Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stojim iza svake rečenice koju sam o tvom tekstu napisala i sa tobom sam završila raspravu.:neutral:

Potpisujem.
Ovo nije tema za pametovanje. Ko ne zzeli da pomogne, vech samo da izgleda pametniji od svih ostalih, nek ide na politiku.

Zovi ti dragi psiho samokontrolu kako god hochesh, svodi se na isto. A onih sedam dana su pravilo po chijim merilima? A ako ne uspe za sedam dana da radi shta? Odustane? Zlonamerno, rekla bih i ja. Uz malo samodiscipline, nasha tamna strana mozze ostati pod kontrolom chak i na forumu.

Potpisujem.
Ovo nije tema za pametovanje. Ko ne zzeli da pomogne, vech samo da izgleda pametniji od svih ostalih, nek ide na politiku.

Zovi ti dragi psiho samokontrolu kako god hochesh, svodi se na isto. A onih sedam dana su pravilo po chijim merilima? A ako ne uspe za sedam dana da radi shta? Odustane? Zlonamerno, rekla bih i ja. Uz malo samodiscipline, nasha tamna strana mozze ostati pod kontrolom chak i na forumu.
:super::super::super::mrgreen::D

:lol: ...ovaj savet zvuči kao da se neko dugo godina intravenozno rokao nikotinom pa se sad skida :lol:
Čitam ovde neke ispovesti nikotinskih iskušenika i sve što vidim je forsiranje i insistiranje na samokontroli prilikom ostavljanja cigareta, što na duže staze neće doneti ništa kvalitetno, dok je više nego primetno odsustvo pominjanja samodiscipline u pokušaju ostavljanja cigareta.
Ako pušač ne može valjano da se skine sa cigareta za 7 dana, tj ako ne može potpuno da prestane da misli o cigaretama i da nema želju za istim u toku 7 dana (bez obzira koliko dugo i koliko dnevno je pušio), onda je džaba krečio...sve preko 7 dana će u budućnosti ostaviti vidljive psihičke posledice na nepušača u pokušaju, jer će se osoba prilikom ostavljanja vrteti u začaranom krugu pokušaja samokontrole, samoograničavanja i ispoljavanja slabosti ( kao npr. menjanje navika drugih da bi vama bilo lakše tokom ''kritičnog'' perioda), a takođe, više nego često se dešava da osobe koje su ostavile cigarete nakon ''duge i junačke borbe'', kasnije, tokom svog novog nepušačkog staža, u društvu samo pričaju i mantraju o cigaretama, duvanu, nikotinu, i na taj način vrlo jasno prikazuju da se psihički nisu rešili svog ''problema'', već su ga samo potisnuli negde dublje ili duboko u sebe. Samodisciplina, a ne samokontrola!

dobro ajd, krenimo redom
nije mi jasno odakle ti period 7 dana, zašto 7 dana?
šta, bog je stvarao svet sedam dana, nije sedam dobri moj, stvarao ga je 6, a sedmi se odmarao :))))
no dobro, yebeš to, očigledno je da si lupio iz sve snage :lol:
7 dana hahaha
7 TV dana, boles'
ako ćemo pričati kao ozbiljni ljudi, koji svoje navode mogu potkrepiti činjenicama
opšteprihvaćenim ili iz ličnog iskustva, onda se nećemo hvatati za konstrukcije tipa -
"džaba je krečio"
kažu lekari i ljudi koji se bave nikotinom kao savremenom pošasti da je 5 dana potrebno
da bi se organizam pušača očistio od otrova koje je unosio pušenjem, ma koliki vremenski period da je pušio pre tih pet dana.
što će reći, da posle pet dana iz ljudskog organizma definitivno se isčisti; amonijak, ugljen-monoksid, fosfor, olovo, katran, naftalin, nikotin i još preko 3500 otrova
tako da hemijski rečeno, organizam pušača je posle 5 dana ne pušenja, praktično osvežen, kiseonik obnavlja ćelije, veže se za hemoglobin jer više ne unosimo ugljen-monoksid koji se brže veže za hemoglobin od kiseonika (to je jedan u nizu paradoksa, ili odlično smišljenih zamki duvanskih kompanija), pošto je kiseonik jedini koji udišemo, on vezan za hemoglobin juri našim telom i snabdeva sve ćelije koje se regenerišu nenormalnom brzinom :)))
samodisciplina i samokontrola, ovaj psihotronik se tako olako hvata nekih reči, i predstavlja ih kao da govori pljeskavica, luk, asfalt, drvo...čekaj sinak
ako govorimo o samodisciplini i samokontroli trebalo bi makar kapljicu
znanja posedovati :)
i ja mislim da bi bio fantastičan pilot, što da ne, ali još nikoga nisam imao prilike provozati avionom :) tako mi deluje i ovo što ti navodiš, ti misliš da bi bio fantastičan psiholog, ili gle bezobrazluka, psihijatar, ali još nikoga nisi uspeo na taj način tretirati ili izlečiti.

