Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala puno Lamar! I dobro si ocenila i prosli put kada nisam bila odlucna kao i sada kada jesam. Nadam se da ce sve biti tako lako kao kada sam ih ostavila na godinu dana! Sta mi bi da zapaliiiiiiiimmmm??? Ufffffff

Posle jjebanja,nema kajanja,ali sad imas iskustvo vise.Propusila si posle godinu dana,bilo pa proslo,ko zna zasto je to dobro.To zaboravis.
Idemao dalje,sad je vazno.

Ha ha ha ha ha ha ha Mirko ti me uvek nasmejes! Evo veceras palim ono sto je ostalo u kutiji i od sutra se druzimo, ali kao nepusaci! Cvrsta odluka, pola posla gotovo!:zskace:

Bravo,baci taj smrad i pridruzi se nama.I da ti kazem: Sve te zavisnosti,te psihicke,te fizicke,te k*rac,te palac....su gluposti.Nema toga nista,pusenje ti je jedna jako RUZNA NAVIKA i nista vise.

Dobar dan svima. Nova sam na forumu i imam problem. Poslednje 3 godine nisam u stanju da kazem sebi "NEMA VIŠE PUŠENJA". A dnevno popušim maksimalno 10 cigareta. U stvari, za ovih mojih 20-ak godina pušačkog staža nikada nisam ni pušila više od kutije dnevno. Pročitala sam i Alana Kara i priznajem da je sve to teorijski lako. Ali nikako da odredim koji je taj dan D u mom slučaju, uvek je to uskoro. Dešava mi se i da za ceo dan popušim 2-3 ako imam mnogo obaveza, ali mi se još nije desilo da ceo dan ne popušim ni jednu. Pomagajte da konačno donesem odluku (kada o tome pričam sa mužem samo izbije svađa jer je on zakleti nepušač i ne shvata zašto mi je tako teško da konačno presečem).

Sa sajta http://zdravduh.bloger.hr/post/nikotin-je-droga--dopustena-ali-nista-manje-stetna/519976.aspx

Nikotin gori od alkohola?

Nikotin je bezbojna do blijedožuta uljnata tekućina (formula C10H14N2). Vrlo je otrovan te je nekoć korišten kao insekticid. Riječ je o drogi koja se prirodno nalazi u duhanu i glavni je uzrok ovisnosti o pušenju listova te biljke. Pri pušenju nikotin se brzo apsorbira u krvotok i u samo nekoliko sekundi dospijeva u mozak.
Proučavanja pokazuju trajne kemijske promjene u mozgovima pušača, slične onima koje nastaju u životinja kad konzumiraju kokain, heroin ili druge adiktivne tvari. Analiza moždanog tkiva preminulih pušača i nepušača dokazala je da promjene kod pušača postoje čak i ako su prestali pušiti godinama prije smrti.
Vodeći svjetski stručnjak za ovisnost o nikotinu, prof. John Hughes sa Sveučilišta u Vermontu, zaključuje da "nikotin utječe na mozak slično kao i druge droge koje stvaraju ovisnost, npr. heroin i amfetamin. I mnogi alkoholičari tvrde da im je lakše odviknuti se od alkohola nego od pušenja."
Nikotin kod velikog postotka korisnika izaziva ovisnost. "Od 100 ljudi koji eksperimentiraju s alkoholom ili kokainom, 10 će ih postati ovisno. Kod nikotina je taj udio 20 - 25 posto. Stoga eksperimentiranje s nikotinom mnogo češće dovodi do ovisnosti", kaže Hughes.

Zašto je nikotin toliko "uspješan" kao adiktivna droga

"Zato jer djeluje na ljudski organizam na mnogo načina: suzbija glad, smanjuje razdražljivost i napetost, poboljšava koncentraciju. Budući da su to problemi koji muče mnoge mlade, nije čudo da tako lako posežu za nikotinom", objašnjava Hughes.
Kod početnika ili povremenih pušača, nikotin donosi blagu euforiju, pojačanu pažnju i oštrije pamćenje. Kod kroničnih ovisnika, služi isključivo za ublažavanje krize, a ne više radi doživljavanja ugode. Apstinencijska kriza kod dugogodišnjih pušača počinje već 30 minuta nakon zadnje doze.
Razlika između nikotina i droga poput alkohola, heroina i kokaina je u činjenici da nikotin kroz pušenje cigareta ne uzrokuje trovanje. Međutim, taj podatak nije bitan za svrstavanje nikotina u ovisničke droge, jer se ovisnost očituje u nesposobnosti prestajanja uzimanja droge, a ne u njezinoj akutnoj toksičnosti.

