Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dok ti se ne 'stvori' svest, realno nema ništa od ostavljanja cigareta. A svest neće da se stvori sama, već to moraš ti da odradiš :)
Problem gojenja se često javlja, ali to može da se kontroliše planom ishrane i sportom/teretanom. Ne mora jedno drugo da isključuje.
Dobri razlozi (motivacija) jačaju karakter :) Sve dok ih ne pronađeš (a očigledno još nisi), 'karakter' neće biti jača strana. Sedi, smisli, popiši za/protiv; odluku ne može niko da donese umesto tebe, ali može da te podrži i ohrabri da istraješ.

@ gojkov

U pravu je noisette, neće se svest sama stvoriti.. Mada to da sedneš da popišeš za i protiv pušenja, nije baš u pravu, jer ćeš ti uvek naći puno neutemeljenih razloga da pušiš, kao i svaki pušač..
A istina je da za u prilog pušenju jednostavno nema, ništa ne dobijaš iako ti možda misliš, kao i svaki pušač, da te smiruje, zabavlja ili šta god.. to je samo privid.
A što se karaktera tiče znaš kako kažu, misao stvara želju, želja stvara delo, delo stvara naviku, a navika karakter :)

Bolje da se ugojish malo a prestanesh da pushish, a onda pochnesh baviti problemom skidanja tezzine. Ugojimo se jer umesto da pusimo, pochnemo da grickamo. Ako ne mozzesh sprechiti, probaj sledeche:
1) Mirkove jabuke
2) pripremi seckano voche i povrche, posebno za uveche i uz TV ili komp :), kokice bez ulja su takodje super
3) jedi cheshche po malo, na svaka 4 sata to ti je i inache dobro za organizam
4) pushachi brkaju signale. Ne razlikujemo glad, zzedj i umor...kad god bi neshto jeo, ti prvo popij punu chashu vode.
5) nabavit orbit bombone bez shechera za situacije kada si van kuche.
6) bavi se sportom ili ako nisi sportski tip, hodaj. Ne idi prevozom ili kolima vech peshaka sve, rezultati su fantastichni
7) izbaci alkohol i slatkishe, gazirane sokove
8) ubrzaj metabolizam tako shto chesh ujutru obavezno doruchkovati

Cigarete je lakshe ostaviti skroz, nego se muchiti odrzzavanjem zavisnosti.
Shto se tiche fame da treba biti "karakter" da bi se ostavilo pushenje, to jednostavno nije tachno. Samo treba raditi na tome i ne odustajati, to je sve. Zapravo morash biti vechi "karakter" da propushish nego da ostavish. Potreba za pushenjem nije voljna radnja, zato i ostavljanje ne zavisi od "jake volje" vech zavisi od nashe zzelje da uradimo sve shto treba. A kako je pushenje zavisnost, ne mozzemo rechi ni da je dobrovoljna akcija pushacha. Pushachi pushe jer moraju, zavisni su a ne shto hoche. Aklo hochesh da tvoj zzivot zavisi od tebe, a ne od hemikalije, prestani da pushish. To je sloboda i slobodna volja. :)

Poslednja izmena:
Molim vas, pomozite mi, nisam 3 meseca pusila i ladno za Bozic zapalim jednu cigaru i evo vec dve nedelje pusim kao da ih nisam ostavljala.Stalno sebi govorim jos ova kutija i vise necu a u sustini lazem sam sebe..ne znam kako da presecem vec jednom.Ako neko ima neki predlog ili slicno iskustvo volela bih da ga cujem

