Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samomržnja i omalovažavanje sebe ti svakako neće pomoći u ostavljanju cigareta, a nije baš dobro ni za psihofizičko zdravlje.
Postoji više oblika zavisnosti od cigareta (mislim da ih dele na osam osnovnih), pa zbog toga odvikavanje kod nekog ide lakše, kod nekog teže. Zato neko uspe da se 'skine na suvo', neko uz nikotinske žvake, flastere, neko uz Zyban ili Tabex. Dokazano je da na neke ljude ni Zyban, nažalost, ne deluje. Ipak verujem da svi koji zaista žele da se odviknu, na kraju to i postignu.
Mentalno zdravlje nije preduslov, ali podosta olakšava proces odvikavanja. Osobe koje preživljavaju period većeg stresa ili osobe sa mentalnim poremećajima kao što su depresija, anksioznost i dr., teže ostavljaju i imaju jaču zavisnost (zato mislim da pozivanje na muškost, karakter, inat nije baš produktivno) i mislim da bi trebalo prvo da se pozabave time - ovo otežava ostavljanje, stres zbog neuspešnosti pojačava nezadovoljstvo sobom, nezadovoljstvo pojačava želju za pušenjem = začarani krug!
Iščitaj temu, kroz nju su prošli razni ljudi, u nečijim ćeš već komentarima naći dileme slične onima koje imaš i neke ideje kako da ih razrešiš. Verujem da se ovde mnogi neće složiti, ali možda treba da odložiš ostavljanje za sada, posvetiš se nekim drugim stvarima koje će ti pružiti pravo, zdravo zadovoljstvo, podići samopouzdanje i moral :) Tada ćeš se svakako osetiti sposobnijom da se suočiš i sa ovim.
I ma koliko paradoksalno zvučalo, po mnogim anketama zdravlje najčešće nije glavni motiv za ostavljanje pušenja. Novac je uglavnom na prvom mestu. Tako da možda treba da potražiš i neke nove motive :)

Hvala ti na podrsci, zaista.

@koscela
Prestao sam 11.01.2011.posle 25 godina pusackog staza.
Istrajavam zahvaljujuci podrsci (od prvog dana)sa ovog foruma i tako sto intenzivno posmatram
pusace!Jedini problem mi je bila probava za ciju normalizaciju mi je bilo potrebno skoro godinu dana.
Samo hrabro!Pozdrav!!!:bye:

Isti slucaj i kod mene,probava.Isto,godinu dana trajala stabilizacija.Koji je to otrov mamicu mu njegovu.:)

Ovaj...po pitanju probave, a i brzzeg chishchenja organizma...radite klistir. Kupi se u apoteci posuda, tzv Irigator i onda nedelju dana, topla voda, 2 litre naizmenichno jedan dan sa kashikom sode bikarbone pa sutradan kashika limunovog soka. Mozze i samo topla voda. Druge nedelje se radi svaki drugi dan, a posle po potrebi.
Olakshava/reshava razne zdravstvene probleme, utiche na gubitak kilazze, pospeshuje rad metabolizma, izbacuje otrovne materije, reshava bolove u zglobovima, chisti izrasline na kozzi itd.
Nije shkodljivo i nema negativne nuspojave.
Svakako posebno preporuchujem onima koji tek prestaju da pushe, ubrzava reshavanje fizichke zavisnosti - jer se otrovi brzze uklone iz organizma.

Ovaj...po pitanju probave, a i brzzeg chishchenja organizma...radite klistir. Kupi se u apoteci posuda, tzv Irigator i onda nedelju dana, topla voda, 2 litre naizmenichno jedan dan sa kashikom sode bikarbone pa sutradan kashika limunovog soka. Mozze i samo topla voda. Druge nedelje se radi svaki drugi dan, a posle po potrebi.
Olakshava/reshava razne zdravstvene probleme, utiche na gubitak kilazze, pospeshuje rad metabolizma, izbacuje otrovne materije, reshava bolove u zglobovima, chisti izrasline na kozzi itd.
Nije shkodljivo i nema negativne nuspojave.
Svakako posebno preporuchujem onima koji tek prestaju da pushe, ubrzava reshavanje fizichke zavisnosti - jer se otrovi brzze uklone iz organizma.

