Нepatitis C

Zna li neko, postoji li rizik da mačka prenese HCV svojim kandžama, tako što ogrebe inficiranu osobu, a posle nekog vremena ogrebe i zdravu? Da li su do sada zabeleženi takvi slučajevi prenosa?

Po nekom mom razmišljanju, ako u faktore rizika spadaju korišćenje zajedničkih žileta ili četkice za zube, onda ni način prenosa preko mačjih kandži ne bi bio nemoguć?

pozdrav svima na forumu.Sto se tice macke neznam a ja imam slicno pitanje za sve,dali se hepatitis prenosi ujedom komarca i dali se nasunce nesme tokom trajanja terapije ili uopste
Uplaseni sta je sa vama dali vise niste uplaseni,dali su testovi ok.pozz

pozdrav svima na forumu.Sto se tice macke neznam a ja imam slicno pitanje za sve,dali se hepatitis prenosi ujedom komarca i dali se nasunce nesme tokom trajanja terapije ili uopste

Ja sam jos uvek uplasena i polako padam u tesku depresiju :-(
Testiracu se uskoro, pa cu javiti sta je bilo.

Zna li neko, postoji li rizik da mačka prenese HCV svojim kandžama, tako što ogrebe inficiranu osobu, a posle nekog vremena ogrebe i zdravu? Da li su do sada zabeleženi takvi slučajevi prenosa?

Po nekom mom razmišljanju, ako u faktore rizika spadaju korišćenje zajedničkih žileta ili četkice za zube, onda ni način prenosa preko mačjih kandži ne bi bio nemoguć?

За пренос хепатитиса Ц, за обојицу је одговор НЕ.

Што се сунца тиче, све док је терапија у току, смета.

Ja sam nedavno krenuo sa terapijom, primio trecu injekciju prekjuce. Zelim reci da ovo sa suncem stvarno ima veze itekako i da se treba ozbiljno shvatiti. Naime, poslije prve dvije injekcije imao sam standardne "flue like" simptome koji su trajali po jedan dan. Ostalih dana u sedmici sam se super osjecao i naravno malo opustio, pa sam svaki dan provodio na suncu u prosjeku po pola sata-sat. Kazna je stigla prije 3 dana, u nedelju navece, noc prije trece injekcije. Uzasno jaka glavobolja, toliko jaka da sam 3 puta povracao. Na hitnoj mi dali Voltaren muskularno, malo se smirila bol, uspio zaspati. Od te noci vise nisam dobar. Sutradan ujutro primio trecu injekciju i za razliku od prve dvije, skroz me lose odradila. Lezim u krevetu vec 3 dana. I smisljam planove kako prebroditi 3 mjeseca ljeta bez mrve sunca, kupanja u najljepsoj rijeci na svijetu i bez jos mnogo cega.

Jos nesto me strasno muci, a niko od doktora i sestara da mi da konkretan odgovor. Mozda neko od vas moze da mi odgovori, ako ne, bit ce mi barem malo lakse ako problem podijelim sa vama. Naime, nakon odradjenog PCR-a (u Tuzli!) ustanovljen mi je genotip 1b. Nakon toga isla je biopsija koju sam radio u Sarajevu. U kompletiranom otpusnom pismu iz sarajevske bolnice, koje kao takvo ide na komisiju za odobravanje lijeka (jedan primjerak salju i mojoj doktorici), pored nalaza biopsije i hrpe drugih, primjetim da pise genotip 1a. Odmah pokazem svojoj doktorici koja to nije ni primjetila, ona se blago iznenadi. Samo mi jos kaze da joj je to cudno, jer se PCR ne radi u Sarajevu, nego samo i jedino u Tuzli. Od kud sad ovima u Sarajevu genotip 1a??? Ona se samo zacudila, ali ne i reagovala i od tad mi se svugdje vodi kao 1a.
I druga stvar:
Na tom istom otpusnom iz Sarajeva, indicirana mi je terapija Pegiliranim Interferonom Alfa 2b iliti "Pegintronom" od 120 ug plus naravno Rebetol (Ribavirin) 6 tableta dnevno. Terapija je odobrena, s tim sto su mi umjesto Pegintrona od 120ug, poslali onaj od 100ug!? Moja doktorica opet u cudu, nervozna, spominje da cekamo drugo zasjedanje komisije koje je za mjesec i pol, onda kao ustanovi da je to dugo da se ceka i odjednom zacuti. I krene sa sprovodjenjem terapije. Primio sam vec 3 injekcije. Od pocetnih: genotip 1b, Pegintron 120ug, sad je genotip 1a i Pegintron 100ug?! Kazu da je najbitnije da pacijent cvrsto vjeruje u pozitivan ishod terapije. Meni to bas nije lako s obzirom na ova dva ocigledna propusta. Pitam ih, oni kao da ne zele da priznaju da su se ti propusti desili. Isto tako ne daju mi konkretan odgovor.

