljenje da mi odgovaraju na početnička pitanja, na koja su bezbroj puta već odgovarali.

Na kraju želim još samo da napomenem da ovo nije nikakva reklama za e-cigarete. Ovo je samo moje pozitivno iskustvo koje sam hteo da podelim sa drugima u nameri da možda nekoga ohrabrim da se odluči da krene putem koji sam ja prošao, i da izađe zauvek iz pušačkog pakla.
Zašto zauvek? Zato što je karakteristična pojava kod 99% parilaca da im cigarete već u prvom mesecu parenja počnu užasno smrdeti, pa ih čak smrad cigareta nagoni na povraćanje. Kada dođete u tu fazu, nema šanse da ponovo propušite. Možete ostati na parenju, ali pušiti više nećete sigurno. Mada, moja je preporuka, ako se skineš sa cigareta, zašto ne napraviti još jedan mali korak, i ne skinuti i sa e-cigarete, i uživati u životu?

Znam da će sada na mene ovde odmah da skoči par dežurnih zagovornika mazohizma, ali živo me zabole za njih i za ono što imaju da kažu. Ja sam danas nepušač u pravom smislu te reči. Ne samo nepušač, nego mrzitelj tog smrada iz dna duše. A, ti mazohisti, i posle godinu i više dana apstinencije, još uvek povremeno imaju želju da zapale, i šire nozdrve dok hodaju ulicom iza nekoga ko puši, dok bi ja tom što puši na ulici, i čiji dim dopre do mene nabio tu cigaretu u sinuse sa sve žarom. Razliku pronađite sami! Puno pozdrava svima!

KAKO MI JE E-CIGARETA POMOGLA DA OSTAVIM PUŠENJE

Ja sam kao i svi prešao na e-cigaretu, jer sam jako želeo da se skinem sa smrdulja. I uspeo sam. Otkrio sam da e-cigareta, sa relativno kvalitetnom opremom, dobro pogođenom aromom, i dobro pogođenom startnom jačinom, može u potpunosti da zameni analogne cigarete.
Međutim, iako mi se sviđalo parenje, moj krajnji cilj jeste bio da batalim tu naviku u potpunosti, za razliku od nekih koji su sebe pronašli u parenju, i u tome uživaju, ne smeta im, i ne žele da prestanu. Ok je i to, i ja to pozdravljam. Sloboda izbora...

Moj plan je bio drugačiji. Potpuno ostavljanje pušenja. Analizirao sam šta je to sve što izaziva zavisnost, i izdvojile su se tri stvari:
1. nikotin kao glavni sastojak cigareta
2. navika koja godinama postane refleksna radnja, poput grickanja noktiju
3. hemija u cigaretama.

Onda sam odredio prioritete, odnosno koja je zavisnost najjača, i koje se prvo treba rešiti. Kao dugogodišnji pušač (30 godina po 2 kutije Marlboroa), sa iskustvom ostavljanja cigareta, odnosno apstinencije od godinu dana (1999.g.), kada sam ih vrlo lako ostavio, bez ikakvih apstinencionih kriza, a sa kasnijim brojnim neuspesima tokom 2000-tih, i saznanjem da se od 2002. u cigarete trpa nekontrolisano hemija koja izaziva zavisnost veću od heroinske, zaključio sam da prvo treba da se rešim hemije.
Pitanje je bilo kako, a odgovor je bio samo jedan jedini.... e-cigareta. Evo i zašto:
I hemija iz cigareta, kao i nikotin, ugrađuje se u receptore u mozgu koji su za izazivanje osećaja zadovoljstva. Znači, trebalo je naći načina da se prevari mozak. I to varanje mozga je u stvari suština ostavljanja pušenja pomoću e-cigarete.

Razmišljao sam ovako: Ako unosim dovoljnu dozu nikotina radnjom identičnom pušenju, nikotin će da se ugradi u već pomenute receptore, a uz refleksnu radnju pušenja i ukus (Marlboroa), mozak će biti prevaren, i neće biti hemijske apstinencione krize. I bio sam u pravu. Kriza se, ako se to krizom može nazvati, odrazila na način da sam u početku pario kao lokomotiva. Ali, već posle dve-tri nedelje sam sveo parenje na neku normalu.
Tada sam zaključio da sam se lagano već skinuo sa hemije, i da je došlo vreme da se skinem i sa nikotina. Nisam hteo sa tim da žurim, pa sam lagano na svakih mesec-dva sa startne jačine od 18mg smanjivao nikotin u tečnosti dok za nekih pola godine nisam došao do 0mg. Ne možete verovati koliko je to išlo glatko i neprimetno. Uopšte nisam primećivao nijedno smanjivanje doze nikotina. Međutim, imao sam obratno iskustvo koje je bilo pakleno. Pre nekih mesec dana, a tada sam već više od mesec dana bio na nuli, sređivao sam komplet sekretarici koja je tek počinjala sa parenjem, pa sam povukao jedan cug sa njene e-cig da probam da li je sve ok. Unutra je bila jačina od 12mg nikotina. Ljudi moji, ja sam mislio da ću da se ugušim. To razdiranje grla i disajnih puteva ne mogu da vam opišem. Kao da sam progutao akumulatorsku kiselinu. A, to je bila jačina od samo 12mg. Nisam mogao da verujem da sam 'ladno, i to žestokim ritmom, pre nekoliko meseci pario jačinu od 18mg nikotina.