Pa dobro bre zeno...godinu dana kukamo,ti tek sad pises o toj zajjebanciji zvanoj klistir.Cuo sam termin,znam ssta znaci,ali nisam znao postupak.Ni sad mi bas nije potpuno jasno?!:)

Poslednja izmena:
Evo i mene, napokon! Ne bih da davim ove nove korisnike svojom pricom, zasto i sam propusila ponovo posle godinu dana, ali izgleda da je doslo vreme da polako budem ona "stara dobra Vendi"! Naime, kupila sam juce kutiju cigareta koju cu dovrsiti do kraja i tada zapoceti ponovo istu borbu. (kad sam luda sta mi je to trebalo). Ali sada je gotovo sa kuknjavom sta sam uradila to mi je, i ponovo borba sa tim trovom.Pisala sam da imam da sam sada privatno u velikoj guzvi, i sa dosta stresa (a ko nije na danasnje vreme). Sela sam i uvidela da ova stresna situacija nece da se resi jos najmanje 2-3 godine, tako da mi je to veoma dug period da bih cekala da ih ostavim. E zato u sred ove guzve, PMS-a i ostalog ja cu da se borim sa tim ubicom! Vi ste mi na forumu bili i prvi put velika podrska, kao sto cete i sada znam to sigurno, pa uz vas i Bozju pomoc eto mene za dan-dva. Ovo je bio samo uvod, ha ha ha! Pipi, Lamar, Mirko i ostali ja mislim da kada procitaju moj post verovatno pomisle: "Ahhhh ne opet ova Vendi"!!! Ha ha ah salim se drugari drzite mi fige. I jos jednom da ponovim isto sto i Pipi: ne igrajte se sa ovim djubretom i ne iskusavajte sebe posle duzeg vremena da li ste imuni na to! Verujte mi smo ozbiljni zavisnici! Veliki pozdrav svima pa se javljam!:zstidljivko:

@koscela
Prestao sam 11.01.2011.posle 25 godina pusackog staza.
Istrajavam zahvaljujuci podrsci (od prvog dana)sa ovog foruma i tako sto intenzivno posmatram
pusace!Jedini problem mi je bila probava za ciju normalizaciju mi je bilo potrebno skoro godinu dana.
Samo hrabro!Pozdrav!!!:bye:

Mene je sramota reci koliko dugo pusim i koliko cigareta dnevno, vec godinama pricam okolo kako mi se to gadi i kako cu prestati, a nijedan dan nisam izdrzala bez cigareta... ja sam jednostavno luda. Navece imam bolove u prsima i cudan osjecaj malaksalosti, vrtoglavice i neko cudno fizicko stanje. Ubice me cigarete , to je definitivno...
Evo vec sat vremena citam sta ste pisali, i slazem se sa vama, vidim kako ste prolazili kroz krize i samo mislim kako cu na terasu da poslije toga zapalim jer ne pusim u sobi zbog djece.
Sutra pocinjem raditi, poslije odmora, bojim se da nema sanse da cu prestati... pa kakvo sam ja to stvorenje???? Sve znam, sve mi je jasno, ali ... sta da radim... Imam neki cip u sebi koji mi kaze,,, moci cu ja to jednog dana, ali nikako da nadjem okidac koji ce me pokrenuti.. ???

Mene je sramota reci koliko dugo pusim i koliko cigareta dnevno, vec godinama pricam okolo kako mi se to gadi i kako cu prestati, a nijedan dan nisam izdrzala bez cigareta... ja sam jednostavno luda. Navece imam bolove u prsima i cudan osjecaj malaksalosti, vrtoglavice i neko cudno fizicko stanje. Ubice me cigarete , to je definitivno...
Evo vec sat vremena citam sta ste pisali, i slazem se sa vama, vidim kako ste prolazili kroz krize i samo mislim kako cu na terasu da poslije toga zapalim jer ne pusim u sobi zbog djece.
Sutra pocinjem raditi, poslije odmora, bojim se da nema sanse da cu prestati... pa kakvo sam ja to stvorenje???? Sve znam, sve mi je jasno, ali ... sta da radim... Imam neki cip u sebi koji mi kaze,,, moci cu ja to jednog dana, ali nikako da nadjem okidac koji ce me pokrenuti.. ???

