Samomržnja i omalovažavanje sebe ti svakako neće pomoći u ostavljanju cigareta, a nije baš dobro ni za psihofizičko zdravlje.
Postoji više oblika zavisnosti od cigareta (mislim da ih dele na osam osnovnih), pa zbog toga odvikavanje kod nekog ide lakše, kod nekog teže. Zato neko uspe da se 'skine na suvo', neko uz nikotinske žvake, flastere, neko uz Zyban ili Tabex. Dokazano je da na neke ljude ni Zyban, nažalost, ne deluje. Ipak verujem da svi koji zaista žele da se odviknu, na kraju to i postignu.
Mentalno zdravlje nije preduslov, ali podosta olakšava proces odvikavanja. Osobe koje preživljavaju period većeg stresa ili osobe sa mentalnim poremećajima kao što su depresija, anksioznost i dr., teže ostavljaju i imaju jaču zavisnost (zato mislim da pozivanje na muškost, karakter, inat nije baš produktivno) i mislim da bi trebalo prvo da se pozabave time - ovo otežava ostavljanje, stres zbog neuspešnosti pojačava nezadovoljstvo sobom, nezadovoljstvo pojačava želju za pušenjem = začarani krug!
Iščitaj temu, kroz nju su prošli razni ljudi, u nečijim ćeš već komentarima naći dileme slične onima koje imaš i neke ideje kako da ih razrešiš. Verujem da se ovde mnogi neće složiti, ali možda treba da odložiš ostavljanje za sada, posvetiš se nekim drugim stvarima koje će ti pružiti pravo, zdravo zadovoljstvo, podići samopouzdanje i moralTada ćeš se svakako osetiti sposobnijom da se suočiš i sa ovim.
I ma koliko paradoksalno zvučalo, po mnogim anketama zdravlje najčešće nije glavni motiv za ostavljanje pušenja. Novac je uglavnom na prvom mestu. Tako da možda treba da potražiš i neke nove motive![]()
Hvala ti na podrsci, zaista.