Može da se posmatra i kao navika, ali je ipak mnogo više od toga! Ovo je samo jedan od članaka koji govori o nekim studijama o dejstvu nikotina i zavisnosti od njega, a danas tih studija ima ko zna koliko i sve tvrde isto - to je droga koja izaziva i psihičku i fizičku zavisnost!

Ako misliš na zavisnost od samog rituala paljenja i uvlačenja, baš me zanima što se niko do sada nije navukao na pušenje kamilice, na primer :) (bar ja nisam čula za takav slučaj)

Poslednja izmena:
Izvini Mirko, ali zaista se ne radi o lichnom stavu, smatraj da nije bolest ako zzelish, ali nauka te pobija. Kakva je to bolest? Pa bolest zavisnosti. Nikotin je droga, od droge postajesh zavisan i onda se vishe ne radi o tvojoj volji - hochu da se trujem nechu da se trujem , nego morash dok se ne izlechish. Navika je neshto od chega se mozzesh odviknuti - od pushenja se morash izlechiti. Izgleda slichno, ali nije.
Da ne dovodimo ljude u zabludu jer im time otezzavamo proces ostavljanja. Shto bolje poznajemo neprijatelja, to chemo se efikasnije boriti.

Ritual pušenja jeste navika i teško je se otarasiti. Kada svesno pokušavam da ne pušim, prosto ne znam šta ću sa rukama.

Ritual pushenja je samo jedan deo problema koji je veoma slozzen. Odvikavanje od rituala je jednostavno, zameni se drugim ritualom jer ritual sam po sebi nije shtetan....za stvaranje svake navike je potrebno tachno 21 dan, i isto toliko dakle da se zamen i nekom boljom, zdravom navikom.
Ono shto je kod pushenja opasno, to je promena psihofizichkog stanja osobe zbog pushenja. Zbog pushenja postajemo ovisnichki tip lichnosti, slabi, sa pogreshnim prioritetima i pogreshnim reshenjima. To se lechi tako shto poradimo na lechenju fizichke zavinosti, a zatim na ispravljanju lichnosti - lechenju psihichke zavisnosti. :)

A uz to, još nisam čula da neko da je neko probao da puši kamilicu.

Postoje biljne cigarete u apotekama sastav je beli slez i slichne trave. Sluzze za odvikavanje od cigareta jer ljudi ne postaju zavisni od paljenja smotuljka trave, vech od unoshenja nikotina na taj nachin.
Nisu preterano efikasne, jer pushachi trazze nikotin a ne ritual...mada mogu pposluzziti za kritichne situacije, npr. kod ljudi koji su vech proshli fazu fizichkog odvikavanja i imaju problem za psihichkom zavisnoshchu. (Za "padove")

A uz to, još nisam čula da neko da je neko probao da puši kamilicu.

Hahaha! U tome i jeste poenta, ljudi puše ono što ima nekakvo dejstvo - duvan, marihuana, opijum...
I kod nas su se po apotekama, do pre par godina, prodavale 'biljne' cigarete (od drugog bilja) koje su naravno imale katrana i ugljenmonoksida, ali ne i nikotin. Pretpostavljam da se nisu baš bile efikasne, a i bile su bolesno skupe, pa su prestali da ih uvoze :)

I pretpostavljam da si ipak čula da se duvan (burmut) ranije ušmrkavao, ne znam da ova praksa i dalje postoji, ali znam da postoji praksa žvakanja duvana i dalje... Stoga, bitno je i dejstvo koje ima duvan/nikotin (sama biljka), povrh navike sa rukama i oralnog momenta (smatra se da je i on jako važan)...

Za ruke se konkretno preporučuje olovka, ključevi, pročitala sam u nekom postu ovde da je devojka pribavila one rastegljive narukvice, kaže da su bile zgodne za mrcvarenje, pa probaj :)

Poslednja izmena:
Ovako. Prvo treba prestati sa dramom tipa ja to ne mogu, cigarete mi trebaju, ja sam slab karakter i slichno. To kao prvo, jer inache nema dalje.
Evo ti plan za dalje:
1) ukidanje drame. SVI mogu prestati da pushe, mozzesh i ti. JEL HOCHESH?
2) smanjivanje je ok par dana, ne duzze
3) odredi datum, npr sledeche nedelje, neka bude vikend
4) dan pre ukloni sve pepeljare, upaljache i pribor iz stana.
5) uveche odnesi jednu neotvorenu kutiju, upaljach i pepeljaru na neko mesto van kuche, teshko dostupno. To je protiv panike, ako bash budesh morala da zapalish, da znash da imash. Ako budesh nachela tu kutiju, cigaretu morash ispushiti tu na tom mestu i nikako do kraja.
6) Tog dana kada prestajesh, najjednostavnije ti je da ga prespavash.
7) kuvaj velike kolichine zelenog chaja, pripremi grickalice za prva tri dana, nabavi valerijana kapi za smirenje
8) prvog dana proslavljaj svaki sat koji ne pushish. napravi sebi neku chast, neshto shto volish, objavi nama ovde i tako
9) kriza traje jako kratko, par minuta. Tushiraj se, pij vodu, spavaj bavi se nekom fizichkom aktivnoshchu, peri zube, operi zavese ili tako neshto, da ti bude zzao da pushish posle tu.
10) aromaterapija pomazze. U sve za 150 imash lampe za aromaterapiju, a u apoteci eterichno ulje lavande. Sipash vodu u lampu, par kapi ulja i ispod zapalish svechicu.