Ako te ne budu ubile cigarete, ubiće te taj tvoj mazohizam definitivno.
Razmisli šta ti cigareta zaista znači i čega ti je toliko teško da se odrekneš (to očigledno postoji), a onda probaj da pobiješ to (jer cigareta ne razrešava i ne pruža ništa realno) i da smisliš nove načine za dobijanje istog.
Mislim da ti treba samo jedan dan nepušenja, samo jedan dan, da bi shvatila da to stvarno možeš. A možeš. Veruj da je kod svih bolesti zavisnosti uspostavljanje apstinencije mnogo lakše nego održavanje iste!
I opet - mnogi su pokušavali na razne načine da ostave (žvake, Zyban, hipnoza, akupunktura...), dok nisu došli do onog konačnog, kada su zaista i ostavili. Neki su uspevali na odmoru/bolovanju, nekima je prijalo da rade i time sebi skreću pažnju sa krize... Nema univerzalnog načina, treba pronaći onaj koji će ti olakšati stvari.
Čini mi se da se zadžavaš samo na misli, a da ne pokušavaš ništa konkretno. Samo reci 'Danas neću da pušim' i ne razmišljaj o sutra. Kad sam prvi put ostavljala, iako sam bila na Zybanu, imala sam strašne napade panike - potpuna nemogućnost disanja kad god bih pomislila 'Nikad više' (onda sam otvarala prozor i udisala duboko par minuta dok se ne smirim). Kažem ovo jer mi deluje da imaš psihičku krizu već od same pomisli da prestaneš. Zapitaj se šta je najgore što može da se desi, čega se toliko plašiš - videćeš da nema ničeg toliko strašnog :)
Niko nema patent ni za jedan strah/simptom krize, mnogi su doživeli identične stvari :)
Potapši sebe malo po ramenu, budi sebi drugar, i neka ti prvenstveno taj drugar pomogne da se izboriš sa ovom slabošću/bolešću. A ta bolest nisi ti! (patetično, znam, ali morala sam :D) Strašno je koliko čovek uspe da se identifikuje sa cigaretom/pušenjem.
I da, ne znam da li si obišla lekara zbog tvog fizičkog stanja, ali svakako bi trebalo.

Poslednja izmena:
Ljudi moji, gde je lako bataliti tu smrdljivu drogu od duvana,nikad nije bilo niti ce biti lako.Ali se to djubre mora baciti iz milion razloga,ne treba nicemu robovati pa ni duvanu.Svako od nas ima dosta poznanika,prijatelja,rodjaka...koji su nepusaci,i kako mogu oni,sto je to njima zivot gori ako ne puse? Nije im zivot gori vec bolji,a mi smo se navukli na djubre pa sad moramo malo i da ispastamo da bi ga se otresli.Posteno je i to ,moras bajo da ispastas malo sto si pravio srranja.:)

Evo i mene, napokon! Ne bih da davim ove nove korisnike svojom pricom, zasto i sam propusila ponovo posle godinu dana, ali izgleda da je doslo vreme da polako budem ona "stara dobra Vendi"! Naime, kupila sam juce kutiju cigareta koju cu dovrsiti do kraja i tada zapoceti ponovo istu borbu. (kad sam luda sta mi je to trebalo). Ali sada je gotovo sa kuknjavom sta sam uradila to mi je, i ponovo borba sa tim trovom.Pisala sam da imam da sam sada privatno u velikoj guzvi, i sa dosta stresa (a ko nije na danasnje vreme). Sela sam i uvidela da ova stresna situacija nece da se resi jos najmanje 2-3 godine, tako da mi je to veoma dug period da bih cekala da ih ostavim. E zato u sred ove guzve, PMS-a i ostalog ja cu da se borim sa tim ubicom! Vi ste mi na forumu bili i prvi put velika podrska, kao sto cete i sada znam to sigurno, pa uz vas i Bozju pomoc eto mene za dan-dva. Ovo je bio samo uvod, ha ha ha! Pipi, Lamar, Mirko i ostali ja mislim da kada procitaju moj post verovatno pomisle: "Ahhhh ne opet ova Vendi"!!! Ha ha ah salim se drugari drzite mi fige. I jos jednom da ponovim isto sto i Pipi: ne igrajte se sa ovim djubretom i ne iskusavajte sebe posle duzeg vremena da li ste imuni na to! Verujte mi smo ozbiljni zavisnici! Veliki pozdrav svima pa se javljam!:zstidljivko:

