Нepatitis C

tesko jako tesko da si to dobio,ljudi zive zajedno po 20 godina i niko se ne zarazi,meni je dr rekla da su se njihove sestre x puta bocnule na iglu i sa hivom pa nista..dakle ..ovaj strah ti je samo dobro doneo da se preispitas jer drugacije izgleda nisi mogao da izadjes na kraj sa samim sobom.Testiraj se i javi da si veseo i da neces vise nikad - )))
Ma jok breee,ima sto posto,samo mi nije jasan nacin prenosenja!!!:dontunderstand::think:

Ma zvao sam telefonom,pricao sa doktorkom koja radi u labaratoriji,kaze da ne treba nista,placa se,kao kad nemas zdravstvenu knjizicu pa placas u drzavnoj ustanovi,s tim sto radis test!Radi se u odeljenju za imunologiju,pitas kad udjes na glavnom salteru,ne znam gde je unutra!

IZ TVOJIH USTA U BOZIJE USI:worth:

Poslednja izmena:
NAT-PCR KVALITATIVNI se radi u Beogradu na VMA,cena mu je 9250 din,on odredjuje postoji li sam virus u organizmu i skracuje period prozora na 15 dana od moguce zaraze,a NAT-PCR KVANTITATIVNI je test koji odredjuje koliko virusa ima u organizmu,to jest broj virusnih kopija i kosta 14500 din,takodje na VMA u Beogradu!Mogu da se testiraju svi koji zele ali se placa i ovo su cene proverene od pre 3 dana!Pozz

ej čovek hvala na dobrim vestima da može opet negde PCR da se radi!
Ne znam samo odakle ti ideja da TEST skraćuje period prozora....šta znači ako se istestiraš virus se umesto za do 6 meseci aktivira (i postaješ pozitivan) expresno za 15 dana??? Genijalno, ko god da ti je to rekao...pozzzz

NAT-PCR KVALITATIVNI se radi u Beogradu na VMA,cena mu je 9250 din,on odredjuje postoji li sam virus u organizmu i skracuje period prozora na 15 dana od moguce zaraze,a NAT-PCR KVANTITATIVNI je test koji odredjuje koliko virusa ima u organizmu,to jest broj virusnih kopija i kosta 14500 din,takodje na VMA u Beogradu!Mogu da se testiraju svi koji zele ali se placa i ovo su cene proverene od pre 3 dana!Pozz

Samo da znate da nas sa vma salju na infektivnu da radimo pcr jer je ovaj na vma neprecizan, tako da ne bih preporucila. Ja se lecim na vma a pcr radim na infektivnoj jer je njihov aparat najbolji u srbiji posebno za brojanje virusa.

Dana 29.05.2007. održana je svečana promocija povodom još jednog uspeha stručnjaka Vojnomedicinske akademije. Nosilac ovog uspeha je INSTITUT ZA TRANSFUZIOLOGIJU, na čelu sa načelnikom pukovnikom, profesorom Miroljubom TRKULJIĆEM. Razlog okupljanja bio je uvođenje nove tehnologije testiranja krvi davalaca, NAT-PCR, u rutinsku upotrebu. Uvođenje NAT tehnologije, predstavlja revolucionarni tj. kvalitativni napredak u procesu obezbeđenja hemoprodukata sigurnih u pogledu virusa krvnoprenosivih bolesti virusa hepatitisa tipa: B (HBV), C (HCV) i virusa humane imunodefi cijencije (HIV).

Kako je u uvodnom izlaganju istakao profesor Trkuljić, NAT predstavlja akronim od engleskih reći Nucleic Acid Testing, što u prevodu znači testiranje nukleinskih kiselina: DNK za HBV i RNK za HCV i HIV, a one čine genetski materijal svakog organizma pa i virusa.

Kod standardnih enzimo-imunih (ELISA) testova, prisustvo virusa ne može se detektovati, sve dok ne dođe do stvaranja antitela protiv unesenog virusa. Vreme od ulaska virusa u organizam pa do stvaranja antitela zove se fenomen "prozora" ("window"). Kod NAT tehnologije detektuje se genetski materijal virusa čime se fenomen "prozora" skraćuje. To skraćenje je za hepatis tipa "B" sa 59 na oko 21dan, hepatis tipa "C" sa 66 na oko 15 dana i "AIDS" sa 22 na oko 11 dana, što i predstavlja suštinsku prednost ove tehnologije.