Ovo je zacharani krug sa krivicom. Osechaj krivice kreira dodatni stres, zbog kog onda palimo cigaretu :(Predlazzm ti da odredish neki datum, i uradish pripreme za ostavljanje. Daj sebi fore, ali ne predugo.
Za to vreme, budi "svesni pushach" Nabavi sveshchicu i zapisuj sve. Koliko pushish, kad, zashto, koje su to situacije, da li ti je zaista prijala, koliko te koshta novca, shta osechash pre nego shto zapalish, shta posle... i kroz te beleshke chesh videti gde su ti slabe tachke jer kod tebe je jaka psihichka zavisnost a ne toliko fizichka.
Zatim napravi motivacionu listu, navedi sve razloge zashto zzelish da prestanesh, shta si primetila kao pobolshanje za ova tri meseca kao nepushach i tu listu chuvaj kao podsetnik i dopunjuj je.
Skini sa neta program quitcounter ili neki slichan koji ti broji nepushachke dane i ushtedu u novcu.
napravi kasicu za nagradu. Sav novac koji ushtedish nepushechi stavljaj u tu kasicu. Ovih dana napravi listu zzelja, shta bi volela sebi da priushtish kad bi imala novca...i ostvari snove! :D
OPROSTI SEBI shto si poklekla. Pushenje se mozze ostaviti iz prvog puta, a nekima je to proces od padova i pobeda. Nazzalost, mi shto imamo jaku psihichku zavisnost, moramo da lupamo vishe puta nosem o patos. Samo nemoj dichi ruke, svaki put kad i ako se desi da nikotin pobedi, a ti se oporavi pa ponovo u borbu. Do konachne pobede! Zainati se, shto bi rekao Mirko. :)

P.S. Treba voditi rachuna o sebi u tim periodima (i inache) da ne budemo gladni, zzedni, umorni ili uznemireni. takodje, imati pripremljene aktivnosti protiv dosade i nesigurnosti.

Molim vas, pomozite mi, nisam 3 meseca pusila i ladno za Bozic zapalim jednu cigaru i evo vec dve nedelje pusim kao da ih nisam ostavljala.Stalno sebi govorim jos ova kutija i vise necu a u sustini lazem sam sebe..ne znam kako da presecem vec jednom.Ako neko ima neki predlog ili slicno iskustvo volela bih da ga cujem

To ti je kao boks mec.neko pobedi tu drogu nokautom u prvoj rundi,neko mora da boksuje 12 rundi...bitno je da pobedis djubre,i pobedices zato sto si jaca.Pobedi!!!

Ja izgleda ne mogu prestati, ne mogu, ne mogu, atako bih se toga rijesila...

Sigurna sam da mozzesh. Svi mozzemo prestati. Vazzno je da se pripremish kako treba, priprema je pola posla. Dodushe tvoj stav "ne mogu" dosta otezzava stvar...za pochetak samo chitaj ovu temu. Od pochetka. Videchesh tudja iskustva. A onda, samo jedno jutro nemoj zapaliti prvu jutarnju. PA polako, pomochichemo ti svi ovde. :)

U Americi u svim lokalima,restoranima,podzemnoj zeljeznici...pusenje je zabranjeno. U restoranima do pre neku godinu je bila pusacka zona i nepusacka zona, ukinuli su pusacku z. U marketima cigarete ne mozete da vidite, sve je ispod tezge, ko hoce da kupi on trazi, uopste ne smeju da se izloze. Pusenje izaziva rak, ostavite pusenje, a vi sto nikada niste ni probali ostanite na tome !

Svi koji zele da ostave pusenje,ali stvarno moraju da zele da bace to djubre,treba da ovu temu citaju od pocetka.Svaki dan.Pa kad procitaju celu,a to je kao neki roman otprilike,onda ponovo,jos jednom.I to je prava pomoc za odvikavanje,sve sto zanima bilo koga,a tice se prestanka pusenja,naci ce ovde.Ali moras da imas mooda da bi se skinuo sa te droge,nije lako,ali je mnogo lepo kad pobegnes od tog smrada.Neopisivo lepo.:))

U Americi u svim lokalima,restoranima,podzemnoj zeljeznici...pusenje je zabranjeno. U restoranima do pre neku godinu je bila pusacka zona i nepusacka zona, ukinuli su pusacku z. U marketima cigarete ne mozete da vidite, sve je ispod tezge, ko hoce da kupi on trazi, uopste ne smeju da se izloze. Pusenje izaziva rak, ostavite pusenje, a vi sto nikada niste ni probali ostanite na tome !