Zapamti, shto duzze ne pushish to ti je lakshe da ne pushish. Ako ti ne bude ishlo iz prve, ne odustaj. Onda nabavi nikotinske zzvake ili tabex pa ponovo sve. nije lako, ali biva sve lakshe i nije nemoguche.

pokusacu Pipi, danas cu odrediti datum!

Hajdemo zajedno koscela! Evo i ja imam jos u kutiji mozda za sutra jer sam dosta smanjila. Ali da mislis da ces polako smanjiti pa prestati skroz, to je zabluda, moras da preseces odjednom! Zelim ti uspeha!

Hajdemo zajedno Vendika, hocemo li da odredimo datum i da pokusamo...neka to bude neka nedjelja, najbolje... ako bude zestoka kriza da mozemo spavati... da odredimo dan i da guramo..... ja nikome necu govoriti u kuci jer ce me njihovo pogledi i prica o tome nervirati... pa nisam sigurna da cu uspjeti. Ako si odlucila idemo zajedno... kako cemo onu jutarnju, prvu pregurati, kava bez????

Hajdemo zajedno Vendika, hocemo li da odredimo datum i da pokusamo...neka to bude neka nedjelja, najbolje... ako bude zestoka kriza da mozemo spavati... da odredimo dan i da guramo..... ja nikome necu govoriti u kuci jer ce me njihovo pogledi i prica o tome nervirati... pa nisam sigurna da cu uspjeti. Ako si odlucila idemo zajedno... kako cemo onu jutarnju, prvu pregurati, kava bez????

Lakshe chesh pregurati prvih dana ako ne pijesh kafu, takvo je moje iskustvo. U svakom sluchaju nemoj se drzzati uobichajene rutine tih dana. Zameni kafu chajem, doruchkuj i eto. I ako imash omiljenu sholju za kafu, nemoj je koristiti neko vreme. :)

Draga koscela! Ja sam sinoc napisala da prestajem od danas. Ali ti verovatno nisi obratila paznju, a nije ni vazno. Eto hajde ti od sutra, jaka stvar, jedan dan razlike. Jutros sam popila prvo caj pa kafu, naravno bez cigarete. Ne opterecuj se mnogo i ne razmisljaj o njima, koliko je vremena proslo kako ne pusis i slicne stvari. Opusti se i dve ce doci na svojue mesto. Citaj Pipine postove i bice ti mnogo lakse. Hajde, cekam te sutra da se javis kako ide! Drzim ti fige!

Čula sam za električnu cigaru.
Možda je neko probao i imao nekog uspeha sa njom. Ili nije.
Možda može malo da smanji stresan period. Još uvek nešto držiš u rukama i još uvek kao nešto dimiš. Malo se zavaravaš. Ritual još uvek malo opstaje.

Nemojte niko da vas laze,nije se lako izboriti sa tom drogom,ali zato je pobeda joss sladja.To nije borba vec RAT.

Imam je ja, dobih je na poklon. Gluplje stvari nema. Prvo kao pušiš, pri čemu je onaj kvazi dim toliko odvratan (slatkast, a grebe ti grlo). A onda dobiješ inspiraciju da zapališ cigaru, pa popušiš jednu pravu, da bi ti na kraju pripala muka od silnog nikotina. Užas jedan. Osmišljena je da ti kao zameni pravu cigaretu, a teža je od cele pakle. Lakše mi je da preskočim cigaretu nego da je zamenim električnom.

Draga koscela! Ja sam sinoc napisala da prestajem od danas. Ali ti verovatno nisi obratila paznju, a nije ni vazno. Eto hajde ti od sutra, jaka stvar, jedan dan razlike. Jutros sam popila prvo caj pa kafu, naravno bez cigarete. Ne opterecuj se mnogo i ne razmisljaj o njima, koliko je vremena proslo kako ne pusis i slicne stvari. Opusti se i dve ce doci na svojue mesto. Citaj Pipine postove i bice ti mnogo lakse. Hajde, cekam te sutra da se javis kako ide! Drzim ti fige!
To, Vendi!
smilie_girl_076.gif

Prava odluka :ok:
U pravom trenutku z:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back