Po rečima prof. Trkuljića, Institut za transfuziologiju VMA je prva transfuziološka institucija u ovom delu Evrope, i na Balkanu koja je uvela NAT tehnologiju u rutinsko testiranje jedinica krvi i to istovremeno na sva tri Zakonom obavezujuća testa. Institut je među retkim ustanovama u svetu koji ovo testiranje izvode uporedo sa enzimoimunom tehnologijom, koristeći pri tome tzv. "otvorene sisteme" tj. mikrotitarske ploče i "zatvorene sisteme" tj. hemiluminiscenciju.

Sam sistem se sastoji od dva aparata: COBAS Ampliprep i COBAS Amplicor, renomiranog svetski priznatog proizvođača "ROCHE Diagnostics", Nemačka. Sistem je namenjen transfuziološkim službama ("bankama krvi"), koje prikupljaju, obrađuju-procesuiraju krv, tj. proizvode različite produkte (eritrocite, trombocite, plazmu itd.). Po podacima iz časopisa Vox Sanquinis iz 2005. godine, "ROCHE" je sa NAT tehnologijom zastupljen u Japanu100%, u Evropi 80% i u SAD-u oko20%.

Testiranje se vrši u pulovima tj. skupovima od 24 uzorka, a može i pojedinačno. Na ovaj način se pojeftinjuje testiranje, naročito u zemljama u kojima su retko prisutni virusi izazivači hepatitisa: B, C i AIDS-a. Maksimalni kapacitet sistema: COBAS Ampliprep, COBAS Amplicor je 240 uzoraka, tj. 10 pulova za 12 sati rada.

Kako je napomenuo pukovnik Trkuljić, pripreme su bile temeljne i sveobuhvatne, a podrazumevale su: pripremu adekvatnog prostora, obezbeđenje opreme od proizvođača, instaliranje dodatnih uređaja kako bi sistem mogao da funkcioniše po propisima proizvođača, kao i nabavku potrošnog materijala.

Isto tako, određeni lekarispecijalisti, transfuziolozi obučavani su za rad, a posebno je obučavana osoba u čijoj je nadležnosti i odgovornosti funkcionisanje sistema (kapetan dr Nemanja Borovčanin, specijalista transfuziolog).

Tom prilikom je istaknuto da su Institut za transfuziologiju, odnosno VMA otvoreni za svaki vid saradnje, što je dokazano bezbroj puta i da sigurno predstavljaju integralni deo zdravstva Srbije, zbog čega je Institut spreman da pruži stručnu i svaku drugu pomoć iz oblasti transfuziologije. Uvođenjem NAT tehnologije, Institut je uvrstio Srbiju u mali broj zemalja koje je poseduju, pre svega zbog "maksimalne" sigurnosti bolesnika kojima je neophodna primena krvi/hemoprodukta, posebno u oblasti transplantacija M..H i čvrstih organa.

Na kraju prof. Trkuljić je istakao: "Uvođenje ove nove tehnologije testiranja u transfuziologiji i programima transplantacija u našoj zemlji, može se smatrati jednim od najvećih dostignuća u medicini ove godine.

Veliku zahvalnost dugujemo proizvođaču "ROCHE Diagnostics" Nemačka i posebno fi rmi "ADOC" iz Beograda što se jedna takva visoka tehnologija našla kod nas i promovisala nas kao lidera u oblasti transfuziologije na ovim prostorima, na kojima se naš Institut već godinama nalazi u samom vrhu".

avala001, враћање снаге је ствар која зависи од особе до особе.

Да л' је могуће да Pegasys толико исцрпи?
Ја, ето, теоријски знам и шата је и како се даје чак и састав, али немам појма о нуз ефектима.
Је л' би могла мало да нам напишеш о томе?

Odmah da kazem, zbog ljudi koji tek treba da idu na terapiju, nije svima isto, neko se ne potrese mnogo oko terapije. I ne zamerite, ne volim mnogo da kukam i pricam licna iskustva jer se mnogi ljudi istripuju a za njih mozda vazi nesto sasvim drugo, isto tako o mojim trudnocama nikada nisam pricala drugim trudnicama e da znas sada ovo i ono jer se secam kako su mene frustrirale te price.