:zag: RAdujem se jako! Ovaj put uspevash sigurno, vidim iz tvog stava! I znash shta...meni je zapravo ostavljanje cigareta pomoglo kroz strsnu situaciju. Mislila sam: E kakvo sr@nye al bar ne pushim, bar to imam pod kontreolom, bar ne troshim pare na to, pa ako sam mogla prestati da pushim mogu i ovo da resgim i tako...funkcionisalo je!

Hvala Pipi, ti sve razumes! Jutros sam se slatko nasmejala ali u sebi, jer je muz bio do prodavnice i kupio mi kutiju cigareta! Nisam mu nista rekla, ostavila sam je u ormar. Od kutije o kojoj sam pricala imam jos malo, i necu da pricam da cu ih ostaviti, jednostavno cu to da uradim kao i prosli put. Nekoliko puta sam poklekla pa ne zelim sada nista da pricam nego da to i sprovedem! Veliki pozdrav!

Hvala Pipi, ti sve razumes! Jutros sam se slatko nasmejala ali u sebi, jer je muz bio do prodavnice i kupio mi kutiju cigareta! Nisam mu nista rekla, ostavila sam je u ormar. Od kutije o kojoj sam pricala imam jos malo, i necu da pricam da cu ih ostaviti, jednostavno cu to da uradim kao i prosli put. Nekoliko puta sam poklekla pa ne zelim sada nista da pricam nego da to i sprovedem! Veliki pozdrav!
I ja sam imala vishe uspeha kada sam chutala i ostavila. Nekako mi je manji pritisak bio.

Ako te ne budu ubile cigarete, ubiće te taj tvoj mazohizam definitivno.
Razmisli šta ti cigareta zaista znači i čega ti je toliko teško da se odrekneš (to očigledno postoji), a onda probaj da pobiješ to (jer cigareta ne razrešava i ne pruža ništa realno) i da smisliš nove načine za dobijanje istog.
Mislim da ti treba samo jedan dan nepušenja, samo jedan dan, da bi shvatila da to stvarno možeš. A možeš. Veruj da je kod svih bolesti zavisnosti uspostavljanje apstinencije mnogo lakše nego održavanje iste!
I opet - mnogi su pokušavali na razne načine da ostave (žvake, Zyban, hipnoza, akupunktura...), dok nisu došli do onog konačnog, kada su zaista i ostavili. Neki su uspevali na odmoru/bolovanju, nekima je prijalo da rade i time sebi skreću pažnju sa krize... Nema univerzalnog načina, treba pronaći onaj koji će ti olakšati stvari.
Čini mi se da se zadžavaš samo na misli, a da ne pokušavaš ništa konkretno. Samo reci 'Danas neću da pušim' i ne razmišljaj o sutra. Kad sam prvi put ostavljala, iako sam bila na Zybanu, imala sam strašne napade panike - potpuna nemogućnost disanja kad god bih pomislila 'Nikad više' (onda sam otvarala prozor i udisala duboko par minuta dok se ne smirim). Kažem ovo jer mi deluje da imaš psihičku krizu već od same pomisli da prestaneš. Zapitaj se šta je najgore što može da se desi, čega se toliko plašiš - videćeš da nema ničeg toliko strašnog :)
Niko nema patent ni za jedan strah/simptom krize, mnogi su doživeli identične stvari :)
Potapši sebe malo po ramenu, budi sebi drugar, i neka ti prvenstveno taj drugar pomogne da se izboriš sa ovom slabošću/bolešću. A ta bolest nisi ti! (patetično, znam, ali morala sam :D) Strašno je koliko čovek uspe da se identifikuje sa cigaretom/pušenjem.
I da, ne znam da li si obišla lekara zbog tvog fizičkog stanja, ali svakako bi trebalo.