što se tiče psiholoških smetnji, uslovno rečeno smetnji, dosta se priča o tome da ljudski mozak do tri nedelje agresivno percipira ceo ritual pušenja
što znači položaj ruku, ponašanje, usta i usne, pokrete itd. posle tri nedelje potreba za
pušenjem hemijski, psihološki i društveno više ne postoji.
sva literatura koje sam se dokopao kaže da posle 21 dan ljudski tj. organizam bivšeg pušača više nema hemijsku ili bilo kakvu drugu potrebu za nikotinom
ostaje samo individualni osećaj, ili nazovi potreba, psihološke prirorde, manja ili veća za ritualom pušenja, podvlačim za ritualom pušenja, a ne za nikotinom kao hemijskom supstancom ili drogom...
taj psihološki pritisak je individualna pojava, zavisi isključivo od unutarnje snage same ličnosti, i isto tako ne utvrđena je dužina njegovog trajanja i o tome, kao utvrđenoj instanci ne možemo pričati.
jer ćemo se susresti sa mnogim nepoznanicama, koje se pritom uopšte ne tiču teme o kojoj ovde polemišemo, a to je prestanak pušenja.

Da se osvrnem na pojam samodiscipline...Ja nekako smatram ovaj proces POSTAJANJA NEPUŠAČA, kao proces koji traži da izvežbam moć kontrole, moć da odaberem, da odredim svoje granice. Samodisciplina je produkt, nešto što usvojiš ako si uspeo u nečemu, pa imaš veru da sa svojom voljom prekrajaš svoje granice, praviš mudre izbore. I onda je posle koristiš i u drugim stvarima...
Trenutno ne dozvoljavam nikome i ničemu, a posebno ne svojim glasovima u glavi da me obeshrabre. Mislim da ću uspeti, i verujem da ću ovim procesom razviti samodisciplinu, ne samo za nepušenje, već i za način na koji izražavam emocije i ostalo.

Sve je proces, i jako je vezano uz veru da mi to možemo. A podrška drugih ljudi, koji su tu,npr na ovom forumu već godinama, podstiču svoji mkomentarima razvoj samodiscipline, i svima im hvala na tome.
Meni je lakše od jutros, mnogo lakše! Popila sam kafu u kafiću, i pijuckala vodu uz to, te me je usput "udario" uvid kako je strah da neću moći uživati ni u čemu iracionalan, ali veoma snažan i jak, i samim tim stvaran na nivou emocija...Ali, dok se to ne osvesti, mora se proći patnja suočavanja sa sopstvenim šablonima, uverenjima, emocijama...I mislim da je sve individualno.
ALi, ono što nas čini između ostalih ljudima, jeste sposobnost promene, i sposobnost da koristimo moć izbora i postavljanja granica.Čak, mislim da smo mi koji se odvikavamo u prednosti, jer imamo priliku da "odradimo" neke stvari na ličnom, emotivnom nivou, a da nismo ni svesni...
A samodisciplina...Dođe sama po sebi, i kad dođe u ovom procesu bude i jača, iako je možda nikad nije bilo...Ja sam se jutros ponašala kao dete koje neće dobiti svoju igračku bez koje ne može...A udah, pa izdah, pa šetnja, pa nemir, i odjednom ove misli...Koje sad delim sa vama:)
Veliki pozdrav svima...
4. dan prolazi...