I oni nesto pametno da urade

Citacu od pocetka, citala sam i onu knjigu LAKO JE PRESTATI PUSITI i stvarno se cini lako, ali... kako mrzim sebe zbog toga... a stavljam se u toliko jadnih ponizavajucih situacija... zbog cega? Cigarete, koja ce me na kraju ubiti!

Samomržnja i omalovažavanje sebe ti svakako neće pomoći u ostavljanju cigareta, a nije baš dobro ni za psihofizičko zdravlje.
Postoji više oblika zavisnosti od cigareta (mislim da ih dele na osam osnovnih), pa zbog toga odvikavanje kod nekog ide lakše, kod nekog teže. Zato neko uspe da se 'skine na suvo', neko uz nikotinske žvake, flastere, neko uz Zyban ili Tabex. Dokazano je da na neke ljude ni Zyban, nažalost, ne deluje. Ipak verujem da svi koji zaista žele da se odviknu, na kraju to i postignu.
Mentalno zdravlje nije preduslov, ali podosta olakšava proces odvikavanja. Osobe koje preživljavaju period većeg stresa ili osobe sa mentalnim poremećajima kao što su depresija, anksioznost i dr., teže ostavljaju i imaju jaču zavisnost (zato mislim da pozivanje na muškost, karakter, inat nije baš produktivno) i mislim da bi trebalo prvo da se pozabave time - ovo otežava ostavljanje, stres zbog neuspešnosti pojačava nezadovoljstvo sobom, nezadovoljstvo pojačava želju za pušenjem = začarani krug!
Iščitaj temu, kroz nju su prošli razni ljudi, u nečijim ćeš već komentarima naći dileme slične onima koje imaš i neke ideje kako da ih razrešiš. Verujem da se ovde mnogi neće složiti, ali možda treba da odložiš ostavljanje za sada, posvetiš se nekim drugim stvarima koje će ti pružiti pravo, zdravo zadovoljstvo, podići samopouzdanje i moral :) Tada ćeš se svakako osetiti sposobnijom da se suočiš i sa ovim.
I ma koliko paradoksalno zvučalo, po mnogim anketama zdravlje najčešće nije glavni motiv za ostavljanje pušenja. Novac je uglavnom na prvom mestu. Tako da možda treba da potražiš i neke nove motive :)

Mi smo stvarno lud narod,nama je problem novac za cigarete a ne zdravlje.Zdravlje nam ne treba,dok ga ne izgubimo...posle je kasno.

Nema to veze sa narodom. Oni koji cene zdravlje kako treba, ni ne postaju pushachi...izvesna doza samodestruktivnosti je za to neophodna, siromashtvo takodje pospeshuje zavisnost od pushenja...apsurdi svuda isti.

Veliki pozdrav svima
U velikom sam problemu nisam pusila 18 meseci
za novu godinu sam popusila jednu i to je proslo
veceres me je nesto uhvatilo i morala sam da kupim cigare
otisla sam do radnje da me moji ne vide kupila cigare popusila jednu do kuce i brzinski oprala zube da me niko ne provalI(muz i deca)
cigare sam sakrila kao da opet imam 15 godina
DA LI JE TO NORMALNO???????????????????????????????????

A lepo pipi govori, mi bivshi pushachi ne smemo NIKAD da povuchemo nijedan dim i sve...:D Da, normalno je. Kad kao bivhsi pushach povuchesh makar jedan dim, chao zdravo morash sve ispochetka. Jednostavno probudish zavisnost. SAd ti radi psihichka zavisnost i to je problem. Sakrila si cigarete, stidish se, krijesh i sve to onako podizze adrenalin, kao kad si bila mala i radila zabranjene stvari....seti se shta te je zapravo "nateralo" da propushish...i prevazidji. To ti je reshenje. Kutiju koju si sakrila, idi baci. Porodicu obavesti shta si uradila i trazzi pomoch. Da te podrzze. Vrati film u glavi shta je prethodilo kupovini cigareta, i shta je za novu godinu presudilo da zapalish ipak jednu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back