I tako, nakon nekih dva meseca na 0mg, odnosno nakon što sam se definitivno skinuo i sa drugog pušačkog zla, nikotina, ostalo je da se rešim one poslednje stvari koja izaziva zavisnost, a to je refleksna radnja pušenja, koju sam praktikovao 30 godina.
Sada, kada više mozak ne traži hemiju, ne traži nikotin, ja sam u toku ova dva meseca od kako sam na 0mg sve ređe koristio e-cig. Dešavalo mi se da prođe i po nekoliko sati da ne povučem nijedan cug. Jednostavno, nije mi trebalo.
Moj raniji strah od odvikavanja od refleksne radnje pokazao se neopravdanim. Jednostavno, nije to kao grickanje noktiju. Ova refleksna radnja je povezana sa drugim stvarima (drogiranjem mozga), i čim toga nema, nema ni potrebe za radnjom.

I, evo... Već je nedelju dana prošlo kako nisam povukao nijedan jedini cug. E-cigareta mi stoji na dohvat ruke, na stolu pored tastature (namerno još neću da je sklonim), ali me uopšte ne vuče da je upotrebim.
I neka je! Neka stoji još jedno vreme! Za desetak dana idem na letovanje, vraćam se tek krajem avgusta. E-cig neću nositi sa sobom, i kada se vratim, onda ću je spakovati i odložiti.
Možda se neko pita kako ceo mesec na letovanju? E, pa, izračunao sam da sam za 280 dana nepušenja uštedeo 1.123 €.
Tako da svima koji žele da ostave to smrdljivo zlo bih preporučio da se ne upuštaju u mazohističke avanture naprasnog ostavljanja pušenja, koje uglavnom uvek završe povratku cigaretama. Pratite moj put, i uspeh vam je zagarantovan.
Tu sam za svaki savet i pomoć oko prevazilaženja početničkih parilačkih nedoumica. Pitajte slobodno.
Želim ovom prilikom da se zahvalim i članovima foruma http://e-cigserbia.com/ bez kojih bi sve to bilo mnogo teže. Mnogo su mi pomogli u početku. Imali su bezgranično strpljenje da mi odgovaraju na početnička pitanja, na koja su bezbroj puta već odgovarali.

Na kraju želim još samo da napomenem da ovo nije nikakva reklama za e-cigarete. Ovo je samo moje pozitivno iskustvo koje sam hteo da podelim sa drugima u nameri da možda nekoga ohrabrim da se odluči da krene putem koji sam ja prošao, i da izađe zauvek iz pušačkog pakla.
Zašto zauvek? Zato što je karakteristična pojava kod 99% parilaca da im cigarete već u prvom mesecu parenja počnu užasno smrdeti, pa ih čak smrad cigareta nagoni na povraćanje. Kada dođete u tu fazu, nema šanse da ponovo propušite. Možete ostati na parenju, ali pušiti više nećete sigurno. Mada, moja je preporuka, ako se skineš sa cigareta, zašto ne napraviti još jedan mali korak, i ne skinuti i sa e-cigarete, i uživati u životu?

Znam da će sada na mene ovde odmah da skoči par dežurnih zagovornika mazohizma, ali živo me zabole za njih i za ono što imaju da kažu. Ja sam danas nepušač u pravom smislu te reči. Ne samo nepušač, nego mrzitelj tog smrada iz dna duše. A, ti mazohisti, i posle godinu i više dana apstinencije, još uvek povremeno imaju želju da zapale, i šire nozdrve dok hodaju ulicom iza nekoga ko puši, dok bi ja tom što puši na ulici, i čiji dim dopre do mene nabio tu cigaretu u sinuse sa sve žarom. Razliku pronađite sami! Puno pozdrava svima!

Odlican post,jako korisno iskustvo.
Neka pomogne makar jednoj osobi,bice dovoljno.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back