I josh malo znanja vezano za nikotin, nikotin JE droga, po jachini zavisnosti koju stvara je na prvom mesto ispred heroina, dakle ljudi, najjachi ste, koristite sva raspolozziva sredstva da se reshite ove zavisnosti, pogotovo sada, kada duvanska industrija neometano dodaje amonijak u cigarete koji pojachava efekat zavisnosti....

The rating scale is from 1 to 6. 1 denotes the drug with the strongest addictive tendencies, while 6 denotes the drug with the least addictive tendencies.

HENNINGFIELD RATINGS

Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication
Nicotine 3 4 2 1 5

Heroin 2 2 1 2 2

Cocaine 4 1 4 3 3

Alcohol 1 3 3 4 1

Caffeine 5 6 5 5 6

Marijuana 6 5 6 6 4

BENOWITZ RATINGS

Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication

Nicotine 3* 4 4 1 6

Heroin 2 2 2 2 2

Cocaine 3* 1 1 3 3

Alcohol 1 3 4 4 1

Caffeine 4 5 3 5 5

Marijuana 5 6 5 6 4

http://www.druglibrary.org/Schaffer/LIBRARY/basicfax5.htm

prosto moram da se vratim još jednom na ovog člana foruma @psihotronik
znači tip nam sasvim direktno govori kako je prestajanje pušenja cigareta
akcija unapred osuđena na propast, zato jer bivši pušači koji i posle 7 dana
od prestanka pušenja razmišljaju o cigaretama i imaju neodoljivu potrebu da
zapale jednu, ustvari imaju psihičke probleme i da njihov problem nije droga
nikotin, osvrnuo bih se da je nikotin droga, već da ti ljudi ustvari imaju problem
samodiscipline. samokontrole i predpostavimo, niza psihijatrijskih problema.

dakle mi, bivši pušači, ljudi koji su ostavili pušenje cigareta, mi smo po gore
pomenutom članu ovog foruma ludaci :lol: ako i posle 7 dana od prestanka
pušenja cigareta imamo bilo kakvu vrstu želje za cigaretom.

svaka odrasla osoba, koja je svesna svojih postupaka, pa i postupka ostavljanja
nikotina koji je droga, sebe ne da ne smatra ludakom, već se smatra i treba da se
smatra neverovatno hrabrom i velikom ličnosti, koja je donela čvrstu odluku da
definitivno raščisti sa nikotinom, pušenjem, drogom...

tako da drage moje i dragi moji ostavljači duvana i cigareta
smatrajte se, zato jer vi i jeste velike i hrabre osobe koje zaslužuju svako poštovanje

prosto moram da se vratim još jednom na ovog člana foruma @psihotronik
znači tip nam sasvim direktno govori kako je prestajanje pušenja cigareta
akcija unapred osuđena na propast, zato jer bivši pušači koji i posle 7 dana
od prestanka pušenja razmišljaju o cigaretama i imaju neodoljivu potrebu da
zapale jednu, ustvari imaju psihičke probleme i da njihov problem nije droga
nikotin, osvrnuo bih se da je nikotin droga, već da ti ljudi ustvari imaju problem
samodiscipline. samokontrole i predpostavimo, niza psihijatrijskih problema.

dakle mi, bivši pušači, ljudi koji su ostavili pušenje cigareta, mi smo po gore
pomenutom članu ovog foruma ludaci :lol: ako i posle 7 dana od prestanka
pušenja cigareta imamo bilo kakvu vrstu želje za cigaretom.

svaka odrasla osoba, koja je svesna svojih postupaka, pa i postupka ostavljanja
nikotina koji je droga, sebe ne da ne smatra ludakom, već se smatra i treba da se
smatra neverovatno hrabrom i velikom ličnosti, koja je donela čvrstu odluku da
definitivno raščisti sa nikotinom, pušenjem, drogom...