Pitam ih (i vas, ako neko zna), da li komisija koja odobrava i salje lijek moze promijeniti odluku ovih koji su radili sve pretrage i odredili vrstu lijeka i dozu?
Da li dozu odredjuju (osim po tjelesnoj tezini) i po vrsti genotipa? Ako je tako, imam odgovor na ovo pitanje - znaci poslana mi je terapija za 1a, iako je kod mene u pitanju 1b.
Ili to sve nema neke velike veze, mozda je bitno da je genotip 1, a sad a ili b mozda nije toliko ni vazno?

Štajaznam, генотип 1 је најчешћи.
Хепатитис Ц има шест генотипова или лакше речено шест подтипова.
Од врсте генотипа зависи терапија тј. реаговање на терапију и дужина примене терапије.
Твој генотип је дефинитивно ''1'' и терапија је та коју си добио- пегинтерферон плус рибаварин.

Што се дозе тиче, да сам твоја докторица узела бих телефон у шаке и позвала бих их да их питам о чему се ради. ;)

Puno hvala na brzom odgovoru;) Znaci ovo sa podvrstama ( a ili b) nije toliko vazno, koliko ovo sa dozom? Probat cu zamoliti doktoricu da to ispita i promijeni. Iako sumnjam da moze, jer poznavajuci nju i njen odnos prema pacijentima, ona bi to vec uradila da je u mogucnosti. Ipak cu je pitati.

Zelio bih jos postaviti pitanje vezano za CIGARETE, da li je POD OBAVEZNO da se prestane s njima? Dr. mi je preporucila da prestanem, ali obzirom da sam pusac skoro 20 godina ne ide mi tako lako. Zapalim 2-3 dnevno. Na nekom stranom sajtu sam procitao da pusenje za vrijeme terapije smanjuje ucinkovitost Interferona ( ako sam dobro shvatio). Kad bi znao da je tako, bilo bi mi puno lakse da ih ostavim. Zna li neko nesto o tome, kakva su vasa iskustva?

Да, терапија коју си добио је добра. И нема потребе да се замараш са тим подтиповима. Ако те занима да сам истражујеш убаци у претраживач ''генотип хепатитиса Ц'' и изаћиће ти пуно чланака што домаћих што страних (на енглеском).

Цигарете треба да оставиш. ;) Смањују учинак лека. Али знам оне који их нису оставили па је све ок. Међутим чим постоји и проценат могућности да праве проблем, треба их избацити.

pozdravljam sve na forumu,vidim da nema desavanja pa da vas pitam kako napreduju vase terapije ima li novih Negativaca i kako podnosite vrucinu,ja sam bio na moru ali sam sve vreme provodio u hladovini,sto se tice terapije koju cekam jos uvek nista jedino mi poslali dopis da jos jednom posaljem dokumentaciju.pozdrav

pozdravljam sve na forumu,vidim da nema desavanja pa da vas pitam kako napreduju vase terapije ima li novih Negativaca i kako podnosite vrucinu,ja sam bio na moru ali sam sve vreme provodio u hladovini,sto se tice terapije koju cekam jos uvek nista jedino mi poslali dopis da jos jednom posaljem dokumentaciju.pozdrav

Pozdrav i za tebe Niko18,nema nesto ljudi na forumu ali tako obicno bude zatisje pa bura i sve tako:)))),ja ne pratim forum zbog mene ali nije ni vazno tu sam,mislim da ti je pametno to sto si na moru provodio vreme u hladovini,to se preporucuje svima tako da pametno sa tvoje strane,interesuje me koliko ti cekas terapiju i kako si uopste dosao do toga da si predao potrebnu dokumentaciju mislim kakvi su ti rezultati uopste i da li si ispunjavao neke uslove ako ih i uopste ima posto sam skoro citala tekst Dr.Delica koji je rekao da je jedini uslov terapije preko 100 000 kopija virusa,pozdrav:)

Back