Nisam obisla ljekara jer se bojim,.nadam s da ce proci kao i dosad, totalno neodgovorna

Upravo sve ostale srvari u zivotu rjesavam ovom recenicom STA JE NAJGORE STO MOZE DA MI SE DESI, ali ovo ne ide... sad osjecam kako cu obecati da cu pokusati, a kako da duboko u sebi znam da necu...STA MI CIGARETA ZNACI...????
HVALA TI !

@Vendika :zag:
Strasno se radujem/o tvojoj novoj odluci.
Istina je da nekako zvucis... pa odlucno i smireno, cini mi se.
Tacno je da ako bez objavljivanja odlucis, da je manji pritisak okoline, i da su sanse na uspeh (barem u tom pocetnom periodu), vece.
Navijam svim :heart2: za tebe :D

Drzim pesnice naravno i svima ostalima koji su ovde na temi z:)

A za ove nove clanove: Ja cu nekog tamo datuma u februaru, ne znam tacno kog, napuniti 5 godina nepusackih navika.
Mogla bih to tako da nazovem. I mnooooogo mi je dobro zbog toga. I psihicki i fizicki i finansijski i... svakako :sanke:

DAnas sam uspjela bar manje pusiti..moram imati cigarete, da su tu, a mogu im odoliti na sat dva, bar sam smanjila.

Ovako. Prvo treba prestati sa dramom tipa ja to ne mogu, cigarete mi trebaju, ja sam slab karakter i slichno. To kao prvo, jer inache nema dalje.
Evo ti plan za dalje:
1) ukidanje drame. SVI mogu prestati da pushe, mozzesh i ti. JEL HOCHESH?
2) smanjivanje je ok par dana, ne duzze
3) odredi datum, npr sledeche nedelje, neka bude vikend
4) dan pre ukloni sve pepeljare, upaljache i pribor iz stana.
5) uveche odnesi jednu neotvorenu kutiju, upaljach i pepeljaru na neko mesto van kuche, teshko dostupno. To je protiv panike, ako bash budesh morala da zapalish, da znash da imash. Ako budesh nachela tu kutiju, cigaretu morash ispushiti tu na tom mestu i nikako do kraja.
6) Tog dana kada prestajesh, najjednostavnije ti je da ga prespavash.
7) kuvaj velike kolichine zelenog chaja, pripremi grickalice za prva tri dana, nabavi valerijana kapi za smirenje
8) prvog dana proslavljaj svaki sat koji ne pushish. napravi sebi neku chast, neshto shto volish, objavi nama ovde i tako
9) kriza traje jako kratko, par minuta. Tushiraj se, pij vodu, spavaj bavi se nekom fizichkom aktivnoshchu, peri zube, operi zavese ili tako neshto, da ti bude zzao da pushish posle tu.
10) aromaterapija pomazze. U sve za 150 imash lampe za aromaterapiju, a u apoteci eterichno ulje lavande. Sipash vodu u lampu, par kapi ulja i ispod zapalish svechicu.

Zapamti, shto duzze ne pushish to ti je lakshe da ne pushish. Ako ti ne bude ishlo iz prve, ne odustaj. Onda nabavi nikotinske zzvake ili tabex pa ponovo sve. nije lako, ali biva sve lakshe i nije nemoguche.

@Vendika :zag:
Strasno se radujem/o tvojoj novoj odluci.
Istina je da nekako zvucis... pa odlucno i smireno, cini mi se.
Tacno je da ako bez objavljivanja odlucis, da je manji pritisak okoline, i da su sanse na uspeh (barem u tom pocetnom periodu), vece.
Navijam svim :heart2: za tebe :D

Drzim pesnice naravno i svima ostalima koji su ovde na temi z:)

A za ove nove clanove: Ja cu nekog tamo datuma u februaru, ne znam tacno kog, napuniti 5 godina nepusackih navika.
Mogla bih to tako da nazovem. I mnooooogo mi je dobro zbog toga. I psihicki i fizicki i finansijski i... svakako :sanke:

Hvala puno Lamar! I dobro si ocenila i prosli put kada nisam bila odlucna kao i sada kada jesam. Nadam se da ce sve biti tako lako kao kada sam ih ostavila na godinu dana! Sta mi bi da zapaliiiiiiiimmmm??? Ufffffff

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back