tako da drage moje i dragi moji ostavljači duvana i cigareta
smatrajte se, zato jer vi i jeste velike i hrabre osobe koje zaslužuju svako poštovanje

Živeo govornik:klap:

Ako pušač ne može valjano da se skine sa cigareta za 7 dana, tj ako ne može potpuno da prestane da misli o cigaretama i da nema želju za istim u toku 7 dana (bez obzira koliko dugo i koliko dnevno je pušio), onda je džaba krečio...sve preko 7 dana će u budućnosti ostaviti vidljive psihičke posledice na nepušača u pokušaju, jer će se osoba prilikom ostavljanja vrteti u začaranom krugu pokušaja samokontrole, samoograničavanja i ispoljavanja slabosti ( kao npr. menjanje navika drugih da bi vama bilo lakše tokom ''kritičnog'' perioda), a takođe, više nego često se dešava da osobe koje su ostavile cigarete nakon ''duge i junačke borbe'', kasnije, tokom svog novog nepušačkog staža, u društvu samo pričaju i mantraju o cigaretama, duvanu, nikotinu, i na taj način vrlo jasno prikazuju da se psihički nisu rešili svog ''problema'', već su ga samo potisnuli negde dublje ili duboko u sebe. Samodisciplina, a ne samokontrola!
Odavno ne procitah nesto ovako besmisleno.

Dragi drugari! Evo mene ponovo sa vama, po ko zna koji put. Ali ne zelim da brojim svoje neuspehe, vec da se ozborim da ostavim cigarete. Danas mi je bio prvi dan i nisam htela da pisem dok ne vidim da li cu danas izdrzati bez cigarete. Presrecna sam jer sada krecem na spavanje a duvan mi nije bio drustvo ceo dan. Sutra idem dalje. Nadam se da cu uspeti a i vama ostalima zelim puno srece!

Dragi drugari! Evo mene ponovo sa vama, po ko zna koji put. Ali ne zelim da brojim svoje neuspehe, vec da se ozborim da ostavim cigarete. Danas mi je bio prvi dan i nisam htela da pisem dok ne vidim da li cu danas izdrzati bez cigarete. Presrecna sam jer sada krecem na spavanje a duvan mi nije bio drustvo ceo dan. Sutra idem dalje. Nadam se da cu uspeti a i vama ostalima zelim puno srece!

Dobrodošla Vendika!:bye: Tu smo i mi sveži nepušači, ali i ovi dugogodišnji veterani, koji nam s vremena na vreme podižu moral i samopuzdanje:zag: Prvi dan je meni bio najteži, drugi maaalko lakši, i postepeno i strpljivo evo stigoh do 5.dana!! Osećam se sjajno, pogotovo što mogu da dišem kako treba! A ujutro, kao sada, pijem kaficu i kuckam-to mi je novi ritual:lol:

Drži se:)

Bravo za sve nove nepusace!!!
Zasluzujete postovanje :hvala::)

Hvala:) Trudimo se...A vi-naše dobre vile i vilenjaci takođe zaslužujete poštovanje, i to veliko, jer iako ne morate, vi pomažete, a to je danas retkost...Mada, ovaj forum dokazuje suprotno...:heart:

Meni je danas završen 5. dan, juče bilo sve ok i kao i jutros, skoro pa i nisam mislila na cigare, ali danas popodne nekih 2 sata nije prestajao djavo da mi se obraća u glavi-da mi svaki momenat pomene kako neću moći uživati ni u čemu više...A ja, kao u skupštini, replika na to, tipa: argument zašto neću da te poslušam, jeste da sam nepušač, a nekome ko ne puši ne trebaju cigare...Pa onda glas, pa onda ja (drugi glas) I tako u krug..:dash:.Skupština se odužila...
No, kao i ostali koje sam čitala ovde, pribegla sam ogromnim količinama hrane, pa poslednjih sat vremena non stop :jede: I čekam da mi se prispava, pa da odem da spavam...Ne može ni skupština non stop da radi;)
Ujutro će biti 6. nepušački dan...;)

Držite se borci i borcine:bye:

samo napred

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back