Tako da razumite, u ovo se ulazi ako ne znas kako je vrlo lako. Jos jednom da napomenem, ovo je licno, jedinstveno iskustvo za svakoga drugacije. Meni je vrlo brzo pala krvna slika, vec posle druge injekcije, i nije mi se podigla do dan danas, upoznala sam pre neki dan coveka kada sam isla da primim terapiju, on je dosao posle 6 meseci od terapije i kaze da mu se krvna slika nije ni pomerila za 48 nedelja. Simptomi su malaksalost, neka bezvoljnost, nekada osetim prosto bol u celoj unutrasnjosti, ne znam kako da objasnim, nervoza jeziva, kao da si non stop u pmsu, i sve bi to ja bez frke izdrzala da mi nije te anemije, gvozdje mi je 2 tako da cak povremeno moram da pijem gvozdje a hemoglobin 90. Jednostavno sofija, ja sam se namucila jer nemam vazduha, hemoglobin mi ne prenosi dovoljno kiseonika i lose mi je zbog toga. Vrti mi se u glavi, u stvari imam kao neku maglu u glavi, neku osamucenost, pa to kad traje godinu dana, to je ono sto je najgore da tako dugo traje i izgubis snagu. Ali kao sto rekoh, moj slucaj nije merodavan jer ja na vecinu lekova delujem izuzetno osetljivo, npr pila sam antihistaminike i to nisam mogla da podnesem. Celu terapiju primam pola doze Pegazyzsa, samo par puta sam primila celu. Sve u svemu uzas.Morala sam da dam otkaz na poslu jer nisam nikako mogla fizicki da idem na posao i radim. Pocela sam nesto drugo da radim, ali o tome sam pisala detaljno pre jedno mesec pa da se ne ponavljam.

Samo kad bi opet birala opet bi izabrala terapiju.

Ma zvao sam telefonom,pricao sa doktorkom koja radi u labaratoriji,kaze da ne treba nista,placa se,kao kad nemas zdravstvenu knjizicu pa placas u drzavnoj ustanovi,s tim sto radis test!Radi se u odeljenju za imunologiju,pitas kad udjes na glavnom salteru,ne znam gde je unutra!

IZ TVOJIH USTA U BOZIJE USI:worth:

mogu da te pitam za taj broj telefona?

Dakle impresioniram sam...zabezeknut...i to 2007. Skraćivanje perioda prozora....fenomenalno, diiivno. A naročito # ( nas kao lidera u oblasti transfuziologije na ovim prostorima, na kojima se naš Institut već godinama nalazi u samom vrhu". ) # a oni i zavod za transfuziju zaraziše ljudi koliko hoćeš..

Hvala na postu...kopao si...mada nisu baš lepo i jasno objasnili to tzv skraćenje...ranije se može detektovati...eto ti rešenja, ako je samo sumnjiv sex u pitanju, džabe bacaš pare ali idi zbog svog mira..

Софија & Black Edd., hvala, bolje vas našao.:)

Znači, dosta gadna situacija s PCR-om. Ako drug bude uspeo da negde nađe da to rade, javljam odmah ovde, kako bi znali i drugi.

Kao što sam i pretpostavljao, anti-HCV je, znači, čisto eliminacioni test. Negativan anti-HCV – nemaš virus; pozitivan anti–HCV – još uvek se ne zna. E sad, koliko sam ja shvatio, antitela ostaju u organizmu ceo život Ali šta u slučaju da obe osobe – i zaražena i zdrava koje dele ovaj pribor imaju neku ranu u ustima, npr. desni koje krvare, ranu od zubarske intervencije, vađenja zuba i sl.? Zar upravo to onda ne bi bio vrlo lak način da se zaraza prenese?

Da, antitela ostaju ceo život A ovo sa escajgom i krvavim ustima...tu bi mnooogo krvi moralo da bude, teeeeeško

Ok mozda ja serem,nemam pojma,smetam sto pisem,sta znam vise,samo sam mislio da pomognem drugima i sebi onim sto sam nasao...ako gresim gresim,nista zlonamereno,pozz!!!

Само ти пиши. ;)
тема и служи за то- писање о хепатитису Ц.

И мислим да је сасвим ок то што си налетео на ову екипу овде која те је ''испрескакала'' јер верујем да ти је након тога само лакше, не теже. С обзиром да су ти разбили илузије о преносу хепатитиса Ц. ;)

Back